Høsttur til Armenia

/Landet med det varme folket

Som gjest i Armenia ønskes du varmt velkommen som en bror eller søster, du regnes som en gave! Bedre utgangspunkt finnes vel ikke – og det er en av mange gode grunner til å bli med på tur.

Landskapet er både dramatisk, variert og storslagent – kirkene og klostrene imponerende vakre og interessante. Landet ved foten av fjellet Ararat blomstrer av frukt og vinranker – og visste du at armenerne var verdens første vinprodusenter? Maten inspireres av tilknytningen til Silkeveien – både krydder og lange tradisjoner preger kjøkkenet som alltid byr på velsmakende retter. Folket selv er stolte og sterke og ser fremover etter en mørk fortid.

Som nordmenn har vi en spesiell plass i armenernes hjerter. Fridtjof Nansen reddet titusenvis fra den sikre død etter folkemordet da han utstedte Nansenpassene.

Dette er noe av det du får oppleve:

 • Vår høyst engasjerte og Armenia-frelste reiseleder Sven-Erik Rise. Enestående kunnskap om Armenia med dets folk og kultur – og egen bok om Armenia har han også skrevet!
 •  2 UNESCO verdensarvsteder: Geghard-klosteret og Echmiadzin-Zvartnots-komplekset med kirker og kirkeruiner.
 • Khor Virap-klosteret med sin spektakulære beliggenhet – på en liten høyde med utsikt ned mot grenseelven mot Tyrkia og opp mot det ruvende Ararat-fjellet.
 • Jerevan – en av verdens eldste byer.
 • Tsitsernakaberd – minnesmerke og museum over folkemordet på armenerne – et rørende og alvorstynget del av den armenske historien
 • Spennende mat og lokalproduserte viner!
Last ned reiseprogram
Reiseleder
Sven-Erik Rise

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 29.09.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 8 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Søndag 29. sep 19: Oslo – Jerevan

Vi flyr med Aeroflot med avreise fra Oslo Lufthavn ut på ettermiddagen. Etter mellomlanding og flybytte i Moskva, lander vi i Armenias hovedstad Jerevan litt over midnatt.

Dag 2

Mandag 30. sep 19: Garni – Geghard

Etter frokost begir oss ut av hovedstaden og setter kursen mot landsbyen Garni.

Dagen er viet litt arkeologi der vi besøker Garni, et i stor grad gjenreist hellenistisk tempel etter et jordskjelv i 1679. Templet er oppført til ære for solguden Helios og er det eneste som er igjen fra denne perioden. Etter at Armenia lot seg kristne, overtok kongefamilien stedet som sommerresidens. Templet lå på en høyde som et akropolis, og murene var bestyrket med 14 tårn.

I Garni skal vi også på et interessant landsbybesøk for å fornemme litt mer av hvordan de lever og bor her i området. Vi deltar også på tradisjonell brødbaking av lavash, et armensk flatbrød/lefse som det selvsagt smakes på når det er ferdigbakt – som en del av vår lunsj. I tillegg skal vi ha vinsmaking.

Deretter kjører vi videre til Geghardklosteret, som har fått navn etter den lansen en romersk soldat stakk i Jesu side mens han hang på korset. Lansen ble oppbevart her i Geghard i generasjoner før den ble flyttet til Echmiadzin, litt utenfor Jerevan. Geghard oversettes også med «spyd».

Som en god avslutning på en variert dag, besøker vi et brenneri og får lære om brandyproduksjonen, med smaksprøver. Brandyen er brent på saft av hvite druer fra Ararat-dalen sammen med rent kildevann. Historien sier at Winston Churchill så til de grader fikk smaken på armensk brandy da han skålte med Stalin under Yalta-konferansen i 1945, at han bestilte flere kasser hvert år.

Før vi avslutter programmet for dagen går vi sammen til den såkalte Vernissagen – et weekend-marked for souvenirer og håndtverksarbeider.

På kvelden møtes vi for felles middag på en tradisjonell armensk restaurant.

Tempelet Garni ble reist til ære for solguden Helios.
Dag 3

Tirsdag 1. okt 19: Jerevan

Vi inntar vår frokost på hotellet før vi gjør en byrundtur i Jerevan. Her skal vi få et overblikk over en av de eldste byene i verden. Den ble grunnlagt allerede i 782 f. Kr. som en utpost for urarturiket. Kongen bygde festningen der elven vannet slettene ved foten av Araratfjellet. Flere viktige handelsruter krysset hverandre her, før den på 1800-tallet ble annektert av russerne. Nå begynte tilnærmingen til en europeisk storby, en utvikling som fortsatte under Stalin.

I dag har Jerevan en drøy million innbyggere, en moderne by med fin balanse mellom det urbane, historien og de gamle røttene. Til tross for den sovjetiske byplanleggingen, er det noe italiensk over den. Her er mange utekafeer under trærne, langs brede bulevarder.

Armenerne må kunne kalles et ”bokens folk”, og vi starter med et besøk i Matenadaran-museet med sin unike samling antikke manuskripter. Det står som en moderne katedral ved enden av en av byens avenyer og bevarer mer enn 17.000 armenske manuskripter og 100.000 dokumenter fra middelalder til moderne tid. Noen av dem utstilles. – Matenadaran fikk et nytt hjem i 2012, da Yerevan er utnevnt til Internasjonal bokhovedstad av UNESCO.

Vi skal deretter besøke Tsitsernakaberd – Armenias minnesmerke over folkemordet: Et beksvart kapittel i den armenske historien er dokumentert i museet som åpnet i 1995. Her minnes man massakrene i 1896 og 1909 samt deportasjonene og massemordene i 1915, med en evigbrennende flamme.

Byrundturen inkluderer også Victory Park som er kjent for statuen av «Mor Armenia». Alle byer med respekt for seg selv har et operahus, og i Jerevan står statuen av landets kjente komponist, Aram Khachaturian utenfor. I tillegg blir det besøk på Republikk-plassen kantet av byens offentlige bygninger samt Kaskaden, som bugner av blomster og fontener, og som har en moderne skulpturhage. I nærheten av Kaskaden skal vi ha lunsj.

Reiseleder er behjelpelig med å organisere felles middag for dem som ønsker det.

Dag 4

Onsdag 2. okt 19: Sevansjøen - Dilijan

Frokost på hotellet før vi i dag sjekker ut av hotellet i Jerevan for å begi oss nord-østover i landet. Men først skal vi besøke Modern Art Museum i Jerevan.

Etter en times kjøretur når vi den pittoreske innsjøen Sevan – en perle i Armenia. Det er mange historiske og arkitektoniske monumenter å besøke i Sevan. Klosteret Sevan er fra det 9. århundre og ligger på det som i dag er en halvøy. Menigheten som slo seg ned her i det 8. århundre, satte i gang med byggingen av 3 kirker, hvorav bare to har overlevd – St. Arakelots- og St. Astvatsatsin-kirken, og den gangen var dette en øy i innsjøen.

Det blir lunsj underveis, og turen fortsetter mot byen Dilijan – Armenias svar på Sveits, og her skal vi bo i én natt. Vi vandrer gjennom den pittoreske landsbyen med sine trebygninger og spennende utvalg av håndverksarbeider. Gaten Sharambeyan er dedikert til bl.a. trearbeider og keramikk.

Deretter gjør vi en avstikker til Haghartsin, som ligger 18 kilometer nord for Dilijan. Vi skal se hovedkirken St. Astvatsatsin samt kirken St. Stepanos, som ble begge bygd på 1200-tallet. Hovedattraksjonen i klosteret er refektoriet som består av to haller, og klosteret selv regnes som et ledende kulturelt senter innenfor det middelalderske Armenia.

Vi returnerer til Dilijan og sjekker inn på Hotel Dilijan Paradise. Middag skal vi spise hos en lokal familie i landsbyen.

Dag 5

Torsdag 3. okt 19: Dilijan-området - Lastiver

I dag skal vi nyte de fineste naturområdene Armenia har å by på. Vi skal se nærmere på en stor attraksjon i nærheten av Yenokavan village i Tavush med Yell-parken som noen unge armenere har konstruert. Konseptet er at de ønsker å tilby alt fra ekstremsport til rolige gåturer i vakker natur. De har bygget en del flotte hytter, restaurant, bar og kafé.

Her går høner, sauer, katter og griser fritt omkring, og som besøkende velger man om vil prøve seg på en av ziplinene, en ridetur eller en hyggelig fottur med unge entusiastiske guider. Vi har fottur inkludert til Lastiver, og her passerer vi bekker og små fossefall, huler og naturskjønne områder forøvrig. Ønsker du å være med på andre aktiviteter som tilbys i parken, vil dette være mot betaling på stedet. Lunsj i løpet av oppholdet her.

Middag på hotellet om kvelden.

Dag 6

Fredag 4. okt 19: Dilijan – Gyumri – Jerevan

Etter frokost tar vi turen nordvestover i landet – gjennom det flotte fjellandskapet Pambak. Vårt reisemål i dag er Armenias nest største by Gyumri. Byen har hatt mange navn, som Kumayri, Alexandrapol og ikke minst Leninakan, som vi kanskje husker fra det ødeleggende jordskjelvet i 1988. Byen er hjemstedet til mange talentfulle armenske malere, poeter og musikere, og byen er også berømt for sitt store utvalg av museer, gallerier, kunstsentre og kirker. Vi skal besøke museet Dzitoghyan som forteller oss om byens historie – og vi skal vandre litt rundt i byen.

I Gyumri skal vi også besøke Family Care Foundation og lære litt om denne organisasjonens ulike humanitære prosjekter. Det blir også tid til å besøke stedets egne keramikkverksted.

Lunsj inntar vi på en av byens kjente fiskerestauranter. Deretter returnerer vi til Jerevan.

Om kvelden blir det middag på hotellet.

Dag 7

Lørdag 5. okt 19: Khor Virap – Noravank

Frokost på hotellet om morgenen.

En knapp times kjøring fra Jerevan ligger Khor Virap på en høyde over Arakselven ved foten av Araratfjellet – et yndet fotomotiv. Kirken er et viktig pilegrimssted den dag i dag. Ifølge kirkehistorien skal kapellet innenfor murene være bygd over et tidligere byfengsel hvor Gregor Opplyseren (Gregor the Illuminator) tilbrakte hele 13 år, beskyldt for å ha forkynt kristendom. Både fra klosteret selv og fra høyden rett ovenfor har vi praktfull utsikt over til Ararat-fjellet, både det store og det lille som begge ligger i dagens Tyrkia – dersom værgudene er på vår side. Lunsj underveis.

Turen går videre til Nye Kloster, Noravank, berømt både for sin arkitektur og for beliggenheten i en glenne ved åpningen av en trang dal.

Siden dette blir siste kvelden sammen på tur, blir det avskjedsmiddag i Jerevan.

Khor Virap med fantastisk utsikt.
Dag 8

Søndag 6. okt 19: Jerevan – Oslo

Frokost om morgenen og utsjekk fra hotellet. På vei til flyplassen kjører vi først innom Echmiadzin, base for armenernes Catholicos, patriarken for alle armenske kristne. Echmiadzin var hovedstad i Armenia i perioden 180 til 340. På denne tid så St. Gregor Opplyseren en lysstråle falle til jorden, et signal til å bygge en kirke, Armenias første moderkirke, nettopp her, på tuftene av et gammelt hedensk tempel. Blant kirkens relikvier er lansen som en romersk soldat stakk i Jesu side da han var korsfestet.

– Et monument utenfor kirken markerer at pave Johannes Paul II feiret den hellige messe her under et besøk i 2001. Lunsj underveis.

Før vi til slutt må til flyplassen rekker vi også innom Zvartsnots, ruinene av en katedral som ble bygget i 641-661 for å overgå Echmiadzin i sin storhet.

Deretter sjekker vi inn på flyplassen med samme navn – Zvartnots – og flyet vårt går utpå ettermiddagen. Etter mellomlanding og flybytte i Moskva, lander vi på Oslo Lufthavn i 8-tiden om kvelden.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Flyreise Oslo-Jerevan t/r med Aeroflot på økonomiklasse
 • Flyskatt og avgifter pr. 11. jan 19
 • 5 (3+2) netter på Congress Best Western Hotel i Jerevan med frokost (B)
 • 2 netter på Best Western Paradise Hotel i Dilijan med frokost (B)
 • 7 lunsjer (L) og 5 middager (M)
 • Utflukter, transport og entreer i henhold til programmet
 • Lavashbaking i Garni
 • Lokale guider
 • Norsk reiseleder fra Escape

Prisen inkluderer ikke

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikke til måltidene
 • Tips til sjåfør og lokalguide


Pass og visum
Armenia er visumfritt for norske statsborgere – passet må være gyldig i minimum 6 måneder etter hjemreise fra Armenia. (Sjekket med landsider.no 11. jan 19)

Sven-Erik Rise

Reiseleder

«Å møte et folk hvis lidelseshistorie parerer den jødene har gått igjennom og som fortsatt lider under særs brutale holdninger fra sine naboland, gjør inntrykk. Sterkt inntrykk.»

Sven-Erik Rise svarer på spørsmålet: «Hvorfor er du så opphengt i Armenia?» Les blogginnlegget her

Sven-Erik Rise har til nå besøkt halvparten av verdens 200 land, lært intet mindre enn 10 av verdens språk og har hatt flere lengre opphold i utlandet der han har både jobbet og studert. Han jobber til daglig som rektor, men så fort sjansen byr seg er det reiser til gamle eller nye destinasjoner som står på programmet. Innimellom ønsker han å dele sin kunnskap og sitt engasjement med andre reiseglade mennesker og tar derfor oppdrag som reiseleder.

Sven-Erik Rise har utforsket de mest spennende og mest avsidesliggende steder i verden, og de siste årene har han klart å forelske seg i Armenia. Han har vært der flere ganger, utforsket både folket, naturen, kulturen, maten, vinen og historien. Dette landet og dets folk slår knock-out på alt Sven-Erik tidligere har opplevd. For tiden skriver Sven-Erik Rise bok om sine opplevelser i dette flotte landet.

Sven-Erik har alltid fått meget gode tilbakemeldinger fra deltakere på sine reiser, og siste Armeniareise var intet unntak. De fleste deltakerne ønsker enda en tur til dette vakre landet med den samme reiselederen.