Fottur i historiske og moderne Israel

/ Ørkenvandring med Dødehavet, Jerusalem og Tel Aviv

Snakk om tur med historisk sus! Her vandrer vi i fotsporene både til Moses og andre bibelske storheter, og i dette gylne landskapet får du se de utroligste steinformasjoner, storslåtte utsikter, skiftende lys  – du ser at ørkenen virkelig lever.

Gled deg til:

 • Spektakulære fotturer langs Israels nasjonale vandresti
 • Overnatting i en ørkenoase, med kamelridning til frokost
 • Den imponerende festningen Masada
 • Dødehavet, hvor ingen kan synke
 • Bo i en tradisjonell kibbutz
 • Nyt utsikten fra Mount Tzefachot – her kan du se både over til Jordan, Saudi-Arabia og Egypt
 • Livlige Tel Aviv og den hyggelige gamlebyen i Jaffa
 • Jerusalem med Getsemane-hagen, Sionfjellet og den myldrende og eksotiske gamlebyen

Israel National Trail strekker seg over 1000 kilometer, hele landet på langs, fra nord til sør. Vi skal vandre de siste 50 kilometerne, gjennom Negev-ørkenen ned til Rødehavet, hvor det også blir anledning til litt strandliv langs Eilats fristende strender.

Israel er et spesielt reisemål, å komme hit er som å reise både bakover og framover i tid. Antikk historie og kultur på den ene siden – spennende innovasjon, mangfold og ny teknologi på den andre siden. Bli med på en tur i dette historiske landskapet – store naturopplevelser venter!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 27 590,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 14.11.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
 • Nyhet!
Reiseleder
Dag Johansen

Avreiser

 • Avreisedato 14.11.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 27 590,-
 • Israel
 • Jerusalem
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Tel Aviv

Du møter reiseleder på Oslo Lufthavn. Vi flyr via Istanbul inn til Ben Gurion Internasjonale flyplass, hvor vi møter vår lokale guide. Tel Aviv slår deg med en gang som en spennende by. Byen tilbyr en miks av gammelt og nytt, og maten er inspirert av alle verdenshjørner. Vi befinner oss ved Middelhavet – men i en annen ende enn de fleste er vant til. Vi kjører inn til Tel Aviv, hvor vi sjekker inn på hotellet. Det er allerede sent, men vi møtes til en matbit. På tide å hilse ordentlig på våre medreisende, og glede oss over at reisen er i gang!

Velkommen til Middelhavsbyen Tel Aviv!
Dag 2

Vi blir kjent med Tel Aviv - og reiser mot ørkenen

Ved frokosten kan vi ønske hverandre skikkelig velkommen til Israel og Middelhavet! Det blir godt å kjenne varmen, som en motsetning til novemberkulden hjemme i Norge. I dag skal vi uforske Tel Aviv til fots!

Tel Aviv står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin utbredte Bauhaus-arkitektur fra 30-tallet, som også har gitt kallenavnet «den hvite byen». Vi går ned til strandpromenaden, og følger denne bort til Old Jaffa, med det symbolske klokketårnet som markerer inngangen til denne gamle havnebyen. Her finner du sjarmerende brosteinsgater, et fargerikt bruktmarked og trendy cafeer. Etter en lunsjpause på en av disse, forlater vi middelhavskysten til fordel for ørkenen. Vi kjører sørvestover, mot Negev-ørkenen og Kibbutz Elifaz, som skal være vårt hjem i tre netter. Her bor vi enkelt og upretensiøst, men komfortabel. Spennende opplevelser venter!

Busstur: 4 timer, 350 km

I Israel kan du smake og kjøpe ukjent og spennende krydder
Dag 3

Ut på tur - fra Wadi Raham til Canyon Shchoret

I dag skal vi ut på tur i nytt og spennende terreng! Vi starter vandringen ved landsbyen Be’er Ora, og går inn i Wadi Raham-dalen, som gir imponerende utsikt over kalksteinsfjellene rundt. Vi går langs bredden av en uttørket elv, forbi akasietrær som tilbyr skygge til svette vandrere, forbi de høye fargerike steinformasjonene kalt Amram-pillarene, og gjennom kløfter hvor vi må klyve for å komme igjennom. Vi må klatre opp en smal ravine for å komme til toppen av Ma’ale Amram, hvor vi kan ta inn utsikten over Arava-dalen. Det er Israel Trail vi følger sørover, og målet for dagens tur er Shechoret Canyon («den svarte kløften»). Her møter vi bussen, som tar oss tilbake til vår Kibbutz.

Kibbutzer er kollektive landsbyer, svært viktige i israelernes pionertid i landet på 1900-tallet, da idealet var at moderne jøder skulle arbeide og dyrke opp landet. Mange norske ungdommer arbeidet i kibbutzer som frivillige på 60- og 70-tallet. I dag er kibbutzene inne i store omstillinger for en ny tid, og det får vi lære mer om i kveld.

Fottur: 7-8 timer, 16 kilometer
Høydeforskjell: ↑ 530m / ↓ 450m

Spennende steinformasjoner langs Israels nasjonale vandrerute
Dag 4

Fra Canyon Shchoret til Mount Yehoram

I dag starter turen der den endte i går – ved inngangen til Shechoret Canyon, med sine sorte og rosa steiner og tusenvis av år gamle steinformasjoner. Formasjonene vi passerer forteller historien om terrengets utvikling over millioner av år – guiden vil fortelle oss alt om terrenget vi går igjennom. Fra utkikkspunktet på Mount Shechoret kan vi igjen nyte utsikten over Arava-dalen, og Eilat-bukten i det fjerne. Vi følger terrenget forbi imponerende klipper og karakteristiske “giant caper”-busker, og kommer til den eneste naturlige vannkilden i Eilat-fjellene. Dette er den eneste vannkilden for dyrene i området, som steinbukk, pinnsvin, kaniner og flaggermus. Litt klyving er moro – for å komme opp fra elveleiet må vi klatre opp ved hjelp av monterte håndtak og trinn i terrenget. Fremme ved dagens mål, blir vi plukket opp av bussen, og det bærer tilbake til Kibbutzen vår.

Fottur: 6-7 timer / 14 km
Høydeforskjell: ↑ 700m / ↓ 300m

Over Mount Yahoram
Dag 5

Vi går ned til Rødehavet - Israels sørligste tupp

I dag venter turens kanskje mest spektakulære dag, hvor vi skal gå fra Eilat-fjellene helt ned til Rødehavets kyst. Dette er det siste og sørligste strekket av den 1009 kilometer lange Israel National Trail. Vi skal følge Nahal Gishron, en kløft som strekker seg sikksakk langs grensen til Egypt som en utvidet del av Sinai-ørkenen. Også her er vi midt i et paradis for en geolog – lag på lag med sandstein i spennende formasjoner, utskjæringer og farger!

Siste høydepunkt på vandreturen er toppen av Mount Tzefachot – her ser du ned i Eilat-gulfens blå vann, og kan samtidig skue utover de fire tilgrensende landene – Jordan, Saudi Arabia, Egypt og Israel. En times vandring tar oss ned til havet, hvor vi kan dyppe tærne i det deilige vannet, og puste godt ut på hotellet. I dag venter middagen på hotellet vårt – og er du lysten på en bytur kan Eilat by på et livlig natteliv langs strandpromenaden i sentrum.

Fottur: 7-8 timer / 15 km
Høydeforskjell: ↑ 340m / ↓ 950m

I Eilat finner du verdens nordligste korallrev
Dag 6

Strandliv i Eilat og overnatting i beduinleir

Idag våkner du ved Rødehavet, og kan høre lyden av bølger og trekke inn duften av saltvann i det du setter foten utenfor hotellet. Formiddagen har du til egen disposisjon, og kan med fordel nytes på stranden og i vannet. Eilat har deilig varmt klima og 360 soldager i året. Her finnes dessuten verdens nordligste korallrev – om du ønsker kan du leie snorkel og ta en nærmere titt på koraller og fargerike fisker.

Utpå formiddagen forlater vi området og vender nesa nordover for å utforske Arava-dalen. Til tross for at denne regionen er tynt befolket, er gårdene i denne ørkenene kjent for frukt og grønnsaker i verdensklasse. Israel er det eneste land i verden hvor ørkenen blir mindre og mindre hvert år, og har derfor mye kunnskap de ønsker å dele med resten av verden. Vi skal innom en Moshav Tzofar, som er som en grønn oase i ørkenen – her kan du lære om hvordan de tar i bruk innovativ landbruksteknologi for å kunne drive med matproduksjon som levebrød ute i ørkenen. Vi blir kjent med en lokal matprodusent, og ikke minst får du selv smake på godsakene – dagens lunsj nyter vi midt i et drivhus! Alt vi spiser er økologisk og dyrket på stedet.

Etter den forfriskende lunsjen bærer turen videre til Judea-ørkenen. Dersom tiden tillater det, vil vi gå de siste to kilometerne inn til vårt overnattingssted, for å nyte utsikten utover dødehavet. I natt skal vi ta inn på Kfar HaNokdim, en økologisk beduinleir bygget i naturstein. Campen ligger som en oase i de sandfargede omgivelsene, og deres visjon er å bringe gjestene vekk fra byenes kjas og mas, og tettere på naturen i ørkenen. Her finner du 32 kameler, 10 esler, 14 påfugler og 126 hengekøyer, i et bitteliten landsby av teppebelagte telt, utkikksplattformer og lounge-områder med små gangveier imellom. Her skal vi sove i firemanns luksustelt, som vender ut mot et fellesområde med sofaer og hengekøyer. Når natten faller på ute i ørkenmørket befinner vi oss under millioner av stjerner.

Buss: 3 timer / 240 km
Fottur (eventuelt): 1 time / 2km

Kfar HaNokdim - en oase i ørkenen!
Dag 7

Vi bestiger Masada, tar en dupp i dødehavet og drar til Jerusalem

Hva er vel bedre enn å starte dagen med en kort tur på kamelryggen? Med dette tar vi farvel med Kfar HaNokdim, og setter kursen for det berømte Masada, en mektig festning bygget av kong Herodes. Her søkte jøder tilflukt da Jerusalem ble lagt i ruiner av romerne i år 70 AD, og her holdt de ut en romersk beleiring til de ble nedkjempet på dramatisk vis i år 73. Masada har blitt et symbol på motstandsdyktigheten i det moderne Israel, gjennom slagoret «Masada shall not all again». Vi skal bestige festningen via bakveien fra vest, opp rampen som romerne bygde for å innta og beleire festningen. Fra toppen kan du nyte imponerende utsikt utover Dødehavet, med fjellene i Jordan rett bak.

Vi fortsetter ned «slangestien» på andre siden av fjellet, hvor bussen vår henter oss og kjører oss til Dødehavet. Dette er det laveste punktet på jord, rundt 400 meter under havoverflaten! Naturligvis skal du få testet flyteegenskapene ved å ta deg en dupp i dette salte, mineralrike havet. Men ikke dykk – det svir!

Herfra er det en kort kjøretur til Jerusalem. Fra Mount Scopus kan du nyte en uforglemmelig utsikt over byen, til den fjerne lyden av bønnerop. Herfra vandrer vi ned til Gethsemane-hagen, og går inn i gamlebyen via løvens port. Hotellet vårt ligger i gangavstand til både gamlebyen og den nye delen av byen, og er dermed et utmerket utgangspunkt for vårt opphold i Jerusalem.

Fottur: 3-4 timer / 4 km
Bussreise: 2 timer / 130 km

Du flyter garantert i Dødehavet, som har et saltinnhold på over 30%!
Dag 8

Vi utforsker Jerusalem - den hellige byen

Dagen starter med en tur gjennom gamlebyen, som er delt mellom det jødiske, det muslimske, det kristne og det armenske kvarter. Her er det tett med berømte landemerker. Sionfjellet med Kong Davids grav, rommet for det siste måltid, og ikke minst klagemuren. I disse murene og gatene ligger det enormt med historie spennende historie – og historien blir fortsatt skrevet. På lørdag er det sabbat, og i følge jødisk tro er det ikke lov å tenne ild. Det er dermed ikke lov å operere noen form for maskiner, så trafikken er adskillig roligere i dag. Det er heller ikke lov å ta heis – men heldigvis går heisen på hotellet automatisk fra etasje til etasje, så man slipper å tenne en gnist ved å trykke på heisknappen.

Om ettermiddagen har du tid til å utforske byen på egen hånd – kanskje vil du vandre i de smale markedsgatene? Eller bare sitte og drikke kaffe mens du ser på mangfoldet av mennesker fra hele verdens ulike land og religioner går forbi på vei til dagens bønn? Lørdag kveld, når sabbaten går mot slutten, blir byen livligere igjen. Denne hellige byen er virkelig et fascinerende sted.

I kveld nyter vi vår siste middag sammen, og oppsummerer våre opplevelser og deler minner. En ting er sikkert – et besøk i Israel vil du ikke lett glemme!

Basaaren i Jerusalems gamleby
Dag 9

Hjemreise

Vi sjekker vi ut av hotellet og drar med buss til Ben Gurion flyplass i Tel Aviv hvor vi har en tidlig flyavgang med KLM tilbake til Norge. Vi hilser vår guide Ariel: Le`hitra`ot (på gjensyn) og vender nesen mot nord. Etter mellomlanding i Istanbul er vi tilbake i Norge om ettermiddagen.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 4 støvler. På turen er det tre lange vandredager, med lange og dels bratte opp- og nedstigninger (se turbeskrivelse). Enkelte partier hvor man må klyve opp og gjennom ved hjelp av stiger og trinn i terrenget. Du må derfor være i god form, og bør ha gode knær. I tillegg er det noen dager med kortere turer. Det er ditt ansvar å sjekke med din lege om du er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen.

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo Lufthavn – Tel Aviv t/r
 • All transport og alle utflukter iht programmet
 • Overnatting i dobbeltrom
 • Alle frokoster og middager, lunsj på vandredagene og i drivhuset i Arava-dalen
 • Norsk reiseleder og lokal guide

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til hotellbetjening, guide, sjåfør, etc. (organiseres av reiseleder)
 • Lunsj dag 2, 7 og 8
 • Drikkevarer
 • Enkeltromstillegg (må oppgis ved bestilling. Begrenset antall)

 

Helse/krav til deltakerne. Deltakelse foregår på eget ansvar. Det er ditt ansvar å sjekke med din lege om du er i god nok form/har god nok helse til å delta på denne reisen. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

Overnatting. Vi bor i Kibbutz, hoteller og 1 natt i ørkencamp. I ørkencampen deler man rom med 3 andre, for øvrig sover man i dobbeltrom/enkeltrom i henhold til bestilling. Dersom den reisende har bestilt én plass i delt dobbeltrom, må vedkommende være beredt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn.

Måltider. Alle måltider er inkludert, foruten lunsj dag 2, 7 og 8. På disse dagene stopper vi på et lunsjsted underveis som passer med tidsskjema og program. På vandredagene får vi med lunsjpakke som vi nyter underveis. Har du matintoleranser det må tas hensyn til eller er vegetarianer, må dette oppgis ved påmelding.

Forsikringer. På alle våre turer krever vi at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder  fotturen går.

Pass/visum. Det er ikke nødvendig med visum for deltakere med norsk pass. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomstdato. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Vaksiner/Medisiner. Deltakerne er ansvarlige for at de nødvendige vaksiner er foretatt. Kontakt din fastlege eller private klinikker som tilbyr reisevaksinering for informasjon om vaksiner.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 14 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å kansellere turen eller øke prisen noe. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.