Irans høydepunkter

/ Historiens sus og samtidens liv i Iran

Dette er reisen for den eventyrlystne, for deg som er interessert i kultur og historie og som er nysgjerrig på verden. Vi inviterer deg med på en opplevelsesreise i Iran!

Gled deg til:

 • Teherans sydende basarer
 • Isfahan – en fest for øyet med sine rikt utsmykkede moskeer og sin historiske basar
 • Persepolis – Darius den stores antikke hovedstad og et av de mest imponerende arkeologiske steder i verden
 • Shiraz – de persiske poetenes by, en grønn oase med roser og nattergaler
 • Gjestfrie og vennlige mennesker

Om du ikke har vært her før, kan vi nesten garantere en overraskelse. Først myldrende, hektiske Teheran, så går ferden videre til noen av Irans vakreste byer. Iran er storslåtte landskaper, historiemettede ruiner, basarer fylt til randen av eksotiske varer, kvinner i chador – noen med nyopererte neser og fine frisyrer som stiller ut under hodetørkleet. Og den eldgamle tradisjonen med å vise gjestfrihet til alle, gjør et dypt inntrykk.

Vær forberedt på at endringer kan skje underveis. Det er virkelig ikke mange turister som kjører landeveien gjennom Iran, men erfaring fra tilsvarende turer gjennom flere år har lært oss at dette er eventuelle anstrengelser verd. Veiene er bra, og bussene gode nok. Stedvis er vi langt utenfor turismens store hovedfartsårer – absolutt mest på godt. Det er en flott tur, blant mennesker som omslutter oss med interesse og varme, med åpne, spørrende ansikter og bankende hjerter.

Velkommen til en spennende og interessant reise! Iran vil overraske, lære oss noe, glede oss!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 22 925,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 04.04.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 10 dager
Reiseleder
Dag Eivind Husebye

Avreiser

 • Avreisedato 04.04.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 10 dager
 • Priser fra 22 925,-
 • Masjid-I Imam, Shah Mosque Isfahan Iran
 • Masjid-i Jami, Isfahan, Iran
 • Madraseh-ye Khan, Shiraz, Iran
 • Shiraz, Iran
 • Iran
 • Ruins of the Apadana, Persepolis, Iran
 • Yazd. Iran
 • Nasir Al-Mulk Mosque (Pink Mosque) in Shiraz, Iran.
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

4. april Oslo – Teheran

Avreise fra Oslo lørdag ettermiddag med Qatar Airways via Doha. Ankomst Teheran tidlig neste morgen.

Azadi Tower, the landmark of Tehran, Iran
Dag 2 og 3

5. - 6. april - Teheran

Transport til hotellet for frokost, og etter en kort hvil er vi klare for gjennom de neste to dagene å se Teheran – en ung hovedstad i et gammelt land. Den har bare vært hovedstad et par hundre år, og har de siste tiår vokst med eksplosiv fart. Det merkes i bybildet og i trafikken. Vi passerer Teherans sydende basar der klager og en voksende opposisjon førte til at revolusjonen brøt ut i 1978. Vi besøker det antropologiske museum, et keramikkmuseum, ser fargerike persiske tepper og besøker et av den siste shahens palasser i den nordlige delen av Teheran.

Dag 4

7. april - Teheran – Isfahan via Kashan

Vi fortsetter på motorvei mot sør, til Kashan – det lyder av tepper! Vi ser den fine haven i landsbyen Fin og forundres over deres fontener og vannkanaler. I selve Kashan besøker vi et av de gamle rikmannshusene, gjerne Borojerdis hus, bygget til hans brud da de skulle gifte seg, og dekorert etter alle kunstens regler av en kongelig maler. Det tok 150 manns innsats i atten år å fullføre det. Vi når Isfahan ut på sen ettermiddag.

Khajoo bridge over Zayandeh river, Isfahan, Iran. long exposure.
Dag 5 og 6

8. og 9. april - Isfahan

”Isfahan er halve verden”, sier et ordtak. Byen har røtter fra mer enn 2500 år tilbake. Til alle tider har det ligget en by i oasen, men høydepunktet ble nådd under Shah Abbas, og gullalderen strakte seg gjennom hele 1600-tallet. For 500 år siden var dette hovedstaden i det store persiske riket. Senere ble den flyttet til Shiraz og senest til Teheran.

Isfahan er fortsatt en utrolig vakker by, med monumenter som er blant de fineste i den islamske verden. Utgangspunktet er det som i dag kalles Imam Khomeini-plassen, tidligere kjent som Naghsh-e Jahan, «et bilde av verden», omgitt av en unik samling strålende byggverk. Kronen på verket er Imamens Moské, dekket av blå fliser som skifter nyanser i takt med dagslyset, en av de vakreste og blåeste moskeer under himmelen. Reist i 1638, perfekt posisjonert mot Mekka.

Både utvendig og innvendig er helligdommen kledd med den asurblå mosaikken som er så typisk for Isfahan. Ved samme plass, fra tidlig 1600-tall, enda en vakker moské, Sheikh Lotfolah, og Ali Ghapu-palasset. Vi skal gi oss god tid til å la inntrykkene av dette stedet synke og feste seg i bevisstheten. Vi besøker den gamle bazaren. Den er meget garvet som ikke faller for fristelser her! Og vi ser den praktfulle armenske Vår frelser-katedralen, dekorert med islamske, persiske og vesterlandske elementer. Langs elven Zayandè ligger tehusene på rad og rekke, og de som ikke drikker te, røker vannpipe.

Dag 7

10. april - Isfahan – Shiraz

Vi fortsetter langs gode veier gjennom ørkenen og stopper i Pasargadae, det forunderlige monumentet på en vindblåst høyde der den første store shah, Kyros, ligger begravd. – En historie å fortelle i et landskap å huske.

Madraseh-ye Khan, Shiraz
Dag 8

11. april - Shiraz - Persepolis - Shiraz

Persepolis, uten tvil et av de mest imponerende arkeologiske steder i verden. Den store kong Darius I begynte å bygge en ny hovedstad her, men den ble bare kulisser til hans nyttårsfeiringer. Xerxes videreførte tradisjonene og reiste ”Alle nasjoners port”. Palassene ble ødelagt under Alexander den Stores erobring, men mye står tilbake. Ingen vil noensinne glemme relieffene med de uendelige rekker av delegater fra beseirede folkeslag som bærer fram gaver og viser perserkongen sin underkastelse. Vi skal også se kong Darius’ grav i Naqsh-e Rostam – og andre stormenns graver i fjellsiden. – Etter dette er det godt å fortape seg i speilmosaikker og dype haver i frodige Shiraz.

Persepolis
Dag 9

12. april - Shiraz

For iranere gir bare tanken på Shiraz bilder av eleganse, og en livsstil som ikke har sett sin like i vår verden, et resultat av en gammel og lærd sivilisasjon. Dette er en overveldende oase av grønnsvær og kultur midt i et karrig landskap, det er en by med roser, nattergaler, kjærlighet – og i tidligere tider: vin. Det er poesiens by, Saadi og Hafez’ hjemsted. Dikternes legendariske haver er borte, men byen har fine parker, og vi skal se de to mesternes graver. Her ligger byens beste tehus. I skyggefulle alkover omgitt av rennende vann leser unge piker, med tørkle over det sorte håret, om vinens glede og kjærlighetens smerte. – Jo, noe av Shiraz’ poesi er her fremdeles! Byen har presteskoler, og vi får lære om – og kanskje møte – noen av de lærde. Shiraz’ Vakil-basar er et eventyr, Nasir almolk-moskeen har glassmosaikkvinduer som kaster et spennende lys over vakre tepper, og flisarbeider av en annen verden. Shah e Charagh-mauseoleet er en verden av lys og speilreflekser, viet to shialedere som i sin tid døde for sin tro.

I 18 tiden reiser vi til en restaurant for felles avskjedsmiddag før vi kjøres tilbake til hotellet for noen timers avslapning før hjemreise.

Dag 10

13. april - Hjemreise

Avreise fra flyplassen i Shiraz kl. 0555 via Doha, ankomst Oslo kl. 1315

Reisebetingelser

Prisen er basert på min. 20 deltakere.  Vi tar forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, bytte av hoteller, endring i rekkefølgen av programposter osv. både før avreise og etter at turen har startet.

Prisen inkluderer:

 • Flyreise Oslo – Doha– Teheran/Shiraz – Doha– Oslo med Qatar Airways
 • Rundreisen iflg. programmet på 4-stjerners hoteller.
 • Måltider på flyene, halvpensjon (frokost og lunsj) på hele turen.
 • Alle utflukter, sightseeinger, inngangsbilletter etc. iflg. programmet
 • Norsk reiseleder og iransk guide på hele turen

Tilleggskostnader:

 • Personlige forsikringer feks. reiseforsikring
 • Drikke til maten
 • Tips til guider, sjåfører osv.
 • Visum etter Irans ambassades satser, 475,- pr juni 2019
 • Måltider ikke nevnt i program, i første rekke middager.

Vi gjør oppmerksom på at turismen fremdeles er forholdsvis ny i denne del av verden, og at mange ting gjøres annerledes enn vi er vant til.

Alkohol er forbudt i Iran, og kvinner må dekke til håret. Som turist holder det med et sjal som dekker mesteparten av håret og i tillegg en ¾ lang jakke/bluse som dekker baken.

Om du bestiller via internett behøver vi pr. reisende følgende informasjon for å få invitasjon til visum: Navn som i passet, hjemmeadresse, e-postadresse, telefonnummer, faregekopi av pass, passbilde i farger, sivil status, yrke, fars navn og informasjon om tidligere besøk i Iran (nei/ja/når).

Escape Travel er behjelpelige med visum for de av våre gjester som bor utenbys eller av andre grunner ikke kan oppsøke ambassaden selv.  Passet må være Escape i hende senest 40 dager før avreise, og du må beregne å være uten pass i tre uker. Husk å legge ved kunde- og/eller ordrenummer. Vi tar 595,- for denne tjenesten