Fjelltur i det ukjente Hellas

/ Fottur i fjellområdet Zagoria

Dette er et helt annet Hellas enn det de fleste kjenner til. Det gjør det også til en ekstra spennende tur. Nysgjerrig? Det er det all grunn til!

Gled deg til:

 • Ville, vakre fjell og utemmet landskap
 • Broer og sjarmerende tradisjonell arkitektur
 • Vikos Gorge, verdens nest dypeste kløft etter Grand Canyon
 • Fjellet Astraka, 2432 moh
 • Vergina, et arkeologisk høydepunkt
 • Lokalt matkurs
 • Litt byliv i Thessaloniki

Zagoria er et vakkert fjellområde nordvest i Hellas. Det består av 46 landsbyer, alle med kulturell rikdom, karakteristisk tradisjonell arkitektur og omgitt av frodig natur. Navnet er slavisk og betyr «bak fjellene» da det er en del av det massive fjellkjeden Pindos som strekker seg fra Albania til det sentrale Hellas. Dette er en flott høstdestinasjon. Områdets farger skifter fra dag til dag, og det betegnes som magisk å oppleve området til fots.

Vi lover deg en variert uke, og et Hellas du kanskje ikke ante eksisterte.

Vanskelighetsgrad 3+/4

 

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 350,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 28.09.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
NORSK TURLEDER
Hilde Løken Magnussen

Avreiser

 • Avreisedato 28.09.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 19 350,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Thessaloniki - til Kipi 750 moh.

Ankomst Thessaloniki. Herfra setter vi kurs mot landsbyen Kipi (750 m). Turen tar ca 5 timer og vi benytter anledningen til å nyte landskapet. Vel framme sjekker vi inn på vårt hotell for natten. Kipi er en av 46 landsbyer i Zagoria og ligger på dørstokken til Vikos Gorge. Her finner du nesten alle bygninger og gater av stein. Broene som binder Kipi til resten av Zagoria er også steinarbeid og har gjerne to til tre buer. Landskapet er hovedsakelig fjellområde og et sted du virkelig kan nyte fantastisk natur, panorama utsikt og innbyggernes gjestfrihet. I kveld gir vår lokale guide oss en kort intro til ukens program før vi samles til felles middag. (M)

 

Landsbyen Kipis flotte steinhus
Dag 2

Utforsking av landsbyer - Kipi til Monodedri - Matkurs

Vi starter å gå fra hotellet og følger parallelt med hovedveien til vi når den kjente broen Plakida. Etter en stund krysser vi en annen bro, Captain Arkouda, og følger til Dilofo, en av vakreste landsbyene i Zagoria. Herfra fortsetter vi til Vitsa før vi ankommer dagens mål: Monodendri (1050 m). Landsbyen er en del av det sentrale Zagoria, ligger på 1060 meter og har eksistert siden 1753. I dag inkluderer bygningsmassen kirker, skoler og herskapshus, noe som tilfører landsbyen spesielle attraksjoner blant annet flere klostre som dateres tilbake til 1400-tallet. Steinen som er brukt i landsbyen er fra området og gir landsbyen et uniformt utseende. Vi ser flere fine steinbroer, samt alpefiol, krokus og vakker løvskog. Landsbyen er blant de vakreste i Zagoria og er blitt erklært et «nasjonalt historisk monument».

Det blir både hyggelig og lokalt når vi i kveld lærer å lage Zagorias velkjente ostepai Alevropita og Briam, en tradisjonell grønnsaksrett. Vi deltar på et matkurs i regi av overnattingsstedet. Eierens mor er kokk, og det er hun som viser oss vei inn i den greske kokekunsten. Alt det gode vi lager skal vi selvsagt smake på etterpå. (F/L/M)

Dagens etappe: 10 km / ca 4,5 timer / +720/ -430 m

 

 

Steinbroen Captain Arkouda
Dag 3

Vikos Gorge - landsbyen Vikos - til Papigo (930 m)

God frokost og vi er klare for attraksjonen Vikos Gorge. Kløften er registrert i Guinness som den dypeste kløften i verden når det gjelder vidde, med en dybde på mer enn 900 meter og den smaleste åpningen kun 1,1 meter. Lytt til Zagorias stillhet, nyt den rene luften og duften av urter. Vi følger elvebredden av Voidomatis og ankommer først kilden. Derfra kommer vi opp i landsbyen Vikos (760 m), som har tatt sitt navn etter kløften. Landsbyen er liten, men populær da den byr på flott utsikt over Vikos Gorge, en del av Vikos-Aoos nasjonalpark. Herfra blir det en kort transport til landsbyen Papigo hvor vi skal overnatte. Veien hit er regnet som en fest for sansene der den snor seg pittoresk oppover. Landsbyen er beliggende ved fjellet Astraka og ansett som en av de peneste landsbyene i Zagoria. Her er det hyggelig å spasere rundt og kanskje besøke det private biblioteket Micheal Anagnostopoulos som innbefatter 1250 bøker publisert mellom år 1750 og 1906. Vi nyter herlig mat på en hyggelig restaurant i Papigo. (F/L/M)

Dagens etappe: 12 km / ca 5,5 timer / +730 m / -1040 m

Den lille landsbyen Papigo i høstskrud
Dag 4

Papigo (950 m) - Mikro Papigo - Papigo

I dag venter det oss en rundtur – til Mikro Papigo og broen Loli. Når vi kommer inn i landsbyen, kommer vi inn på den brosteinsbelagte hovedplassen. Etter broen når vi utsiktspunktet Kokkino Lithari (1050 m) som ligger mellom toppen og kløften, et veldig karakteristisk sted på grunn av sandstenens røde farge. Mikro Papigo har en form som et amfiteater der det ligger ved foten av Mt Timfy. I tillegg til flott landskap er landsbyen veldig vakker. En kjent kirke Agioi Taxiaches ligger også her. Alt dette har bidratt til at hele Papigo er erklært et «nasjonalt historisk monument». Vi fortsetter vår vandring tilbake til Papigo. (F/L/M)

Dagens etappe: 10 km / ca 4,5 timer / +630 m / – 630 m 

Fjellandsbyen Mikro Papigo
Dag 5

Papigo - Herberget Astraka - Dragon lake

Tidlig start i dag når vi går fra landsbyen Mikro Papigo (930 m) til herberget Astraka som ligger på 1900 meter over havet. Det er her vi skal overnatte. Oppstigningen tar ca 3,5 timer. Herfra trenger vi en ekstra time til Drakolimni eller «Dragon Lake» på på 2005 moh, en liten innsjø med utsikt til Gamila-fjellet og Aoos-kløften. Denne siste delen av dagens rute er forbeholdt erfarne turgåere, men gevinsten er det flotte landskapet. Vi returnerer samme vei tilbake og tilbringer natten på herberget Astraka.

herberget deler 6-8 personer rom, og forholdene er enklere. Teppe og pute finnes på sengen, men vi anbefaler å ta med et putetrekk og lakenpose i sekken for denne ene natten. (F/L/M)

Dagens etappe er todelt: Papigo Village (930 m) til Astraka Refuge (1900): 6 km / +970 m / – 50 m

Astraka Refuge (1900 m) til Dragon Lake (2005 m) til Astraka Refuge (1900 m): 5,5 km / +450 m / -450 m

 

Dragon Lake
Dag 6

Astraka - fjelltoppen Astraka - Ioannena

I dag skal vi gå fra herberget tilbake til Mikro Papigo, men fra Astraka (1900 m) følger vi en vei som passerer toppen av Astraka (2423 moh), den nest høyeste fjelltoppen i Tymfis Mountain. På veien vil vi kunne beundre utsikten til innsjøen Loytsa Robozi til vi når hovedstien og følger samme spor tilbake til Mikro Papingo som vi gikk i går. Herfra blir det transport til Ioannena (ca 1,5 t) hvor vi skal overnatte. Kvelden innbyr til en liten vandring i gamlebyen og ved innsjøen Ioannena. (F/L/M)

Dagens etappe: Atraka Refuge (1900 m) til Astraka toppen (2432 m): 5,7 km / +680 m /-180 m

Fra Astraka toppen (2432 m) til Papigo (930 m): 5 km / + 0 / – 1500 m

Herfra kan man beundre den snødekte toppen Astraka
Dag 7

Ioannena - Vergina - Thessaloniki

Etter frokost setter vi kurs mot Vergina (ca 2,5 t), regnet som det viktigste arkeologiske stedet i Makedonia og dermed også på Unescos verdensarvliste. Her gjør vi et stopp for å utforske noen arkeologiske steder med lokal guide: restene av den gamle byen Aigai, hovedstaden i kongedømmet Makedonia og gravplass for medlemmer av kongefamilien. Graven til King Fillipos er et av Nord-Hellas’ høydepunkter.

Herfra kjører vi en times tid til Thessaloniki, den nest største byen i Hellas med en historie som dateres tilbake 2500 år. Her har du ettermiddagen fri til å utforske byen. Mange flokker til denne gamle historiske byen rik på minnesmerker fra romertiden, det ottomanske rike og bysantinerne. Byen er på Unescos liste og var Europas kulturhovedstad alt i 1997. Selv om de aller fleste nok kommer hit for sol, bad og koselige barer og restauranter, er Sofia-katedralen fra 700-tallet en av hovedattraksjonene, bygget etter mønster av Konstantinopel. (F/L/M)

St Paul kirken i Thessaloniki i solnedgang
Dag 8

Thessaloniki - hjemreise

Etter en uke med flotte opplevelser i Hellas, er vi klare for hjemreisen. Du har noe fri tid før vi kjører til flyplassen.

 

I Hellas spiser man godt!

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise t/r Oslo – Thessaloniki m/dagens skatter og avgifter
 • 6 netter i delt dobbeltrom hotell/gjestehus, inkludert hotelltax
 • 1 natt på herberge, flere må dele rom, se Dag 5
 • Helpensjon slik: 
 • Alle frokoster
 • Alle lunsjer eller picnics
 • Alle middager
 • Matkurs, se dag 2
 • Inngang til arkeologisk sted i Vergina + autorisert guide
 • All lokal transport iflg program
 • Bagasjetransport på vandredagene unntatt Dag 5, se program.
 • Lokale skatter og avgifter pr dato
 • Lokal fjellguide
 • Norsk turleder følger med på turen.

Om du flyr fra andre flyplasser i Norge, kontakt oss for tilbud.

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og sykeforsikring
 • Avbestillingsbeskyttelse
 • Drikkevarer
 • Tips til fjellguide og annet
 • Tillegg enkeltrom kr 1800 (gjelder ikke på herberget. Begrenset antall, må bestilles ved påmelding).

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 15 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å kansellere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

PASS Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

TURFAKTA

Overnattingen på fotturen er enkle, men trivelige overnattingssteder. Vi tilbringer en natt på herberge, se Dag 5. Her deler 6-8 personer rom. Teppe og pute finnes på sengen, men vi anbefaler å ta med et putetrekk og lakenpose i sekken for denne ene natten. Vi tar forbehold om at overnattingssteder kan bli endret. I noen landsbyer må vi beregne å dele oss på omkringliggende overnattingssteder, men de er nært beliggende og vi spiser alle måltider sammen. Dersom den reisende har bestilt dobbeltrom, må vedkommende være beredt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn. Dette er ingen gyldig grunn til  trekke seg fra turen.

Måltider Helpensjon er inkludert i prisen (frokost, lunsj og middag ihht program) fra og med middag ankomstdagen til og med frokost hjemreisedagen. Det kan bli lenge mellom frokost og lunsj, så det kan lønne seg å ha med litt nøtter eller annen energi. Hvis du er vegetarianer eller har matintoleranser det skal tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Frokostene består eksempelvis av appelsinjuice, kaffe/te, egg, kjøttpålegg, kake, syltetøy, lokal honning, yogurt, lokal ost, frukt, musli etc. Mindre hoteller serverer vanligvis appelsinjuice, kaffe/te, brød, marmelade, lokale honning, yoghurt. Hvis man ønsker noe i tillegg, anbefales at man tar med små engangsbokser med leverpostei, makrell-i-tomat, spekepølse, knekkebrød osv for å supplere.

Lunsjene vil enten være picnic eller inntas på restaurant/taverna. Ta med snacks på turen.

Middagene inntas i hovedsak på lokale taverna/restauranter, unntatt Dag 2 hvor middagen er på hotellet etter matkurset. Måltidet er et typisk måltid for Hellas. Vann inkludert, andre drikkevarer betales direkte til tavernaen.

Guide/gruppestørrelse. Lokal, engelskspråklig guide følger med på turene. Han/hun vil vise deg lokale spesialiteter og fortelle om områdets kultur, historie og geografi.  Norsk turleder vil være med på turen. Hans/hennes oppgave er å følge deltakerne på reisen og bidra med hjelp hvis det måtte trenges underveis på turen og vandringene. Gruppestørrelse: Min. 13 deltakere, maks 18 deltakere. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Klima/værforhold. Hellas kan besøkes hele året, men for fotturer er vår og høst mest behagelig. Beregn dagtemperaturer på +/- 20 grader mai og oktober.

Bagasje/klær/utstyr. Bagasjen transporteres fra sted til sted underveis på vandringen. Ta med dagstursekk. Resten av tøyet/utstyret kan pakkes i koffert. Middagsantrekket behøver ikke være pyntet. Ta med putetrekk og lakenpose til den ene natten på herberget. Forslag til pakkeliste blir utsendt før avreise.

Valuta. I Hellas brukes Euro. Penger kan veksles bl.a. på Gardermoen. Ikke regn med å kunne betale med kredittkort på små steder utenom de større byen. Det er derfor nødvendig å ha nok kontanter for å betale drikke og dine personlige utgifter.