Opplev Hebridene med forfatter Kirsti MacDonald Jareg

/ Store naturopplevelser på juvel-øyene i vest

Det er ikke bare fordi det høres fint ut at vi kaller disse øyene for juveler. Det bunner nemlig i en gammel legende…

Hør bare: Etter at Gud hadde skapt verden på seks dager, hadde han glemt noen juveler han hadde liggende i lommen. For ikke å bryte regelen på hviledagen mer enn nødvendig, skilte han seg med de verdifulle, vakre steinene på den enkleste måten: Han åpnet simpelthen et vindu i himmelen og lot juvelene falle – i sjøen. De la seg pent på rad i Atlanterhavet, vest for Skottland.
(Utdrag fra Kirsti Macdonald Jaregs bok «Øyene i vest») 

Dit skal vi! Her er noe av det du kan glede deg til:

 • Opplev de billedskjønne øyene Harris, Lewis og Skye
 • Se hvor ekte tweed kommer fra og besøk en whiskyfabrikk
 • Den mystiske steinsirkelen i Callanish – rundt 5000 år gammel
 • Hvite strender og fantastisk, skiftende lys
 • Fiskelandsbyen Oban
 • Øyene Mull og Iona
 • Båttur til øya Staffa med sine søyleformasjoner av basalt

Historien til disse grønne, røffe perlene vest i havet skal vi utforske sammen med ei dame som kjenner dem godt. Forfatteren Kirsti MacDonald Jareg har både norsk og skotsk opphav, og kjenner Skottland fra barndommen av. Hennes første reiseskildring, Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Shetland, er en frodig veiviser og følgesvenn for øyhoppere i Skottland. Den røde tråden er møtene med mennesker, hverdagsliv, historie og kultur i brytning mellom tradisjon og modernitet.

👇 Under bildekarusellen kan du lese mer om Kirsti og hvorfor hun elsker disse øyene.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 25 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 04.06.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
Forfatter
Kirsti MacDonald Jareg
Reiseleder
Lene V Sørlie

Avreiser

 • Avreisedato 04.06.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 25 990,-
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Skottland

Kirsti MacDonald Jareg

Vi gleder oss til å ha med Kirsti som reisefølge! Men hvordan oppsto fascinasjonen for disse øyene hos henne?

Vi lar Kirsti selv få ordet:

«Jeg er besatt av øyer – noen kaller denne tilstanden for islomani. Forholdet mitt til skotske øygrupper går langt tilbake i tid, til tidlige barneår da familien min ferierte hos slekt på den skotske øygruppen Hebridene. Jeg er halvt skotsk og halvt norsk, derfor var det en selvfølge å feriere annet hvert år i Skottland.

Siden har jeg tatt turen til disse skotske øygruppene igjen og igjen. Jeg har vært på jakt etter historier til boken min fra de skotske øyene. Og tro meg: hver øy har sin egen fortelling. Mull, Iona, Staffa, Isle of Skye, Lewis og Harris virker kanskje fjernt fra oss i dag, men forbindelsen er fortsatt sterk og hjertelig – en nordmann vil føle seg hjemme på disse forblåste, grønne øyene vest for Norge.

Vi skal besøke mange steder, hver med sin historie som jeg gleder meg til å dele med dere. Mest av alt gleder jeg meg til at dere skal føle dere velkomne på øyene i vest – for er det ikke nettopp dette som gjør en reise til noe helt spesielt?»

 

Kirsti MacDonald Jareg Foto: Sverre Aurstad

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Edinburgh - Oban

Du møter Kirsti og Escapes reiseleder på Oslo lufthavn. Deretter flyr vi til Edinburgh hvor vi møter vår sjåfør og buss som skal være med oss på rundreisen. Turen går via Loch Lomond til Oban, «the Seafood Capital of Scotland», hvor vi skal bo i to netter.

I tusenvis av år har en liten befolkning klynget seg til de stormfulle øyene ytterst ut mot Nord-Atlanteren: Hebridene. I tusenvis av år har mennesker kjempet for å overleve her. Likevel har først keltere og vikinger og deretter skotter og engelskmenn slåss om retten til å herske over øyene.

Over 500 større og mindre øyer utgjør til sammen de indre og ytre Hebridene. Øyene er ofte innhyllet i tåke og regn; de er nesten alltid forblåste og er omgitt av et hav som er såpass vilt at det kan sette selv den mest erfarne kaptein på prøve. Et hav som på en og samme dag kan forvandle seg fra usannsynlig tropeblått med silkemyke krusninger til stålgrått og frådende. Vi er fascinert og gleder oss til å utforske!

Måltider inkludert: middag

Oban, Scotland
Dag 2

Dagsutflukt til øyene Mull og Iona

Dagen vies til to geologisk interessante og uvanlig vakre øyer i skjærgården utenfor Skottlands vestkyst: Mull og Iona.

Båtturen fra Oban til øya Mull tar rundt 45 minutter. Vi kjører tvers over øya til Fionnphort. Her venter en kort båttur over til Iona hvor hvite sandstrender møter det krystallklare Atlanterhavet. Busser kan ikke komme over til Iona, så vi blir kjent med øya til fots.

Iona har lenge vært betraktet som et hellig sted. Kelterne kalte øya Innisnam Druidbneach, «Druidenes øy», der hellige menn gjennomgikk ulike typer av religiøse og mystiske seremonier. Øya ble senere kristendommens vugge på de britiske øyene. Det første kristne klosteret ble grunnlagt i 563 av munken Columba. Bannlyst i Irland, men veiledet av Gud fant han dette karrige men vakre stedet. Columba og hans disipler reiste først et trekloster som på 1200-tallet ble erstattet av en steinbygning. På begynnelsen av 1900-tallet lå klosteret i ruiner, men har nå blitt restaurert. Iona Abbey er i dag et populært turist- og pilegrimsmål. Ved St. Orans kapell med den hellige gravlunden Reilig Oran ligger både skotske, irske og norske konger begravet. Vikingene angrep forøvrig øya i år 795 og kalte den Ilkolmkill.

Om været tillater, blir det båttur ut til den fascinerende basaltøya Staffa hvor vi blant annet besøker grotten Fingal’s Cave.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Øya Iona skal vi besøke på turen
Dag 3

Oban - Fort William

Vi slapper av med en god frokost før vi skal besøke Oban Distillery.

Da brødrene Hugh og John Stevenson ankom Hebridene i 1793, fant de ikke noe særlig mer enn en naturlig havn og en forblåst utsikt. Her åpnet de Oban Brewing Company. Året etter begynte de å destillere whisky. Destilleriets voldsomme engasjement for faglig dyktighet og tradisjon har vært konstant hele veien, og i dag skal vi smake på de tradisjonsrike dråpene. Etter besøket på Oban Distillery setter vi av litt tid til shopping. 

Vi fortsetter turen nordover langs fjordarmen Loch Linnhe. Lunsj ved Glencoe Inn. Videre kommer vi til Fort William ved Storbritannias høyeste fjell, Ben Nevis. Før vi finner vårt hotell kjører vi et stykke av «Road to the Isles» til Glenfinnan. The West Highland Line, jernbanen som går fra Glasgow til Mallaig, passerer her og vi ser den flotte broen og viadukten som mange har sett i Harry Potter-filmene.

Etter vårt besøk her kjører vi tilbake til Fort William og vårt hotell.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Glenfinnan Railway Viadukt i Skottland
Dag 4

Fort William - Portree (Skye) - Stornoway (Harris)

I dag tar vi fergen fra Mallaig «over the sea to Skye» som det heter i den kjente skotske balladen. Overfarten tar cirka 30 minutter.

Isle of Skye anses å være en av de vakreste av øyene i Hebridene. De sagtakkede Cuillin-fjellene er øyas naturlige sentrum og utsikten er spektakulær. Toppen Sgurr Alasdair ruver 992 meter over havet og er det nærmeste man kommer himmelen på Skye. Når været viser seg fra sin gjestmilde side, er Cuillin-fjellenes topper synlige fra det meste av øya, og høydedragene er turmål for de mange fotturistene som hvert år besøker Skye.

Vi inntar dagens lunsj i Portree før turen går videre til Dunvegan Castle, slottet til overhodet for klanen MacLeod. Borgen ligger praktfullt til på denne avsidesliggende delen av Skye. Her kan man se det man mener er Harald Hårfagres kampfane, Landøydan, fra den gang han invaderte England i 1066.

Vi tar turen til de spektakulære utkikkspunktene til fjellformasjonen Old Man of Storr og Kilt Rock før vi reiser videre til de ytre Hebridene og øya Harris. Vi spiser middag under overfarten til Tarbert havn på Harris. Ved ankomst kjører vi til vårt hotell i Stornoway for overnatting.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Stornoway, Isle of Lewis.
Dag 5

Dagstur på øya Lewis med Callanish Standing Stones - Port of Ness

Dagen i dag er viet øya Lewis. Turen går til Callanish hvor vi skal besøke Callanish Standing Stones. Et besøk ved steinene i Callanish er alltid fantastisk.

Har du forresten lest Peter May sin Lewis-trilogi der politibetjent Fin Macloud er hovedperson? Vel verdt å lese før en tur til Lewis.

Fyret ved Port of Ness skal vi få med oss, og vi tar også en stopp ved Eaglais na h-Aoidhe, ellers kjent som Sankt Columbas kirke, en vakker bygning fra middelalderen. Etter mange opplevelser og inntrykk går turen tilbake til vårt hotell.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Callanish Stones i solnedgang
Dag 6

Vi blir kjent med Harris

Husker du Kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene? Han hadde tweedjakke i filmene. Selv om tweedjakken kanskje forbindes med professorer, engelsk jakt og bestefar, er den en naturlig del av den velkledde mannens garderobe.

Tweed er betegnelsen på en type diagonalvevd ullkvalitet med en litt ru overflate, som stammer fra Skottland, Nord-England og Irland. Navnet «tweed» skal visstnok ha kommet av en misforståelse –  eller en uleselig faktura. I Skottland gikk stoffet under navnet «tweel», men da handelsmannen James Locke bestilte en forsendelse av stoffet i 1826, leste han «tweed» i stedet for «tweel» og det ble navnet på stoffet heretter. Som så mye annet i Storbritannia gjør man ikke om på tradisjoner selv om de viser seg å være feil!

Den tradisjonelt sett beste tweeden er Harris Tweed. Dette er en tweed som produseres for hånd, etter gammel oppskrift, kun på Harris og noen få andre øyer på de ytre Hebridene. Folket på øyene har i århundrer vevd ullstoffer som både er slitesterke og til dels vannavstøtende, og som har blitt veldig populære i tweedjakker. På gammelt gælisk ble stoffet kalt «clò-mòr» eller «stort tøy».

Dagens lunsj spiser vi i Tarbert, men først skal vi besøke Harris Distillery hvor vi skal høre historien om deres gin og whisky. Det blir selvsagt smaksprøver for den som ønsker. Videre går turen rundt øya ned til Leverburg med de vakre langstrakte sandstrendene. Turen tilbake går på smale veier tilbake til Tarbert og til vårt hotell i Stornoway.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Fantastiske hvite strender på Ytre Hebridene
DAG 7

Stornoway - Dunblane

Vi tar fergen tidlig fra Stornoway, og spiser frokost om bord. Fergeoverfarten til Ullapool ved Loch Broom tar ca 2,5 time. Landsbyen ble etablert under den store sildeboomen i 1788. Fortsatt er Ullapool et viktig senter for fiske.

Turen går mot Inverness hvor vi inntar dagens lunsj. Elven Ness har gitt navn til Skottlands mest berømte sjø og byen Inverness, som ligger der høylandet møter havet. Vi kjører via Avimore til Dunblane for vår siste overnatting i Skottland. Vi samles til avskjedsmiddag.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

DAG 8

Dunblane - Edinburgh - Oslo

Vi koser oss med en god frokost før det blir transport til flyplassen i Edinburgh. Avreise til Oslo med ankomst på ettermiddagen etter uforglemmelig dager på øyene i vest!

Måltider inkludert: frokost

Tillater været det skal vi på båttur ut til øya Staffa og se Fingals Cave

Reisebetingelser

ALT DETTE ER INKLUDERT:

 • Fly Oslo – Edinburgh t/r med Norwegian
 • Turbuss på rundturen
 • 7 overnattinger
 • 6 frokoster på hotell
 • 1 frokost båten fra Stornoway til Ullapool
 • 6 middager på hotell
 • 1 middag på fergen fra Uig til Tarbert
 • 6 lunsjer
 • Ferge Oban – Craignure
 • Ferge Iona – Fionphort
 • Båttur til Staffa
 • Ferge fra Mallaig til Armadale
 • Ferge fra Uig (Isle of Skye) til Tarbert (Ytre Hebridene)
 • Ferge fra Stornoway (Ytre Hebridene) til Ullapool
 • Entre Harris Tweed, Isle of Harris Distillery, Oban Distillery
 • Forfatter Kirsti MacDonald Jareg
 • Teknisk reiseleder fra Escape Travel

DETTE ER IKKE INKLUDERT:

 • Drikke til maten
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Om du reiser fra andre steder i Norge, kontakt oss for tilslutningsbilletter.

OVERNATTINGER
Muthu Alexandra Hotel, Oban
Croit Anna Hotel, Fort William
Calad Inn Hotel, Stornoway
Doubletree Hilton, Dunblane

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 20 deltakere. Detaljer finner du i våre reisebetingelser

VALUTA Lokalvaluta i Skottland er britiske pund. Minibanksystemet er utbygd og finnes i alle tettsteder og på flyplassen. De fleste kort kan brukes i de fleste automater, butikker og restauranter.