Fjelltur i Pyrenéene

/ Gjennom Baskerland til Atlanterhavet

Fjellkjeden på grensen mellom Frankrike og Spania er full av pittoreske landsbyer, svingete stier, majestetiske topper og grønne bakker. Vi skal gå på gamle smuglerstier, speide etter gribbekolonier, spise middag i Ainhoa – kjent som en av Frankrikes vakreste landsbyer, vandre gjennom heksenes territorium – og kanskje avslutte med en herlig dukkert i Atlanterhavet?

På denne fotturen går vi på våre føtter gjennom Baskerland til Atlanterhavet! Baskerland er et urfolksområde med en spennende og dramatisk historie. Glemte vi å nevne det franske og spanske tradisjonelle kjøkken? Vi tror vi kan love deg en tur du vil minnes lenge!

Vanskelighetsgrad 4 støvler

 

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 17 890,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 04.10.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager
Norsk turleder
Jofrid Høybakk

Avreiser

 • Avreisedato 04.10.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 17 890,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Velkommen til Frankrike - og St Jean Pied de Port!

Vi reiser fra Oslo Lufthavn om formiddagen, og etter en mellomlanding i Paris ankommer vi Biarritz. Her blir vi hentet for en kort transport til St. Jean Pied de Port. Byen ligger på den franske siden av Pyrenéene og er startpunktet for de som ønsker å gå den franske pilegrimsruten av El Camino de Santiago. Vi sjekker inn på hotellet og møter han som vil være vår guide på vandreturen mot Atlanterhavet. Han gir oss en gjennomgang av ukas program, og gir oss et enda bedre bilde av hvilke opplevelser som venter oss! Vi nyter en felles middag, og blir bedre kjent med våre medvandrere.

Mange pilegrimer starter sin vandring fra St. Jean Pied de Port
Dag 2

Vi vandrer til Spania

Etter en kort transportetappe (ca 30 min) følger vi pilegrimsruten El Camino de Santiago mot Roncesvalles i Spania. Trolig møter vi mange pilegrimer denne dagen som skal krysse Pyrenéene. Hvis godvær er det mulig å komme opp på fjellet Urkulu (1409 m), som ligger på grensen mellom de to landene. Vi befinner oss så i det spanske vinområdet Navarra. Lunsjen vår er blitt tilberedt om morgenen, og nå kan du nyte den ute i det fri. Det franske og baskiske kjøkken er kjent, så du kan forvente smakfulle måltider! Vel framme i Roncesvalles besøker vi den gamle kirken, klosteret og krypten – alt fra 1300-tallet. Vi overnatter vegg-i-vegg i et nyrestaurert pilegrimshotell, tidligere et sykehus. Middag på hotellet.

Fottur: Ca 5 timer, +600m/-200m

Hilde nyter utsikten over landskapet
Dag 3

Langs gjeterstier og åskammer til St. Etienne de Baigorry

Dagen starter med oppstigning fra hotellet og deretter vakker nedstigning gjennom Hayra-skogen og åpent landskap. Vi vandrer langs stier benyttet i årevis av gjetere fra Navarra, her vil du kunne nyte roen og stillheten. Stien følger åskammer, enkelte av dem direkte langs grensen. På slutten av dagen kommer vi til den lille landsbyen Aludes hvor vi blir hentet og får videre transport til St. Etienne de Baigorry. Her blir det middag og overnatting.

Fottur: Ca 6 timer, +300m/-950m

Rolig og vakkert landskap
Dag 4

I hjertet av Navarra

I dag går vi i retning de vakre toppene av Iparla, langs den spansk-fransk grense. Vi er nå i hjertet av det kjente vinområdet Navarra, og følger gjennom de vakre, klassiske landsbyene i Baskerland. Om ettermiddagen ankommer vi den lille landsbyen Bidarray, som ligger vakkert til ved elven Nive. Her spiser vi middag og overnatter.

Fottur: Ca 6-7 timer, +840m/-850m

Vi nyter deilige piknik-lunsjer underveis på vandringene
Dag 5

På gamle smuglerstier til Ainoha

Etter en kort transport (ca 20 min) fortsetter vi turen langs en gammel smuglerrute hvor det tidligere foregikk en del plyndringstokter. Frankrike og Spania er her delt av en liten bekk. Til dels bratt oppstigning i en gresskledd skråning før vi krysser grensen. Vi kommer opp til et klippelignende landskap hvor du vil kunne få øye på en myteomspunnet skapning – her oppe kan vi ofte se store kolonier av gribber! Vi kommer ned til hotellet vårt, 200 meter fra spanskegrensen, i utkanten av Ainhoa. Samme ettermiddag (eventuelt neste morgen) går vi opp til Ainhoa, kjent som en av Frankrikes vakreste landsbyer med nydelige hus i tradisjonell baskisk stil. En deilig middag venter!

Fottur: Ca 6-7 timer, +900m/-500m

Dag 6

"The witches territory"

Kort morgentransport (ca 10 min) til et lite stykke over grensen, deretter går vi til fots fram til landsbyen Zugarramurdi i Spania. Vi skal vandre i området på spansk side, i et område som er kjent for heksebrenning i gammel tid. Vi når toppen av Atxuria (756m) og går så ned i dalen Grottes de Sar. Deretter når vi en av de vakreste baskiske landsbyene, Sare, og vårt hotell like utenfor landsbyen. Middag og overnatting.

Fottur: Ca 5-6 timer, +640m/-600m

Etter lunsj kan det være deilig med en hvil i gresset
Dag 7

Sare/St Jean de Luz/Hjemreise

Etter frokost vandrer vi inn til Sare. Her kan du benytte anledningen til å se den vakre kirken! Buss til kysten og fiskerlandsbyen St Jean de Luz hvor det kanskje kan friste med en dukkert i Atlanterhavet? Stedet er nemlig kjent for sine flotte strender. Her tilbringer vi noen formiddagstimer og det blir litt tid på egenhånd til shopping og lunsj på en av de mange, koselige spisestedene. Deretter en kort transfer til flyplassen i Biarritz for hjemreise til Norge.

Fottur: Ca 1 time, -100m

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 4. Tidsangivelsene på turene er circatider, og  pauser kommer i tillegg. Dag for dag indikerer vi også samlet antall meter oppstigning og nedstigning per dag. Høyeste nivå på turen er 1400 moh. Terrenget kan være bratt enkelte dager – Pyrenéene er en del «opp og ned», og krever at du er i god form. 

Alt dette er inkludert:

 • Fly t/r Oslo Lufthavn – Biarritz med Air France
 • All lokal transport iht. program
 • 6 overnattinger i delt dobbeltrom
 • Helpensjon, fra og med middag dag 1 til og med frokost dag 7
 • Piknik på vandreturene
 • Bordvin (1 flaske pr. 3 personer) til de inkluderte middagene på vandreturen
 • Engelsktalende lokalguide
 • Norsk turleder

Om du flyr fra andre flyplasser i Norge, kontakt oss for tilbud om tilslutningsbilletter.

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Lunsj hjemreisedagen
 • Tips til lokal guide og annet
 • Enkeltromstillegg (begrenset antall)

Krav til deltakerne. Deltakelse foregår på eget ansvar. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

Overnatting. Vi bor 5 netter på forskjellige hoteller 2**, alle sjarmerende og karakteristiske for området. Her bor vi i delt dobbeltrom (separate senger), 1 natt bor vi i hyggelig leilighet (2-4 personer). Enkeltrom mulig mot tillegg i pris. Dersom den reisende har bestilt dobbeltrom, må vedkommende være forberedt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra turen.

 Hotell  Dag
Hotel Ramuntcho 1
Casade Beneficiados 2
Hôtel Manexenea og gjestehus* 3
Hotel Noblia 4
Hôtel Ur Hegian 5
Hotel Baratxartea eller Hôtel Pikassaria 6

*Dag 3 må gruppen påregne å bli delt på to overnattingssteder; et privatdrevet gjestehus og et hotell. Middag spises sammen. Det tas forbehold om eventuell endring av overnattingssteder.

Måltider. Helpensjon fra og med middag ankomstdag til og med frokost hjemreisedagen. Frokostene varierer mellom buffet og kontinental. Ønsker du å supplere med knekkebrød, små bokser med leverpostei makrell i tomat osv kan du ta med dette hjemmefra. Vi spiser innholdsrike pikniklunsjer under vandringene. Det må gis beskjed ved påmelding vedrørende eventuelle matintoleranser eller om man er vegetarianer.

Guide og gruppestørrelse. Lokalguiden er ansvarlig for logistikken, er spesialist på området og vil fortelle om områdets kultur, historie og geografi. Norsk turleder vil være med på turen. Hans/hennes oppgave er å følge deltakerne på reisen og bidra med oversettelse og hjelp hvis det måtte trenges underveis på hele turen. Gruppestørrelse: Min. 12 deltakere, maks 15 deltakere. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Bagasje og klima. Bagasjen transporteres fra sted til sted underveis på vandringen. Ta med dagstursekk som også har plass til å bære litt av felles mat og drikke til piknik på gådagene. Resten av bagasjen kan pakkes i koffert/bag. Klimaet er influert av Atlanterhavet, og raske endringer i temperatur og vær kan forekomme. Gjennomsnittlig temperatur 19 grader. Ta med klær for alle værtyper, også lett ulltøy og godt regntøy, samt fjellstøvler/hikingsko med god gripesåle og ankelstøtte. Forslag pakkeliste vil bli sendt ut nærmere avreisedagen.

Kart. Pays-Basques Ouest og Pays-Basques Est (hiking map) 1:50.000 dekker hele turen. Kartet kan kjøpes i landsbyen Dag 2 i butikk like ved hotellet. Nomaden i Oslo har et stort utvalg av utenlandske kart, se www.nomaden.no.

Valuta. I Frankrike og Spania brukes Euro. De fleste steder tar kort, men man bør alltid ha med seg litt kontanter til småkjøp.

Forsikringer og pass. På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass er gyldig ved avreise.

FORBEHOLD. Prisen er basert på minimum 12 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å kansellere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.