Grønland Qassiarsuk - Leif the lucky statue Photo Aningaaq R Carlsen - Visit Greenland

Gnistrende Syd-Grønland

/ En fantastisk reise blant isfjell og spennende historie

Har du lyst til å være med på en reise i vikingenes fotspor på verdens største øy? Det har vi, og du er hjertelig velkommen til å bli med! Vi skal nøste opp i den spennende vikinghistorien og lære mer om hvordan en norsk villstyring skapte seg et nytt liv nettopp her på Grønland.

Først en liten smakebit av historien: 
For litt over tusen år siden, i år 985, forlot en gruppe mennesker Island og slo seg ned på Grønland. Høvdingen deres var Eirik Raude, nordmannen som var forvist fra både Norge og Island. Noen sier at det var det røde skjegget og håret som ga han etternavnet sitt, mens andre påstår at han fikk navnet Raude på grunn av temperamentet sitt.

I 982 seilte Eirik vestover og oppdaget ”det grønne landet” med frodige daler og dype fjorder. Tre år senere reiste han tilbake med 14 skip og bosatte seg i bukten hvor Qassiarsuk ligger i dag. Eirik kalte høvdingsetet for Brattahlíð. Kort tid senere hadde de etablert et blomstrende samfunn langs fjorden. Vi skal se hvordan norrøn kultur møter dagens moderne Grønland, og vær forberedt på mange inntrykk!

Her er noen høydepunkter: 

 • Eirik kalte høvdingsetet for Brattahlíð – dit skal vi!
 • Båttur til Qooroqfjorden blant isfjell store som hus.
 • Seil mellom isfjell og nyt en drink med flere tusen år gamle isbiter.
 • Besøk Grønlands eneste garveri, og se hvordan skinn og pels blir bearbeidet.
 • Igaliku en av de vakreste landsbyene på Grønland

Les reisemagasinet Vagabonds artikkel om Grønland

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 43 790,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 13.08.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
 • I SAMARBEID MED STAVANGER AFTENBLAD
 • A-FORDEL RABATT KR 1500
Norsk lokalguide/reiseleder
Jostein Gard

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 13.08.2019
 • Avreisested Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 43 790,-
 • Grønland båttur ved isfjell nær Qooroq, Narsarsuaq Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
 • Grønland
 • Grønland ved Tasiusaq
 • Grønland
 • Grønland Qassiarsuk statue of Leif Ericson in the foreground (1)
 • Grønland Upernaviarsuk
 • Grønland Brattahlíd Kirken Qassiarsuk
 • Grønland Nasjonaldrakt Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
 • Grønland
 • Grønland
 • Grønland dame i nasjonaldrakt
 • Grønland Brattahlid
 • Grønland
 • Grønland Narsaq
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Stavanger - København - Narsarsuaq

Avreise fra Stavanger lufthavn med SAS og mellomlander i København før vi reiser videre med Air Greenland til Narsarsuaq flyplass som ligger i det sørlige Grønland med ankomst kl 13.30 (lokal tid, 4 timer tilbake). Der sjekker vi inn på Narsarsuaq hotell som ligger like ved flyplassen. Etter lunsjen skal vi ut og kjenne på den arktiske luften. Naturen er mye lik som hjemme i Norge, men mangelen av trær er svært påfallende. Om kvelden inntar vi en bedre middag på hotellet. (-/flymat/M)

Gønland Narsarsuaq Photo Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 2

Dagstur til Brattalid

Her slo Eirik Raude seg ned 

Denne dagen drar vi til Brattalid, en 15 minutters båttur over fjorden, stedet der Eirik Raude bosatte seg i år 985. På det meste bodde det 4-5000 nordboere i Grønland til de forsvant ut av historien på 1400-tallet.

Qassiarsuk (Brattalid) er en landbruksbygd, og gårdene drives på akkurat de samme jordene som for godt 1000 år siden. Vi må gå til fots for å komme til Brattalid som er ca 16 km tur-retur. Vi går en tur gjennom bygda, besøker den lokale butikken og kirken og spiser en medbrakt lunsj. I bygda ligger også en kopi av et langhus og en kirke fra vikingetiden.

Båtskyss tilbake over fjorden til Narsarsuaq og vi bruker ettermiddagen til å gjøre oss kjent i bygda. Også denne kvelden inntar vi en god middag på hotell Narsarsuaq. (F/L/M)

 

Grønland Brattahlíd Kirken Qassiarsuk
Dag 3

Igaliku - båttur inn Qooroqfjorden

Seil mellom isfjell og nyt en drink med flere tusen år gamle isbiter!

Det er ikke veier mellom byer og bygder i Grønland, derfor må vi bruke båt for å komme oss frem. Blue Ice Explorer stiller med to finske Targabåter som tar oss på dagens tur mellom isfjell og inn til en isbre som du knapt har sett maken til før. Denne isbeen avgir ca 200.000 tonn is hver dag! Mange av disse isbergene er store som hus og fins i alle farger innen hvitt, blått og turkis.

Helt inne i Qooroqfjorden slår vi av motoren, nyter utsikten og lar oss drive med strømmen. Stillheten er «larmende» med de mange knasende isfjell som knekker i mindre stykker. Vi samler opp isbiter og nyter en drink til lyden av flere tusen års gamle luftbobler som bruser i glasset.

Båtturen går videre til båtanløpet Itilleq. Her stiger vi i land og mens bagasjen blir kjørt spaserer vi de 4- 5  km på Kongeveien til den lille historiske bygden Igaliku (Gardar).  Når vi kommer over åskammen, ser vi ned på de spredte, fargestrålende hus, grønne marker og den azurblå fjorden.

Igaliku var nordboerne sitt bispesete og ruinene fra den tiden er imponerende. Bygda med sine 30 innbyggere driver med sauehold, har egen skole, kirke og butikk.

Vi sjekker inn på Igaliku bygdehotel, nyter stillheten, inntar en bedre middag om kvelden og får en guidet tur rundt i området. (F/L/M)

Grønland båttur ved isfjell nær Qooroq, Narsarsuaq Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 4

Igaliku

Den vakre landsbyen og restene av en katedral

Bygda Igaliku er en av de vakreste landsbyene på Grønland. Her finner vi den eldste sauedriftbosetningen på Grønland, og under dagene kan vi nyte de høye fjellene med tinder dekket av snø og frodige daler med blomster og sauer.

Fra år 1000 til 1500-tallet het dette stedet Garðar, og var hovedsetet for kirken på Grønland. Kristendommen ble innført på Grønland like etter år 1000, og Grønland fikk sin første biskop i 1124. Den imponerende bispeboligen, Garðar, ble bygget like etterpå. Det ble også bygget en katedral her, og menigheten var den største på Grønland i middelalderen.

Bispegården samlingspunktet for besøkende fra Island og Norge i flere år. Ruinene som står igjen av katedralen og bispegården er en flott attraksjon fra vikingtiden, og virkelig verdt et besøk.

Sandsteinhusene er forskjellig fra resten av trebebyggelsen ellers på Grønland. Den fantastiske utsikten til Igalikufjorden, kombinert med stillheten og roen som finnes her, er helt unik. Og du kan se frem til å høre mer om stedets historie også! (F/L/M)

Grønland Igaliku
Dag 5

Juliannehåb, Qaqortoq

Forskning og fortidsminner

Nå skal vi igjen ut på båttur, denne gang sørover mot Qaqortoq (Juliannehåb). Men før vi kommer så langt skal vi innom Upernaviarsuk forsøksstasjon. Den ble opprettet av den danske stat for snart hundre år siden og baserer seg for det meste på saueavl og grønnsaksdyrking. Samtidig er det også en landbruksskole for ungdom i området. Mye spennende å se og oppleve!

Det er mange ruiner etter nordboertida, og litt lenger inne i fjorden fra forsøksstasjonen ligger det en forlatt nordboerbygd med en kirkeruin fra 1400-tallet, Hvalsøy kirkeruin, denne skal vi besøke.

Nå er det like før vi fortøyer ved Kongebroen i Juliannehåb (Qaqortoq). Her skal vi bo på Qaqortoq hotell «My home away from home» i tre netter og utforske byen og områdene rundt de neste dagene.

Etter innsjekk tar vi en liten tur på byen for å gjøre oss litt kjent, og nyter en flott middag på hotellet om kvelden. (F/L/M)

 

Grønland Nasjonaldrakt Foto: Mads Pihl - Visit G
Dag 6

Juliannehåb, Qaqortoq

Tur rundt Storsjøen

Juliannehåb (Qaqortoq) er Sydgrønlands største by med sine godt 3000 innbyggere. Den ble grunnlagt av en nordmann, Anders Olsen i 1775. Sistnevnte er også stamfar til de fleste av dagens bønder i området.

I dag tar vi turen rundt Storsjøen på ca 15 km i lett terreng for de som vil og kan. Alternativt tar vi en kortere tur. Midt på dagen nyter vi en lunsj og kjenner på byens puls på en søndag. Middag på hotellet. (F/L/M)

 

Her garves det på gamlemåten. FOTO: Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 7

Juliannehåb, Qaqortoq

Byvandring, hjemmebesøk og garveri

Juliannehåb er stolt av sin by og kultur og i dag er det Pitsi Høegh og hennes stab i Sagaland Greenland som er vårt vertskap. Vi skal på byvandring, hjemmebesøk og som en stor opplevelse, besøke Grønlands eneste garveri. Her får vi se hvordan skinn og pels blir bearbeidet. Du får også lære mer om de gamle jakttradisjonene, som fortsatt er en viktig del av Grønlands kultur.

Inuittenes eldgamle jakttradisjoner er fortsatt en viktig næring på Grønland, og selve ryggraden i grønlandsk kultur. Bearbeiding av skinn er noe som har blitt utført i tusenvis av år. På garveriet vi besøker har mye av prosessen som tidligere ble gjort for hånd nå blitt automatisert ved hjelp av maskiner, men prosessen krever fortsatt noe manuelt arbeid. Formålet med prosessen er å bearbeide skinnet, men samtidig bevare den naturlige strukturen. Mesteparten av pelsen blir eksportert, men noe sys også om til flott design på selve garveriet. Se klesdesignstudioet og de imponerende pelslagrene, som inneholder store mengder selskinn og isbjørnpels.

Dette er turens siste aften og vi feirer med en flott middag på hotellet. (F/L/M)

 

Grønland Qaqortoq
DAG 8

Narsarsuaq - København

Like nedenfor hotellet ligger Kongebroen. Vi ta farvel med Grønland på en flott båtur tilbake til Narsarsuaq.  Men underveis tar vi en stopp i Narsaq, en liten grønlandsk by med sine små særegenheter. Navnet Narsaq betyr «sletten», og viser til den grønne sletten som byen ligger på.

Vi ankommer havnen i Narsarsuaq i god tid før flyet går tilbake til København. Mat serveres på flyet. Ved ankomst København kl 23.30 lokal tid, tar vi inn på Clarion Hotel Copenhagen Airport for overnatting. (F/flymat/-)

Grønland Narsaq.jpeg
DAG 9

København - Stavanger

Turen hjem til Norge neste dag går fra Kastrup flyplass kl. 11.55. Det betyr at vi får nyte en god frokost på hotellet og fordøye disse spennende dagene i Grønland. Takk for turen.

 

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Fly Stavanger – Narsarsuag med SAS og Air Greenland t/r
 • All lokal transport
 • 8 overnattinger hotell/bygdehotell inkl. frokost
 • 7 middager
 • 7 lunsjer/lunspakker
 • Bagasjetransport
 • Lokalguide Jostein Gard
 • Norsk turleder

Om du flyr fra andre steder i Norge, kontakt oss for tilbud.

Dette er ikke inkludert:

 • Drikkevarer
 • Lunsjer og annet som ikke er beskrevet
 • Reiseforsikring
 • Tips til lokalguide

Fotograf til bildeserien er Mads Pihl – Visit Greenland

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 20 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil dette bli meddelt senest 20 dager før avreise.

TURFAKTA

Måltider. Er du vegetarianer eller har matintoleranser det må tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Hotell:
Hotel Narsarsuaq http://www.hotelnarsarsuaq.gl/ 
Igaliku Bygde Hotel http://blueice.gl/accommodation/
Hotel Qaqortog http://www.hotel-qaqortoq.gl/

Tureder/gruppestørrelse. Norsk turleder følger med gruppen. Gruppestørrelse minimum 20, maksimum 24 personer. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Valuta. Lokalvaluta er danske kroner. Prisnivået på Grønland er generelt høyt. Kontantautomater og bruk av kort er godt utbredt, men sørg alltid for en god kontantreserve i danske kroner. I mindre bygder kan man ikke forvente å bruke betalingskort.

Litteratur og kart. Ønsker en litteratur og kart over Grønland anbefaler vi å sjekke på Nomaden.

http://www.nomaden.no

Vi kan anbefale Politikens Forlag som har Turen går til Grønland.

Tidsforskjell. Grønland ligger fire timer etter Norge (-4 timer)

Transport. Foregår vanligvis med skip eller fly mellom byene, siden det ikke finnes veinett som forbinder byene. På utflukter foregår transporten med busser av en standard som passer veiforholdene.

Visum: Bare pass nødvendig for nordmenn

Elektrisitet: Grønland har 220 volt, samme som Norge, og samme type stikkontakter.

Fakta om Grønland

Grønland er verdens største øy og nesten 80 % av dette selvstyrte området er dekket av en iskappe og mange isbreer. Likevel er det isfrie arealet nesten like stort som hele Sverige, men kun en ganske liten del av dette er dyrkbart land. Grønland har knapt 56.000 innbyggere, og omtrent 17.000 av dem bor i hovedstaden Nuuk. Grønland er en del av kongeriket Danmark, men har en høy grad av selvstyre som sist ble utvidet i 2009. Selvstyret omfatter imidlertid ikke rikspolitiske saker, som blant annet utenriks- og sikkerhetspolitikk og valutapolitikk. Grønland er ikke EU-medlem, men har en særskilt fiskeriordning og er blitt tatt opp som ett av de såkalte oversjøiske landene og territoriene som har særskilte forbindelser med EU. Sel- og hvalfangst, fiskeri og jakt er de primære inntektskildene på Grønland. Landet har også stigende inntekter fra turisme og en del gruvedrift.

 

Jostein Gard

Norsk loklaguide

Som odelsgutt overtok Jostein Gard i 1976 familiens gard og gartneri på det vesle øysamfunnet Talgje i Rogaland. Han er utdanna gartner, og i 2008 fikk han tilbud om å leda en forsøksstasjon for gartneri i det sørlige Grønland. Der vikarierte han i to sesonger. Opplevingane i arbeid, ute i naturen, blant inuittane og nysgjerrigheten på historien om det norrøne folk som bosatte seg i Grønland på 8-900 tallet gjorde uslettelig inntrykk. Mange bilder og dagboknotater blei samla.

Jostein Gard har også delt sine erfaringer ved å arrangere turer for grupper til Grønland, første gang i 2011, med tema  «I Eirik Raude sine fotspor til Grønland». I alt ni ganger har han planta sine føtter på  Grønlands jord.