Gamlebyen i Tbilisi

Georgia – der Europa møter Asia

/Myter, vin og sang

I hjertet av Kaukasus ligger det et myteomspunnet lite land på størrelse med Danmark, men her stopper sammenligningen med vår flate nabo. Georgia er nemlig alt annet enn flatt! Her er det mektige fjell og en kultur som med eldgamle røtter, en spennende blanding av europeisk og orientalsk. Dette er en uoppdaget skatt for nordmenn flest.

Du får oppleve:

 • Hovedstaden Tbilisi – en fargerik smeltedigel og gjentatte ganger kåret til Europas heteste reisemål. Her er ultramoderne bygninger blandet med silkeveiens badehus i blå mosaikk, en enormt spennende by!
 • Reiseleder Svend Waage bor i Tbilisi. Han inviterer oss med bak kulissene, inn i kulturen og hjem til sine venner
 • Vinsmakinger og innføring i georgisk vintradisjon.
 • Ekte georgisk supra (fest)
 • Håndplukkede restauranter
 • Vinregionen Kakheti og kulturbyen Sighnaghi med sin fantastiske utsikt over slettene og Kaukasusfjellene
 • Spennende folklore og eldgamle tradisjoner
 • Kutaisi og dryppsteinshulene i Prometheus
 • Besøke Stalin-museet og se hvor Stalin vokste opp

I Georgias kultur og historie er folkedans og folkesang, poesi, vin og ekte gjestfrihet dypt forankret i folkesjelen, og det kommer du til å merke på denne turen. Ekstra heldige er vi som har vår lokal reiseleder Svend Waage som lar oss få oppleve Georgia fra innsiden – tett på både mennesker og tradisjon. Dette kan bli årets store eventyr!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 17 290,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 20.05.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
Reiseleder
Svend Waage

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 20.05.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 17 290,-

Svend Waage

Vår reiseleder og kjentmann i Georgia

Det var folkemusikken fra Georgia som ble starten på et nytt eventyr.  Svend har nå vært bosatt i landet i over 15 år med sin norsk-georgiske familie, lidenskapelig opptatt av georgisk kultur og tradisjon, og det å styrke båndene mellom Norge og Georgia. Svend driver også familiegalleriet Nor-Ge i hjertet av Gamlebyen sammen med sin kone Tamar.

Svend har i en årrekke arrangert spesielt tilrettelagte kulturelle opplevelsesreiser i hele Georgia for alt fra skuespillere, folkedansere, korsangere, vinelskere og andre kulturinteresserte. Svend har oversatt Karius og Baktus til georgisk, og – tro det eller ei – presentert norsk juleribbe for det georgiske folk på georgisk frokost-TV! Han gleder seg til å ta deg med på en reise gjennom sitt annet hjemland.

Se Hans-Wilhelm Steinfelds intervju med Svend Waage på NRK her.

Skriv ut

Dag til dag program

dag 1

AVREISE

Kveldsfly fra Oslo Lufthavn med Turkish Airlines. Etter mellomlanding og flybytte i Istanbul, ankommer vi Tbilisi om natten til dag to. Her møter vi vår reiseleder, kjører til hotellet og får noen timers hvile.

Tbilisi
dag 2

ANKOMST TBILISI, BLI KJENT MED BYEN TIL FOTS

Etter en rolig morgen er det tid til å se nærmere på hovedstaden. Tbilisi er strategisk lokalisert i grenselandet mellom Asia og Europa. Befolkningen har alltid hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn, noe som er spesielt synlig i den gamle historiske bydelen. Vi starter dagen med en lett brunch hvor vi får mulighet til å bli bedre kjent med både hverandre og vår reiseleder Svend.

Etterpå spaserer vi i gamlebyen med sine kronglete gater og særpregede hus med fargerike balkonger fulle av vakre utskjæringer. Du blir kjent med noen av de viktigste monumentene og områdene, som for eksempel Metekhi-kirken, Sulfurbadene og Narikala-borgen. Det blir en stopp i galleri Nor-Ge, hjemme hos Svend og hans kone Tamar, midt i hjertet av gamlebyen ved inngangen til Botanisk hage.

Vandringen fortsetter og vi ser hvordan den gamle bydelen restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et viktig kultur- og handelssentrum på den historiske Silkeveien. På ettermiddagen har du litt tid til egen disposisjon for en hvil etter en kort natt, eller for flere opplevelser på egen hånd i Tbilisi.

Om kvelden har vi velkomstmiddag med festbord på en av gamlebyens bedre restauranter. Her blir dere introdusert
til det georgiske kjøkken og den spesielle bordtradisjonen hvor vin, taler, poesi og folkesang er sentrale elementer. (F, B, M)

Svovelbadene i Tbilisi
dag 3

TBILISI

Første delen av dagen brukes til å utforske denne spennende og mangfoldige byen i eget tempo og etter egne valg. Reiseleder Svend er selvsagt behjelpelig med tips og forslag.

Tidlig ettermiddag setter vi kursen mot det utendørs etnografiske museet. På veien dit har vi en rundtur med buss gjennom Tbilisi som viser mer av byen og dens mangfold. Vi vandrer gjennom museumsområdet, og lærer om georgisk tradisjonell byggeskikk fra de ulike regionene og ender opp ved restauranten Rachis Ubani. Her nyter vi vår middag i hyggelige omgivelser og med flott utsikt over Tbilisi. (F, M)

Øst møter vest i Tbilisi
dag 4

FRA TBILISI TIL VINREGIONEN KAKHETI OG KULTURBYEN SIGHNAGHI

Vi sier foreløpig farvel til Tbilisi og setter kursen mot vinregionen Kakheti og kulturbyen Sighnaghi. Kakheti-regionen står alene for nesten 70% av all vinproduksjon i Georgia. Landet har produsert vin kontinuerlig i 8000 år, med en helt særegen tradisjon for produksjon og lagring av vin.

Idylliske Sighnaghi har tradisjonelt vært et kultursenter i regionen, og har i de senere år blitt renovert. Byen har en fantastisk utsikt over slettelandskapet i Kakheti og kaukasusfjellene som reiser seg på motsatt side. Området var kjent som handelssenter for georgiere såvel som handelsfolk som kom over fjellene fra Dagestan.

Om formiddagen ankommer vi byen og vårt første besøk er i Bodbe Monastery som ligger i utkanten av Sighnaghi. Dette er et av Georgia mest velholdte og tradisjonsrike klostre, og har også historie som akademi og kroningssted for kongene i Kakheti. St. Nino som kristnet Georgia på 300-tallet er begravet her, noe som gjør Bodbe til et av de mest hellige steder for georgiere.

Etter en felles lunsj besøker vi Sighnaghi museum. Museet kan blant annet by på en kolleksjon av arbeidene til Niko Pirosmani, en av europeisk malerkunsts mest anerkjente primitivister og Georgias mest kjente maler. Deretter sjekker vi inn på hotellet og du kan nyte hotellets fasiliteter eller rusle rundt i Sighnaghi og oppleve den lokale stemningen.

Tidlig på kvelden vandrer vi til Svends venner på restauranten Pheasant’s tears. Her får vi omvisning, vinsmaking av 7 ulike viner og innføring i georgisk vintradisjon og produksjonsmåte. Pheasant’s tears produserer vinen etter de samme metoder og prinsipper som har vært i bruk i mer enn 8000 år i georgisk vinproduksjon med qvevrier (store leirkrukker) gravd ned i bakken.

Deretter blir det ekte georgisk supra (fest) i hele dets bredde med kalde og varme retter, viner, skåltradisjon, taler og folkesang. Vi har med oss sangervenner dedikert for oss denne kvelden. (F, L, M)

Sighnaghi i Kakheti
dag 5

FRA SIGHNAGHI VIA TBILISI I ØST TIL KUTAISI I VEST

Avreise tidlig på formiddagen. Ved ankomst i Tbilisi spiser vi lunsj før ferden fortsetter videre mot vest. Sent på ettermiddagen ankommer vi Georgias nest største by Kutaisi som ligger i regionen Imereti.

Det var i denne regionen Jason og argonautene skal ha landet i den greske mytologiens ”Jason og jakten på det gyldne skinn”. I Kutaisi finner vi også Gelati-akademiet og Bagrati-katedralen, to av Georgias aller viktigste kulturelle monumenter. Etter at vi har sjekket inn på hotellet har du kvelden til å utforske byen på egen hånd. (F, L)

Utsikt over Kutaisi
dag 6

DRYPPSTEINSHULER, GELATI-AKADEMIET OG BAGRATI-KATEDRALEN

I dag drar vi på utflukt til Prometheus huler, en halvtimes kjøretur fra hotellet. Dette er naturlige underjordiske dryppsteinshuler med stabil temperatur, eget økosystem, og med stalaktitter og stalagmitter som, gjennom millioner av år, har avsatt fantastiske formasjoner. Vi vandrer i dette enestående underjordiske landskapet i cirka 1,2 kilometer.

Deretter returnerer vi til Kutaisi og opplever Bagrat-katedralen som ligger flott til på en høyde i byens sentrum. Kirken ble reist av kong Bagrat den III tidlig på 1000-tallet og regnes som et mesterverk innen georgisk middelalder-arkitektur. Sammen med Gelati ble Bagrati inkludert som UNESCO verdensarv i 1994. Det har de senere årene rådet uenighet mellom UNESCO og Georgia angående restaureringsarbeidet, og katedralen står således ikke lenger på UNESCOs verdensarvliste.

Etter lunsj besøker vi kirkekomplekset og akademiet Gelati i utkanten av Kutaisi. Gelati er ett av de mest kjente kirke-akademiene i Georgia, bygget på 1100-tallet av kong David Byggeren (Davit Aghmashenebeli), og var et senter for kultur og intellektualisme for hele Georgia.

Det er også ved disse akademiene at den georgiske skåle- og bordtradisjonen ble grunnlagt og man kan se et tydelig slektskap mellom kirkens ritualer/gudstjenester og den georgiske bordtradisjonen. Tilbake på hotellet har du et par timer fri før vi sammen rusler inn i gamlebyen til en koselig og særegen restaurant hvor vi har middag. (F, L, M)

Gelati-akademiet
dag 7

FRA KUTAISI TILBAKE TIL TBILISI

Vi spiser frokost og gjør oss klare til avgang mot Tbilisi. I Stalins fødeby Gori, besøker vi Stalinmuseet. Museet ble sist renovert på 70-tallet og representerer Sovjet-tiden både i form og arkitektur, og blir således «et museum i museet». Her ser vi også huset hvor Stalin tilbragte sine første leveår. Lunsjen inntar vi på en restaurant noen steinkast fra museet, før vi fortsetter ferden videre.

Før vi kjører inn i Tbilisi besøker vi Mtskheta, den historiske hovedstaden. Her finner vi Svetitskhoveli som er på UNESCOs verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at en bit av Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist.

Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og hvilken betydning ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening.

Ankomst Tbilisi tidlig på kvelden. Middag på egen hånd. (F, L)

Svetitskhoveli katedralen i Mtskheta
dag 8

TBILISI

Før de som ønsker setter vi kursen mot Mtatsminda-toppen med panoramautsikt over hele Tbilisi. Sammen vandrer vi opp til ”Fløibanen” som vi tar opp og ned. Ellers har du dagen fri for shopping, severdigheter og andre byopplevelser. Eksempler på mulige aktiviteter er:

 • Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet hvis man synes at genuint markedsliv er interessant.
 • Nyte noen timer i de varme sulfurbadene med mosaikkfliser.
 • Besøke den botaniske hagen i Tbilisi
 • Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.
 • Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk.
 • Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

Uansett hvordan du velger å tilbringe dagen, møtes vi til avskjedsmiddagen i koselige omgivelser i gamlebyen.
Det blir en kveld hvor vi oppsummerer våre opplevelser og inntrykk. (F, M)

Tbilisi
dag 9

HJEMREISE

Spennende dager i Georgia er over. Vi spiser frokost og kjører mot flyplassen. Turkish Airlines har avgang om formiddagen. Etter flybytte og mellomlanding i Istanbul lander vi på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

• Fly Oslo-Tbilisi t/r med Turkish Airlines
• Flyskatter og avgifter pr. oktober 2018
• Syv netter på gode hoteller, inkludert tidlig innsjekking på ankomstdagen
• Frokost hver dag
• En brunch (dag 2)
• Fire lunsjer
• Fem middager inkludert vin eller øl
• Forfriskninger på reise: Flaskevann og mineralvann
• Alle utflukter og transport ifølge programmet
• Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon
• Folkesangere som synger ved en festmiddag (dag 4)
• Lokale guider
• Norsk reiseleder som møter ved ankomst Tbilisi

 

PRISEN INKLUDERER IKKE

• Avbestillings- og reiseforsikring
• Tips til lokale guider og sjåfører

 

OM HOTELLENE

TBILISI
MERCURE OLD TOWN 4*
Mercure Old Town ligger i sentrum av Tbilisi, cirka 5 minutters gange til Metekhi-kirken og cirka 15 minutters spasertur til Frihetsplassen. Rommene har moderne innredning, klimaanlegg, safe, minibar, LCD TV og gratis Wi-Fi. Badene har dusj og hårføner. På hotellet finner du Old Town Restaurant, Lobby Bar og takterrassebaren SKY 7 med panoramautsikt over byen.
Les mer om hotellet her

SIGHNAGHI
KABADONI 4*
Hotellet ligger i den historiske bydelen av Sighnaghi. Rommen har moderne innredning, og har klimaanlegg, LCD-TV og gratis Wi-Fi. Bad med badekar/dusj. Kabadoni har innendørsbasseng og tilbyr spa- og velværtjenester.
Les mer om hotellet her 

KUTAISI
BEST WESTERN 3+*
Hotellet ligger i sentrum av Kutaisi, og nær den historiske bydelen. Rommene har moderne innredning, klimaanlegg, safe, minibar, LCD-TV og gratis Wi-Fi. Bad med dusj. Takterrassebar med flott utsikt over byen
Les mer om hotellet her

PASS

Norske statsborgere trenger ikke visum for å besøke Georgia. Passet må være gyldig i minst seks måneder fra tidspunktet du ankommer landet.