Sør-Afrika: ferie med mening og norske avtrykk

/ Unik tur til Sør-Afrika

I samarbeid med Impande Foundation inviterer vi på en 15-dagers opplevelsesreise til Sør-Afrika:

 • Store dyreopplevelser i Krüger-parken og Mkuze Game Reserve.
 • Møt ungdom som viser deg den unike Zulu-kulturen gjennom dans, teater og sang.
 • Møt barn og unge som kan se fremtiden lysere i møte gjennom barnehage- og skoleprosjekter.
 • Lytt til musikken og hør et av Sør-Afrikas beste skolekor.
 • Besøk lokale landsbyer hvor beboerne engasjert vil vise deg sine religiøse og folkelige tradisjoner.
 • Opplev spenningen når flodhesten kommer spaserende ut på kvelden.
 • Spektakulær natur og spennende historie hånd i hånd i Drakensbergfjellene.
 • Opplev hvordan nordmenn til ulike tider har satt sine fotavtrykk i Sør-Afrika: Hvalfangere i Durban, misjonærer i Zululand og utvandrergruppen fra Ørsta som havnet i Port Shepstone.
 • Se og opplev hvordan en liten norsk bistandsorganisasjon, IMPANDE, driver utviklingsarbeid på grasrotnivå.

Sør-Afrika kjennetegnes av mange spennende kontraster. På denne reisen får du en unik mulighet til å trenge dypere inn i både historien og hvordan folk egentlig har det i ulike befolkningsgrupper og sosiale lag i dag.

IMPANDE er norsk politisk/religiøs uavhengig og ideell bistandsstiftelse. Impande har drevet utviklingsarbeid i Sør-Natal i ca 10 år, uten støtte fra NORAD. Impande er medlem av Innsamlingskontrollen og navnet IMPANDE betyr grasrot på Zulu-språket. Utviklingsfilosofien er å skape vesentlig og varig endring med små ressurser. IMPANDE driver ikke nødhjelp, men støtter grasrotprosjekter med lokal forankring. Bærebjelken i arbeidet er frivillig innsats. Så langt er det blitt levert ca 45 prosjekter rettet mot å gi barn og ungdom en bedre framtid. For tiden er fem nye prosjekter i gjennomføringsfasen. Arbeidet finansieres gjennom innsamlingsaksjoner, bedriftsstøtte, fondsstøtte og donasjoner fra enkeltpersoner.

Last ned reiseprogram

 • Pris fra 31 790,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 15.02.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 15 dager
Reiseleder
Rolf Olsen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 15.02.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 15 dager
 • Priser fra 31 790,-
Skriv ut

Dag til dag program

DAG 1

Fredag 15. februar 2019 NORGE - SØR-AFRIKA

 Vi reiser fra Gardermoen med Qatar Airways kl 16:30 til Doha i Qatar. Her blir det ca halvannen times ventetid før vi flyr videre med samme selskap med kurs for Johannesburg.

DAG 2

Lørdag 16. februar 2019 JOHANNESBURG - PRETORIA

Vi lander i Johannesburg kl 10:25 lokal tid (pluss 1 t). Her venter bussen og vår lokale og dyktige guide Karoly Pinter. Vi veksler penger og gjør oss klar for de første inntrykkene i Sør-Afrika. Vi befinner oss i provinsen Gauteng og kjører først ca 70 kilometer nord for Johannesburg til Pretoria som er den administrative hovedstaden i Sør-Afrika. Byen har rundt én million innbyggere, og ca. 1,7 millioner inkludert omkringliggende områder. Her skal vi besøke Woortrekker-monumentet med museet der og Union Buildings. Her står det også en 9 meter høy bronsestatue av Nelson Mandela. Den ble satt opp i 2013 og understreker den enorme betydningen Mandela har hatt for Sør-Afrika. Vi skal også innom Paul Krugers hus. Kruger var leder for Boerne på 1800-tallet og president i republikken Transvaal, og har gitt navn til den kjente Kruger nasjonalpark. Det blir lunsj på en lokal restaurant før vi sjekker inn og installerer oss på Courtyard Hotel Arcadia. Om kvelden blir det en uformell bli-kjent-samling og mulighet til å få seg noe å spise på hotellet.  (Lunsj)

Union Building, Pretoria
DAG 3

Søndag 17. februar 2019 TIL MOUNT SHEBA NATURE RESERVE

Etter frokost starter vi på vår spennende rundreise i Sør-Afrika. Turen går mot nordøst og vi ender opp på et eventyr av et hotell i vakre Mount Sheba Naturreservat. Vi legger til rette lunsj på en lokal restaurant underveis, og tidlig ettermiddag er vi framme ved naturreservatet og kjører gjennom tett og trolsk vegetasjon til hotellet plutselig «dukker opp» av skogen og en majestetisk utsikt åpenbarer seg. Her skal vi tilbringe en uforglemmelig kveld og nyte en velfortjent middag sammen! (Frokost og middag)

DAG 4

Mandag 18. februar 2019 VIA PILGRIMS REST OG KRUGER-PARKEN

I dag går turen videre mot øst og den store Kruger Nasjonalpark. Første stopp er imidlertid den gamle gullbyen Pilgrims Rest. Her blir vi satt tilbake til det store gullrushet på slutten av 1800-tallet. Byens hovedgate er en «tidsmaskin» med fasader og miljø fra gamledager. En forholdvis liten elv, nesten mer som en bekk, renner gjennom dalføret. Den har gjennom tidene lagt igjen mye gull i jordsmonnet omkring hvor ivrige gullgravere søkte lykke og rask rikdom, – og skapte dette fascinerende bysamfunnet som i dag først og fremst er et godt bevart kulturminne. Vi legger til rette for lunsj før vi sjekker inn på Kruger Park Lodge hvor vi skal bo. Så er vi klar for ettermiddagssafari i Kruger-parken som er det største viltreservatet i Sør-Afrika. Den dekker et areal på ca 19 tusen km² og strekker seg over 350 km fra nord mot sør og over 60 km fra øst mot vest. Innenfor nasjonalparkens grenser finnes 1 982 plantearter, 512 fuglearter, 147 pattedyrarter og 120 reptilarter! Om kvelden samles vi rundt middagsbordene på hotellet. (Frokost og middag)

DAG 5

Tirsdag 19. februar 2019 SAFARI OG VIDERE TIL SWAZILAND

I dag skal vi opp før solen, og være ute i parken når fugler og dyr våkner til en ny dag. Intet er som en soloppgang i Afrika. Stemningen er magisk og vi får være en del av naturen som åpner øyne og sanser mot dagen som gryr fra øst. Med daglyset er vi inne i eventyret hvor dyktige sjåfører tar oss rundt i safarijeeper og forklarer alt vi ser.  Vi er på utkikk etter dyr, planter og andre naturopplevelser. Og vær sikker, vi vil se mange! Sjansen er stor for å se alle de fem store, elefant, løve, leopard, neshorn og afrikansk bøffel. Og mange andre, selvsagt, – her er bl.a. sjiraffer, sebraer, og en mengde antiloper. Vi er tilbake til lodge’n til en deilig frokost før vi sjekker ut og kjører mot grensen til Swaziland. Turen går gjennom store områder med plantasjer av frukt og sukker, før vi krysser grensen og kjører inn i fjellandet Swaziland som er et eget kongedømme. Det ligger innesluttet i Sør-Afrika og blir ofte kalt for Afrikas Sveits på grunn av sin flotte natur. Vi passerer byen Pigg’s Peak, også den kjent fra gullgravertiden på 1800-tallet, før vi er vi framme på Logogo Sun Hotel som ligger like sør for hovedstaden Mbabane. Her sjekker vi inn, og bør ha god mulighet til å nyte det flotte svømmebassenget som finnes i hagen. Lunsj blir tilrettelagt underveis, og om kvelden samles vi til felles middag på hotellet. (Frokost og middag)

DAG 6

Onsdag 20. februar 2019 TIL ZULULAND OG NY SAFARI

Vi nyter en god frokost før vi kjører til Swazilands nest største by Manzini, og gjør et stopp på et lokalt marked hvor det sjelden er turister. Videre kjører vi gjennom store sukkerplantasjer og er tilbake i Sør-Afrika gjennom Golea Boarder Post om formiddagen. Når vi kommer inn i Sør-Afrika er vi i et nytt kongedømme, nemlig Zululand, men her utøver ikke kongen sin makt som i Swaziland. Han er mer en leder for Zuluene, som er det største av de opprinnelige folkeslagene i Sør-Afrika. Vi kjører videre til vårt hotell, Bonzamani Game Reserve, hvor det blir tid til å få seg litt mat. Etter lunsj skal vi på en ettermiddagssafari. Parken er annerledes enn Kruger-parken, og vi har igjen muligheten til å se og oppleve dyrelivet. Tilbake på hotellet blir det litt fritid før vi samles til felles middag om kvelden. (Frokost og middag)

Sjiraff
DAG 7

Torsdag 21. februar 2019 ESHOWE - HOWIC

Første stopp på dagens program er byen Eshowe, den eldste europeiske bosetningen i Zululand. Her fikk de norske misjonærene Hans Schrøder og Ommund Oftebro Zulukongens tillatelse til å etablere en misjonsstasjon i 1861. Etter Zulukrigen i 1879 gjorde engelskmennene byen til hovedstad i Zululand. Vi besøker den lutherske kirken og får innblikk i norsk misjonshistorie. Videre skal vi besøke en farm hvor de driver med sukkerrør, avskårne blomster og bananer. Her får vi innblikk i moderne sørafrikansk jordbruksproduksjon. Vi legger til rette for lunsj i Eshowe før vi reiser videre til byen Howick hvor Nelson Mandela ble arrestert 5. august 1962. Vi sjekker inn på Fern Hill Hotel, og samles i restauranten til en kveldens middag. (Frokost og middag)

DAG 8

Fredag 22. februar 2019 DAGSTUR TIL DRAKENSBERGFJELLENE

Drakensbergfjellene strekker seg i en bue fra det østlige Kapplandet, gjennom Lesotho og grensetraktene mellom provinsene KwaZulu-Natal og Free State inn i Mpumalanga (tidl. Transvaal), hele 1 126 km lang og med høyeste topp på 3 482 moh. Her finner man den kanskje aller vakreste naturen i Sør-Afrika. Vi drar inn i Kamberg Nature Reserve og får blant annet se eldgamle hulemalerier, sannsynligvis malt og tegnet for over 20 000 år siden. Vi får god tid i naturreservatet, og for de som vil, blir det anledning til en kort tur til fots i lett terreng. Det blir tid til lunsj, og på veg tilbake til Howick stopper vi ved Nelson Mandela Capture Site. Den 5. august 1962 ble bilen hans stanset på vei ut av Howick av en politibil. I bilen satt Nelson Mandela kamuflert i sjåføruniform, men ble gjenkjent og hans liv i frihet var over. På arrestasjonsstedet er det bygget et stort minnesenter og  minnesmerke over landsfaderen. Herfra går turen tilbake til vårt hotell i Howick hvor vi også i kveld har middagen inkludert. (Frokost og middag)

DAG 9

Lørdag 23. februar 2019 KLASSISK KULTURELL ZULU TEATER & KONSERT

I dag skal vi kjøre mot Durban og videre sørover ca 15 mil til hotellet San Lameer Resort & Spa hvor vi skal bo fem netter. Dette blir vårt utgangspunkt for spennende besøk sammen med IMPANDE. Hotellet ligger vakkert anlagt ved en lagune og i gangavstand til stranda. Det er golfbane og SPA-anlegg ved hotellet, og selvsagt god matservering. Dette er et ideelt utgangspunkt for de siste dagene av vår innholdsrike tur. Det blir god tid til inkludert lunsj på hotellet før vi skal oppleve en uforglemmelig aften sammen med zulu-ungdommer på Msenti Academy. Dette er et av prosjektene som IMPANDE har støttet utviklingen av. Her får vi oppleve ekte afrikansk sangglede og gjestfrihet. De serverer oss også mat som betales lokalt. (Frokost og lunsj)

Vi bor fem netter på San Lameer Hotel Resort & Spa
DAG 10

Søndag 24. februar 2019 ZULU-KIRKE OG LEOPARD ROCK

Siden det er søndag, tilbyr vi i dag besøk til en lokal zulu-kirke for å oppleve stemningen og sanggleden hos zuluene. Etter gudstjenesten tar vi turen til Leopard Rock hvor vi skal ha en velsmakende lunsj over en fantastisk utsikt ned i det vakre dalføret Oribi Gorge Valley. Selve Leopard Rock er en sørafrikansk utgave av Trolltunga, og den som tør kan få et spennende bilde å sende hjem.
Om ettermiddagen blir det fritid, og mulighet for et bad i Det indiske hav, eller i hotellets vakre utendørsbasseng. (Frokost og lunsj)

DAG 11

Mandag 25. februar 2019 BESØK TIL IMPANDE-PROSJEKTER

I dag skal vi på prosjektsafari til ulike IMPANDE-prosjekter. Dette blir en dag hvor vi virkelig får komme bakenfor alle fasader og møte folk og kultur slik zuluene lever i dag. Besøkene er på afrikanernes premisser og vi kommer som deres gjester og får anledning til å vise vår solidaritet og støtte til en befolkning som i nesten to hundre år ble undertrykt og utnyttet av den hvite kolonimakten. Først går turen til Mcuschwa High School. Her får vi høre skolekoret som er blant Sør-Afrikas beste! Deretter går turen til Hannes Shelter for voldsutsatte kvinner. Senteret er støttet av «Hannes minne» etter Hanne Løvlie som var en av de åtte som ble drept i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Vi blir servert en enkel lunsj på Hannes Shelter, og om ettermiddagen blir det igjen tid til å slappe av og hygge seg i vakre omgivelser. Den enkelte ordner seg med middag på hotellet og om kvelden vil Rolf Olsen holde et foredrag som vi har kalt «Norske fotavtrykk i Sør-Afrika». (Frokost og lunsj)

DAG 12

Tirsdag 26. februar 2019 BESØK TIL IMPANDE-BARNEHAGER

Impande har bygget opp og støtter 25 barnehager i KwaZulu-Natal. Ettersom Impandes fokus er rettet mot å gi barn og ungdom en bedre framtid, er barnehagene blant kjernevirksomheten til Impande. Vi skal besøke barnehagene Tholimfundo og Stockozile, og får innføring i hvordan de drives og filosofien bak pedagogikk og kombinasjon av lek og undervisning. Vi legger til rette for lunsj og kjører deretter innom de norske Marburger-settlernes kirke i Port Shepstone. 34 norske familier fra Sunnmøre bosatte seg her i 1882. Dette skal ha vært den første norske kolonien utenfor Amerika. Her ser vi mange graver med norske navn og den gamle kirkesalen er gjort om til museum. Om ettermiddagen er vi tilbake på hotellet og har kvelden til disposisjon (Frokost)

DAG 13

Onsdag 27. februar 2019 ZULU-KULTUR

Dagens program er viet besøk til Kwanzimakwe-stammen, en av de ca 30 tradisjonelle stammer i denne delen av Zululand. Her får vi overraskende nærkontakt med dagens zuluer, vi kommer bokstavelig talt på innsiden. Programmet er lagt opp av en organisasjon som kaller seg WowZulu og ledes av to lokale kvinner. På vår vandring møter vi en lokal medisinmann (eller kvinne), en Sangoma, og får informasjon om gamle tradisjoner og ritualer. Vi skal besøke et lokalt gårdsbruk og vi skal få høre afrikanske historiefortellere. Vi får også kontakt med «den naturlige religionen» Shembe og hvordan den kommer til uttrykk i det moderne Sør-Afrika. Vi får servert lokal lunsj. Om ettermiddagen er vi igjen tilbake på hotellet og har kvelden til disposisjon. (Frokost og middag)

DAG 14

Torsdag 28. februar 2019 HJEMREISE FRA DURBAN

Vi står tidlig opp og reiser etter frokost direkte til Durban. Der blir det først en sightseeing, og deretter får vi tid til å besøke den sørlige halvkules flotteste akvarium og delfin-show og det blir muligheter til shopping for den som ennå har handlelyst. Om ettermiddagen må vi være på flyplassen i god tid før flyet vårt letter kl 18:10 med kurs for Doha i Qatar. (Frokost)

DAG 15

Fredag 1. mars 2019 ANKOMST OSLO

Vi lander i Qatar kl 06:35, og reiser videre til Oslo kl 08:25. Ankomst på Gardermoen kl 13:25.

ROLF OLSEN

Reiseleder og daglig leder av Impande Foundation

Rolf Olsen er daglig leder av IMPANDE Foundation. Han er utdannet Dr. Business Adm., har bred bakgrunn fra norsk næringsliv og har jobbet med organisasjonsutvikling i flere store selskap i Norge. I tillegg har han et brennende engasjement for den fargede befolkningen i Sør-Afrika, og særlig barn og unge. Han kjenner Sør-Afrika meget godt, og vil ta oss med på innsiden av folk og kultur med informasjon og foredrag underveis.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo – Johannesburg og Durban – Oslo
 • Flyskatter og avgifter (kr 3 347,- pr. mai 2018)
 • Transport ifølge det oppsatte program i Sør-Afrika
 • Innkvartering på gode hoteller
 • Frokost alle dager, + måltider som oppgitt (i parentes) etter hver dag
 • Inngangspenger og besøk som er nevnt i programmet
 • Engelsktalende lokal guide
 • Norsk reiseleder

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Enkeltromstillegg, kr 7 980,- pr. person
 • Tips til guide(r), sjåfør, hoteller og restauranter
 • Måltider som ikke er beskrevet og drikke til de fleste inkluderte måltider

 

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

BOSTEDER

Pretoria:  Courtyard Hotel Arcadia www.citylodge.co.za
Mount Sheba: Mount Sheba, a Forever Lodge www.mount-sheba.co.za
Kruger Park: Kruger Park Lodge www.krugerparklodge.co.za
Swaziland: Lugogo Sun www.suninternational.com
Zululand: Bonamanzi Game Reserve www.bonamanzi.co.za
Howick: Fern Hill Hotel www.fernhillhotel.co.za
San Lameer: San Lameer Resort & Spa www.sanlameerhotel.com

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis evt. før avreise).

FORBEHOLD
Det tas forbehold om prisendringer på grunn av forhold som ligger utenfor vår kontroll. Dette gjelder i første rekke valutaendringer og økning av skatter og avgifter. Prisen som er oppgitt i programmet er beregnet på turen blir fulltegnet med 30 betalende deltagere.

TELEFON OG ELEKTRISITET
Norske mobiltelefoner virker i Sør Afrika og strømstyrken er 220 volt som her hjemme. Stikkontakter er imidlertid av en annen type. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste spesialforretning for el-utstyr.

TIDSFORSKJELL
Det er 1 times forskjell til Norge, dvs. at Sør-Afrika ligger 1 time før oss.

VAKSINER/MEDISINER
Kontakt ditt lokale helsekontor om hvilke vaksiner du trenger, det kan endre seg fra tid til annen og det er helsemyndighetene som er faginstans på dette. Områdene vi besøker er normalt ikke spesielt utsatt for malaria eller gulfeber, men som sagt henviser vi her til norske helsemyndigheter.

KLÆR
I Sør-Afrika er det for oss nordmenn alltid et behagelig klima. Lette sommerklær anbefales. Ta med en vindtett jakke og en lett genser kveldsbruk. Gode sko anbefales og husk badetøy. Sporty antrekk til dagbruk, men man skifter til normalt pent tøy til middag.

MAT OG DRIKKE
I Sør-Afrika trenger du ikke være spesielt forsiktig med hva du drikker eller spiser, men det anbefales ikke å drikke vann fra springen.  Mat og drikke er rimelig. Man får vanligvis en god middag med vin for ca kr 200,- på gode restauranter. Sør-Afrika er kjent for gode kvalitetsviner.

SHOPPING
Det meste er ganske rimelig i Sør-Afrika, og man kan gjøre en god handel på nesten alt. Gull og edelstener er forholdsvis billig, ellers er både klær, sko og skinnvarer (strutseskinn) rimelig. Vi besøker flere markeder, og kunsthåndverk av beste kvalitet kan kjøpes til en gunstig pris.

VALUTA
I dag kan vi få kjøpt sør-afrikanske rand i Norge, men til en meget dårlig kurs. Det er derfor bedre å veksle fra norske kroner til rand på flyplassen i Johannesburg. 1 rand (ZAR) tilsvarer 0,65 NOK (pr. mai 2018). Det er også tilgang på minibanker underveis, og betalingskort kan brukes på alle hoteller, restauranter og de fleste butikker.

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, kun gyldig pass. Passet må ha minimum to ledige sider ved siden av hverandre og være gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes. Det må medbringes bekreftelse for gyldig reiseforsikring.

NB! Navn i flybillett må stemme 100% overens med navn i pass, ellers kan man risikere å bli nektet ombordstigning av flyselskapet.

BARN UNDER 18 ÅR
Dersom man reiser med barn under 18 år, kreves det en fødselsattest med apostille for barnet med informasjon om barnet og begge foreldre. Apostillestempel fås hos Fylkesmannen. Mer informasjon om dette finnes på nettstedet http://www.dha.gov.za/

TRANSPORT
Vi bruker gode turistbusser på transportetappene og firehjulsdrevne «jeeps» på safariene. Det betyr at gruppen deles opp i mindre grupper på safari. Her fungerer sjåførene som guider, såkalte «driverguides».

TIPS
Det er inkludert tips for håndtering av bagasje på flyplasser og hoteller. Utover dette forventes det tips til guider, sjåfører og lokale hjelpere. Dette vil utgjøre ca kr 550,- pr. person. Dette samles inn og administreres av reiseleder. Hvis man ønsker å legge noe igjen på hotellrommene, anbefaler vi 15,- ZAR pr. deltager pr. natt. Når man er ute på restauranter på egenhånd forventes det tips på 10-15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen, da tips utgjør hoveddelen av servitørenes lønn.

SIKKERHET
Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten problemer. Vår reiseleder vil fortløpende informere om fornuftig adferd og evt. forholdsregler underveis.