Sulfurbadene i Tbilisi

Georgia – På kanten av Europa

/Bli med til hjertet av Kaukasus

Georgia er en uoppdaget skatt for nordmenn flest, myteomspunnet og eldgammelt der det ligger langs den historiske Silkeveien. Er du klar for en annerledes ferie?

Dette kan du oppleve:

 • Hovedstaden Tbilisi, en fascinerende smeltedigel av kultur og arkitektur
 • Bli med reiseleder Svend Waage bak kulissene – han bor i Tbilisi og tar oss med inn i kulturen
 • De storslagne Kaukasus-fjellene
 • Hulebyen Vardzia, med opprinnelig over 1000 rom og flere kirker hogd inn i fjellet!
 • Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon
 • Ekte georgisk supra (fest)
 • Mtskheta, den historiske hovedstaden
 • Spennende folklore og eldgamle tradisjoner

Vin, folkedans, folkesang, poesi og ekte gjestfrihet er dypt forankret i folkesjelen i dette lille landet i hjertet av Kaukasus. Det kommer du til å merke! Faktisk er Georgia blant våre eldste sivilisasjoner med en eldgammel flerstemt polyfon sangtradisjon og 8000 år gammel vintradisjon.

Den storslagne naturen kommer til å gjøre et uutslettelig inntrykk, og gjennom vår lokale reiseleder Svend Waage får du oppleve Georgia fra innsiden – tett på både mennesker og tradisjon. Dette er en tur du kan leve på lenge!

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 20 590,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 09.09.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
 • En tur i samarbeid med Aftenposten
 • A-kort rabatt kr 750
Reiseleder
Svend Waage

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 09.09.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 20 590,-

Svend Waage

Vår reiseleder og kjentmann i Georgia

Det var folkemusikken fra Georgia som ble starten på et nytt eventyr.  Svend har nå vært bosatt i landet i over 15 år med sin norsk-georgiske familie, lidenskapelig opptatt av georgisk kultur og tradisjon, og det å styrke båndene mellom Norge og Georgia. Svend driver også familiegalleriet Nor-Ge i hjertet av Gamlebyen sammen med sin kone Tamar.

Svend har i en årrekke arrangert spesielt tilrettelagte kulturelle opplevelsesreiser i hele Georgia for alt fra skuespillere, folkedansere, korsangere, vinelskere og andre kulturinteresserte. Svend har oversatt Karius og Baktus til georgisk, og – tro det eller ei – presentert norsk juleribbe for det georgiske folk på georgisk frokost-TV! Han gleder seg til å ta deg med på en reise gjennom sitt annet hjemland.

Se Hans-Wilhelm Steinfelds intervju med Svend Waage på NRK her.

 • Tbilisi Georgia
 • Kazbegi District_Georgia
 • Kazbegi_Georgia
 • Georgia khinkali mat
 • Georgia mat vin
Skriv ut

Dag til dag program

dag 1

avreise

Kveldsfly fra Oslo Lufthavn med Turkish Airlines. Etter flybytte i Istanbul, ankommer vi Tbilisi om natten til dag to. Her ønskes vi velkommen av vår reiseleder, kjører til hotellet og får noen timers hvile.

Tbilisi
dag 2

ankomst tbilisi, bli kjent med byen

Etter en rolig morgen er det tid for å se nærmere på hovedstaden. Tbilisi er strategisk lokalisert på den historiske Silkeveien i grenselandet mellom Asia og Europa. Tbilisis befolkning har alltid hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn, noe som spesielt er synlig i den gamle historiske bydelen. Dagen dedikerer vi til nettopp denne delen av byen. Vi starter med en tidlig lunsj i hjertet av gamlebyen hvor vi får mulighet til å bli bedre kjent med både hverandre og vår reiseleder Svend.

Etterpå spaserer vi i gamlebyen med sine kronglete gater og særpregede hus med fargerike balkonger fulle av vakre utskjæringer. Du blir kjent med noen av de viktigste monumentene og områdene, som for eksempel Sioni-kirken og Sulfurbadene før vi ender opp på Frihetsplassen. Vi ser hvordan det gamle bydelen restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssentrum på den historiske Silkeveien. Deretter har du en time eller to til egen disposisjon for en hvil etter en kort natt, eller oppleve mer av Tbilisis spesielle atmosfære.

Senere setter vi kursen mot det utendørs etnografiske museet. På veien dit har vi en rundtur med buss gjennom Tbilisi som viser mer av byen og dens mangfold. Vi vandrer gjennom museumsområdet, og lærer om georgisk tradisjonell byggeskikk fra de ulike regionene og ender opp ved restauranten Rachis Ubani. Her nyter vi vår middag i hyggelige omgivelser og med flott utsikt over Tbilisi.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Gamlebyen i Tbilisi
dag 3

tbilisi og stepantsminda i kaukasusfjellene

Første delen av dagen brukes til å utforske Tbilisi på egen hånd. Reiseleder er selvsagt tilgjengelig med hjelp og forslag. Kanskje frister et besøk i de varme sulfurbadene? I hundrevis av år har de vært til nytelse for innbyggerne i byen, og dette gir en virkelig luksusfølelse.

Vi møtes utpå formiddagen til lunsj før vi setter kursen mot Kaukasusfjellene og den lille byen Stepantsminda ved foten av fjellet Kazbegi på 5047 meter. Fjelltoppen er Georgias tredje høyeste fjell og et ikon med sin monumentale form og spennende myter knyttet til fjellet.

Etter hvert ser vi den storslagne Ananuri-innsjøen. Det var i dette området hertugen av Aragvi holdt til som fjellfolkets overhode, men de lot seg aldri kue, og hertugen hadde derfor alltid begrenset makt i fjellområdene. Snart møter vi de storslagne Kaukasusfjellene, og vi stopper ved et utsiktspunkt med et karakteristisk monument fra Sovjet-tiden. Sen ettermiddag ankommer vi Stepantsminda, som ofte kalles Kazbegi. Vi sjekker inn på det særegne Rooms hotel. Du har kvelden til fri disposisjon, og kan nyte fjellutsikt, kjempeterrassen og fasilitetene på hotellet. Her koser vi oss i to netter.

Måltider inkludert: frokost og lunsj 

Rooms Hotel Kazbegi med storslagen utsikt. Photo: Property of Rooms Hotels
dag 4

stepantsminda og den ikoniske treenighetskirken

Etter en tidlig frokost starter vi vandringen opp til treenighetskirken Gergeti’s Sameba ved foten av Kazbegi-fjellet og med fantastisk utsikt over Stepantsminda. Dette er en vandring på totalt cirka 10 kilometer/4 timer og med en høydeforskjell på cirka 450 meter. Enkelte steder er litt bratte, men det er en fin tur hvis man er i vanlig god fysisk form og liker en vandringstur. Vi opplever den pittoreske kirken og de naturskjønne fjellområdene rundt. Her finner vi gammel og fascinerende myte- og legendetradisjon, hvor både hedensk- og kirketradisjon lever side om side. Vi inntar vår lunsj ute i det fri før det bærer tilbake til hotellet. Vel nede har du et par timer til egen disposisjon før middag.

For dere som ønsker en kortere tur arrangerer vi en alternativ vandring i nærområdet. Turene er valgfrie, og alternativt kan du nyte fasilitetene på hotellet eller oppleve lokalmiljøet i Stepantsminda.

Middagen inntar vi på en koselig restaurant i Stepantsminda som byr på et av områdets beste kjøkken. Her nyter vi lokal mat og øl, og opplever lokal tradisjon, blant annet med folkesangere dedikert spesielt for oss denne kvelden.

Måltider inkludert: frokost, lunsjpakke og middag

Treenighetskirken Gergeti's Sameba ved foten av Kazbegifjellet
dag 5

borjomi

Vi spiser frokost og gjør oss klare til avgang mot Meskheti-regionen og Borjomi, byen som er kjent for mineralvannet
med samme navn, og som var et viktig rekreasjonsområde i det tidligere Sovjetunionen.

Etter noen timers kjøring ankommer vi Chateau Mukhrani, godset og vingården til prins Ivane Mukhranbatoni. Han var en sentral politisk og militær figur i Georgia i det 19. århundret, og samtidig kjent for sine viner som kombinerte georgisk og fransk tradisjon. Det blir vinsmaking med fokus på Chateau Mukhranis georgiske viner, og vi lærer om den gamle tradisjonelle måten å produsere vin på i Georgia, holdt i hevd i over 8000 år. Her får vi også servert dagens lunsj.

Vi ankommer Borjomi på ettermiddagen. Etter innsjekking på det fasjonable 5-stjernershotellet Crowne Plaza, har du et par timer til fri disposisjon. Deretter rusler vi 10 minutter fra hotellet til en lokal restaurant med god stemning og spennende mat. Sammen med våre sangervenner dedikert for oss ved bordet denne kvelden,  har vi en hyggelig middag. Du opplever folkesang og bordets øvrige gleder slik man tradisjonelt gjør ved det georgiske festbord.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Vi bor to netter på det fasjonable hotellet Crowne Plaza Borjomi. Photo: Property of Crowne Plaza Borjomi, Georgia
dag 6

hulebyen vardzia

I dag er det tidlig avreise til Vardzia. En av Georgias flotteste og mest spektakulære historiske severdigheter, og et monument over storhetstiden under Dronning Tamar i det 12/13. århundret. Komplekset er hogd ut i fjellet og bestod opprinnelig av flere tusen ulike rom i 13 plan og flere kirker. Etter cirka 2 timers kjøring i alt fra frodige skogområder til åpne områder med vulkansk fjellandskap ankommer vi hulebyen. Vi opplever Vardzia og lærer hvilken rolle den spilte gjennom århundrene etter at det ble bygget.

Etterpå nyter vi lunsj i nærheten av hulebyen, før vi setter kursen tilbake mot Borjomi. Vel tilbake har du resten av  ettermiddagen, og kvelden til fri disposisjon. Det et flotte muligheter for rekreasjon og vandring i Borjomiparken. Du kan smake vann fra de naturlige kildene, bade i kildene eller nyte hotellets gode fasiliteter.

Måltider inkludert: frokost og lunsj 

Hulebyen Vardzia
dag 7

mtskheta og tbilisi

Vi tar farvel med Borjomi og setter kursen tilbake mot hovedstaden. En halv time før vi ankommer Tbilisi svinger vi av til den historiske hovedstaden Mtskheta.

Her finner vi Svetitskhoveli som er på Unescos verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at en bit av Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i en viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever du den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og betydningen ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon og lokal koloritt.

På vei inn i Tbilis besøker vi det som på Hamsuns tid var «Hotel London», hvor Hamsun bodde under sitt opphold i Tbilisi. Han fulgte samme ruten langs «the Military Highway», akkurat som vi benyttet på reisen til Kaukasusfjellene. Like ved «Hotel London» finner vi tidligere «Grand Hotel» hvor den norske forfatteren og komponisten, «femme fatal», Dagny Juel ble skutt og drept av sin polske venn i forbindelse med sitt besøk i Tbilisi. På ettermiddagen ankommer vi hotellet og dere har et par timer til egen disposisjon før vi møtes til middag.

Måltider inkludert: frokost og middag

Svetitskhoveli katedralen i Mtskheta
dag 8

tbilisi - dag til egne aktiviteter

Du har dagen til egen disposisjon for byopplevelser, suvenirer/shopping og andre severdigheter. Fra morgenen av har vi en frivillig ekskursjon, for de som måtte ønske det, hvor vi tar taubanen opp til Narikala-borgen. Derfra vandrer vi langs åskammen forbi statuen av Mor Georgia, svinger ned gjennom distriktet Betlemi som er restaurert med støtte fra norske myndigheter og Riksantikvaren, og avslutter turen i sentrum av gamlebyen.

Eksempler på mulige aktiviteter er:
• Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet.
• Besøke den botaniske hagen i Tbilisi og Gallery Nor-Ge, galleriet til Svend og hans kone Tamar
• Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.
• Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk.
• Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.
• Legge deg i bløt i et av de fristende sulfurbadene.

Uansett hvordan du velger å tilbringe dagen, møtes vi til en tidlig avskjedsmiddag i koselige omgivelser. Der blir en kveld hvor vi oppsummerer våra opplevelser og inntrykk.

Måltider inkludert: frokost og middag

Svovelbadene i Tbilisi
dag 9

hjemreise

Spennende dager i Georgia er over. Etter en god natts søvn kjører vi mot flyplassen. Her sier vi farvel til Svend. Turkish Airlines har avgang om morgenen. Etter flybytte i Istanbul lander vi på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Måltider inkludert: frokost

Georgia er kjent for både mat og vin.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

• Fly Oslo-Tbilisi t/r med Turkish Airlines
• Syv netter på gode hoteller inkludert tidlig innsjekking på ankomstdagen
• Frokost hver dag
Fem middager inkludert vin
• Fire lunsjer
• En lunsjpakke (dag 4)
Forfriskninger på reise: Flaskevann og mineralvann
• Alle utflukter og transport ifølge programmet
• Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon
• Folkesangere som synger ved to middager
• Lokale guider
• Norsk reiseleder som møter ved ankomst Tbilisi

 

PRISEN INKLUDERER IKKE

• Avbestillings- og reiseforsikring
• Tips til lokale guider og sjåfører

 

OM HOTELLENE

TBILISI
MERCURE OLD TOWN 4*
Mercure Old Town ligger i sentrum av Tbilisi, cirka 5 minutters gange til Metekhi-kirken og cirka 15 minutters spasertur til Frihetsplassen. Rommene har moderne innredning, klimaanlegg, safe, minibar, LCD TV og gratis Wi-Fi. Badene har dusj og hårføner.
På hotellet finner du Old Town Restaurant, Lobby Bar og takterrassebaren SKY 7 med panoramautsikt over byen.
Les mer om hotellet her

STEPANTSMINDA
ROOMS HOTEL KAZBEGI 4*
Hotellet som ligger ved foten av Kazbek-fjellet i landsbyen Stepantsminda, har en spesiell stil og design. Rommene har moderne innredning, flatskjerm-TV og bad med dusj.
Lobbybar med bibliotek og gratis Wi-Fi. Restauranten er innredet med tremøbler, og serverer internasjonale retter. Terrasse med fantastisk utsikt over fjellet.
Les mer om hotellet her

BORJOMI
CROWNE PLAZA 5 *
Crowne Plaza Borjomi Spa & Wellness Centre ligger i hjertet av Borjomi, et fasjonabelt georgiansk spa og feriested. Det ligger kun noen få minutters gange fra inngangen til den berømte parken Borjomi.
Rommen er av høy standard med moderne innredning, og har klimaanlegg, flatskjerm-TV med satellittkanaler. Bad utstyrt med badekar/dusj og hårføner. Hotellet har gratis Wi-Fi, innendørsbasseng og tilbyr spa- og velværtjenester.
Les mer om hotellet her 

PASS

Norske statsborgere trenger ikke visum for å besøke Georgia. Passet må være gyldig i minst seks måneder fra tidspunktet du ankommer landet.