En smak av Valdres og Jotunheimen

Fjellferie med festmeny

Bli med oss til Valdres og Jotunheimen i høst, og opplev lokale mattradisjoner, gjestfrihet, lokal kultur og håndverk – og gourmetmat! Vi tilbyr en fire dagers tur i dette fantastiske området, med besøk og opphold hos gårder der gjestfriheten tar deg med storm. Vi har hørt rykter om Norges beste nisjefrokost underveis på turen – blir du med og tester?

Turens høydepunkter:

 • Hyggelige Nythun og Grønolen Fjellgard
 • Gourmetmiddager med flere retter (en 3-rettes, en 4-retters OG en 5-retters!)
 • Vinpakke og et kåseri hos Nythun
 • Besøk på Noraker Gård med omvisning og smaksprøver av rakfisk
 • Besøk hos Små Vesen Bryggeri med omvisning og ølsmaking
 • Tur til Grønolens støl med servering av rømmegrøt og spekemat
 • Lokal guide og transport i forbindelse med utfluktene
 • …og mye mye mer!

Dette er turen for deg som er glad i både Norge og i mat – og hvem er vel ikke det?

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 7 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 24.09.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 4 dager
 • Nyhet!
 • Mye god mat inkludert

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 24.09.2020
 • Avreisested
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 4 dager
 • Priser fra 7 990,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oppmøte på Nythun og 4-retters middag med vinpakke og et kåseri

Velkommen til Valdres!

Denne reisen starter ved Nythun Høyfjellstue, en fredelig plett i Valdres, 870 meter over havet. Ankom Nythun innen kl. 15 den 24. september med egen bil eller nyt turen om bord på Valdresekspressen. Fra Oslo korresponderer Valdresekspressen med avgang kl. 10:25 med bussen fra Fagernes til Nythun kl. 13:55.

Ankommer du i god tid, har Nythun passende turforslag for alle behov og ønsker. Klokka 15 inviterer vertskapet ved Nythun Høyfjellstue, Marit og Jørn Nythun, til kaffe/te og litt bakst for å ønske dere velkommen. Gården ligger idyllisk til mellom Etnedal og Fagernes, og har eksistert siden 1954. Marit og Jørn overtok etter Marits foreldre i 1994. Her står både gjestfrihet og mattradisjoner i fokus, og dere kan glede dere til oppholdet. Til måltidene hentes råvarer fra det lokale landbruket (så langt det lar seg gjøre), og det serveres frittgående kalv, killing, lam, reinsdyr og fjellgris. Hos Nythun bakes alt fra bunnen av, sausene har putret i store kraft-kjeler i flere dager, og maten tilberedes med entusiasme og respekt for råvarene. Marit og Jørn står selv på kjøkkenet, og all erfaring fra inn- og utland danner grunnlaget for de gode matopplevelsene.

Det blir litt tid til å utforske stedet og omgivelsene på egenhånd, før vi samles til en aperitiff kl 18. Så venter en 4-rettes festmiddag! Underveis i måltidet holder Jørn et kåseri om mat og drikke, med en uformell vinsmaking til rettene. På kvelden blir det kaffe og sosialt samvær i Bragerlåven.

Måltider inkludert: Bakst ved ankomst og middag med vinpakke

Marit og Jørn ønsker velkommen til Nythun og Valdres!
Dag 2

Rakfisk, ølsmaking og ankomst på Grønolen Fjellgard

Skal vi tro Nythun selv våkner vi opp til Norges beste nisjefrokost – la oss se om det stemmer!

Etter utsjekk blir vi hentet av Grønolen Fjellgard i buss, og starter en dag full med gode smaker og opplevelser. Første stopp er Noraker Gård og bryggeriet Små Vesen. Noraker Gård drives i dag av 14. generasjon, og er viden kjent for sin fantastiske rakfisk. Slektsgården har en rik kulturhistorie og lange tradisjoner i å legge nettopp rakfisk. Rakfisken fra Noraker Gård har flere ganger vunnet førsteprisen i Norsk Rakfiskfestivals årlige konkurranse. I dag skal vi få smake på godsakene! Gårdsbutikken gir oss muligheten til å kjøpe med noe hjem.

Like ved Noraker Gård ligger bryggeriet Små Vesen, og hit skal vi på ølsmaking og få høre litt om produksjonen på det lille bryggeriet. Her brygges det øl med vekt på godt håndverk og, som de selv sier, lagspill med de underjordiske! Ein skal ikkje lenger attende i folketrua enn til 1800-talet, då trudde folk det var dei underjordiske som gav alkoholen i ølet. Ja, ein kunne sjå dei i bruset og boblene. Desse små vesena set me stor pris på, difor bryggeriet Små Vesen.

Bryggeriet ligger på Anmarkrud Gard, og åpnet i 2015. I dag brygges det ca. 50 000 liter øl i året – håndtverksøl med lite bruk av automatikk og maskineri, men med mye manuelt arbeid.

Videre går turen til Fagernes Landhandel, hvor de selger godsaker fra lokale produsenter i området. Her finner du skinke, oster, rakfisk og andre godsaker – vi tror du vil la deg friste!

Dagens siste stopp før vi ankommer Grønolen er Valdres Folkemuseum, hvor vi skal få et innblikk i lokal kultur og lange tradisjoner. Valdres Folkemuseum ligger idyllisk til på Storøya i Strandefjorden utenfor Fagernes, og er et av de største friluftsmuseene i Norge. I friluftsmuseet finnes både gård og husmannsplass, støls- og utmarkområde, og totalt er det over 100 hus og anlegg inne på museumsområdet. Valdres er fortsatt et viktig område for det levende stølslivet i Norge, og har i dag det største sammenhengende stølsområdet i Nord-Europa.

Vel framme på Grønolen Fjellgard sjekker vi inn og får litt tid til å oppdage stedet. Frisk fjelluft og fantastisk utsikt møter oss, og vi kan glede oss til gode måltider de neste dagene. Som Grønolen selv skriver: Ingenting skjerper appetitten bedre enn naturen og den friske fjelluften i Beito. Vår ambisjon er å gi våre gjester en smaksopplevelse de sent vil glemme. Hos oss vil du nyte både gourmetmåltider og enkel tradisjonskost, alt basert på friske råvarer av ypperste kvalitet. Kjøkkenet, ledet av vår kokk Øyvind Grønolen, kan by på spennende smaker og lukter som vil gi deg assosiasjoner til fjerne himmelstrøk, så vel som mer hjemlige trakter. Vi benytter gjerne det naturen kan tilby av lokale råvarer.

Grønolen Fjellgard ligger på terskelen til Jotunheimen, 800 meter over havet. I dette området ligger Norges 26 høyeste fjelltopper. Fjellgården drives av brødrene Grønolen. Tor Erik holder tak i selve driften og det er ham du møter ved ankomst. Tor Eriks lidenskap er, foruten fjellgarden, fjellturer, og han stiller som lokalguide på utallige turer i løpet av året. Bror Øyvinds lidenskap skal du få stifte nær bekjentskap med gjennom disse dagene til fjells, det er nemlig han som gir oss matopplevelser som er kreert med både hjerte og sjel – og det er ingen tilfeldighet at hans utsøkte matkunster er kjent langt utenfor Valdres’ grenser. Grønolens velværeavdeling innbyr også til herlig avslapning etter dagens utflukter.

Dagen avslutter vi med en fantastisk 3-retters middag.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Spennende smaker!
Dag 3

Nyt roen ved en støl

Høsten i Jotunheimen er vakker. Etter frokost setter vi så  kursen mot Grønolens støl på fjellet (vi kjører helt fram). Senk skuldrene, trekk inn den friske luften og bare nyt! Her skal vi kose oss en god stund, kanskje du vil ta deg en liten fottur i området? Dagens lunsj serveres her på stølen – rømmegrøt og spekemat venter.

Tilbake på Grønolen kan du nyte deres fine velværeavdeling, eller ta deg en fottur i nærmiljøet. Mulighetene er mange like utenfor dørstokken. Man kan også ta seg en tur til Beitostølen.

Dette blir en dag med mye kos, litt utpå kvelden skal vi nyte en bedre avskjedsmiddag, det er tross alt turens siste kveld. Grønolen byr på en 5-retters middag – nam!

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Senk skuldrene ved Grønolens støl.
Dag 4

Lokal mat, sølv og takk for turen

Etter frokost sier vi takk for oss til vertskapet på Grønolen. Mellom Ryfoss og Heggenes finner vi Høvda Sylv og Tre, en gammel husmannsplass fra 1700-tallet. Plassen ligger 765 meter over havet og består av mange restaurerte gamle hus, beliggende med nydelig utsikt over Øystre Slidre. Høvda lager gjenstander og smykker i sølv til hverdag, fest og bunad samt miniatyrsølv og Valdres regionsølv. Her jobbes det også med tredreiing i forskjellige treslag, både bruks- og pyntegjenstander med «god gamal» eller moderne form.

Videre går turen til Moahaugen Gard i Heggenes, med fantastisk beliggenhet og utsikt utover Heggefjorden. Her tilbyr Bente og Geir Tore Rakstad lokalprodusert mat av egne dyr. På gården finner vi også eget gårdsutsalg med lokale råvarer fra egen produksjon og andre lokale leverandører. Ved Moahaugen har de 180 vinterforede sauer som på sommeren beiter i naturlige omgivelser på rundt 1000 meter over havet – dette setter sitt preg på lammekjøttet fra gården.

Vi setter kursen videre mot reisens slutt, og tilbake på Nythun er turen over og vi tar farvel med resten av gruppen. Har Valdres blitt en ny favoritt?

Takk for turen!

Måltider inkludert: Frokost

Nydelige Valdres - en ny favoritt?

Reisebetingelser

Ankom Nythun innen kl. 15 den 24. september med egen bil eller nyt turen om bord på Valdresekspressen. Kontakt oss gjerne om du ønsker anbefaling ift. buss og avganger, fra Oslo korresponderer Valdresekspressen med avgang kl. 10:25 med bussen fra Fagernes til Nythun kl. 13:55 (med forbehold om endringer).

Alt dette er inkludert:

 • Totalt 3 netter på Nythun og Grønolen i standard rom
 • Helpensjon fra middag dag 1 til frokost dag 4
 • Vinpakke til maten på dag 1
 • Kaffe og te til måltidene ved Nythun
 • Aktiviteter og transport iht. program
 • Lokal guide og transport i forbindelse med utfluktene

Dette er ikke inkludert:

 • Reisen til/fra Nythun
 • Enkeltromstillegg
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer til måltidene (med unntak av der det er spesifisert)

Vertskap og guide
Vertskapet ved Nythun og Grønolen Fjellgard sørger for at du føler deg velkommen og ivaretatt under hele oppholdet, og lokal guide er med på alle dagsutflukter.

Overnatting
Vi bor 1 natt på Nythun og 2 netter på Grønolen Fjellgard, romkategori standard. Alle rom er forskjellige. Du kan lese mer om stedene her og her.

Reise
På denne reisen kommer du deg til og fra startstedet selv. Vær oppmerksom på at det er den reisendes ansvar å møte på avtalt sted og til avtalt tid for videre transport og/eller program med gruppen. Eventuelle forsinkelser eller uteblivelse fra kundens side gir ikke rett til prisavslag eller erstatning for tapt arrangement, det være seg for hele eller deler av programmet.

Parkering
Hvis du ankommer med egen bil kan denne stå parkert gratis ved Nythun gjennom hele turen. Reisen starter og avsluttes ved Nythun, eventuelt Fagernes om du skal ha Valdresekspressen.

Smittevern
Antall deltakere vil bli hensyntatt ut fra myndighetenes pålegg på tidspunkt for gjennomføring. Dersom lovlig gruppestørrelse blir mindre enn antall påmeldte, vil påmeldingsdato være avgjørende. Under gjennomføringen av turen vil vi følge myndighetens retningslinjer for å unngå smitte av koronavirus.

Forbehold
Prisen er basert på minimum 10 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i program samt justering av pris som følge av økning i skatter og avgifter og uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise. Vi gjør oppmerksom på at dagsprogrammet kan endres etter værforhold.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.