Landsbyen Loutro, Chania.

Fottur, fjell og hav på Kreta

/ Varierte fotturer og landsbysjarm

Hvor kan du oppleve en spennende blanding av historie og solfylt øy mot et bakteppe av frodig natur og særdeles vakre omgivelser? På Kreta, selvfølgelig, den største og mest fjellrike av de greske øyene. På den vakre sørvest-kysten av Kreta har vi satt sammen en uke med varierte fotturer.

Gled deg til: 

 • 6 varierte fotturer til fjells og langs kysten.
 • Elafonisi – «den rosa stranden», som mange mener er Kretas vakreste.
 • Friske dukkerter i det turkise Middelhavet.
 • Vandre gjennom Samaria-ravinen, Europas lengste og vakreste ravine.

Her finner du det beste av hva øya kan by på: de spektakulære White Mountains, dype raviner og fantastiske kyststier som leder oss til sjarmerende fiskerlandsbyer og rolige strender. Og det herligste av alt, de kan kun nås til fots eller med båt.

Kreta var en veldig fin opplevelse. Første gang jeg reiser med Escape og det frister til gjentakelse. Veldig bra opplegg, utrolig hyggelig reisefølge og ikke minst Gunnar og den lokale guiden som var veldig profesjonelle. Loutro ble favoritten, for et nydelig sted😊. Takk for en flott tur! Hilsen Ellen, oktoberturen 2019.

Kreta-turen var helt fantastisk, en stor opplevelse. Overgikk egentlig de forventingene vi hadde på forhånd. Hilde var en trygg og flott leder. Godt å ha med en DNT-veteran! Hyggelig tilbakemelding fra Kari og Svein, oktoberturen 2018.

Tusen takk for sist og for en strålende tur! Den får en stor og god plass i minneboken! skriver Rannveig som var med på turen i mai ’17.

Vanskelighetsgrad 4 støvler

 

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 490,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 06.10.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
Norsk turleder
Inger Dahl

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 06.10.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 16 490,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Chania - Til Paleochora

Vi flyr direkte fra Norge til byen Chania på Kreta. Når gruppen er samlet, kjører vi til den lille kystbyen Paleochora sør på Kreta (ca 1,5 t). Byen ligger på en halvøy og her er alt i gangavstand. Vi inntar middagen på en lokal og tradisjonell taverna. Velkommen til en smak av Kretas autentiske kjøkken!

For avreisen 6.oktober: Vi ankommer Chania om formiddagen, og har derfor litt tid i byen. Guiden vår tar oss med til en trivelig lunsjrestaurant, hvor du selv velger hva du vil spise. Etter dette har du tid til å tusle litt i de utallige pittoreske smågatene i gamlebyen, før vi kjører til Paleochora.

Pittoreske Paloechora hvor vi bor i to netter.
Dag 2

Langs kysten fra Krios til Elafonisi

Etter frokost blir det et kort informasjonsmøte om ukens fotturer. Vi blir deretter hentet med buss og etter ca 15 min når vi stranden Krios, herfra starter dagens fottur til stranden Elafonisi, som mange mener er Kretas vakreste sandstrand, ofte kalt «den rosa stranden» på grunn av at skjellene i strandkanten gir den et rosa skjær.

Vi følger deler av stien E4 langs kysten og etter å ha passert isolerte strender og en liten skog av cedertrær, når vi den vakre stranden Elafonisi. Her blir det tid til et herlig bad i det turkise Middelhavet! Vi avslutter turen med en båttur tilbake til Paleochora (ca 1 time). Om båten ikke går, er det vår buss som henter oss. Middag på nærliggende taverna.

Etappe: 10 km – ca 4 timer, høyeste punkt på turen 250 m

Elva Krios på Kreta.
Dag 3

Langs kysten fra Paleochora til Sougia

Vi starter fra Paleochora og følger E4 til den lille kystbyen Sougia. På veien passerer vi ruinbyen Lissos. Dette var i tidligere tider et viktig senter for hydroterapi, noe som blomstret i den hellenistiske, romerske og bysantinske tiden. Vi besøker et godt bevart tempel med mosaikkgulv, dedikert til medisinguden Asklipios. Her er det mye å beundre i løpet av en kort runde og det blir også tid til en herlig dukkert i det krystallklare Middelhavet!

Vi ankommer Sougia, en liten landsby på sørkysten av Kreta. Det smaker med en liten forfriskning før vi kjører til fjellplatået Omalos i buss (ca 50 min). Her bor vi på et hyggelig fjellhotell på 1050 moh med god «hyttestemning»! Middag på hotellet.

Etappe: 15 km – ca 6 timer, høyeste punkt på turen 270 m

Reis gjerne alene, på en aktiv tur blir vi fort sammensveiset!
Dag 4

Mt Gigilos 2080 moh

Sprek fjelltur i dag! Vår minibuss kjører oss (5 min.) til 1100 m på platået Omalos, fra hvor vi skal opp til toppen av Mt Gigilos (2080 m). Her kan du oppleve å se Kretas villgeiter (kri-kri) samt noen av de sjeldne og utryddingstruede fuglearter som gåsegribb og lammegribb …

Når vi nærmer oss toppen, er det enkelte steder vi må bruke hendene og klatre litt (helt enkelt, ikke noe teknisk). Toppen byr på spektakulært utsyn i alle retninger! Vi går tilbake samme rute. Retur til vårt overnattingssted på Omalos-platået. Middag på hotellet.

Etappe: 10 km – ca 6 timer, +980 m/-980 m

Mt Gigilos 2080 moh, oktober 2018
Dag 5

Samaria-ravinen

En kort transport (5 min.) tar oss til Xiloscalo, inngangen til den kjente Samaria-ravinen, et juv og en nasjonalpark på Kreta. Denne turen passer for de fleste, dermed er det også en av de største turistattraksjonene på øya da det er den lengste ravinen i Europa, og i tillegg kjent som en av de vakreste naturen kan by på! Vi går på god sti i skyggefull furuskog og følger et elveleie. Ved utgangen av ravinen når vi Agia Roumeli, hvor vi kan slappe av med et forfriskende bad. Vi overnatter i denne hyggelige fiskerlandsbyen.

Etappe: 16 km – ca 6 timer, start punkt 1100 m/-1100m.

Forbehold: Ravinen ligger i nasjonalpark og åpner normalt i månedsskiftet april/mai. Vi tar dog et lite forbehold om at parken er åpen om været skulle tilsi noe annet.

Vakre Samaria-ravinen er nydelig og svært populær!
Dag 6

Kystveien fra Agia Roumeli til Loutro

Etter en god, gresk frokost er klare for en nydelig kystrute nær Middelhavet. I dag skifter vi mellom å gå på sand og singel nær sjøen omtrent 50 m over havet blant furuskog og busk-områder. På vei til Loutro passerer vi det pittoreske kapellet St. Paul. Etter en velfortjent og forfriskende dukkert på Marmara-stranden og en herlig tavernalunsj ankommer vi den vakre havnen i Loutro hvor vi skal bo de to neste nettene.

Etappe: 14,5 km – ca 6 timer, høyeste punkt på turen 150 m

Mmm... gresk mat er både fargerik og god.
Dag 7

Rundtur fra Loutro via Anapolis og Aradena-ravinen

I dag siksaker vi oss oppover den gamle stien til landsbyen Anapolis, et historisk område hvor revolusjonen mot tyrkerne startet i 1866. Fra Agia Ekaterini-kirken, rett ovenfor Anopolis, nyter vi den flotte utsikten til Det libyske hav og sørkysten av Kreta. Vi besøker torget i Anapolis, slapper av med en kaffe der de lokale samles før vi fortsetter turen og følger Aradena-ravinen som ender på stranden Marmara. Nå er det vel fortjent med en dukkert og lunsj på tavernaen!

Derfra returnerer vi til Loutro på E4-stien eller med lokalbåten om den går (4 euros – ikke inkl). Denne rundturen gir et uforglemmelig inntrykk av Kreta som veksler mellom fjellsti, spektakulær ravine og kyststi. Dette er en ganske krevende dag – så skulle du nå føle du har fått nok fottur denne uken etter å ha fullført fem vandredager, så er Loutro stedet for å nyte en avslappende dag. Du kan ta en kortere tur langs kysten, kose deg på stranden med en god bok, ta båten til en annen liten landsby, valget er ditt, her er mange muligheter!

Etappe: 17 km – ca 7 timer, høyeste punkt på turen 690 m

Fiskerlandsbyen Loutro har alt du kan tenke deg av kretisk sjarm!
Dag 8

Vakre Chania – hjemreise

En morgendukkert før frokost? I dag tar vi morgenbåten fra Loutro til Sfakia (ca 30 min). Herfra blir vi hentet i buss og kjørt til Chania (ca 1,5 t). Mange påstår dette er Hellas’ vakreste by med sin venetianske havn som ligger i hjertet av byen samt den gamle bydelen. Her møtes øst og vest og forskjellige kulturer i sameksistens. Ta deg en spasertur ut til fyrtårnet, nyt en herlig lunsj i havnen eller i en av de utallige pittoreske smågatene i gamlebyen. Du har resten av dagen til rådighet i vakre Chania før vi på ettermiddagen kjører til flyplassen for retur til Norge.

For avreisen 6.oktober: Flyet hjem til Norge går allerede om formiddagen, så vi kjører direkte til flyplassen etter frokost.

Å "get lost" i de små trange gatene i Chania er bare herlig!

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 4. Dette er en variert fottur som veksler mellom kystvandringer, raviner og en fjelltopp. Til Mt Gigilos må man beregne å «klatre» litt når vi nærmer oss toppen, men det er enkelt og ikke teknisk. Du må kunne tåle å gå dagsetapper fra 4-7 timers turer i et greit tempo og uten for mange og lange pauser. Turen krever at du er vant til ulendt terreng, er fjellvant og vet hvor du «setter foten». Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforholdene.

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise t/r Oslo – Chania m/dagens skatter og avgifter
 • Overnatting i delt dobbeltrom i henhold til program
 • Alle frokoster
 • Alle lunsjer på turdagene (lunsjboks dag 2, 3, 4, 5 og tavernalunsj dag 6 og 7
 • Lett snack på fotturen dag 6 og 7
 • Alle middager (dag 1-7)
 • All intern transport iflg program
 • Bagasjetransport på vandredagene
 • Båtturer ihht program
 • Inngangbillett Samaria National Park
 • Lokale skatter og avgifter pr dato
 • Lokal fjellguide
 • Norsk turleder følger med på turen

Om du flyr fra andre flyplasser i Norge, kontakt oss for tilbud.

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Personlige utgifter
 • Drikkevarer
 • Tips til fjellguide og annet
 • Lunsj dag 1 og 8
 • Tillegg enkeltrom (begrenset antall, må bestilles ved påmelding).

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 12 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

PASS Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

TURFAKTA

Overnatting på fotturen er enkle, men trivelige overnattingssteder (dobbeltrom/dusj, wc på rommet). Vi tar forbehold om at overnattingssteder kan bli endret. Noen steder må vi beregne å dele oss på omkringliggende overnattingssteder, men de er nært beliggende og vi spiser alle måltider sammen. Dersom den reisende har bestilt dobbeltrom, må vedkommende være beredt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra turen.

Dag 1-2 Pal Beach Hotel eller Poseidon Paleochora
Dag 3-4 Neos Omalos Omalos
Dag 5 Pachnes BB** Agia Roumeli
Dag 6-7 Blue House Hotel Loutro

** Gruppen fordeles på Pachness og et annet nærliggende hotell. Dette kan også være aktuelt på andre overnattingssteder.

Måltider. Helpensjon er inkludert i prisen (frokost, lunsj og middag ihht program) fra og med middag ankomstdagen til og med frokost hjemreisedagen. Frokostene består eksempelvis av appelsinjuice, kaffe/te, egg, kjøttpålegg, kake, syltetøy, lokal honning, yogurt, lokal ost, frukt, musli etc. Mindre hoteller serverer vanligvis appelsinjuice, kaffe/te, brød, marmelade, lokale honning, yoghurt. Hvis man ønsker noe i tillegg, anbefales at man tar med små engangsbokser med leverpostei, makrell-i-tomat, spekepølse, knekkebrød osv for å supplere.

Lunsjen er normalt lunsjpakke bortsett fra Dag 6 og 7 hvor vi spiser lunsj på en lokal taverna. Lunsjpakken består i hovedsak av en frukt, en sandwich, en søtsak og en juice. Ta med snacks på turen.

Middagene inntas i hovedsak på hotellets taverna eller på en som ligger nær hotellet. Måltidet er et typisk måltid for Kreta; først forskjellige retter så vi virkelig får smake stedets spesialiteter samt hovedrett og dessert. Vann inkludert, andre drikkevarer betales direkte til tavernaen.

Hvis du er vegetarianer eller har matintoleranser det skal tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Guide/gruppestørrelse. Lokal, engelskspråklig guide følger med på turene. Han/hun vil vise deg lokale spesialiteter og fortelle om områdets kultur, historie og geografi.  Norsk turleder vil være med på turen. Hans/hennes oppgave er å følge deltakerne på reisen og bidra med hjelp hvis det måtte trenges underveis på turen og vandringene. Gruppestørrelse: Min. 12 deltakere, maks 18 deltakere. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Klima/værforhold. Kreta kan besøkes hele året, men for fotturer er vår og høst mest behagelig. Beregn dagtemperaturer på +/- 23 grader mai og oktober.

Bagasje/klær/utstyr. Bagasjen transporteres fra sted til sted underveis på vandringen. Ta med dagstursekk. Resten av tøyet/utstyret kan pakkes i koffert. Middagsantrekket behøver ikke være pyntet. Det er ikke nødvendig å ta med lakenpose/sovepose. Forslag til pakkeliste blir utsendt før avreise.

Valuta. På Kreta brukes Euro. Penger kan veksles bl.a. på Gardermoen. Det første stedet vi bor, i Paleochora, har også minibanker. Ikke regn med å kunne betale med kredittkort på små steder utenom de større byen. Det er derfor nødvendig å ha nok kontanter for å betale drikke og dine personlige utgifter.

Kart. Du trenger to kart for å dekke turen. Disse kan kjøpes på nett eller man kan sjekke hos Nomaden i Oslo. Kartene fås også kjøpt på turen. http://www.anavasi.gr/product.php?lang=en&id=84 http://www.anavasi.gr/product.php?lang=en&id=91