Georgia – vinens vugge

/ En reise i 8000 år gammel vintradisjon sammen med vinkjenner Geir Salvesen

Georgia er en diamant i hjertet av Kaukasus, et uoppdaget skattkammer og blant verdens eldste sivilisasjoner. For deg som er glad i vin, er Georgia et paradis.  Georgia har eldgamle vintradisjoner, men det er også landet der det virkelig skjer noe! Her er det en rivende utvikling med nye, spennende vinprodusenter, så dette er virkelig et levende vinland med dype røtter.

Gled deg til:

 • Hovedstaden Tbilisi – et knutepunkt på den gamle Silkeveien og en fascinerende smeltedigel, som en kopp Istanbul, en spiseskje Praha, tre desiliter Paris og en knivsodd Isfahan
 • Kakheti – hjertet i georgisk vintradisjon og området hvor mange av de georgiske eventyrene stammer fra
 • Besøk hos flere vinprodusenter med vinsmaking
 • Mtskheta – den historiske hovedstaden
 • Lær om den unike måten å lage vin på som, som har overlevd i over 8000 år
 • Fantastiske måltider – georgierne er kjent for sitt fremragende kjøkken

For å gå i dybden på georgisk vin har vi med oss vinkjenner Geir Salvesen. Han lot seg imponere av Georgias viner da han besøkte landet i fjor, og nå kan du være blant de første som får være med ham tilbake for å smake på disse edle vinene.

Vi har også utmerket reisefølge for virkelig å få utforske dette myteomspunnede landet. Reiseleder Svend Waage har bodd i Georgia i over 15 år, og han tar oss med både inn i historien og dagliglivet til dette gjestfrie folket.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 21 290,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 01.09.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
Reiseleder
Svend Waage
Foredragsholder
Geir Salvesen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 01.09.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 21 290,-
Gemlebyen_Tbilisi_Gerogia

Gamlebyen i Tbilisi

Hovedstaden Tbilisi – et knutepunkt på den gamle Silkeveien

Hovedstaden har hentet sitt navn fra byens varme kilder og ordet «tbili» som betyr «varm». Byen, som har ca 1,1 millioner innbyggere, har vært Georgias hovedstad i nesten 1500 år. Tbilisi ligger flott til langs elven Mtkvari (Kura) med de gamle handelsrutene på Silkeveien mellom vest og øst, og ble tidlig et sentralt knutepunkt for kultur og handel. Med sin strategiske beliggenhet har Tbilisi opp gjennom historien vært et yndet mål for en rekke av de store imperiene.

Byen kan beskrives som en kulturell smeltedigel med et fascinerende mangfold. Dette gjenspeiles blant annet i den mangfoldige arkitekturen med middelalderpreg, orientalsk påvirkning, nyklassisisme og russisk arkitektur. Ulike nasjonaliteter og religioner lever fortsatt side om side den dag i dag, selv om det er den georgisk ortodokse kirken som står sterkest i samfunnet. Viktige attraksjoner for turister er blant annet katedralene Sameba og Sioni, svovelbadene, festningen Narikala fra tidlig middelalder, Frihetsplassen med Frihetsmonumentet, Rustaveli-avenuen, Nasjonalmuseet og Operaen, for å nevne noe.

Kakheti-regionen står alene for nesten 70% av all vinproduksjon i Georgia. Området egner seg ypperlig for kultivering av druer, og spesielt Alazanisletten hvor godt og mineralrikt vann trekker mot bunnen av sletten fra åssidene og de høye Kaukasusfjellene. Den østlige delen av Kakheti var tradisjonelt siste utpost mot perserne, som utallige ganger opp gjennom historien kom dundrende innover Alazanisletten for å ta kontroll over denne delen av Georgia.

I gamle dager betalte innbyggerne i disse områdene ikke skatt. Som en utpost mot øst og førsteforsvar mot invasjoner fra de østlige imperiene regnet man at folket betalte sin skatt gjennom sin innsats på slagmarken. Georgia har en rik eventyrtradisjon hvor mange temaer er hentet fra Kakhetiregionen, blant annet knyttet til dagestanerne som kom over Kaukasusfjellene fra nordøst for å handle med georgiere i Kakheti.

I Georgia lages det fremdeles vin på gamlemåten.

Den georgisk vinkulturen

Det er dokumentert at man har produsert vin i Georgia i over 8000 år. Det spesielle med denne tradisjonen er en ubrutt linje hvor den opprinnelige og helt særegne måten å produsere vin på er blitt ivaretatt og fortsatt holdes i hevd den dag i dag. Store leirkrukker, qvevri, graves ned i bakken, kun med åpningen synlig i bakkenivå. Gjennom en spesiell prosess gjæres og modnes vinen i qvevrien uten noen form for tilsetningsstoffer.

Samtidig har Georgia hatt fremtredende kulturelle og politiske skikkelser som på 1800-tallet markedsførte georgisk vin i Europa, og samtidig hentet impulser og strømninger fra europeisk vinkultivering. Dermed har også den mer konvensjonelle teknologien i vestlig vinproduksjon fått sin naturlige plass i georgisk vinproduksjon de siste par hundre årene.

Vinen spiller en viktig rolle i georgieres hverdag: For en vanlig georgisk bonde i de vinproduserende områdene er vinen en naturlig del av produksjonen, og tradisjonelt så har de fleste en qvevri eller to i hagen til egen produksjon og eget forbruk. Georgiere byr alltid sine gjester til bords, og der har vinen en sentral plass.

Svend Waage

Reiseleder og kjentmann i Georgia

Det var folkemusikken fra Georgia som ble starten på et nytt eventyr.  Svend har nå vært bosatt i landet i over 15 år med sin norsk-georgiske familie, lidenskapelig opptatt av georgisk kultur og tradisjon, og det å styrke båndene mellom Norge og Georgia. Svend driver også familiegalleriet Nor-Ge i hjertet av Gamlebyen sammen med sin kone Tamar.

Svend har i en årrekke arrangert spesielt tilrettelagte kulturelle opplevelsesreiser i hele Georgia for alt fra skuespillere, folkedansere, korsangere, vinelskere og andre kulturinteresserte. Svend har oversatt Karius og Baktus til georgisk, og – tro det eller ei – presentert norsk juleribbe for det georgiske folk på georgisk frokost-TV! Han gleder seg til å ta deg med på en reise gjennom sitt annet hjemland.

Se Hans-Wilhelm Steinfelds intervju med Svend Waage på NRK her.

Geir Salvesen

Vinkjenner og foredragsholder

Geir Salvesen er journalist, forfatter og vinekspert med bakgrunn som Aftenpostens vinspaltist gjennom 26 år. Han har forfattet 15 bøker om vin og mat og har besøkt de fleste vinområdene i verden. Han har invitert på vinturer til Sør-Amerika, Sør-Afrika, Australia og flere europeiske land. Men dette er første gang han inviterer til Georgia. Høsten 2019 var han på studiereise i Georgia, og nå inviterer han med seg førstemann til mølla …

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - 01.09

Avreise fra Norge

Det blir avreise fra Oslo tidlig kveld. Vi flyr med Turkish Airlines og mellomlander på den nye flyplassen i Istanbul. Etter flybytte ankommer vi Tbilisi grytidlig neste morgen. Her ønskes vi velkommen av vår reiseleder, kjører til hotellet og får noen timers hvile.

Tbilisi
Dag 2 - 02.09

Tbilisi og vinregionen Kakheti

Etter en rolig morgen møtes vi på formiddagen for vår første lille introduksjon til den spennende hovedstaden Tbilisi, og den unike vinkulturen som har stått sentralt i Georgia i minst 8000 år. Vi har en liten vandring i den fargerike og mangfoldige gamlebyen hvor vi føler på stemningen. Vi ser hvordan den gamle bydelen restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssenter på den historiske Silkeveien. Vandringen avsluttes med lunsj og vinsmaking – vårt første møte med den georgiske vintradisjonen.

Men det er i den mest kjente av de georgiske vinregionene – Kakheti, lokalisert i øst – vi umiddelbart skal dykke ned i opplevelser som spenner fra fantastisk natur, eldgamle kulturelle monumenter, den særegne polyfone flerstemte georgiske folkesangen, den sterke bordtradisjonen – og sist men ikke minst: En unik vintradisjon. På ettermiddagen har vi avreise fra Tbilisi mot øst og Alazanisletten i Kakheti. Etter snaue tre timer ankommer vi hotellet på kanten av Alazanisletten hvor Kaukasusfjellene reiser seg. Vi sjekker inn og nyter vår første middag i hotellets stemningsfulle restaurant.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Tbilisi
Dag 3 - 03.09

Kakheti: Kulturbyen Sighnagnhi, qvevri og den gamle vintradisjonen

Etter frokost setter vi kursen mot Kakheti-regionens kulturelle senter, den lille maleriske «Toscana-aktige» småbyen Sighnaghi som ligger idyllisk til i åssiden med panoramautsikt over Alazanisletten og Kaukasusfjellene som reiser seg på motsatt side. Etter en drøy times kjøretur ankommer vi Bodbe Monastery som ligger i utkanten av byen. Dette er et av Georgia mest velholdte og tradisjonsrike klostre, og har også historie som akademi og kroningssted for kongene i Kakheti. St. Nino som kristnet Georgia i 337 er begravet her og man kan se St. Ninos grav, noe som gjør Bodbe til et av de mest hellige steder for georgiere. Deretter har vi både vinsmaking og lunsj i Sighnaghi.

Etterpå har vi litt tid til å besøke byens fine museum som blant annet huser en permanent utstilling av Niko Pirosmanis bilder. Han er Georgias mest kjente billedkunstner og er regnet som en av de store europeiske billedkunstnere innen den primitivistiske retningen. På egen hånd kan dere rusle rundt og oppleve byens lokale stemning og koloritt.

Deretter hårnålsvinger vi oss nedover mot Alazanisletten med flott utsikt over slettelandskapet, og ankommer Pheasant’s Tears vinranker og produksjonssted i regionen. Her produserer John og Gela vinen Pheasant’s Tears etter de samme metoder og prinsipper som har vært i bruk i over 8000 år i georgisk vintradisjon med qvevrier (store leirkrukker) gravd ned i bakken. Det blir omvisning hvor vi lærer om prinsippene og produksjonsmåten for denne tradisjonelle vinen. Deretter blir det vinsmaking av seks ulike viner sammen med ekte georgisk bordsetting (supra) i hele dets bredde med kalde og varme retter, vin, skål-tradisjon, taler og sang. Mange av ildsjelene på Pheasant’s Tears er Svends gode venner gjennom mer enn 10 år, så det blir gjerne en spesiell atmosfære når vi møtes ved bordet. Så setter vi kursen tilbake til hotellet og ankommer i rimelig tid på kvelden etter snaue halvannen times kjøring.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Svovelbadene i Tbilisi
Dag 4 - 04.09

Kakheti: Gremi, vintunnel og vinsmaking hos en familie

Fra morgenen av kjører vi en snau halvtimes tid til Gremi og det som for 450 år siden var Kakhetis handelssenter på Silkeveien mellom øst og vest. Her finner vi den gamle borgen på en høyde, som huset både kirke og kongens borg. I området rundt var handelskvarterene lokalisert. Tidlig på 1600-tallet ble imidlertid Gremi ødelagt av perserne, og mistet sin funksjon som handelssenter og kongelig residens. Deretter skal vi oppleve ytterpunktene på skalaen når det gjelder vinproduksjon: Vi besøker vintunnelen til Khareba som er blant Georgias største og mest velrennomerte vinprodusenter. Deretter besøker vi en lokal familie som produserer vin, slik tradisjonen har vært i uminnelige tider.

Vi er tilbake på hotellet på ettermiddagen hvor du vil ha litt til å slappe av, ta en forfriskende dukkert i svømmebassenget, eller bare nyte en kaffe og omgivelsene. Så møtes vi til middag tidlig på kvelden hvor vi nyter husets kjøkken, denne gangen med nye retter og nye smaksopplevelser sammenlignet med vår første middag på hotellet.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Georgia-sangere og kvevri
Dag 5 - 05.09

Fra Kakheti til Tbilisi med vinsmaking på veien

Vi har en rolig morgen hvor de som vil kan nyte en ekstra morgenkaffe i fred og ro på verandaen før avreise. Etterhvert setter vi kursen tilbake mot Tbilisi, men vi kan ikke forlate vinregionen Kakheti uten en vinsmaking også denne dagen. Så bærer det mot Tbilisi, og vi ankommer hotellet for innsjekking litt utpå dagen. Du har litt tid til å slappe av eller snuse rundt i fargerike og spennende Tbilisi på egen hånd.

Vi møtes ved hotellet og setter kursen mot det utendørs etnografiske museet som viser georgisk tradisjonell byggeskikk fra de ulike regionene. Vi vandrer gjennom museumsområdet og lærer om georgisk tradisjonell byggetradisjon. Vi avslutter dagen med en god middag, hvor vi også sørger for en aldri så liten presentasjon av Tbilisi og programmet som ligger foran oss de siste dagene.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Sighnaghi i Kakheti
Dag 6 - 06.09

Tbilisi – vi blir bedre kjent med byen

Etter frokost vandrer vi direkte fra hotellet gjennom gamlebyens koselige gater. Snart krysser vi
Fredsbroen og fortsetter gjennom Europaplassen til stedet hvor vi skal ta taubanen opp til Narikalaborgen.
Oppe ved borgen har vi panoramautsikt over Tbilisi. Vi vandrer i høyden forbi statuen av Mor Georgia,
og svinger ned mot Betlemi-distriktet som til alt overmål er restaurert med støtte fra Norge og
Riksantikvaren, og som er ett av de eldste områdene i Tbilisi. Vi fortsetter ned i gamlebyens bortgjemte
gater, og ender til slutt opp ved Meidanplassen i sentrum av gamlebyen. Vi avslutter seansen med – ja
selvfølgelig – vinsmaking. Deretter har dere et par timer til egen disposisjon

Vi møtes ved hotellet og setter kursen mot det utendørs etnografiske museet som viser georgisk
tradisjonell byggeskikk fra de ulike regionene. På veien til museet har vi en buss-sightseeing i Tbilisi som
viser mer av byens mangfold, og som gjør det lettere å orientere seg i bybildet når dere neste dag har tid
på egen hånd. Vi ankommer det utendørs etnografiske museet og vandrer gjennom museumsområdet og
lærer om georgisk tradisjonell byggetradisjon. Til slutt ender opp ved restauranten som er lokalisert i
utkanten av museumsområdet. Her nyter vi en bedre middag på en gammel trebalkong og med utsikt over
byen.

Måltider inkludert: frokost og middag

Dag 7 - 07.09

Tbilisi – Dagny Juel / Knut Hamsun og byopplevelser

Etter frokost vandrer vi til Frihetsplassen og fortsetter videre langs Tbilisis flotte hovedgate, Rustaveli-avenuen, hvor vi blant annet finner Parlamentet, Rustaveliteateret, Operaen og Museum of Georgia. Vi svinger så ned mot elven Mtkvari, men før vi kommer så langt ender opp ved det som på Hamsuns tid var «Hotel London», hvor Knut Hamsun bodde under sine opphold i Tbilisi. Bare et steinkast unna Hamsuns «Hotel London» finner vi det tidligere Grand Hotel hvor den norske forfatteren og pianisten, «femme fatale» og muligens modell for Munchs Madonna, Dagny Juel ble skutt og drept av sin polske venn i forbindelse med sitt besøk i Tbilisi.

Deretter har dere tid til egen disposisjon resten av dagen til å utforske denne fascinerende kulturelle smeltedigelen som Tbilisi representerer. Svend vil selvsagt være tilgjengelig med råd, tips og innspill til alle som måtte ønske det.

Måltider inkludert: frokost

Gelati-akademiet
Dag 8 - 08.09

Siste dagen i Georgia – Mtskheta og Tbilisi

Etter frokost kjører vi en drøy halvtime til den historiske hovedstaden Mtskheta. Her finner vi blant annet Svetitskhoveli som tidligere var Georgias hovedkirke og som er på Unescos verdensarvliste. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening.

Tilbake i Tbilisi besøker vi det flotte «Museum of Georgia». Museet har en rekke utstillinger, blant annet en avdeling med Gullskattene som er unike samlinger av georgiske kunst- og kulturgjenstander som går tilbake flere tusen år før vår tidsregning. Før vi samles til avslutningsmiddag om kvelden har dere litt tid i Tbilisi på egen hånd. Til slutt samles vi til vår aller siste middag hvor den gode praten står i sentrum, og vi oppsummerer en begivenhetsrik tur.

Måltider inkludert: frokost middag

Svetitskhoveli katedralen i Mtskheta
Dag 9 - 09.09

Hjemreise

Etter frokost går turen til flyplassen hvor vi letter tidlig formiddag med kurs for Istanbul og videre til Oslo. Ankomst Oslo lufthavn om ettermiddagen, med mange gode minner i bagasjen.

Måltider inkludert: frokost

Geir Salvesen og Svend Waage ønsker deg velkommen med på tur!

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo-Tbilisi t/r med Turkish Airlines
 • 8 netter på gode hoteller, inkludert tidlig innsjekking på ankomstdagen
 • Frokost hver dag
 • Lunsj 4 dager og middag 6 dager inkludert vann/mineralvann og vin
 • Innføring i georgisk vintradisjon og 6 vinsmakinger
 • Folkesangere dedikert spesielt til vårt opplegg ved 2 middager
 • Flaskevann som forfriskninger på reise
 • All busstransport iht. program
 • Guiding på norsk med Geir Salvesen som vinspesialist og Svend Waage som lokal reiseleder
 • Inngang og eventuelle ekstraguider ved felles besøk til museer/severdigheter

PRISEN INKLUDERER IKKE

• Avbestillings- og reiseforsikring
• Tips til lokale guider og sjåfører

HOTELLER

Tbilisi: Hotel City
Telavi: Chateau Mere

PASS

Norske statsborgere trenger ikke visum for å besøke Georgia. Passet må være gyldig i minst seks måneder fra tidspunktet du ankommer landet.