Sør-Afrika: ferie med mening og norske avtrykk

/ Unik tur til Sør-Afrika

I samarbeid med Impande Foundation inviterer vi på en opplevelsesreise til Sør-Afrika:

 • Opplev Safari i KwaZulu Natal og kom nært på dyrelivet både til lands og vanns.
 • Besøk til det nylig åpnede minnesenteret hvor Nelson Mandela ble arrestert i 1962.
 • Opplev spektakulær natur og spennende historie hånd i hånd i Drakensbergfjellene
 • Møt den unike Zulu-kulturen og lokalbefolkning som engasjert forteller om sine religiøse og folkelige tradisjoner.
 • Møt barn og unge som kan se fremtiden lysere i møte gjennom barnehage- og skoleprosjekter.
 • Lytt til musikken og hør et av Sør-Afrikas beste skolekor.
 • Opplev hvordan nordmenn til ulike tider har satt sine fotavtrykk i Sør-Afrika: Hvalfangere i Durban, misjonærer i Zululand og utvandrergruppen fra Ørsta som havnet i Port Shepstone.
 • Se og opplev hvordan en liten norsk bistandsorganisasjon, IMPANDE, driver utviklingsarbeid på grasrotnivå.

Sør-Afrika kjennetegnes av mange spennende kontraster. På denne reisen får du en unik mulighet til å trenge dypere inn i både historien og hvordan folk egentlig har det i ulike befolkningsgrupper og sosiale lag i dag.

IMPANDE er norsk politisk/religiøs uavhengig og ideell bistandsstiftelse. Impande har drevet utviklingsarbeid i Sør-Natal i over 10 år, uten støtte fra NORAD. Impande er medlem av Innsamlingskontrollen og navnet IMPANDE betyr grasrot på Zulu-språket. Utviklingsfilosofien er å skape vesentlig og varig endring med små ressurser. IMPANDE driver ikke nødhjelp, men støtter grasrotprosjekter med lokal forankring. Bærebjelken i arbeidet er frivillig innsats. Så langt er det blitt levert ca 50 prosjekter rettet mot å gi barn og ungdom en bedre framtid. Arbeidet finansieres gjennom innsamlingsaksjoner, bedriftsstøtte, fondsstøtte og donasjoner fra enkeltpersoner.

Last ned reiseprogram

Reiseleder
Rolf Olsen

Avreiser

 • Avreisedato 19.02.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 10 dager
Skriv ut

Dag til dag program

DAG 1 - Onsdag 19. februar 2020

FLY fra NORGE til SØR-AFRIKA

Vi reiser fra Gardermoen med Turkish Airlines om ettermiddag. Turen går først til den nye flyplassen utenfor Istanbul hvor vi reiser  videre med samme selskap med kurs for Johannesburg (kun mellomlanding – ikke flybytte) og Durban i Sør-Afrika.

DAG 2 - Torsdag 20. februar 2020

Buss fra DURBAN til Bonamanzi Game Reserve

Etter mellomlanding i Johannesburg flyr vi videre til Durban, og lander der tidlig ettermiddag. Eksakte flytider vil fremkomme ved bestilling av turen. Når vi lander i Durban er vi i provinsen KwaZulu-Natal hvor Zulukongen UShaka hadde sitt berømte og stolte kongedømme. På flyplassen venter vår sjåfør med en god turistbuss  som tar oss nordover langs kysten til Bonamanzi Game Reserve hvor vi skal bo i to netter. Dette er en lodge som ligger i utkanten av den store nasjonalparken med det litt kompliserte navnet Hluhluwe-iMfolozi, og som var den aller første nasjonalparken som ble etablert i Sør-Afrika. Her er det et rikt dyre- og fugleliv og her er alle «de fem store»: Løve, leopard, elefant, neshorn og bøffel – i tillegg til sjiraffer, sebra, antiloper og mange flere. Store safariopplevelser venter oss! Vi sjekker inn på rommene våre og samles til en uformell bli-kjent-samling i forbindelese med middagen på lodgen. Vi får også se fargerik og sprek Zulu-dans! (Flymat og middag)

Kanskje vi får se litt elefantlek?
DAG 3 - Fredag 21. februar 2020

SAFARI TIL LANDS OG til VANNS

I dag skal vi opp før solen, og være ute i parken når fugler og dyr våkner til en ny dag. Intet er som en soloppgang i Afrika. Stemningen er magisk og vi får være en del av naturen som åpner øyne og sanser mot dagen som gryr fra øst. Med dagslyset er vi inne i eventyret hvor dyktige sjåfører tar oss rundt i safari-jeeper og forklarer alt vi ser.  Vi er på utkikk etter dyr, fugler, planter og andre naturopplevelser. Og vær sikker, vi vil se mange og mye! Vi er tilbake til lodge’n til en deilig frokost før vi sjekker ut og kjører ut til kystbyen St. Lucia. Helt her ute ved Det indiske hav skal vi på flodhestsafari. På trygg avstand fra en sikker båt skal vi skue disse fredelige dyrene som tilbringer hele dagen i vannet, mens du rusler opp på land i mørket og beiter gress og planter før de vender tilbake til det våte element. Vi er tilbake til  lodge’n til lunsj og har ettermiddagen til å slappe av og kose oss i vakre omgivelser eller ta en dukkert i bassenget. Om kvelden står middagsbordene dekket. (Frokost, lunsj og middag)

DAG 4 - Lørdag 22. februar 2020

TIL ESHOWE MISJONSSTASJON OG MANDELA CAPTURE SITE

Etter frokost setter vi oss igjen i bussen for å kjøre sørover igjen. Første stopp på dagens program er byen Eshowe, den eldste europeiske bosetningen i Zululand. Her fikk de norske misjonærene Hans Schrøder og Ommund Oftebro Zulukongens tillatelse til å etablere en misjonsstasjon i 1861. Etter Zulukrigen i 1879 gjorde engelskmennene byen til hovedstad i Zululand. Vi besøker den lutherske kirken og får innblikk i norsk misjonshistorie. Videre skal vi besøke en farm hvor de driver med sukkerrør, avskårne blomster og bananer. Her får vi innblikk i moderne sørafrikansk jordbruksproduksjon. Siden det er lørdag får vi ikke selve driften, men vi får god informasjon av ekteparet Jane og John Chennel som driver farmen. Vi legger til rette for lunsj i Eshowe før vi reiser videre til byen Howick hvor Nelson Mandela ble arrestert 5. august 1962. Her er det åpnet et stort minnesenter og vi kjenner historiens sus fra mannen som endret Sør-Afrika fra en rasistisk Apartheid-stat til det multikulturelle Sør-Afrika vi kjenner i dag. Vi sjekker inn på Fern Hill Hotel noen få kilometer  fra Howick, og legger til rette for middag i hotellets restaurant. (Frokost)

DAG 5 - Søndag 23. februar 2020

Drakensbergfjellene OG VIDERE TIL IMPANDES KJERNEOMRÅDE

Etter frokost besøker vi fossefallet Howick Falls. Mandela-seneteret og en lokal skofabrikk. Drakensbergfjellene strekker seg i en bue fra det østlige Kapplandet, gjennom Lesotho og grensetraktene mellom provinsene KwaZulu-Natal og Free State inn i Mpumalanga (tidl. Transvaal), hele 1 126 km lang og med høyeste topp på 3 482 moh. I dag skal vi kjøre den indre veien og oppleve de vakre fjellandskapene på vår ferd sørover med kurs for kjerneområdet for Impandes grasrotarbeid i KwaZulu-Natal. Det blir lunsj underveis, og vel framme på kyststripen sør for Durban, sjekker vi inn på San Lameer Resort som blir utgangspunkt for spennende besøk sammen med IMPANDE. Hotellet ligger vakkert til ved en lagune og i gangavstand til en nydelig strand ved Det indiske hav. Det er golfbane, svømmebasseng og SPA-anlegg ved hotellet, og selvsagt god matservering. Dette er et ideelt utgangspunkt for de siste dagene av vår innholdsrike tur. Om kvelden samles vi til felles middag på hotellet. (Frokost, lunsj og middag)

DAG 6 - Mandag 24. februar 2020

BESØK TIL IMPANDE-PROSJEKTER

I dag skal vi på prosjektsafari til ulike IMPANDE-prosjekter. Dette blir en dag hvor vi virkelig får komme bakenfor alle fasader og møte folk og kultur slik zuluene lever i dag. Besøkene er på afrikanernes premisser og vi kommer som deres gjester og får anledning til å vise vår solidaritet og støtte til en befolkning som i nesten to hundre år ble undertrykt og utnyttet av den hvite kolonimakten. Først går turen til Jerico School som er en av skolene som IMPANDE støtter. Her får vi høre skolekoret som er blant Sør-Afrikas beste! Deretter går turen til Hannes Shelter for voldsutsatte kvinner. Senteret er støttet av «Hannes minne» etter Hanne Løvlie som var en av de åtte som ble drept i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Vi blir servert en enkel lunsj på Hannes Shelter, og om ettermiddagen blir det igjen tid til å slappe av og hygge seg i vakre omgivelser. Den enkelte ordner seg med middag på hotellet og om kvelden vil Rolf Olsen holde et foredrag som vi har kalt «Norske fotavtrykk i Sør-Afrika». (Frokost og lunsj)

DAG 7 - Tirsdag 25. februar 2020

BESØK TIL IMPANDE-PROSJEKTER

Impande har bygget opp og støtter 25 barnehager i KwaZulu-Natal. Ettersom Impandes fokus er rettet mot å gi barn og ungdom en bedre framtid, er barnehagene blant kjernevirksomheten til Impande. Vi skal besøke barnehagene Tholimfundo og Stockozile, og får innføring i hvordan de drives og filosofien bak pedagogikk og kombinasjon av lek og undervisning. Vi legger til rette for lunsj og kjører deretter innom de norske Marburger-settlernes kirke i Port Shepstone. 34 norske familier fra Sunnmøre bosatte seg her i 1882. Dette skal ha vært den første norske kolonien utenfor Amerika. Her ser vi mange graver med norske navn og den gamle kirkesalen er gjort om til museum. Om ettermiddagen er vi tilbake på hotellet og har kvelden til disposisjon. (Frokost)

DAG 8 - Onsdag 26. februar 2020

SPENNENDE MØTE MED ZULU-KULTUREN

Dagens program er viet besøk til Kwanzimakwe-stammen, en av de ca 30 tradisjonelle stammer i denne delen av Zululand. Her får vi overraskende nærkontakt med dagens zuluer, vi kommer bokstavelig talt på innsiden. Programmet er lagt opp av en organisasjon som kaller seg WowZulu og ledes av to lokale kvinner. På vår vandring møter vi en lokal medisinmann (eller kvinne), en Sangoma, og får informasjon om gamle tradisjoner og ritualer. Vi skal besøke et lokalt gårdsbruk og vi skal få høre afrikanske historiefortellere. Vi får også kontakt med «den naturlige religionen» Shembe og hvordan den kommer til uttrykk i det moderne Sør-Afrika. Vi får servert lokal lunsj. Om ettermiddagen er vi igjen tilbake på hotellet og har kvelden til disposisjon.  (Frokost og lunsj)

NB: Programmet her i sør er ikke hundre prosent fastlagt, og kan bli noe endret dersom lokale forhold skulle tilsi det.

Vi bor fem netter på San Lameer Hotel Resort & Spa
DAG 9 - Torsdag 27. februar 2020

HJEMREISE FRA DURBAN

Vi står tidlig opp og reiser etter frokost direkte til Durban. Der blir det først en sightseeing, og deretter får vi tid til å besøke den sørlige halvkules flotteste akvarium og delfin-show og det blir muligheter til shopping for den som ennå har handlelyst. Om ettermiddagen må vi være på flyplassen i god tid før flyet vårt letter kurs for Johannesburg (kun mellomlanding – ikke flybytte), Istanbul og videre til Norge. (Frokost)

DAG 10 - Fredag 28. februar 2020

ANKOMST OSLO

Vi mellomlander i Istanbul og reiser videre til Oslo med ankomst på Gardermoen om formiddagen. Eksakte flytider oppgis ved bestilling av turen.

ROLF OLSEN

Reiseleder og daglig leder av Impande Foundation

Rolf Olsen er daglig leder av IMPANDE Foundation. Han er utdannet Dr. Business Adm., har bred bakgrunn fra norsk næringsliv og har jobbet med organisasjonsutvikling i flere store selskap i Norge. I tillegg har han et brennende engasjement for den fargede befolkningen i Sør-Afrika, og særlig barn og unge. Han kjenner Sør-Afrika meget godt, og vil ta oss med på innsiden av folk og kultur med informasjon og foredrag underveis.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo – Durban – Oslo
 • Flyskatter og avgifter (kr 3 727,- pr. mai 2019)
 • Transport ifølge det oppsatte program i Sør-Afrika
 • Innkvartering på gode hoteller
 • Frokost alle dager, + måltider som oppgitt (i parentes) etter hver dag
 • Inngangspenger og besøk som er nevnt i programmet
 • Norsk reiseleder

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til guide, sjåfør, hoteller og restauranter
 • Måltider som ikke er beskrevet og drikke til de fleste inkluderte måltider

 

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

BOSTEDER

Hluhluwe: Bonamanzi Game Reserve 
Howick: Fern Hill Hotel 
San Lameer: San Lameer Resort & Spa 

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis evt. før avreise).

FORBEHOLD
Det tas forbehold om prisendringer på grunn av forhold som ligger utenfor vår kontroll. Dette gjelder i første rekke valutaendringer og økning av skatter og avgifter. Prisen som er oppgitt er beregnet på minimum 30 betalende deltagere.

TELEFON OG ELEKTRISITET
Norske mobiltelefoner virker i Sør Afrika og strømstyrken er 220 volt som her hjemme. Stikkontakter er imidlertid av en annen type. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste spesialforretning for el-utstyr.

TIDSFORSKJELL
Det er 1 times forskjell til Norge, dvs. at Sør-Afrika ligger 1 time før oss.

VAKSINER/MEDISINER
Kontakt ditt lokale helsekontor om hvilke vaksiner du trenger, det kan endre seg fra tid til annen og det er helsemyndighetene som er faginstans på dette. Områdene vi besøker er normalt ikke spesielt utsatt for malaria eller gulfeber, men som sagt henviser vi her til norske helsemyndigheter.

KLÆR
I Sør-Afrika er det for oss nordmenn alltid et behagelig klima. Lette sommerklær anbefales. Ta med en vindtett jakke og en lett genser kveldsbruk. Gode sko anbefales og husk badetøy. Sporty antrekk til dagbruk, men man skifter til normalt pent tøy til middag.

MAT OG DRIKKE
I Sør-Afrika trenger du ikke være spesielt forsiktig med hva du drikker eller spiser, men det anbefales ikke å drikke vann fra springen.  Mat og drikke er rimelig. Man får vanligvis en god middag med vin for ca kr 200,- på gode restauranter. Sør-Afrika er kjent for gode kvalitetsviner.

SHOPPING
Det meste er ganske rimelig i Sør-Afrika, og man kan gjøre en god handel på nesten alt. Gull og edelstener er forholdsvis billig, ellers er både klær, sko og skinnvarer (strutseskinn) rimelig. Vi besøker noen markeder, og kunsthåndverk av beste kvalitet kan kjøpes til en gunstig pris.

VALUTA
I dag kan vi få kjøpt sør-afrikanske rand i Norge, men til en meget dårlig kurs. Det er derfor bedre å veksle fra norske kroner til rand på flyplassen i Johannesburg. 1 rand (ZAR) tilsvarer ca 0,65 NOK (pr. mai 2019). Det er også tilgang på minibanker underveis, og betalingskort kan brukes på alle hoteller, restauranter og de fleste butikker.

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, kun gyldig pass. Passet må ha minimum to ledige sider ved siden av hverandre og være gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes. Det må medbringes bekreftelse for gyldig reiseforsikring.

NB! Navn i flybillett må stemme 100% overens med navn i pass, ellers kan man risikere å bli nektet ombordstigning av flyselskapet.

BARN UNDER 18 ÅR
Dersom man reiser med barn under 18 år, kreves det en fødselsattest med apostille for barnet med informasjon om barnet og begge foreldre. Apostillestempel fås hos Fylkesmannen. Mer informasjon om dette finnes på nettstedet http://www.dha.gov.za/

TRANSPORT
Vi bruker gode turistbusser på transportetappene og firehjulsdrevne «jeeps» på safariene. Det betyr at gruppen deles opp i mindre grupper på safari. Her fungerer sjåførene som guider, såkalte «driverguides».

TIPS
Det er inkludert tips for håndtering av bagasje på flyplasser og hoteller. Utover dette forventes det tips til sjåfør og lokale hjelpere underveis. Dette vil utgjøre ca kr 450,- pr. person. Dette samles inn og administreres av reiseleder. Hvis man ønsker å legge noe igjen på hotellrommene, anbefaler vi 15,- ZAR pr. deltager pr. natt. Når man er ute på restauranter på egenhånd forventes det tips på 10-15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen, da tips utgjør hoveddelen av servitørenes lønn.

SIKKERHET
Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten problemer. Vår reiseleder vil fortløpende informere om fornuftig adferd og evt. forholdsregler underveis.