Himalaya på tvers

/ Gjennom Nepal og Tibet fra Kathmandu til Lhasa

 • Kathmandus myldrende markeder og flotte helligdommer
 • Tibets høysletter, «bak» Himalaya
 • Frodige Øst-Tibet med «livets tre», skoger og innsjøer, dette trodde du ikke om Tibet!
 • Mt. Everest sett på nært hold og fra luften
 • Lhasa, engang lukket, nå i forvandling, med Potala-palasset høyt over byen
 • Vidunderlig vakker natur, og en langsom tilnærming til tibetansk kultur som gir inntrykkene tid til å synke.

… – Trekk skjerfet godt opp om halsen, men ta av luen et øyeblikk. Trekk pusten dypt, du står ved verdens høyest beliggende buddhistkloster. Bare få kilometer unna, «et par armlengder», troner Mt. Everest, omgitt topper med snø og breer. Vinden er isnende, men synet av fjellene og klosteret varmer, stemmer til glede og høytid!

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 09.09.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 19 dager
 • Nepal kvinne
 • Kathmandu Nepal
 • Potala-palasset, Lhasa Tibet
 • Tibet
 • Yak Tibet
 • Nyingchi Tibet
 • Tibet
 • Shigatse Tibet
 • Yarlung Zangbo Tibet
 • Gyantse Tibet
 • Swayambhunath stupa Kathmandu Nepal

Vår vei dit, som veien for alle som vil se dette, er lang. Vi begynner i lavlandet: – Det fortelles om en nepaleser, Arniko het han, som for mange hundre år siden reiste fra hjembyen Kathmandu like til keiserens Peking, og lærte kineserne å bygge pagoder. En av Kinas religioner, buddhismen, kom også fra India og Nepal, og ble båret tusenvis av kilometer i de troendes brennende hjerter. Idag finner man knapt noensteds så mange brennende hjerter som i Tibet. Den legendariske kong Songtsen Gampo av Tibet giftet seg i sin tid like godt med både en kinesisk og en nepalesisk prinsesse, og skapte på denne måten den forunderlige blanding av kulturelle elementer som er gått opp i en høyere enhet i tradisjonell tibetansk kultur. Utrolig nok har noe av dette overlevd – og kan oppleves i Nepal og Tibet den dag i dag.

En reise som kombinerer Nepal og Tibet gir det beste fra to verdener: Nepal er en del av indisk kultur, der den møter strømninger fra Himalaya. Jorden i Kathmandu-dalen er rik og fruktbar, kultur og religion er utrolig frodige, og intenst vevd sammen. Sent og tidlig benyttes hilsenen ”Namaste – Jeg hilser Gud i deg”. Rotfestet i en tro som kombinerer det beste fra hinduisme og buddhisme har nepaleserne i Kathmandu utviklet et produktivt jordbruk og en høy-urban livsstil, et eldorado for den som vil studere byplanlegging for et godt liv – og trusselen om sammenbrudd under en sterkt voksende befolkning.

Herfra følger vi i Arnikos fotspor mot nord og øst, gamle handels- og pilegrimsveier, opplever nepalesisk landsbygd med et virvar av etniske grupper, smyger oss rundt Langtang-Lirung-massivet og når fram til grensen, hvor kinesiske grensevakter tar imot, og høflig og tydelig viser hvem som har makten i Tibet. Et par dager med meget tøffe kjøreetapper og store høydeforskjeller, før landet flater ut og vi er kommet gjennom Himalaya og ut på Trans-Himalayas høysletter, sentrum av Tibet, med klostre og byer som Shigatze, Gyantse og Tsedang. Vidunderlig vakker natur, og en langsom tilnærming til tibetansk kultur som gir inntrykkene tid til å synke. Til sist når vi fram til Lhasa, ”den lukkede by”, som nå er så ettertrykkelig åpnet. Det kinesiske nærvær er sterkt, men samtidig opplever vi en tibetansk karisma. Her er helligdommer og gylne spir, bønneflagg og Buddha-statuer, mye av det restaurert og nymalt. Men opplevelsen går dypere: Møtet med tibetanerne borer seg inn i vår bevissthet, og det føles godt. Veldig godt.

Vi kunne ha fløyet fra Kathmandu til Lhasa. Det ville ha spart oss for mange strabaser. Istedet følger vi landeveien og opplever landenes storhet. Høydeforskjellene de første par dagene i Tibet er formidable, vi skal ganske kjapt opp på 5000 meter over havet. Det kan lett gi høydesyke med plager i form av hodepine, kvalme, søvnløshet og manglende appetitt. Her er Diamox god å ha. Grensen mellom Nepal og Kina er et slags ”point of no return”. Man skal være forberedt på noen litt tøffe dager, og i nødstilfelle være istand til å gå forbi et jordras eller over et vadested. For den som ønsker å reise ”gjennom Himalaya”, følge de gamle handels- og pilegrimsruter på den ekte måten, i terrenget, og som har helse til å tåle strabasene, kan vi love en stor opplevelse, et virkelig eventyr. Og vi tar igjen med komfort der den er å finne, med gode hoteller i Lhasa og Kathmandu.

Og vi flyr tilbake fra Lhasa til Kathmandu – over Chomolungma, Mt. Everest, som nesten alltid stikker opp over skylaget. Så høy er den!

Velkommen til en vakker, spennende og interessant reiseopplevelse – en reise for eventyrlystne!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

9. september: Avreise

Avreise fra Norge ved lunsjtid med Turkish Airlines med flyskifte i Istanbul før vi setter kursen for en kort natt på vei mot Kathmandu.

Dag 2

10. september: Kathmandu

Ankomst til Kathmandu (1310 moh.), hvor vi straks innkvarteres på vårt hotell, og får en pust i bakken, innen vi går ut i byen for å føle ettermiddagsrushet på pulsen. Kathmandu er en utrolig intens og levende by, en asiatisk storby med et helt spesielt preg. Vi skal oppleve både Den levende gudinnes hus, noen av de utallige templene, og de smale smugene og de lokale markedene, og avslutter med Swayambunath, viet ”Gud som ble til av seg selv”, et buddhistisk monument som har form som en rishaug, et symbol på fruktbarhet, med Buddhas øyne malt i alle himmelretninger, han ser alt og alle i Kathmandu-dalen.

Swayambhunath stupa
Dag 3

11. september: Kathmandu

Vi utforsker en av de andre kongebyene i Kathmandu-dalen, Patan, med et legendarisk palass i teglsten og bindingsverk, og en slottsplass med pagoder og andre templer. Mye solid kunsthåndverk lever fortsatt og går inn i restaurering og vedlikehold av disse monumentene, som alle står på UNESCOs verdensarvliste. Å vandre rundt på slottsplassen i Patan er som å være i en annen verden, med et myldrende liv av folk kledd i tradisjonelle antrekk – og jeans. Tidene skifter!

Kathmandu i Nepal
Dag 4

12. september: Kathmandu – Nuwakot (100 km – ca. 5 timer)

Veien fra Kathmandu til Tibet er en reinkarnasjon av en eldgammel karavanerute gjennom Himalaya, fra havet og det fruktbare sør-asiatiske slettelandet til ”Verdens tak”. Først korketrekkersvinger ned til nesten tropiske Galchi Bazaar, så følger veien Trishuli-elven opp til Dhunche (2030 moh). Furuskog overtar! Folk endrer seg, tibeto-burmanske ansiktstrekk blir mer vanlige. Veien følger elvebredden til Nuwakot, i sin tid base for samlingen av Nepal til ett rike.

– Den stadig buktende veien, gjennom landsbyer, over jorder, på elvebredder, og over noen utsiktspunkter med glimt av fjellene, det er en utrolig vakker tur gjennom Nepals bygder, men forvent ikke komfort, veien slites ned av vær og vind, monsun og flom. Til tider raser den ut, og smal og hullete er den i alle fall.

Dag 5

13. september: Nuwakot – Rashuwaghadi grense – Gyirong (100 km – tar en dag)

Veien er knapt en vei, slites enormt av vær og vind og monsun – og av stor lastebiltrafikk. Gamle Tata’er ligger tungt i svingene! Vi starter tidlig. Ti mil tar en dag, inklusive en forunderlig grensekrysning ved Rashuwaghadi/ Gyirong. Mens nepalesisk side av grensen er det ultimate kaos, er den kinesiske grensestasjonen nybygget og prangende, og ligger nede i den fine dalen, 1800 moh, hvor to elver møtes. Vi føler virkelig at vi krysser en grense! På kinesisk side er veien bedre. Her er virkelig vei. Vi er nå bak Himalaya, skogen viker for Tibets brune åssider som omgir en frodig dal med trær og fruktbarhet. Byen Gyirong, der vi skal bo, ligger 2600 moh., 25 km fra grensen.

Dag 6

14. september: Gyirong – Xegar/Tingri (300 km – ca 7 t.)

Plutselig blir vi kortpustede! En meget stor stigning i løpet av en dagsetappe. Vi krysser vannskillelinjen og kommer opp på det tibetanske platå. Rundt og «bak» Langtang-Lirung. Fra Tongla-passet (5150 moh) har vi de første panoramaene over Himalaya. Vi passerer brakkvannnssjøen Peigutso. Om været er godt, ser vi Cho Oyu,8210 moh og Xishapangma 8012 moh. Snøtoppene glitrer mellom lammeskyer. Vi krysser Lalung La og kommer ned til Xegar /Tingri 4330 moh. Her skal vi ha to netter, tid til å akklimatisere oss. De brave går ut og speider møt syd og kan se Mount Everest 8.849 moh i det fjerne dersom været er godt, men også Cho Oyo, Lhotse, Xisapagma og Makalu, mer enn åtte tusen meter høye alle sammen. I dette landskapet skal man snu seg langsomt og ta høyde for at kroppen kan bli den store utfordringen denne dagen. Igjen enkel innkvartering, vi er langt til fjells og på store høyder.

Dag 7

15. september : Xegar – «Everest Base Camp» Rongbuk – Xegar (200 km – 3 + 3 timer))

Området opp mot Mt. Everests nordside er en slags nasjonalpark, Gjennom tørre morener og høysletter, gjennom Dzakar Chu-dalen, i «regnskyggen» av Himalaya, nær på Makalu 4635 moh, Cho Oyu 8210 moh og Lhotse 8516 moh. Og vi kommer stadig nærmere Everest. Buddhistklosteret Rongbuk sies å være det høyest beliggende kloster i verden, 4980 moh. Noen titalls munker og nonner lever her, i et kloster som tidligere var et viktig pilegrimsmål for sherpaer fra Khumbu i Nepal og Darjeeling i India. Klosteret ligger fint ved enden av en dal, med Everest-komplekset som bakvegg, bare noen kilometer unna. Vi lærer at Everest Base Camp er mer en tanke enn et sted, men Rogbuk ligger fint, og i godvær er fjellene så nær og så vakre.

Everest Basecamp Rongbuk
Dag 8

16. sep: Xegar/Tingri – Sakya – Shigatse (380 km – ca 7t)

Vi reiser sørøstover, over det tibetanske platå, karrig og dramatisk, over flere pass, Chong-la 5.200 moh er det høyeste. besøker det vakre, gamle klosteret Sakya, stedet der det ble smidd tette allianser mellom tibetanere og mongoler. Så går det så smått nedover bakke, og lungene får det lettere. Landet langs veien blir bare vakrere og vakrere, landsbyer, yak-okser, mennesker… Shigatse ligger på 3.900 meters høyde, det føles som en lettelse å komme frem hit. Og hotellet er mer komfortabelt!

Shigatse
Dag 9

17. sep: Shigatse – Gyantse (90 km – ca 2t)

Shigatse er en interessant og levende ”storby” med en blandet befolkning. Mange kinesere, men et flertall tibetanere. Tashilunpo-klosteret er som en by i byen med kapeller, bønnehaller, altere og munkekvarterer. I et av kapellene troner en 26 m høy forgylt Matreya, fremtidens Buddha. Klosteret er senter for den tibetanske leder Panchen lama. Byen har også spennende markeder, hvor vi skal gi oss god tid.

Fra Shigatse er det en kort kjøretur, et par timer gjennom åkerland og brede bygder til Gyantse 3.950 moh, en tibetansk by under et festningsfjell som forteller historier om tibetanernes store heltemot i kampene mot britiske inntrengere for vel hundre år siden. Ved foten av festningsfjellet ligger farverike markeder og den særpregede og vakre Gylne Pagode, en levende helligdom bygget i fire etasjer med terrasser og kapeller, kronet av et gyllent spir og Buddhas altseende øyne. – Vi kjenner stilen fra Kathmandu!

Gyantse
Dag 10

18. september: Gyantse – Tsedang (330 km – ca 7t))

Dagens kjøre-etappe er utrolig vakker – igjen! Vi passer festningen i Gyantse og fortsetter opp i Karo La-passet 5045 moh, der vi ser foten av Nojin-Kangtsang-breen. Det var her oberst Younghusband og hans britisk-indiske tropper braste sammen med tibetanske forsvarsstyrker på sin vei for å innta Lhasa i 1904. Veien fortsetter langs bredden av Yamdrok Tso-sjøen 4488 moh., klyver over et mindre pass, og når Yarlung Zangpo, som løper fra vest til øst gjennom Tibet og så inn i India hvor den kalles Brahmaputra. Vi møter den ved utløpet av Lhasa-elven, omgitt av våtmarker med piletrær og popler. Vi innhenter høsten, her hvor det er vegetasjon, er det trolig også høstfarver. Tilsist når vi Tsedang, en ganske kinesisk by med nybyggerstemning (3500 moh).

Innsjøen Yamdrok
Dag 11

19. september: Tsedang – Yumbu Lakhang – Samye – Tsedang (130 km)

Rolig dag: Bare noen kilometer utenfor Tsedang ligger ruinen av Yumbu Lakhang, etter sigende den første befestede bygning bygget for Tibets første konge, meget grundig smadret under kulturrevolusjonen, men gjenreist som et landemerke og vartegn – og gjeninntatt av et par-tre munker. Stedet er fylt av tibetanernes jernvilje. Nå muligens fortsatt under restaurering, men utsikten er strålende. Landet her ved den nedre del av Yarlung Zangpo er mildere og mer frodig. Dalen er bred og vakker, fjellene tårner seg mot en (oftest) knallblå himmel. Det skal være her den tibetanske kultur oppsto – og det tibetanske folk, ifølge saftige myter.

Vi krysser Yarlung-elven over stride strømmer og stadig skiftende sandbanker. På nordbredden skal vi besøke et av Tibets mest farverike klostre, Samye, grunnlagt som en ”misjonsstasjon” for buddhismen rundt 770 e.Kr. Et ypperlig sted for å bli bedre kjent med Tibets helgener og guddommelige konger. Vi vil også prøve å gå så langt at vi kan få noen glimt av pilegrimsstedet Chimpuk med eremitt-boliger i klippene.

Dag 12

20. september: Tsedang – Mailing (360 km – ca 9 t.)

Den brede og fruktbare Yarlung-dalen smalner til og veien klatrer opp og ned i talløse svinger mens vi følger Yarlung-elven videre og opplever at skog etter hvert får taket. Jordbruk og skogbruk følger dalen, her er valnøttrær og ferskener. Vi når Mailing 2950 moh, klimaet blir mildere, vil noen fortelle oss om yarsagumba, deres sagnomsuste afrodisiakum?

Dag 13

21. september: Nyingchi – Lulong – Nyingchi (80 + 80 km)

Vi bruker formiddagen til en lett kjøretur gjennom skogene, alt er så helt annerledes enn i Midt-Tibet. Vi når fram til Bayi / Nyingchi (2990 moh).

Ganske nær går Yarlung Zangpo inn i Asias svar på Grand Canyon, en 500 km lang kløft, den

dypeste i verden, der elven kaster seg ut i ville stryk og fosser og kommer ut i lavlandet i India som Brahmaputra. Så sent som i 1913 fastslo britiske oppdagere at Yarlung Zangpo virkelig er Brahmaputra, og kløften et reservoar av variert vegetasjon og dyreliv. Den fører varm og fuktig luft opp mot høylandet. Vi opplever ikke kløften, den ligger for nær grensen til India, men opplever at Nyingchi har et helt annet klima, annen vegetasjon og andre årstider enn det vi opplevde lenger vest, da vi var «bak» Himalaya. Lokale folk sier at med det milde klimaet og all sin vegetasjon er Nyingchi som «himmelen på Qinghai-Tibetplatået», overvåket av to drager, Himalaya i vest og Tangula-fjellene som går videre mot øst.

Vi besøker en skog med kjempesypresstrær. «Kongen» blant trærne sies å være mer enn 2500 år gammel og er om lag 50 m høy. Treet kalles «livets tre» og er viet grunnleggeren av bön-religionen som var rådende i Tibet før buddhismen ble innført.

Yarlung Zangbo Grand Canyon
Dag 14

22. september: Nyingchi – Lulong – Nyingchi (80 + 80 km)

Hyggelig kjøretur dypere inn i skoglandskapet, over grønne enger og langs krystallklare elver til Lulang, en dal omgitt av åser med forskjellige typer av gran og pinjer. I dalbunnen ligger tradisjonelle landsbyer med små bekker mellom husene, over det hele tårner Namche Barwa 7782 moh og andre snøkledde tinder. Terrenget er vennlig, skal vi gå en tur?

To-tre mil mot sør, på bredden av Niyang-elven, ligger Lama Ling, et kloster for munker av «den gamle skole», Nyingma. Her bor blomsterelskere!

Nyingchi
Dag 15

23. september: Nyingchi – Basum Tso – Lhasa (550 km – ca 7 t)

Basun-sjøen ligger på 3.538 moh, omkranset av frodige trær og med snøkledde topper som bakteppe – som en smaragd i en innfatning av landskapet, sier lokale folk. Sjøen er fylt av brevann og stråler grønn og frisk i høyfjellsluften. Et så vakkert sted er naturligvis beåndet, og rødhatt-munker har et lite kloster på en øy ute i sjøen, og folk kommer hit i tusentall for å tilbe. Utenfor klosteret er en stor tre-fallos, et tegn på nært slektskap med bhutanesisk tradisjon. Denne dagen er siste etappe på vår lange landeveisferd, og vi oppdager nye steder og treffer nye folk. Opp gjennom skogene, over Mila-passet 5.100 moh og så ut i åpent lende igjen. Disse strålende høysletter, med beiteland, skoger, elver – tibetanerne og deres yaker!. Vi er fremme i Den hellige by, Lhasa, 3650 moh utpå ettermiddagen, og skal ha god tid til å utforske denne utrolige byen, befolket av tradisjonelle og åpne tibetanere og ekspanderende han-kinesere. Lhasa er i sterk endring!

Yak
Dag 16

24. september: Lhasa

Potala-palasset overgår alt! Dalai Lamas vinterbolig, tidligere det religiøse og politiske senter i Tibet. Det er bygget i 13 etasjer på en høy klippe, og regnes som et arkitektonisk under. Det inneholder tusenvis av rom, kapeller og helligdommer. En av salene inneholder den store femte Dalai Lamas grav, dekket av 3700 kilo rent gull. Mens Potala idag er et rent museum, er Jokhang-templet en levende helligdom. Møtet med de fromme på hellig vandring med bønnehjul i skjæret fra smørlamper, fra kapell til kapell, er det ikke mulig å glemme. Rundt Jokhang går Barkhor-gaten, den to kilometer lange pilegrimsgaten som beferdes av både de fromme og mer og mer av et yrende liv av legfolk og kinesisk business.

Potala-palasset, Lhasa Tibet
Dag 17

25. september: Lhasa

Vi fortsetter å utforske Lhasa. Er vi heldige får vi se munkene debattere i Sera-klosteret, og vi besøker et av de andre store klostrene, Drepung. Inne i Lhasa besøker vi om mulig byens eneste nonnekloster. Vi besøker også Norbulinka, Dalai Lamas sommerpalass, hvor det føles som om den nåværende Dalai Lama er ventendes hjem når som helst.

Norbulinka
Dag 18

26. september: Lhasa – Gongar (62 km – 1,5 t) – fly til Kathmandu

Morgentur ned til Lhasas flyplass, en snodig opplevelse av en tidsalder vi nesten hadde glemt. og tidlig fly til Kathmandu. Vanligvis går flyet bokstavelig talt rett over Mt. Everest – det må være verdens mest spektakulære flytur, om sikten er god. På ettermiddagen kjører vi over rismarker til Katmandu-dalens tredje kongeby Bhaktapur, den best restaurerte av byene i dalen. Hele bysentrum står på UNESCOs verdensarvliste. Intet sted er den tradisjonelle arkitektur og byplanlegging så lett å oppdage som her. På hjemtur gjør vi om tiden tillater et stopp ved Nepals ”nasjonalhelligdom” Pashupatinat, viet guden Shiva som dyrenes konge og de dødes beskytter.

Dag 19

27. september: Kathmandu - Istanbul - hjem

Kort natt i Kathmandu, morgenfly fra Kathmandu til Istanbul, kort transitt før vi flyr til Oslo Gardermoen der vi ankommer utpå ettermiddagen.

Reisebetingelser

 

Alt dette er inkludert: 

 • Flyreise Oslo – Kathmandu— Oslo med Turkish Airways tur/retur
 • Flyreise Lhasa – Kathmandu med Air China
 • 17 overnattinger med frokost
 • Lunsj og middag enten på hotellene eller på lokale restauranter
 • Transport med buss, dog firehjulsdrevne kjøretøyer fra Kathmandu til grensen mot Kina.
 • Alle utflukter i følge program
 • Norsk reiseleder samt engelsktalende guider på turen

 

Tilleggskostnader:

 • Personlige forsikringer bør tegnes
 • Kostnader til visum ved ankomst til Nepal, for tiden USD 40 og til Kina, omlag kr. 700, som ordnes i Kathmandu
 • Driks/tips til guider og sjåfører
 • Drikkevarer til måltidene

 

Prisen er basert på 15 deltagere samt kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. januar 2019. Detaljer vedr. prisendringer finnes i våre reisebetingelser

Høyde: Det meste av turen på de tibetanske høyslettene foregår på mellom 3 og 4000 meter over havet. Dag 5 – 7 vil gi en meget sterk stigning hvor mange nok føler ubehag, så pleier kroppen å vente seg til på dag 8. Reaksjonene på høyden er meget individuelle, man kan også reagere forskjellig fra gang til gang, fra tur til tur. Yngre og mer veltrente er ikke nødvendigvis bedre i høyden enn eldre og mer baktunge. Noen synes at legemidler  hjelper, andre tar tiden til hjelp og det går seg til. Det anbefales å snakke med egen lege for en vurdering av helsesituasjonen.

Våre hoteller:

10 – 12 og 26 – 27. sep. Kathmandu: Hotel Yak & Yeti

12 – 13. sep. Nuwakot: Water Tower Hotel 

13 – 14. sep. Gyirong: Pengtso Rosar eller lignende, enkel innkvartering

14 – 16. sep. Xegar: Roof of the World Hotel eller Qomolangma Hotel, enkel innkvartering

16 – 17. sep. Shigatse: Hotel Tashi Choe Ta eller Jiamu Yamei eller lignende

17 – 18. sep. Gyantse: Gyantse Hotel eller lignende

18 – 20. sep. Tsedang: Hotel Tsedang eller lignende

20 – 21. sep. Mailing: Hilton Hotel eller lignende

21 – 23. sep. Nyingchi / Bayi: Minshan Hotel eller lignende

23 – 26. sep. Lhasa: Hotel Himalaya eller lignende

… – Hotellene i Tibet har ikke hjemmesider og kan knapt googles, bekreftes av vår samarbeidspartner nær ankomst. Lokale trestjerners hoteller.

Reiseleder Gunnar Skjolden

Gunnar Skjolden

Gunnar har reist verden på kryss og tvers i årevis, med lengre opphold i Nepal, Israel og Indonesia. Under mottoet «små grupper, store eventyr» reiser Gunnar til land og steder litt utenfor allfarvei. Med andre ord eventyrlige opplevelser i en liten, dynamisk og trygg gruppe.