Indonesia Indah – Vakre Indonesia

/ Java, tre dagers vandretur på Sulawesi, og en smak av Bali

Indonesia – det store og fjerne øyriket i Sørøst-Asia – lokker med mangfold og opplevelser. Et kjøkken fullt av overraskelser og nye smaksopplevelser. Vi inviterer til å bli med på å smake på en sammensatt kultur i et vakkert land. Og til å senke skuldrene og nyte en god kopp kaffe, enten den er av typen Java, Bali eller Toraja.

 • Vi vil bestige Borobodur – «det kosmiske berg», terrasse over terrasse med Buddha-statuer
 • Utforske vulkaner og sultanpalasser, batikk og skyggedukketeater
 •  Vandre gjennom torajaenes risterrasser og være hjemme i deres landsbyarkitektur på Sulawesi
 •  Gå landgangen på en makassar-skonnert og lære om buginesernes stolte sjøfarertradisjoner
 •  Drive litt dank på Bali – der velvære risler inn til tonene av gamelanmusikk

Drømmestrender og vaiende palmer, frodig jungelvegetasjon, varme og åpne mennesker, praktfull tempelarkitektur, eksotisk musikk og uttrykksfulle, hemmelighetsfulle danser…

Indonesia Indah from Escape Travel on Vimeo.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 36 800,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 17.08.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 18 dager
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 17.08.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 18 dager
 • Priser fra 36 800,-

Indoneserne omtaler sitt land som “Våre øyer og vårt hav”, – med rette, for her er 13.677 øyer spredt utover et område som i utstrekning tilsvarer Europa fra Irland til Det Kaspiske hav.

Indoneserne taler også om ”enhet i mangfoldet”. Enheten vil vi se i det indonesiske flagg og presidentens portretter overalt, i felles valuta og det nasjonale språk i alle offentlige sammenhenger. Mangfoldet er minst like iøynefallende, drøyt 200 millioner mennesker fordeler seg på i alle fall 100 forskjellige etniske grupper – og det sies at de taler mer enn 300 innbyrdes uforståelige språk. Hver øy har sin kultur og sine tradisjoner, og naturen varier fra vakre Bali med de mest velstelte risterrasser til de rå og uferdige vulkanene på Java, og det som ennå er igjen av regnskog på fjernere øyer og korallrev langs kystene. Vi vil bli slått av hvor forskjellige menneskene tross alt er, hvor forskjellige landskapene er, hvor forskjellige kulturene er – og allikevel: Dette er Indonesia, – og vi skal fordype oss litt i kjerneområder i et fascinerende land med noen av verdens varmeste og vennligste mennesker som innbyggere. Vi vil erfare at den karakteristikken ikke er en klisjé!

Vi skal oppleve kulturelle høydepunkter som Midt-Javas sultanpalasser og templer, torajaenes byggeskikk og graver på Sulawesi, Balis magiske skjønnhet, sterke tradisjoner og jordnære hverdagsliv. Vi skal også gi oss tid til mer ukjente perler: Bakveiene på Java, omveiene på Sulawesi, med et kongedømme de færreste har hørt om, smågrender på Bali som vi ikke engang har drømt om. Utrolig vakre landskaper, spennende og levende kulturer, mennesker som har en trygghet og varme i seg som smitter over på oss og gjør det godt å være der, godt å være sammen med dem. Og så musikken deres – fra Javas blide fløytetoner til bambusjanitsjarene på Sulawesi til de allestedsnærværende gongene i Balis gamelanorkestere. Hver landsby har sitt orkester – minst ett!

Sentral-Java, med imponerende minnesmerker fra fordums storhet; den buddhistiske helligdom Borobodur er et av verdens underverker, og hinduenes Prambanan kommer ikke langt etter. Sentral-Java har fremdeles en anelse av forfinet eleganse fra sultanenes tid – og en levende kultur som fostrer dansere, malere, musikere og batikk-kunstnere. Og rett bak moskeenes rettroenhet, med blikket rettet mot vulkanene, lever fremdeles den gamle mystikken.

Sulawesi er annerledes. Vulkanene avløses av kalkstensberg, kystbefolkningen har krysset verdenshavene gjennom århundreder og har blikket vendt utover. Og mot Mekka. Oppe i fjellene lever imidlertid andre folk, fremfor alt torajaene, som ærer vannbøffelen nesten like høyt som de ærer Kristus – og deres liv og høytider reguleres av rismarkenes årssyklus og møysommelig utformet protokoll. Døden er et viktig samtaleemne i Torajaland – er vi heldige, får vi oppleve en begravelse!

Til sist: Bali – og intet mer behøver å sies. Bali er en evig fest. Her er tempelhøytider, danseforestillinger, seremonier til hindugudenes ære i hvert hus. Ikke noe sted er lyset så varmt og rent, farvene så ekte, musikken så sildrende, dynamisk herlig. Dessuten er det fantastiske strender. Ikke minst i byen som er vår base, Jimbaran. En autentisk balinesisk by med få hoteller, enda færre barer, men et ekte marked med vanlige mennesker, og en ”evig” lang strand, passe langgrunn med fin sand, beskyttet av et korallrev i horisonten. Godt å være der – et utmerket sted å hvile, et glimrende utgangspunkt for oppdagelser.         

– I juli og august kommer tørr kjølig luft fra Australia inn over de østlige delene av Indonesia. Himmelen er høy og blå, det er god oppdrift, så det er sesong for drageflyvning. Luften er frisk, så varmen på dagtid føles behagelig. Nettene er lune, men ut på morgenkvisten blir det nesten kjølig, med dugg, og det er godt å trekke lakenet opp under haken. Verden er fremdeles grønn etter regntiden som slutter i april, men enda ikke tørr, som den vil bli i oktober, før en ny regntid braker løs. Det er når det er sommer i Norge at det er den beste tiden for å reise til Indonesia!!

Vi synes Indonesia er en fryd, nesten vårt annet hjemland. Bli med, og opplev hvorfor!

 

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - 17. august

Avreise

Vi reiser fra Oslo med Qatar Airways direkte til Doha. Et par timer i transitt før vi reiser videre mot Jakarta.

Dag 2 - 18. august

Ankomst Solo

Vi ankommer Jakarta litt ut på morgenen. Etter innreiseformaliteter er det en times flytur med Garuda Indonesia til Solo, i hjertet av Java. De fleste vil være modne for å hvile litt, men rett utenfor porten ligger en myldrende javansk by – Solo har stil, så vi vil nok ut og se oss litt om også.

Dag 3 - 19. august

Solo

Solo har to viktige palasser, selve sultanpalasset, og palasset til hans onkel, Mangkunegaran. Begge er verd et besøk, sultanpalasset mest for å se selve anlegget, gjort etter allehånde retningslinjer fra javansk kosmologi og tradisjon, mens onkelens palass er strålende i javansk byggestil med europeiske elementer, med et museum fullt av kongelige regalia og minner, omgitt av en vakker have. Vi vil også besøke en av byens fine markedshaller, full av Østens krydder og batikk, dufter og farver. Om gudene tillater, skal vi så besøke det gamle før-islamske tempelkomplekset Candi Suku, nesten tusen meter over havet. Helligdommer er bygget som pyramider i mellomamerikansk maya-stil, og relieffer er utformet som bilder fra skyggedukketeateret, mange av dem med påfallende naturalistiske erotiske motiver. Hvem var javanerne som bygde dette, og hvorfor – mange spørsmål stemmer til undring. Landskapet med grønne åser og tehaver er en fryd for øyet!

Dag 4 - 20. august

Solo – Prambanan – Yogyakarta

Vi begynner dagen med drøye to timers kjøring gjennom sukkerplantasjer og alleer av eldgamle tamarindtrær. Det begynner å gå opp for oss at Java er tett befolket! Trafikken er intens, men uten aggresjon. Første stopp er Den slanke jomfrus tempel i Prambanan, et kompleks av tre hovedkapeller i sort sandsten. Her er scener fra den javanske versjon av det indiske ramayana-eposet skåret i sten som en tegneserie, med meget vel bevarte detaljer, 1200 år gamle. På UNESCOs verdensarvliste. Om tiden tillater, vil vi prøve å lirke bussen ut på mindre veier over rismarkene, for å strekke litt på bena og lete etter monumenter som ikke står på noe turistprogram.

Herfra er det kort vei inn til sentrum av Yogyakarta, den andre viktige sultanby. Her var sultanen i fremste linje som frihetskjemper mot hollenderne, og hans sønn er idag en fremtredende politiker. Han har sin residens i det gamle palasset, som er et praktfullt anlegg av haver og gårdsplasser. Rundt det kongelige hus er det et aktivt kulturliv, med danseskoler og håndverkere som sølvsmeder, batikkunstnere og dukkemakere. – Intet javansk hjem uten sangfugler, heller ikke sultanens. Rett ved siden av palasset ligger fuglemarkedet hvor enhver synger med sitt nebb for å invitere kjøpere og imponere besøkende. Vårt hotell ligger meget sentralt, en fin base for å utforske kveldsmylderet på Malioboro-gaten. Bysentrum foreslått til UNESCOs verdensarvliste.

Prambanan
Dag 5 - 21. august

Yogyakarta – Dieng – Yogyakarta

Vi skal opp i skyene, 2000 meter over havet. Jorden er ung og uferdig: Her ligger en samling av hindutempler fra sjuhundretallet e. Kr. i et trolsk landskap av boblende mudderpøler og dampende svovelkilder. Skyer driver gjennom landskapet, fjellvinden er kjølig, landsbymoskeen kaller til lovprisning av Allah, men folk sniker seg til templene for å ofre til hindugudene. Og turen hit, fra lavlandets sukkerplantasjer opp i risterrasser og så et belte av kål og potetåkre før ukruttet overtar, et loddrett snitt gjennom Javas fruktbare vulkanlandskap. På kvelden blir det javansk dans. Kostymer og tablåer er vakre, musikken er meget fremmed, med toner på skalaer som er annerledes enn vår. For den som klarer å hengi seg, fyller den javanske gamelanmusikken sjel og sinn og setter seg dypt fast.

Borobodur
Dag 6 - 22. august

Yogyakarta – Borobodur - Yogyakarta

Vi begynner dagen med å bestige et av verdens underverker, Borobodur, ”det kosmiske berget”. Dette var et forunderlig sted for pilegrimer for tusen år siden og mer, det skaper forundring og glede for besøkende også idag. Et mektig monument med en enorm symbol-mettet detaljrikdom. Står naturligvis på UNESCOs verdensarvliste. Vi fortsetter å utforske Yogyakarta severdigheter – og butikkene. Batikk, sølv, allverdens håndverk!

Borobodur
Dag 7 - 23. august

Yogyakarta – Makassar – Torajaland

Tidlig morgenfly fra Yogyakarta til Makassar, hovedstad i provinsen Syd-Sulawesi. Vi gir oss straks ut på landeveien til Tanah Toraja (ca. 33 mil). Landskapet er ubeskrivelig vakkert. Vi følger kysten, med kalkstensfjell bak rismarkene og stredet mot Borneo på den andre siden. Vi gjør hyggelige landsbystopp, spiser lunsj i Parepare, og fortsetter med nydelig utsikt over fjellandskapene før solnedgangslyset forgyller rismarkene i Torajaland. Det er mørkt innen vi når sentrum i Toraja, Rantepao. Men hotellets have er full av blomster, og fuglene sover, for å være i form til å vekke oss med sang neste morgen.

Dag 8 - 24. august

Torajaland – vandring til Batutumonga (ca 10 km)

Vi våkner til opplevelser av en sterk kultur i et fint høylandslandskap. Frisk luft og sol gir liv til frodige rismarker kranset av bambusskog. Der kalkstensåser bryter opp åkerlandet, bygger torajaene sine grender, tradisjonelt med solide trehus, reist på stolper for å holde utøy vekk, med bambusrør til tak. Veggene er fullstendig dekket av relieffer i tre. Med høye gavler ser husene nærmest ut som vikingskip i landskapet. – Vi kom hit med båter, sier torajaene, og mener at det er derfor husene ser ut som skip til denne dag.

Etter en visitt på markedsplassen i Rantepao kjører vi til vevernes landsby Sa´dan, hvor vi ser tradisjonelle mønstre fra husvegger og mytologi bli lagt inn i tekstiler. Derfra til Palawa, en fin grend med noen flotte hus der gavlene holdes oppe av høye stolper som er dekorert med 20-25 bøffelgevirer, horn av dyr som har vært ofret ved begravelser for at avdøde skulle få dem med seg til ”landet østafor”. Her tar vi på godt fottøy, solhatt og en sekk for et par klesskift, tannbørste, kamera og vannflaske, og begir oss på vandring i det praktfulle landskapet. Vi går gjennom rismarker og kaffeplantasjer, utforsker kakaotrær og vanilje, kommer inn i skyggen av skimrende grønn skog, svales av bambuslunder, krysser forfriskende bekker på broer laget av fem-seks bambusrør. Stiene går i forholdsvis flatt landskap, som ikke bør skremme noen, mens vi krysser rismarker, fra terrasse til terrasse, på de smale demningene som holder vann på plass for å gi liv til risplantene. Det kan være glatt og litt strevsomt, selv den beste kan plumpe i! Over åker og skog hever høye kalkstensfjell seg, og fjellene har ”øyne”, hull som viser seg å være uthogde gravkamre, der de døde er stedt til hvile i håpet om en bedre verden etter denne. På jordene og i små landsbyer går livet sin gang, lite påvirket av vår tids stress, og vi lærer fort å hilse med et ”selamat siang”, god dag, og spørre ”apa kabar”, hvordan står det til? Og hører stadige «kasi gulagula», gi oss sukkertøy!

Ut på ettermiddagen når vi fram til Batutumonga, en landsby som tilbyr overnatting på flatseng i det som kalles en losmen, et enkelt pensjonat for vandrere som oss.

Dag 9 - 25. august

Torajaland – vandringen fortsetter, ca. 14 km

Stien fører oss videre mot det mektige fjellet Loko´mata, det høyeste i området. Men vi skal ikke klatre, vår sti fører oss bare dypere inn i drømmelandskapet, over hengebroer av bambus, til vakre gamle hus og grender, gjennom plantasjer og palmelunder. Denne andre natten på vår gå-tur innkvarteres vi på madrasser i fellesrom i et gammelt tradisjonelt hus i landsbyen Pangala Limbung som ligger praktfullt til mellom bambusskog og rismarker i en solfylt, vennlig dal. Innkvarteringen er meget enkel, men grei nok for en natt.

Dag 10 - 26. august

Torajaland – siste dag på stiene, ca 12 km

Vi våkner av hanegal, og det er en glede å spise enkel frokost i dus morgendis. Gåturen og landskapet gir en ro som etterhvert setter seg i kroppen og gjør godt. Det er stigning i programmet, dagens morgenetappe er den vakreste av alle. Utpå dagen er det allikevel slutt, vi støter på landvei igjen, og møter vår buss som kjører oss tilbake til Rantepao, hvor vi gjenforenes med kofferter og saker og ting, hotellet har gode madrasser og masser av varmt vann i dusjen – og rommene ligger i en frodig blomsterhave.

Dag 11 - 27. august

Rantepao

Vi har enda mye å se i Rantepao og området rundt – denne dagen med transport! Så mye i Torajaland dreier seg om gravskikker, og vi skal se klippegraver i Lemo og de flotte konge-gravene i Suaya, der det er laget flotte trefigurer som er kledd med jakke og bukse og hodetørkle og stilt opp på et galleri så de kan følge med i de levendes liv. Babygraven i et tre ved Sangalla’ er gripende. Er det seremonier på gang, ryktes det fort, og vi lar oss gjerne invitere til å være med. Forrige gang kjøpte vi en liten gris som var vårt bidrag til festen. Den ble slaktet og tilberedt etter alle kunstens regler, og vi var virkelig en del av feiringen. Toraja-kaffe i en tradisjonell landsby smaker godt! – Mange grender i Torajaland er foreslått til UNESCOs verdensarvliste.

Dag 12 - 28. august

Rantepao – Sengkang

Enda en av disse flotte kjøreetappene, fra høylandet til havets overflate ved Palopo, i krappe svinger ned gjennom tett tropisk skog. Herfra kommer vi inn i buginesernes kjerneområde, muslimer som har lært at gjestevennlighet er et av islams viktigste bud. Vi besøker trolig en silkefarm, og ser veverier der silken veves til stoffer som brukes til ”skjørt” for både menn og kvinner, silkesarongene i dette området er virkelig festantrekk! Vi skal prøve å nå en liten båttur på sjøen Tempe, og kjører til den lille byen Sengkang for middag og enkel overnatting.

Dag 13 - 29. august

Sengkang – Watampone – Makassar

Første del av dagen kjører vi ut til østkysten igjen, til havnebyen Watampone. Her bor bajau, «sjøsigøynere» og buginesere, et sjøens folk som lever av fiske og sjøfart mellom øyene. Vi fortsetter sørover langs kysten, gjennom maleriske og blide bugineser-landsbyer. Deres byggestil er karakteristisk, hus på stolper med flotte gavler, deres gjestfrihet er legendarisk, og det er også deres sjømannskap. Deretter skjærer veien gjennom dype kløfter i kalkstenslandskapet, og plutselig er vi tilbake på vestkysten, der vi besøker sommerfugldalen i Bantimurung, et lite paradis av en nasjonalpark, selv om de fleste sommerfuglene er satt på kappenåler og solgt. Utpå ettermiddagen når vi fram til den stolte gamle sjøfarerbyen Makassar, som også var sentrum for hollendernes erobring av denne delen av verden. Middag er ikke inkludert – godt med litt tid til eget initiativ. Flere restauranter i gatene omkring – og gå ikke glipp av havnepromenaden med ”kaki lima”, de fembente, en kilometer-lang rekke av suppekjøkkener og fresende wok-gryter som mobiliseres hver eneste kveld i skumringen, en kulinarisk opplevelse, og en studie i folkeliv. Avslutt med es buah, knust is med fruktsalat og kondensert melk over. Lett å bli avhengig!

Dag 14 - 30. august

Makassar – Bali

Vi begynner dagen med å se nederlendernes festning Fort Rotterdam, sentrum for deres undertrykkelse av øyene i øst, og utforske fiskebasaren og havnen i Makassar, med den lange rekken av karakteristiske makassarskonnerter. Hvem tør prøve seg opp en landgang – og konkurrere med lastegutta som piler opp og ned med kunstgjødselssekker og teaktømmer på skuldrene? Bugineserne seilte helt til Øst-Afrika med disse skutene for hundrevis av år siden – hvem skulle ellers ha befolket kystene av Madagaskar og gitt bukter og odder indonesiske navn?

På ettermiddagen flyr vi til Bali, og det er bare en kort tur til vårt hotell i Jimbaran. Vi kommer nok for sent til å se solnedgangen, men intet skal hindre oss i å få strandsand mellom tærne. Bare en smal bygdevei skiller hotellet fra stranden. Vi lar følelsen av Bali synke inn.

Dag 15 - 31. august

Dagen er til fri disposisjon, men vi anbefaler en tidlig morgentur på markedet i Jimbaran. Det våkner allerede ved tretiden. Vi behøver ikke stå så tidlig opp, men se gjerne markedet før frokost, mens det ennå er myldrende og hektisk. Et balinesisk marked er kvinnenes prosjekt, og den dag idag er det få menn som våger seg inn mellom kvinnene som styrer handelen. På ettermiddagen drar vi ut til et av kysttemplene og ser silhuettene av pagoder tegne seg mot en gylden himmel. – Og så er vi klar for grillet fisk og sjømat på stranden i Jimbaran, intet skal hindre oss i den ultimate matglede!

Jimbaran-stranden
Dag 16 - 1. september

Bali

Vi skal gi oss tid til en opplevelse av bakveiene på Bali. Vi drar først ut mot øst, til Klungkung, der den gamle ”rådstua” gir muligheter for å snakke om balinesernes heroisme i møtet med hollenderne, og deres farverike mytologi gjenskapt i takmalerier som skildrer ”skjærsildens” redsler – til skrekk og advarsel. Herfra legger vi veien til Sidemen, en liten dal hvor risterrassene helt tar overhånd, og hvor veverne tryller fram klede som får oss til å handle i metervis og baller. I Besakih ser vi alle balineseres «modertempel», der øyas familier har helligdommer viet guder og forfedre. Dagen tilrettelegges så vi får maksimalt ut av den, etter hva vi har av energi og tilgang på ressurspersoner.

– Vil noen til Kuta også, for å slå ut med håret?

Dag 17 - 2. september

Bali - hjemreise

Formiddagen til fri disposisjon, før vi på ettermiddagen må innse at det er på tide å bryte opp og dra den korte veien til flyplassen for å sjekke inn for Qatar Airways og første etappe av hjemreisen, som går til Doha. Noen timers opphold for flybytte, og så begynner den lange natten mot Europa.

Dag 18 - 3. september

Hjem

Vi ankommer Oslo i de årle høstmorgen.

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise Oslo – Jakarta // Bali – Oslo med Qatar Airways
 • Flyreiser innenriks i følge program
 • All lokal transport 
 • Inngangspenger samt danseforestillinger på Bali og Java
 • 15 hotellnetter med frokost samt 18 lunsjer/middager av god lokal standard, dvs. godt og vel halv pensjon
 • Norsk, lokalkjent reiseleder som er med hele veien fra Oslo

Ikke inkludert

 • Personlige forsikringer (anbefales tegnet)
 • Drikke til måltider
 • Tips til sjåfører, lokale guider og hotellpersonell
 • Alternativt program i Torajaland for dem som ikke ønsker vandretur (det er mye å se i Rantepao)

Prisen er basert på 16 deltakere samt kjente skatter og avgifter pr. desember 2018. (Se våre reisebetingelser)

18 – 20. aug.: Royal Surakarta Heritage, Solo

20 – 23. aug.: Santika Hotel, Jogjakarta

23 – 24 og 26 – 28. aug.: Missiliana Hotel Toraja 

29 – 30. aug.: Aston Hotel Makassar 

30. aug. – 2. sep.: Jimbaran Bay Resort 

Under vandreturen i Torajaland 24 – 26. aug. meget enkel «landsbyinnkvartering», og i Sengkang 28-29. aug. har hotellet rose-kategori, ikke stjerner, og ingen hjemmeside.