Kortcruise på Douro

/ Et cruise gjennom frodige vinlandskap fra Porto

Da vi beskrev Douro som «en av Europas vakreste elver», var det en av kundene våre som rettet på oss. «Det er ikke en av Europas vakreste elver. Det er Europas vakreste elv», sa han.

Vi takker for rettelsen, og det er ikke vanskelig å være enig! Gjennom bølgende vinlandskap og bratte fjellsider renner den, stille og stor, forbi byer og landsbyer med skjønnhet og historie nok til å fylle flere bøker.

Douro starter i Spania og renner i 900 km gjennom de frodige områdene i Portugal der druene til portvinsproduksjonen dyrkes, til den munner ut i Atlanterhavet. Cruiset starter der elven ender, i Porto, som i århundrer nettopp har vært synonymt med portvin.

Porto er forresten et kapittel for seg selv. Kan vi driste oss til å si at den er Europas mest sjarmerende by?

Dette kan du oppleve:

 • Historiske Porto med sin vakre gamleby og storslåtte arkitektur
 • Besøk til portvinshusene i Vila Nova de Gaia
 • Se en av verdens vakreste bokhandler
 • Jernbanestasjonen i Porto – et kunstverk i seg selv!
 • Solar de Mateus-palasset (kanskje kjenner du det igjen fra etiketten på Mateus-vinflasken?)
 • Imponerende sluseanlegg
 • Middelalderbyen Salamanca (UNESCO), også kalt «Den gylne byen» og hjembyen til verdens beste skinke

Og dessuten: 

 • Nye, elegante skip med franske balkonger og basseng på soldekk
 • Smakfull, franskinspirert mat om bord
 • Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert
 • Dyktig og erfaren reiseleder med fra Escape Travel

Dourocruise med mulighet for vandreturer ser du her

Øvrige 7netter/8dagers cruise finner du her.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 580,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 29.05.2021 (2 avreisedatoer)
 • Varighet 6 dager
 • Drikke ombord inkludert
 • Norsk reiseleder fra Oslo

Avreiser

 • Avreisedato 29.05.2021
 • Avreisested Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger Sola, Trondheim Værnes
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 16 580,-
Ditt utvalg
 • Avreisedato 16.09.2021
 • Avreisested Bergen, Oslo Lufthavn, Stavanger Sola, Trondheim Værnes
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 19 480,-
Skriv ut

Dag til dag program

Kart

Dag 1

OSLO - PORTO

Reiselederen fra Escape Travel treffer du på Oslo Lufthavn. Deretter starter reisen med å fly fra Norge til Porto, med mellomlanding og flybytte underveis. Vi blir møtt på flyplassen og kjørt med buss til skipet, hvor vi sjekker inn.

Først i køen av opplevelser står en busstur gjennom Porto for å oppleve den vakkert opplyste byen (utfluktspakke). Smale gater og trange smug, sjarmerende hus og vakre kirker dekket av Portugals særegne, blå fliser. Vi får se de mange imponerende katedraler og besøker blant annet byens jernbanestasjon, Sao Bento, som er vakkert dekorert og en av verdens flotteste jernbanestasjoner. Dette er bare noen få eksempler på kultur og arkitektur som Porto har å tilby.

I den sjarmerende bydelen Ribeira kan man fortsatt føle historiens vingeslag og at byens beliggenhet ved Douros elvemunningen har betydd mye. Herfra reiste de første portugisiske oppdagerne ut på sine ekspedisjoner, og nå er det vår tur!

Porto
Dag 2

PORTO - REGUA

Porto, en av Portugals eldste byer og er med sine cirka 300 000 innbyggere Portugals nest største by. Den historiske delen av sentrum står på UNESCOs verdensarvliste og er et herlig virvar av smale gater, bueganger og imponerende kirker, blant annet Sé-katedralen fra 1100-tallet. Men fremfor alt er Porto kjent for vinen som bærer byens navn. På den andre siden av elven for sentrum, i bydelen Vila Nova de Gaia, ligger de gamle portvinshusene fra 1700-tallet. Vinen blir fraktet hit fra vinmarkene i Dourodalen, foredlet og lagret i de store portvinskjellerne, før de tappes på flasker og distribueres over hele verden.

Om morgenen tilbys en byrundtur i Porto (utfluktspakke), hvor vi får se byens største severdigheter, blant annet Palacio da Bolsa (børspalasset) og det mest fremtredende gotiske byggverket, San Fransisco katedralen. Turen avsluttes med besøk i et av portvinshusene i Vila Nova de Gaia, hvor vi blir vist rundt og får smake på den «dyrebare nektaren».

Våre tips til deg som ikke skal på utflukt:

 • Nyt utsikten over byen fra toppen av Torre dos Clérigos, et ikonisk kirketårn i barokk stil.
 • Et «must» å besøke er en av verdens vakreste bokhandler, Livraria Lello & Irmão (UNESCO).
 • Reis tilbake i tid og nyt en kopp te på Café Majestic (1921), eller bare beskue bylivet fra en fortauskafé i Cais de Ribeira.

Alle må være om bord igjen til lunsj og mens vi spiser, kaster skipet loss og cruiset oppover Dourodalen er i gang.

Benytt ettermiddagen til å nyte seilasen fra orkesterplass på soldekket eller i salongen, og beskue det vakre landskapet vi passerer. Skipet seiler gjennom slusene i Crestuma og Carrapatelo, som er blant de høyeste i Europa, før det ankommer Régua om kvelden.

Dourodalen
Dag 3

REGUA - PINHAO - VEGA DE TERRON

Vi begynner dagen med en utflukt til Vila Real (utfluktspakke), en by med variert religiøs arkitektur. Videre til Solar de Mateus-palasset, udødeliggjort på Mateus-­vinflaskenes etikett. Slottskapellet her regnes for å være en av de vakreste barokkbygningene i Portugal. Det blir tid til en spasertur i den vakkert anlagte hagen før retur til skipet, som i mellomtiden har seilt til Pinhão.

Mens vi nyter en deilig lunsj fortsetter cruiset gjennom hjertet av vindistriktet i Dourodalen. På begge sider av elven er det panoramautsikt til terrasserte vinmarker opptil 700 meter oppover de bratte dalsidene. Vi seiler gjennom slusene ved Valeria og Pocinho og ankommer den spanske grensebyen Vega de Terrón om kvelden. Etter middag blir det underholdning med spansk tvist om bord. Skipet ligger ved kai i Vega de Terrón over natten.

Mateus-palasset
Dag 4

BARCA D'ALVA - SENHORA DA RIBEIRA

Vi ankommer Barca d’Alva; utgangspunktet for vår for heldagsutflukt til den vakre, spanske byen Salamanca (utfluktspakke), som står på UNESCOs verdensarvliste. Bussturen tar ca to timer hver vei, og dette er virkelig verdt å få med seg!

Salamanca kalles også «Den gylne byen», og når solen skinner gir det en helt spesiell glød i den varme sandsteinen. De flotte, gamle bygningene, katedralene og plassene er selvsagt noe av det vi skal få med oss, men Salamanca er også en levende by. Universitetet i Salamanca er et av de eldste og mest berømte i Europa, og det fører med seg rundt 30 000 studenter som bringer liv i gatene. Det er ikke som å vandre i et museum – du er i by som er både historisk, vakker og autentisk. Når du står på Plaza Mayor, en av Spanias vakreste plasser, skjønner du hva vi mener …

Salamancas historie strekker seg flere tusen år tilbake i tid, og vi får se arkitektoniske minnesmerker fra både romersk, arabisk og kristen tid. Her møttes lærde fra så vel kristne som arabiske og jødiske kulturer fra 1200- til 1400-tallet, mens det var religionsforfølgelse andre steder. Byen er preget av den spanske borgerkrigen på midten av 1900-tallet da Franco hadde sin regjering her.

Skinken som byen er så kjent for – jamón ibérico – bør du enten smake på mens du er her, eller få med litt av den hjem. Den er silkemyk og nydelig på smak. Og hvis du virkelig vi ha det aller beste, bør du smake på pata negra den mest eksklusive versjonen av skinken. Men den har også en eksklusiv pris …

Lunsj serveres på en lokal restaurant. Om ettermiddagen vender vi hjem til skipet, som i mellomtiden har seilt til grensebyen Senhora da Ribeira.

 

Plaza Mayor, Salamanca
Dag 5

SENHORA DA RIBEIRA - FERRADOSA - FOLGOSA - LEVERINHO

Nyt en avslappende formiddag om bord, mens skipet seiler tilbake nedover elven og gjennom slusene ved Pocinho og Valeria. Vi gjør et kort stopp i Ferradosa, som er utgangspunktet for utflukten med buss gjennom vindistriktet (utfluktspakke).

Vi kjører på småveier langs de terrasserte vinmarkene med storslått utsikt over dalen og elven. Underveis blir det besøk og vinsmaking på en lokal quinta (vingård). I mellomtiden seiler skipet til Folgosa, hvor de som har vært på utflukt kommer om bord igjen. Ettermiddagen tilbringes om bord mens skipet seiler mot Leverinho hvor vi ankommer utpå kvelden. Skipet ligger til kai over natten.

Dourodalen
Dag 6

LEVERINHO - PORTO

I dag er det tid for hjemreise, og vi forlater skipet i Leverinho kl 08:00 for å rekke vår flyavgang hjem til Norge.

For avgangen 16. september 2021 vil flytidene bli bekreftet rundt 11 måneder før avreise.

Takk for turen!

Porto

SKIP

MS AMALIA RODRIGUES 4*+

Rederi CroisiEurope
Byggeår 2018/2019
Lengde 80 m
Antall dekk 3
Passasjerer 132
Om bord er det restaurant, salong med dansegulv, suvenirbutikk og soldekk med et lite basseng. Wi-Fi i salongen og resepsjonen. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, TV, minisafe og aircondition. Lugarene har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene på øvre dekk og midtdekk har fransk balkong, mens lugarene på nedre dekk har mindre vinduer som ikke kan åpnes.

Avganger:
2020: 06.05., 20.06.

MS MIGUEL TORGA 4*+
Rederi CroisiEurope
Byggeår 2017
Lengde 80m
Antall dekk 3
Passasjerer 132
Om bord er det restaurant, salong med dansegulv, suvenirbutikk og soldekk med et lite basseng. Wi-Fi i salongen og resepsjonen. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, TV, minisafe og aircondition. Lugarene har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene på øvre dekk og midtdekk har fransk balkong, mens lugarene på nedre dekk har mindre vinduer som ikke kan åpnes.
Avganger:
2020: 03.07.

MS GIL EANES 4*+
Rederi CroisiEurope
Byggeår 2015
Lengde 75 m
Antall dekk 3
Passasjerer 132
Om bord er det restaurant, salong med dansegulv, suvenirbutikk og soldekk. Wi-Fi i salongen og resepsjonen. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, TV, minisafe og aircondition. Lugarene har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene på øvre dekk og midtdekk har fransk balkong, mens lugarene på nedre dekk har mindre vinduer som ikke kan åpnes.
Avganger:
2020: 01.09.
2021: 29. mai., 16.09.

 

 • MS_Amalia_Rodrigues elvecruise Croisi
 • MS_Amalia_Rodrigues_salon_bar elvecruise
 • MS_Amalia_Rodrigues restaurant elvecruise
 • MS_Amalia_Rodrigues lugar elvecruise
 • Salong og bar
 • Dobbeltlugar hoveddekk
 • Dobbeltlugar midt og øvre dekk
 • Bassengområde
 • Vin blir helt i glass

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Fly Oslo-Porto t/r (pris på fly fra andre byer på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Fem netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Drikkevarer om bord: vann, vin, øl, juice og kaffe til måltidene og drinker servert i baren (ikke champagne og viner fra vinlisten)
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Norsk reiseleder med fra Oslo

Prisen inkluderer ikke:

 • Utfluktspakke (fem utflukter) 2020: kr 2400,-, 2021: kr 2 550,-
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Utfluktspakke

Dag Sted Utflukt Pris ved kjøp ombord 2020 Pris ved kjøp ombord 2021
1 Porto Kveldstur med buss € 29 € 29
2 Porto Byrundtur med besøk portvinshus € 54 € 56
3 Regua Villa Real og Solar de Mateus € 62 € 64
4 Barca d’Alva Salamanca (Spania) € 92 € 92
5 Ferradosa Vindistriktet og besøk quinta m buss € 54 € 54

Utfluktene i programmet kan forhåndsbestilles i en utfluktspakke. For å være sikret plass på utfluktene, anbefaler vi at du bestiller utfluktspakken samtidig med cruiset. De forhåndsbestilte utfluktene vil være med engelsktalende guide. Det er også mulig å bestille utfluktene enkeltvis om bord, men da til høyere pris (se priser over) og med forbehold om ledig kapasitet.

Bør jeg velge utfluktspakke?

Dette cruiset er fantastisk i seg selv, og vi seiler langs en utrolig vakker rute som alle vil ha glede av. Utfluktspakken gir imidlertid nok en dimensjon til cruiset, og reiseleder Kari Forberg Bye anbefaler utfluktspakken:

– Du får et unikt innblikk i kultur, historie og de særegne stemningene. Erfarne guider vil da deg med inn i noen av den iberiske halvøys eldste og mest sjarmerende byer, besøke et palass og en vingård, og få smake på mye av det aller lekreste fra regionens kjøkken. Utfluktene er prikken over i-en på elvecruiset i Douro.

Hun anbefaler også å bestille utfluktspakken samtidig med cruiset.

– Det er enklere og billigere enn å gjøre det om bord, og du risikerer heller ikke å gå glipp av utflukter hvor det er ikke ledig kapasitet, sier hun.

Tips
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er totalt cirka 40 euro pr. person til besetningen om bord og 1 euro per person/utflukt til lokale guider/sjåfører.

Viktig informasjon

Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikapplugarer og heis. Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet. Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.

Se våre «Reisevilkår for Escape Travel».

Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.