Etserdalen, Svaneti Georgia

Georgia – Møt høsten i fjellvandrerens skattkiste

/ Det ukjente eventyrlandet

Om det frister med sprakende høstfarger, blåskimrende isbreer, skoger og glitrende elver, bør du bli med oss til Georgia.

Du kan blant annet oppleve: 

 • Bo på Grand Hotel Ushba, som selv hevder de har den beste beliggenheten i verden …
 • Besøk bygda Osjgol med de fascinerende tårnhusene – middelalderens svar på skyskapere!
 • Smak på den hjemmelagde osten, yoghurten og brennevinet til Maria og Valer – de to eneste som er igjen i fjellbygda med Georgias høyeste drueproduksjon.
 • Se historiske kulturskatter, som over 1000 år gamle ikoner og fresker.

Georgia ligger som et ukjent eventyrland helt på kanten av Europa. Landet er fullt av eldgammel historie, et gjestfritt folk og den villeste, vakreste naturen du kan tenke deg. Dette er definitivt en reise utenfor allfarvei!

Området Svaneti ligger i en fjellrik og blomstrende del av Georgia og Kaukasus, innhyllet i mystikk og naturlig skjønnhet. Fjellene ruver godt i landskapet – hele fire av de ti høyeste fjellene i Kaukasus ligger her.

Visste du forresten at…

 • Georgia er sannsynligvis det landet i verden hvor de har laget vin lengst, i minst 8000 år!
 • Det spesielle med vinen er at de fremdeles produserer den på den opprinnelige måten, med å grave ned store leirkrukker.
 • I Georgias myteomspunnede kultur og historie er folkedans og folkesang, poesi, vin, kirken og ikke minst ekte gjestfrihet dypt forankret i folkesjelen.
 • Både Hamsun og Nansen hadde en forkjærlighet for Georgia etter å ha besøkt landet. Går du i deres fotspor?

Vanskelighetsgrad 4 støvler

Last ned reiseprogram

 • Pris fra 25 440,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 24.09.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 12 dager
Norsk lokalguide/reiseleder
Richard Bærug

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 24.09.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 25 440,-
 • Georgia_Svaneti_fottur
 • Georgia_Svaneti_Ushquli_Fottur
 • Georgia, Svaneti, Grand Hotel Ushba
 • Georgia_Svaneti_Fottur
 • Georgia_Svaneti
 • Georgia_Svaneti_Grand Hotel Ushba
 • Georgia_Svaneti_Fottur
 • Georgia_Svaneti_lokale musikere
 • Georgia_Svaneti_Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd
 • Georgia_Svaneti_Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Tbilisi

Vi flyr med Turkish Airlines fra Oslo Lufthavn med mellomlanding i Istanbul før ankomst Tbilisi etter midnatt. Vår lokalguide møter oss og bringer oss direkte til hotellet for overnatting. (flymat)

Tbilisi, gamlebyen i solnedgang
Dag 2

Tbilisi

Etter en litt sen frokost tar vi oss en rolig spasertur langs dens elegante Rustaveli avenyen, Tbilisis paradegate med storslagne hus, parlament, kirker og teatre. Vi tar en avstikker ned til det gamle Hotel London, der Knut Hamsun en gang var gjest, og går forbi stedet der Edvard Munchs Madonna-modell og forfatter Dagny Juel ble skutt og drept i 1901. Herfra går det slakt oppover til Frihetsplassen og Betlemikirken før vi tar fatt på trappene opp til Moder Georgia-statuen og Narikalafestningen. En feiende flott utsikt åpner seg. Det er lett å forstå hvorfor Tbilisi med sin beliggenhet mellom det orientalske øst og kristne vest til tider blir omtalt som en eventyrby hentet ut av 1001 natt. Bratt går det nedover til de historiske sulfurbadene. Selv om Georgia er et overveldende ortodoks kristent land passerer vi både en moske og en synagoge på veien bort til gamlebyen med alle sine sjarmerende balkonger, smug og spennende små gater samt små og store, gamle kirker. Dagens vandring krones med en sen og deilig lunsj på en av Gamlebyens mange flotte restauranter. Ettermiddagen på egen hånd før vi samles til en felles og god middag. (F/L/M)

Tbilisi
Dag 3

Tbilisi - Svaneti

Straks etter frokost begynner vi vår lange og spennende reise vestover gjennom Georgia. Etter rundt to timer når vi fjellpasset som skiller Øst-Georgia fra Vest-Georgia. Vakre dalfører omkranser veien på veien ned til Kutaisi, Georgias tredje største by. Før lunsj får vi tid til å ta en titt på den store Bagratikatedralen, som står på UNESCOs verdensarvliste. Etter et lite kaffestopp i Zugdidi, hovedstaden i landsdelen Migrelia, svinger vi nordover og begynner snart den fascinerende klatringen med bussen opp til hotellet vårt i Svaneti. Etter ankomst er det godt å strekke litt på beina, så om tiden tillater kan en liten ettemiddagsvandring være akkurat det vi trenger! Om kvelden venter det oss et velkomstmåltid på hotellet. (F/L/M)

Distanse: 5 km. Varighet: ca. 1,5 time Stigning: +/-55 meter

Grand Hotel Ushba er et lite høyfjellshotell med en storslått beliggenhet ved foten av det 4710-meter høye Osjba-fjellet, et av Europas høyeste fjell. De hevder selv de muligens har den beste hotellbeliggenheten i verden – det er store ord, men slett ikke umulig. Hotellet ble åpnet i 2010 og eies av den svanske familien Argvlian. Moren i familien er en glimrende kokk, mens sønnene er fjellførere og altmuligmenn. Hotellet har en enkel, men elegant standard. 5 av de 13 rommene har eget bad, de øvrige rom deler bad. Alle rom er røykfrie og har vakker fjellutsikt. Hotellet er radio- og TV-fritt, men det har trådløst internett. Restauranten ligger i 1. etasje og er kjent for sitt gode svanske kjøkken og sine ypperlige georgiske viner. Det sjarmerende lille biblioteket og utsiktsbalkongen innbyr til å slappe av og nyte landskapet, eventuelt med en god bok.

Grand Hotel Ushba, Svaneti om høsten
Dag 4

Fottur Goldalen

Frokost på hotellet før vi skal ut på tur. Vandringen begynner ved hotellet og går forbi bygda Mazer opp mot restene av det som en gang var fjellbygda Gol, og fjellkirken som ligger der. Løypa fortsetter oppover og svinger gradvis nordover mot den imponerende sørlige Osjbatoppen som stadig kommer nærmere. Løypa går videre inn i en dal der Golbreen kommer ned fra Osjba. Golsetra på litt over 2350 meter er dagens mål og stedet for vår pikniklunsj. Herfra er det mulig å vandre litt videre oppover mot Golpasset på 2956 meter, om du ønsker det. Vi returnerer samme vei som vi kom opp. Om kvelden blir det felles middag på hotellet. (F,matpakke,M)

Distanse: 14 km. Varighet: 5-6 timer Stigning. +/-745 meter

 

Goldalen, Svaneti Georgia
Dag 5

Fottur til Himmelberget

Frokost på hotellet. Himmelberget (svansk: Detsild) er en 2578-meter høy fjelltopp like ved hotellet. Turen går først opp til Baksetra på litt over 2000 meter før løypa flater ut der den snirkler seg oppover og bortover mot Bakpasset på 2416 meter. Herfra er det bare vel en halvtime opp til Himmelberget. Lunsj i form av medbrakt nistepakke inntas på toppen. Nyt atmosfæren og utsikten i alle himmelretninger før vi  rusler ned til Solberget (svansk: Mezør) på 2288 meter. Der det i førkristen tid var et viktig gudehov, ligger det i dag en liten, kristen steinkirke. Vi dykker inn i urskogen og på behagelige stier tar vi oss ned til hotellet.

(For dem som ønsker en lang topptur på egen hånd, er det mulig fra Bakpasset å vandre sikksakk opp til Baktoppen på 3286 meter.)

Distanse: 15 km. Varighet: 6 – 8 timer. Stigning =+/- 975 meter.

Om ettermiddagen inviterer vi til et lokalt, svansk hattemakerkurs! Den svanske befolkningen er kjent for sine karakteristiske filtluer, som er gode å ha på seg både i kaldt og varmt vær. Vi får en innføring i hvordan hattene lages, og du kan selv være med på litt av prosessen. Kanskje du til og med faller for fristelsen til å kjøpe deg en? Middag på hotellet. (F, matpakke, M)

Georgia_Svaneti
Dag 6-7

Todagers tur til Hædisj, Ipræl og tårnbyen Osjgol (Ushguli) på UNESCOs verdensarvliste, Mestia

Vi kjører østover til den middelalderske grenda Hædisj på 2100 meter der vi får litt kaffe og kaker før vi legger ut på dagens vandring. Etter et par timers vandring i den flate Hædisjdalen får vi hjelp av hest til å ta oss over Hædisjelva. Vi beveger oss oppover mot et pass på rundt 2700 meter samtidig som vi nyter utsikten mot den feiende flotte Hædisjbreen. Oppe på passet nyter vi vår medbrakte pikniklunsj før vi rusler nedover mot Kaldesetra, grenda Kalde og dagens mål, Ipræl, den øverste grenda i Kaalbygda. Hotellet drives av seks lattermilde søstre og en av døtrene, og omtales derfor ofte som de syv søstres hotell.  Et steinkast fra hotellet ligger en kirke malt av den kjente hoffkunstnerern Teodor for over 900 år siden. Utvendig bærer kirken preg av tradisjoner som hersket i Svaneti også i før-kristen tid. Vi får en deilig middag i den gamle og ærverdige matsalen før vi lar kroppen få litt hvile.

Distanse: 14 km. Varighet: 6-7 timer Stigning. +/-800 meter

Etter en god frokost neste dag blir det transport til Osjgol, som anses for å være Europas høyest beliggende fjellbygd. Fire mindre bygder utgjør Osjgol og ligger på rundt 2100 – 2200 meter over havet. Osjgol er så unik at den har blitt inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Å komme til Osjgol er nærmest som å reise tilbake i tid. Når du vandrer rundt i fjellbygda, kan du virkelig føle deg hensatt til middelalderen. Bygda er også blant de bygdene i Øvre-Svaneti som har bevart flest av de kjennetegnende tårnhusene fra middelalderen. En antar at det fins rundt 205 tårnhus bevart i Europa, 5 ligger i Toscana og rundt 200 i Øvre-Svaneti. Tårnhusene kan ses på som middelalderens svar på skyskrapere. Fortsatt leter vitenskapsfolk etter nøkkelen til hvordan man klarte å bygge slike høyhus på den tiden og hva slags bindemiddel man brukte for at tårnhusene skulle klare århundrer med snø- og jordras.
Tårnhusene ble bygd ved siden av familiens eller slektas toetasjes bolighus og fungerte som et forsvarstårn både mot fiender og naturkrefter, samtidig var det et statussymbol.
Fra åsen der dronning Tamars vintertårn skal ha ligget på 1200-tallet, er det en vidunderlig utsikt over hele Osjgolbygda. Dronning Tamar, som ofte omtales som Kong Tamar, selv om hun var kvinne, var den største herskeren og øverstkommanderende for de væpnede styrkene på det tidspunktet da Georgia historisk sett var på sitt største territorielt.

Ved ankomst vil vi også kunne se toppen av Georgias høyeste fjell Sjkhara på 5193 meter, vel og merke om været er godt. Vi går en flat formiddagstur innover mot breen som ligger nedenfor dette høye fjellet, alternativt kan de som ønsker mer stigning ta en tur enda høyere til fjells. Vel tilbake inntar vi en god lunsj i Osjgol.

Distanse: 18 km. Varighet: 4-5 timer Stigning. +/-300 meter

Vi kjører videre og tar et stopp ved museet i hovedstaden Mestia. Museet er ikke stort, men det har kulturskatter som kan få et hvilket som helst museum i verden til å ønske seg disse uvurdelige gjenstandene. I tider da det hersket uro i Georgia, var det vanlig å frakte de største kulturskattene opp til Svaneti, som omkranset av Europas høyeste fjell, gikk for å være det tryggeste stedet i landet, en slags fredens oase. Mange av disse kunstskattene ble værende i små kirker og andre steder i de svanske fjellbygdene, og det er dette faktum sammen med den kulturelle høyalder som Svaneti opplevde i middelaldrene, som forklarer den unike samlingen av gamle evangeliebøker fra det 9. – 13. århundre samt de enestående ikonene og korsene. De eldste ikonene er mer enn 1100 år gamle. Middag på hotellet. (F,L M)

 

Ushguli - Svaneti
Dag 8

PÅ TOPPEN AV DEN SVANSKE FJELLKJEDEN

Etter frokost kjører vi litt over ei mil sørover ned til Tskhømær. Bygda på 1100 meters høyde er kjent for sitt milde klimat, valnøtter og druer. Vi vandrer gjennom et par av grendene i bygda før vi begynner klatringen gjennom den fine høstskogen opp til Kåroldsetra på rundt 2210 meter. Herfra er det i klart vær mulig å se Europas høyeste fjell, Elbrus. Fra setra vender stien vår vestover og går både litt og ned før den begynner å stige slakt opp til platået Bak, som utgjør den vestligste delen av Den svanske fjellkjeden. Her, på litt over 2700 meters høyde, er det et enestående og bredt gressplatå, et eldorado for hester og okser på sommerbeite. Vi følger platået vestover og har hele tiden en storslagen utsikt i alle himmelretninger. Av og til forsvinner stien inn i rhododendrobusker. Ryggen blir litt smalere før den vier seg ut til gressplatået på rundt 2465 meter der vi tar til høyre ned forbi Hapkvirsetra. Deilige stier tar oss gjennom en nydelig bøkeskog ned til elva Engor på 975 meter og deretter noen få minutter oppover til grenda Lakhmøld. Her venter transport som tar oss tilbake til hotellet. (F, matpakke, M)

Distanse: 24 km Varighet: 10 -12 timer. Stigning: + / – 1800 meter

 

Betsjvidalen, Svaneti Georgia
Dag 9

BONDEGÅRDEN "DER INGEN SKULLE TRU AT NOKON KUNNE BU"

Frokost på hotellet. Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd der det nå kun bor to personer vinterstid, Maria og mannen Valer. Alle andre har etterhvert flyttet fra bygda, men Maria og Valer nekter å gi opp. Begge er i midten av 60-årene og hyperaktive, i positiv forstand. På 1600 meters høyde har de kanskje Georgias høyeste drueproduksjon, de har mange eple- og pæretrær som de delvis bruker til årlig å produsere flere tusen liter svansk brennevin, «harækh». Ekteparet har femten kyr. Av melka lager de den nydelige svanske jogurten «martsven», en mozzarellaliknende ost samt en salt ost med lang holdbarhetstid, «solgon» som de selger på markedet i en storby ved Svartehavet sammen med poteter og honning. De har griser, de har hest, de har okser, høner og haner. Det er nesten ikke den ting som ikke finnes på denne plassen der nesten ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Om vinteren spenner Valer ofte på seg sine flotte, hjemmelagde ski og tar seg en tur i fjellet. Av og til går han på jakt eller brøyter de nærmere fem kilometerne ned til hovedveien. I vintermånedene er det langt mellom de besøkende. Da sitter oftest Maria og Valer inne og strikker votter, gensere og luer og pusler med litt innearbeid. Vi vandrer deler av veien fra hotellet til Kitsjkhøldæsj hvor vi blir tatt imot og vist rundt på gården og får et vidunderlig, hjemmelaget måltid. Det blir mulighet for en vandring i fjellet også etter lunsj. Transport tilbake til hotellet og felles middag. (F, L, M)

Distanse: 7 km. Varighet: 4-5 timer Stigning. +/-260 meter

Georgia_Svaneti_Kitsjkhøldæsj Besøk i ei lita svansk bygd
Dag 10

Vandring til Mesjkål

Frokost på hotellet. Mesjkål betyr oversatt fra svansk det «svarte stedet», og er det nærmeste en vanlig turgåer kommer «kongen av kaukasiske fjell», Osjba (Ushba). Vandringen begynner tidlig om morgenen ved hotellet på 1600-meters høyde, snor seg gjennom en vakker skog opp til 2200 meter for så å fortsette på høyderyggen som leder opp mot det mest særegne og sagnomsuste fjellet i hele Kaukasus. Selv om Elbrus er høyest, er det Osjba som har stjernestatusen og karismaen! Inntil 1903 ble det 4710 meter høye Osjba ansett for å være et nærmest umulig fjell å bestige. Selv etter at et klatrelag fra Østerrike, Sveits og Tyskland klarte å bestige toppen samme år, ble det av mange fortsatt ansett for å være det vanskeligste fjellet å bestige i hele verden.

Vi skal ikke klatre i fjellet, men spasere på grønne enger opp til rundt 3000 meter, der de svarte fjellmassene overtar. Herfra er det en fantastisk flott utsikt til hele den svanske fjellheimen og ned til hotellet vårt. Her inntar vi pikniklunsj en før vi returnere samme vei. Vel tilbake fra tur, slapper vi vår siste natt i Svaneti. (F, piknik, M)

Distanse: 22 km. Varighet: 5-6 timer Stigning. +/-900 meter

 

Georgia Svaneti, Grand Hotel Ushba
Dag 11

Til Svartehavet

Rett etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og får transport til Batumi der vi skal overnatte siste natten. Vi får litt snacks underveis og er framme ved Svartehavet tidlig på ettermiddagen. Tid for et bad i Svartehavet for dem som måtte ønske det. Felles middag i Batumi. (F,snacks,M)

Batumi
Dag 12

Hjemreise

Frokost på hotellet før det er tid for å reise til flyplassen. Turkish Airlines har avgang om formiddagen og det blir flybytte og mellomlanding i Istanbul. Beregnet landing på Oslo Lufthavn er om ettermiddagen, lokal tid. (F)

Batumi

Reisebetingelser

REISEFAKTA

Vanskelighetsgrad 4 støvler: Vi går i et godt turterreng og på mykt underlag. En kan gjøre turene så lange en vil i forhold til beskrivelsen i programmet. Dag 4 og 5 går turen til Iprøl og Osgol hvor vi bærer med oss kun det viktigste, mens øvrig bagasje står på rommene i Ushba.  Alle dagene ser vi gruppen an og gjør endringer i dagens vandring om det skulle være nødvendig. Det er mulig å leie hest en dag på vandringen, om det skulle være ønskelig. Det anbefales at man er fjellvant og vet at man tåler høyden. Det er fullt mulig å gå en del av turene og så vende tilbake til hotellet på egen hånd, for de som måtte ønske det.

Alt dette er inkludert:

 • Fly Oslo – Tbilisi med Turkish Airlines
 • Fly Batumi – Oslo med Turkish Airlines
 • All transfer i forhold til programmet
 • 2 overnattinger Tbilisi
 • 7 overnattinger Grand Hotel Ushba, Svaneti
 • 1 overnattinger Batumi
 • 1 overnatting Ipræl
 • 10 frokoster, 10 middager inkludert drikke til maten øl, vin eller mineralvann
 • Lunsjer og matpakker som beskrevet i programmet
 • Lokal guide og transport ved utflukter
 • Besøk av hattemaker på hotellet
 • Konsert på hotellet med lokal musikk

 Tillegg:

 • Reiseforsikring
 • Vaksiner
 • Lunsjer som ikke er beskrevet

Om du flyr fra andre steder i Norge, kontakt oss for tilbud.

Inkluderte måltider er i dette programmet forkortet slik: F= frokost, L=lunsj eller matpakker, M= middag.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 16 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

TURFAKTA

Måltider. Er du vegetarianer eller har matintoleranser det må tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Hotell opplysninger:
Hotel Liberty Theatre
Grand Hotel Ushba.
Piazza Batumi

Turleder/gruppestørrelse. Norsktalende lokalguide ved ankomst Batumi. Norsk turleder følger med gruppen. Gruppestørrelse minimum 16, maksimum 20 personer. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Bagasje/utstyr/transport. Bagasjen er på hotellet under oppholdet da vi har dagsutflukter. Vi pakker litt med oss for en natt på dag 4 og 5. Ta med dagstursekk til turene.

Forslag pakkeliste blir tilsendt deltakerne før avreise.

Valuta. Lokal valuta er Georgiske Lari, men en kan bruke euro og dollar. De tar kort på hotellet. Vi tar ut lokal valuta på flyplassen i Batumi.

Tidsforskjell. + 2 timer foran Norge

Vaksine. Sjekk med ditt lokale vaksinasjons-kontor. Det anbefales Hepatitt A og B, samt polio, difteri og stivkrampe.

Kart. Ønsker en kart over området vil vi anbefale å kjøpe boken “Essensen av Kaukasus, Svaneti. 96 turer til fots, på ski, hesteryggen og sykkel i og fra Betsjvidalen”.  Boka kan kjøpes på Ark bokhandel eller bestilles på nett på Forlaghuset i Vestfold 

 

 

Richard Bærug

Lokal guide

Vår lokale guide på turen er Richard Bærug som opprinnelig kommer fra Brunlanes i Larvik kommune i Norge. Han har jobbet mange år innenfor reiselivssektoren i Skandinavia og Baltikum og har tidligere ledet Nordisk Ministerråds kontor i Riga og vært prorektor ved Høyskolen i Vidzeme i Latvia. De siste 7 årene har han delvis bodd i Georgia der han er medeier i Grand Hotel Ushba i det vakre fjellområdet Svaneti. Sammen med svanske Sjakå Margian ble han den første i historien til å stå på ski og vandre til fots rundt hele Svaneti.

Han har nå skrevet to bøker som omhandler Svaneti.
“Det ukjente eventyrlandet i Europa” om disse to ekspedisjonene.
“Essensen av Kaukasus. SVANETI. 96 turer til fots, på ski, hesteryggen og sykkel i og fra Betsjvidalen”.

Begge er vel verdt  å lese i før turen til Svaneti. Begge bøkene kan kjøpes på Ark bokhandel eller bestilles på nett på Forlaghuset i Vestfold