Isle of Skye & Ytre Hebridene

/Fottur og opplevelser på juvel-øyene i vest

Det er ikke bare fordi det høres fint ut at vi kaller disse øyene for juveler. Det bunner nemlig i en gammel legende…

Hør bare: Etter at Gud hadde skapt verden på seks dager,  hadde han glemt noen juveler han hadde liggende i lommen. For ikke å bryte regelen på hviledagen mer enn nødvendig, skilte han seg med de verdifulle, vakre steinene på den enkleste måten: Han åpnet simpelthen et vindu i himmelen og lot juvelene falle – i sjøen. De la seg pent på rad i Atlanteren, vest for Skottland.

Dit skal vi! Her er noe av det du kan glede deg til:

 • Fottur på Isle of Skye med eventyrlig utsikt og piknik i orkidérike enger.
 • Se hvor ekte tweed kommer fra og besøk på whiskeyfabrikk.
 • Vandringer gjennom grønne heder og forbi eldgamle steinhus.
 • Den mystiske steinsirkelen i Callanish – rundt 5000 år gammel.
 • Hvite strender og fantastisk, skiftende lys.

Ingen tvil om at disse øyene er et spesielt sted. Da dr. Johnson, forfatteren av A Dictionary of the English Language, bestemte seg for å forlate sin behagelige tilværelse i London og reise til Hebridene, protesterte kona til reisefølget hans, James Boswell. Hva hadde den aldrende mannen å bestille på disse øyene vest for Skottland?

Hun ble avspist med følgende svar: «Madam, vi reiser ikke dit for å oppsøke paradis – vi drar dit for å oppleve noe annet enn vi vanligvis pleier.» 

Utdrag fra boka «Øyene i Vest» av Kirsti MacDonald Jareg – også beretningen om legenden er hentet herfra.

Påmeldingfrist senest 18. mars

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 23 490,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 20.05.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • I SAMARBEID MED STAVANGER AFTENBLAD
 • A-FORDEL RABATT KR. 1000
Reiseleder
Mette Helen Østerhus

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 20.05.2019
 • Avreisested Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 23 490,-
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Skottland
 • Skottland, Skye
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Callanich Standing Stones Lewis
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Skottland
 • Skottland
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Stavanger - Fort William

Avreise fra Stavanger med direkte fly til Aberdeen. Her venter vår buss og vi kjører mot Fort William. Vi tar pauser ved behov og stopper for lunsj et egnet sted. Byen Fort William er Skottlands hovedstad med tanke på fotturer. Nesten uansett hvilken retning man går i, åpner det seg muligheter for facinerende fotturer. Skottland og Storbritanias høyeste fjell Ben Nevis ligger her. Ved ankomst hotellet samles vi til felles middag. (-/L/M)

I tusenvis av år har en liten befolkning klynget seg til det siste stormfulle landet ytterst ut mot Nord-Atlanteren: Hebridene utenfor kysten av Skottland. I tusenvis av år har mennesker kjempet for å overleve her. Likevel har først keltere og vikinger, deretter skotter og engelskmenn slåss om retten til å herske over de stormfulle øyene som stiger opp av havet i forrevne geledd utenfor nordvestkysten av Skottland. Over 500 større og mindre øyer utgjør til sammen De indre og ytre Hebridene. Øyene er ofte innpakket i tåke og regn; de er nesten alltid forblåste og er omgitt av et hav som er såpass viltert at det kan sette selv den mest erfarne kaptein på prøve. Et hav som på en og samme dag kan forvandle seg fra usannsynlig tropeblå, silkemyke krusninger til stålgrått og frådende!

Ytre Hebridene
Dag 2

Fottur Black Cullins - Tarbert

I dag skal vi reise til Isle of Skye hvor vi har vår første fottur men først tar vi fergen fra Mallaig til Armadale. Dagens fottur, som er på Skye, starter med en stigning på nesten 400 høydemeter ved Black Cuillins. Fra det høyeste punktet har du en panoramautsikt over en stor del av sentrale Skye verdt å meditere over en stund. Deretter fortsetter ferden på svingete stier ned mot skogsområdet i Glen Brittle. Pikniklunsjen dekkes opp på de orkidérike engene i slutten av vandringen. Etter en fin fottur skal vi reise fra indre Hebridene til ytre Hebridene. Fergen fra Uig har avgang kl. 18.30 med ankomst Tarbert kl. 20.10. Vi spiser middag under overfarten til Tarbert som er hovedstaden på øya «Harris». Ved ankomst kjører vi til vårt hotell for overnatting. (F/L/M) Distanse: 8 km / 3-3,5 time

Isle of Skye, de sagtakkete Cullin-fjellene er øyas naturlige sentrum, ikke de høyeste men utsikten er spektakulær. De er snakk om to ulike formasjoner. De røde, runde toppene i granitt og de virkelige fjellene – også kjent som «Black Cullin». Toppen Sgurr Alasdair når opp i 1009 meter over havet og er det nærmeste man kommer himmelen på Skye, som har fått sitt navn av det gamle nordiske ordet for sky. Og skyer er det mange av. Når himmelen viser seg fra sin gjestmilde side, er Cuillin-fjellenes topper synelige fra det meste av øya, og høydedragene er turmålet for alle fotturistene som hvert år besøker Skye. Skye er en samling av halvøyer som stikker ut i alle retninger og svært passende er «den bevingede øya».

Ytre Hebridene
Dag 3

Fottur Isle of Harris

Vi starter dagens tur fra den fantastiske sanden av Huisinish og følger  kysten en stund før vi  kommer til en ny spektakulær strand. Videre stiger vi oppover i høyden hvor vi på toppen får en flott utsikt mot øya St Kilda. (F/L/M)

St Kilda er en øy som ligger åtte mil vest for de ytre Hebridene. Bortenfor den ligger det amerikanske kontinentet. St Kilda er gjort den ære av å bli utnevnt til UNESCO til et dobbelt verdensarvsted, først for natur og så for kultur. For mange er St Kilda idealeksemplet på et idyllisk samfunn som levde i harmoni med naturen i hundrevis, for ikke å si tusenvis, av år, men som til slutt ble forført av komforten i det moderne livet. Distanse: 13km / 5-6 timer

Harris er en del av Ytre Hebridene, hvor stoffet tweed har sin opprinnelse.
Dag 4

Harris Tweed - Harris Distillery

I dag skal vi besøke Harris Tweed. Noen som husker Kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene? Han hadde tweedjakke i filmene. Selv om tweedjakken kanskje forbindes med professorer, engelsk jakt og bestefar, er den en naturlig del av den velkledde mannens garderobe. Tweed er betengelsen på en type kypert- eller diagonalvevd ullkvalitet med en litt ru overflate, som stammer fra Skottland, Nord-England og Irland. Navnet «tweed» skal visstnok ha kommet av en misforståelse –  eller en uleselig faktura. I Skottland gikk stoffet under navnet «tweel», en skotifisering av det engelske «twill», men da handelsmannen James Locke bestilte en forsendelse av stoffet i 1826, leste han «tweed» i stedet for «tweel» og det ble navnet på stoffet heretter. Som så mye annet i Storbritannia gjør man ikke om på tradisjoner selv om det viser seg å være feil! Den tradisjonelt sett beste tweeden er Harris Tweed. Dette er tweed som produseres for hånd, etter gammel oppskrift kun på Harris og noen få andre øyer i de skotske Ytre Hebridene. Folket på øyene har i århundrer vevd ullstoffer som både er slitesterke og til dels vannavstøtende, og som har blitt veldig populære i tweedjakker. På gammelt gælisk ble stoffet kalt «clò-mòr» eller «stort tøy». Som sagt, jeg har ennå ikke funnet den perfekte tweedjakken – kanskje en skal gjøre som BBC og dra til de Ytre Hebridene selv for å kjøpe sin Harris Tweed jakke?

Videre går turen til Isle of Harris Distillery, dette må vi bare ha med når en er på Ytre Hebridene. Det blir historie om whisky fabrikken og en smaksprøve. Vi returner til vårt hotell og legger opp til en kort fottur på ettermiddagen. (F/-/M)

Ytre Hebridene
Dag 5

Fottur Urgha - Rhenigidale

Frokost før avreise. Dagens vandretur starter ved den gamle stien ved Urgha hvor vi går til Rhenigidale. Under vandreturen får vi en vakker kystutsikt. Videre går turen mot Todun med retur langs en gammel sti over Braigh an Ruisg og til Lochanan Lascadail. Stornoway er den nordligste byen på ytre Hebridene som ligger på øya Isle of Lewis som er den største øya på Ytre Hebridene. Vi kjører til vårt hotell i Stornoway for middag og overnatting. (F/L/M) Distanse: 19 km / 6 timer

 

Ytre Hebridene
Dag 6

Callanish og Callanish Standing Stones

Etter en god frokost møter vi vår lokalguide som skal bli med oss på dagens tur. Vi kjører til Callanish hvor vi tar vår første stopp ved Callanish Vistor Centre og Callanish Standing Stones. Et besøk ved steinene i Callanais er alltid fantastisk, og kan være en spesiell opplevelse alt etter hva tid på året en besøker de. Vi setter av tid til lunsj.

Vårt neste besøk er Eaglais na h-Aoidhe, ellers kjent som St Columba’s kirke, er en vakker middelalderske bygning som vi finner ved Braighe, på Isle of Lewis. Vår lokal guide vil fortelle historien om kirken. Vi gjør en stopp her før turen går tilbake til vårt hotell. (F/L/M)

 

 

 

Callanich Standing Stones Lewis
DAG 7

Stornoway - Aberdeen

Vi inntar en tidlig frokost før vi skal ta fergen til Ullapool. Turen går mot Inverness hvor vi tar en stopp. Elven Ness har gitt navn til Skottlands mest berømte sjø og byen Inverness, som ligger der høylandet møter havet. Turen fortsetter til Aberdeen og til vårt hotell som ligger rett ved flyplassen. (F/-/M)

Ytre Hebridene
DAG 8

Aberdeen - Stavanger

Frokost før vi spaserer ned til flyplassen. Avreise Aberdeen kl. 09.45 med ankomst Stavanger kl. 10.45. (F/-/-)

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 3 Fotturen er variert med en del flatt terreng, men også med noe opp- og nedstigninger. Noen ganger litt bratte stigninger, men de varer ikke så lenge! Du må være vant til å ferdes i ulendt terreng, da terrenget kan være variert. Tiden som er satt er inkludert pauser men kan variere noe etter gruppen. Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforhold og eventuelt andre forhold som er utenfor arrangørens kontroll.

Alt dette er inkludert:

 • Fly Stavanger – Aberdeen t/r med Widerøe
 • Lokal transport
 • 7 overnattinger med frokost
 • 6 middager på hotell
 • 1 middag på fergen fra Uig til Tarbert
 • 2 lunsjpakker
 • 2 lunsjer
 • Ferge fra Mallaig til Armadale
 • Ferge fra Uig (Isle of Skye) til Tarbert (Ytre Hebridene)
 • Ferge fra Stornoway (Ytre Hebridene) til Ullapool
 • Entre Harris Tweed, Isle of Harris Distillery
 • Engelskspråklig lokalguide 4 av dagene
 • Reiseleder fra Escape Travel

Om du reiser fra andre steder i Norge enn Stavanger, kontakt oss for tilslutningsbilletter.

Dette er ikke inkludert:

 • Enkeltrom kr 3850
 • Drikke til maten
 • Lunsjer som ikke er beskrevet
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Inkluderte måltider er i dette programmet forkortet slik:
F= frokost, L= lunsj, M= middag

OVERNATTINGER
Calad Inn Hotel, Stornoway
Hotel Hebrides, Tarbert
Nevis Bank Inn Fort William
Jurys Inn Aberdeen Airport

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 20 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Detaljerte regler finner du i våre reisebetingelser

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

Valuta Lokalvaluta i Skottland er britiske pund. Minibanksystemet er utbygd og finnes i alle tettsteder og på flyplassen. De fleste kort kan brukes i de fleste automater, butikker og restauranter.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.