Georgia_Svaneti_fottur

Georgia – Fjellvandrerens skattkiste med Stavanger Aftenblad

/ Det ukjente eventyrlandet

Vill, vakker og innhyllet i en god porsjon mystikk ligger Svaneti i en fjellrik og blomstrende del av Georgia og Kaukasus. Her er det landsbyer som hentet rett ut fra eventyrenes magiske verden, og fjellene ruver godt i landskapet – hele fire av de ti høyeste fjellene i Kaukasus ligger her.

Om det frister med blomsterenger, blåskimrende isbreer, skoger og glitrende elver, bør du bli med oss til Georgia.

Noen høydepunkter:

 • Bo på Grand Hotel Ushba, som selv hevder de har den beste beliggenheten i verden …
 • Besøk bygda Osjgol med de fascinerende tårnhusene – middelalderen svar på skyskapere!
 • Vandre i et fantastisk landskap med endeløse blomsterenger, isbreer, store skoger og glitrende elver.
 • Lær å lage lokale filthatter.
 • Smak på den hjemmelagde osten, yoghurten og brennevinet til Maria og Valer – de to eneste som er igjen i fjellbygda med Georgias høyeste drueproduksjon.
 • Se historiske kulturskatter, som over 1000 år gamle ikoner og fresker.

Menneskene i landsbyene er ytterst gjestfrie, og de er stolte av tradisjonene sine og den lokale maten. Det har de all grunn til!

Denne turen er rett og slett et eventyr. Bli du med?

Vanskelighetsgrad 4 støvler

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 25 490,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 24.06.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
 • I SAMARBEID MED STAVANGER AFTENBLAD
 • A-FORDEL RABATT KR. 1000
Norsk lokalguide
Richard Bærug
Reiseleder
Arild Høie

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 24.06.2019
 • Avreisested Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 25 490,-
 • Georgia_Svaneti_Ushquli_Fottur
 • Georgia, Svaneti, Grand Hotel Ushba
 • Georgia_Svaneti_fottur
 • Georgia_Svaneti_Grand Hotel Ushba
 • Georgia_Svaneti_Grand Hotel Ushba
 • Georgia_Svaneti_Fottur
 • Georgia_Svaneti
 • Georgia_Svaneti_Fottur
 • Georgia Blomsterprakt ved puben
 • Georgia_Svaneti_Fottur_lokale puben
 • Georgia_Svaneti_lokale musikere
 • Georgia_Svaneti_Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd
 • Georgia_Svaneti_Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Stavanger - Oslo – Istanbul

Vi flyr med SAS og Turkish Airlines fra Stavanger via Oslo Lufthavn med ankomst Istanbul om ettermiddagen. Etter visumsjekk kjører vi til vårt hotell for middag og overnatting.
(-/-M)

Georgia_Svaneti
Dag 2

Istanbul - Batumi - Svaneti

Tidlig avreise fra Istanbul med ankomst i Georgia og Batumi flyplass om morgenen, lokal tid. Bussturen til Svaneti og vårt hotell tar cirka seks til syv timer alt etter trafikken og underveis spiser vi lunsj i Zuqudi. Etter ankomst er det godt å strekke litt på beina, så en liten ettemiddagsvandring til en vakker blomstereng kan være akkurat det vi trenger! Om kvelden venter det oss et velkomstmåltid på hotellet. (F/L/M)

Distanse: 5 km. Varighet: ca. 1,5 time Stigning: +/-55 meter

Grand Hotel Ushba er et lite høyfjellshotell med en storslått beliggenhet ved foten av det 4710-meter høye Osjba-fjellet, et av Europas høyeste fjell. De hevder selv de muligens har den beste hotellbeliggenheten i verden – det er store ord, men slett ikke umulig. Hotellet ble åpnet i 2010 og eies av den svanske familien Argvlian. Moren i familien er en glimrende kokk, mens sønnene er fjellførere og altmuligmenn. Hotellet har en enkel, men elegant standard. 5 av de 13 rommene har eget bad, de øvrige rom deler bad. Alle rom er røykfrie og har vakker fjellutsikt. Hotellet er radio- og TV-fritt, men det har trådløst internett. Restauranten ligger i 1. etasje og er kjent for sitt gode svanske kjøkken og sine ypperlige georgiske viner. Det sjarmerende lille biblioteket og utsiktsbalkongen innbyr til å slappe av og nyte landskapet, eventuelt med en god bok.

Georgia_Svaneti_blomsterprakt_juni
Dag 3

Fottur Goldalen

Frokost på hotellet før vi skal ut på tur. Vandringen begynner ved hotellet og går forbi bygda Mazer opp mot restene av det som en gang var fjellbygda Gol, og fjellkirken som ligger der. Løypa fortsetter oppover og svinger gradvis nordover mot den imponerende sørlige Osjbatoppen som stadig kommer nærmere. Løypa går videre inn i en dal der Golbreen kommer ned fra Osjba. Golsetra på litt over 2350 meter er dagens mål og stedet for vår pikniklunsj. Herfra er det mulig å vandre litt videre oppover mot Golpasset på 2956 meter, om du ønsker det. Vi returnerer samme vei som vi kom opp. Om kvelden blir det felles middag på hotellet. (F,matpakke,M)

Distanse: 14 km. Varighet: 5-6 timer Stigning. +/-745 meter

 

Georgia_Svaneti
Dag 4

Fottur til fossene, grensevakta og Osjbabreen

Grand Hotel Ushba er faktisk det siste bebodde huset før den georgisk-russiske grensen. Dagens fottur går innover mot grensen til de vakre fossene og Osjbabreen. Siden vi beveger oss langs grensen, er det viktig å ha med passet på dagens tur. Passet må av og til fremvises til de trivelige georgiske grensevaktene som holder til i telt og en liten tømmerhytte inne i skogen. Grensestasjonen er forresten kun bevoktet i sommerhalvåret. Det hender en støter på grensevaktene langt utenfor selve grensestasjonen, der de med kikkertene sine er ute og speider etter de sjeldne fjellbukkene som finnes i området. Etter grensestasjonen fortsetter den merkede turstien oppover mot flere vakre og kraftige fosser for til slutt å ende ved enden av den store Osjbabreen som fyller det øverste dalføret nedenfor Osjbatoppen. Her er det en feiende flott utsikt og naturlig å innta den medbrakte matpakka. Retur til hotellet samme vei.

Distanse: ca. 18 km. Varighet: 4-6 timer. Stigning.  +/-500 meter

Om ettermiddagen inviterer vi til lokalt og svansk hattemakerkurs! Den svanske befolkningen er kjent for sine karakteristiske filtluer, som er gode å ha på både i kaldt og varmt vær. Vi får en innføring i hvordan hattene lages, og du kan selv være med på litt av prosessen. Kanskje du til og med faller for fristelsen til å kjøpe deg en? Middag på hotellet. (F, matpakke, M)

Georgia_Svanti_lokal hattemaker
Dag 5 og 6

Todagerstur tur til Mestia og tårnbyen Osjgol (Ushguli) på UNESCOs verdensarvliste

Museet i hovedstaden Mestia er absolutt ikke det største museet i verden, men det har kulturskatter som kan få et hvilket som helst museum i verden til å ønske seg disse uvurdelige gjenstandene. I tider da det hersket uro i Georgia, var det vanlig å frakte de største kulturskattene opp til Svaneti, som omkranset av Europas høyeste fjell, gikk for å være det tryggeste stedet i landet, en slags fredens oase. Mange av disse kunstskattene ble værende i små kirker og andre steder i de svanske fjellbygdene, og det er dette faktum sammen med den kulturelle høyalder som Svaneti opplevde i middelaldrene, som forklarer den unike samlingen av gamle evangeliebøker fra det 9. – 13. århundre samt de enestående ikonene og korsene. De eldste ikonene er mer enn 1100 år gamle. Etter Mestia fortsetter vi østover og tar en lunsjpause ved en kirke malt av den kjente hoffkunstnerern Teodor for over 900 år siden. Utvendig bærer kirken preg av tradisjoner som hersket i Svaneti også i før-kristen tid.

Osjgol anses for å være Europas høyest beliggende fjellbygd. Fire mindre bygder utgjør Osjgol og ligger på rundt 2200 meter over havet. Osjgol er så unik at den har blitt inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Å komme til Osjgol er nærmest som å reise tilbake i tid. Når du vandrer rundt i fjellbygda, kan du virkelig føle deg hensatt til middelalderen. Bygda er også blant de bygdene i Øvre-Svaneti som har bevart flest av de kjennetegnende tårnhusene fra middelalderen. En antar at det fins rundt 205 tårnhus bevart i Europa, 5 ligger i Toscana og rundt 200 i Øvre-Svaneti. Tårnhusene kan ses på som middelalderens svar på skyskrapere. Fortsatt leter vitenskapsfolk etter nøkkelen til hvordan man klarte å bygge slike høyhus på den tiden og hva slags bindemiddel man brukte for at tårnhusene skulle klare århundrer med snø- og jordras. Tårnhusene ble bygd ved siden av familiens eller slektas toetasjes bolighus og fungerte som et forsvarstårn både mot fiender og naturkrefter, samtidig var det et statussymbol.

Etter ankomsten rusler vi rundt i de historiske gatene og lar oss gjerne lede tilbake til middelalderen. Fra åsen der dronning Tamars vintertårn skal ha ligget på 1200-tallet, er det en vidunderlig utsikt over hele Osjgolbygda. Dronning Tamar, som ofte omtales som Kong Tamar, selv om hun var kvinne, var den største herskeren og øverstkommanderende for de væpnede styrkene på det tidspunktet da Georgia historisk sett var på sitt største territorielt. Mektige naturinntrykk får sige inn før vi spiser en god, lokal middag.

Neste morgen vil vi kunne se toppen av Georgias høyeste fjell Sjkhara på 5193 meter, vel og merke om været er godt. Vi går en flat tur innover mot breen som ligger nedenfor dette høye fjellet. En rikholdig lunsj venter oss før vi setter kursen tilbake til hotellet.

Start: 2080 m, høyeste punkt: 2380 m, lengde: ca. 18 km

På veien tilbake fra Osjgol blir det en kaffestopp i bygda Kaal der Svanetis minste skole ligger – 4 -7 lærere og 2 – 4 skoleelever i en skole som favner fra 1. – 12. klasse. I georgisk sammenheng er skolen kun den nest minste, et annet sted i Georgia skal det visstnok finnes en skole med kun 2 elever. Middag på hotellet. (F,L M)

 

 

Georgia_Svaneti_Ushguli
Dag 7

Tur til Bak

Frokost på hotellet. Bak er en 3206 meter høy fjelltopp beliggende rett bak hotellet. Turen går først opp til Baksetra på litt over 2000 meter før løypa flater litt ut der den snirkler seg oppover og bortover mot Bakpasset på litt over 2400 meter. Her er blomsterprakten imponerende! Fra passet og opp går vi stort sett sikk-sakk på gress der vi følger fjellryggen. Lunsj i form av medbrakt nistepakke inntas på toppen. Turen fortsetter litt opp til det svanske Himmelberget på 2578 meter og ned på Solberget 2256 meter, på svansk Mezør, som i førkristen tid var et svært viktig hov. I dag ligger det en kirke og en liten sjø på denne toppen rett over skogsgrensen. (F,matpakke, M)
(For dem som ønsker en lang topptur er det etter Bakpasset mulig å vandre videre i sikk-sakk oppover på fjellryggen mot Baktoppen.) I kveld blir det ikke bare middag på hotellet, det blir også en liten lokal konsert!

Distanse: 15 km. Varighet: 5-6 timer Stigning. +/-975 meter

 

Georgia_Svaneti_Blomsterprakt
Dag 8

Bondegården "der ingen skulle tru at nokon kunne bu" - Batumi

Frokost på hotellet. Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd der det nå kun bor to personer vinterstid, Maria og mannen Valer. Alle andre har etterhvert flyttet fra bygda, men Maria og Valer nekter å gi opp. Begge er i midten av 60-årene og hyperaktive, i positiv forstand. På 1600 meters høyde har de kanskje Georgias høyeste drueproduksjon, de har mange eple- og pæretrær som de delvis bruker til årlig å produsere flere tusen liter svansk brennevin, «arækh». Ekteparet har femten kyr. Av melka lager de den nydelige svanske jogurten «martsven», en mozzarellaliknende ost samt en salt ost med lang holdbarhetstid, «solgon» som de selger på markedet i en storby ved Svartehavet sammen med poteter og honning. De har griser, de har hest, de har okser, høner og haner. Det er nesten ikke den ting som ikke finnes på denne plassen der nesten ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Om vinteren spenner Valer ofte på seg sine flotte, hjemmelagde ski og tar seg en tur i fjellet. Av og til går han på jakt eller brøyter de nærmere fem kilometerne ned til hovedveien. I vintermånedene er det langt mellom de besøkende. Da sitter oftest Maria og Valer inne og strikker votter, gensere og luer og pusler med litt innearbeid. Vi vandrer deler av veien fra hotellet til Kitsjkhøldæsj hvor vi blir tatt imot og vist rundt på gården og får et vidunderlig, hjemmelaget måltid. Etter vårt besøk her blir det transport til Batumi der vi skal overnatte siste natten. Vi er fremme ved Svartehavet sent på ettermiddagen. Felles middag i Batumi. (F,L,M)

Distanse: 7 km. Varighet: 4-5 timer Stigning. +/-260 meter

Georgia_Svaneti_Ushquli
Dag 9

Batumi - Istanbul - København - Stavanger

Frokost på hotellet før det er tid for å reise til flyplassen. Turkish Airlines har avgang om formiddagen og det blir flybytte og mellomlanding i Istanbul og København. Ankomst  Stavanger på kvelden. (F)

Batumi, Georgia

Reisebetingelser

REISEFAKTA

Vanskelighetsgrad 4 støvler: Vi går i et godt turterreng og på mykt underlag. En kan gjøre turene så lange en vil i forhold til beskrivelsen i programmet. Dag 4 og 5 går turen til Mestia hvor vi bærer med oss kun det viktigste, mens øvrig bagasje står på rommene i Ushba.  Alle dagene ser vi gruppen an og gjør endringer i dagens vandring om det skulle være nødvendig. Det er mulig å leie hest en dag på vandringen, om det skulle være ønskelig. Det anbefales at man er fjellvant og vet at man tåler høyden. Det er fullt mulig å gå en del av turene og tilbake til hotellet for de som måtte ønske.

Alt dette er inkludert:

 • Fly Stavanger – Oslo –  Istanbul – Batumi med SAS og Turkish Airlines t/r
 • Transfer Batumi – Svaneti t/r
 • 1 overnatting Istanbul
 • 5 overnattinger Grand Hotel Ushba, Svaneti
 • 1 overnattinger Batumi
 • 1 overnatting Osjgol, Ushguli
 • 1 middag Istanbul
 • 7 frokoster, 7 middager inkludert drikke til maten øl, vin eller mineralvann
 • Lunsjer og matpakker som beskrevet i programmet
 • Lokal guide og transport ved utflukter
 • Konsert på hotellet med lokal musikk
 • Besøk av hattemaker på hotellet

 Tillegg:

 • Enkeltrom kr. 2900, begrenset antall
 • Reiseforsikring
 • Vaksiner
 • Lunsjer som ikke er beskrevet
 • Visum til Tyrkia 20 USD

Om du flyr fra andre steder i Norge, kontakt oss for tilbud.

Inkluderte måltider er i dette programmet forkortet slik: F= frokost, L=lunsj eller matpakker, M= middag.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 16 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Detaljerte regler finner du i våre reisebetingelser

TURFAKTA

Måltider. Er du vegetarianer eller har matintoleranser det må tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Hotell opplysninger:
Grand Hotel Ushba.
Piazza Batumi

Turleder/gruppestørrelse. Norsktalende lokalguide ved ankomst Batumi. Norsk turleder følger med gruppen. Gruppestørrelse minimum 16, maksimum 20 personer. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Bagasje/utstyr/transport. Bagasjen er på hotellet under oppholdet da vi har dagsutflukter. Vi pakker litt med oss for en natt på dag 5 og 6. Ta med dagstursekk til turene.

Forslag til pakkeliste blir tilsendt før avreise.

Valuta. Lokal valuta er Georgiske Lari, men en kan bruke euro og dollar. De tar kort på hotellet. Vi tar ut lokal valuta på flyplassen i Batumi.

Tidsforskjell. + 2 timer foran Norge om sommeren

Vaksine. Sjekk med ditt lokale vaksinasjonskontor. Det anbefales Hepatitt A og B, samt polio, difteri og stivkrampe.

Kart. Ønsker en kart over området anbefaler vi å sjekke på Nomaden.  http://www.nomaden.no

 

 

 

 

 

Richard Bærug

Lokal guide

Vår lokale guide på turen er Richard Bærug som opprinnelig kommer fra Brunlanes i Larvik kommune i Norge. Han har jobbet mange år innenfor reiselivssektoren i Skandinavia og Baltikum og har tidligere ledet Nordisk Ministerråds kontor i Riga og vært prorektor ved Høyskolen i Vidzeme i Latvia. De siste 7 årene har han delvis bodd i Georgia der han er medeier i Grand Hotel Ushba i det vakre fjellområdet Svaneti. Sammen med svanske Sjakå Margian ble han den første i historien til å stå på ski og vandre til fots rundt hele Svaneti. Han har skrevet boka “Det ukjente eventyrlandet i Europa” om disse to ekspedisjonene. Boken kan kjøpes på Ark bokhandel eller på nett. Forlaghuset i Vestfold