Irans høydepunkter

/ Historiens sus og samtidens liv i Iran

 • Pulserende Teheran
 • Isfahan – en fest for øyet med sine rikt utsmykkede moskeer og sin historiske basar
 • Persepolis – Darius den stores antikke hovedstad
 • Shiraz – de persiske poetenes by
 • Gjestfrie og vennlige mennesker

Dette er reisen for den eventyrlystne, for deg som er interessert i kultur og historie, er vitebegjærlig og nysgjerrig og som vil lære vår mangfoldige verden å kjenne. Vi inviterer deg med på en opplevelsesreise gjennom deler av Iran med en reiserute som følger deler av de gamle handelsveiene mellom Europa og Asia – Silkeveien. En reise i et land med storslagne landskaper, en lang historie, varme mennesker og en lys levende nåtid.

Iran vil overraske deg, fra begynnelse til ende: Vi opplever den myldrende, hektiske storbyen Teheran. Videre går ferden til noen av Irans vakreste byer – til Isfahan, til Shiraz, og til Persepolis med ruinene av de store perserkongenes festpalasser.

Historie og kultur, storslåtte landskaper, vakre byer, historiemettede ruiner, oaser i ørkenen og blomstrende hager. Her er basarer fylt til randen av eksotiske varer, kvinner i chador – og noen med nyopererte neser og fine frisyrer som stikker ut under hodetørkleet, og den eldgamle tradisjon med å vise gjestfrihet til alle – det gjør et dypt inntrykk. Persia har vært en bro mellom mange kulturer. Språket skrives i dag med arabisk skrift, men er av den indoeuropeiske familie, som hindi – og vårt eget.

Vi beveger oss i historiske områder der den ene invasjonen har etterfulgt den annen. Persere, grekere, romere, arabere, mongoler og tyrkere har opp gjennom tidene sprøytet inn nye ideer og energi, og etterlatt seg uerstattelige byggverk og kulturminner. Kanskje vi nærmer oss sivilisasjonens røtter?

Vær forberedt på at endringer kan skje underveis. Det er virkelig ikke mange turister som kjører landeveien gjennom Iran, men erfaring fra tilsvarende turer gjennom flere år har lært oss at dette er eventuelle anstrengelser verd. Veiene er bra, og bussene gode nok. Stedvis er vi langt utenfor turismens store hovedfartsårer – absolutt mest på godt. Det er en flott tur, blant mennesker som omslutter oss med interesse og varme, med åpne, spørrende ansikter og bankende hjerter.

Velkommen til en spennende og interessant reise! Iran vil overraske, lære oss noe, glede oss!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 24 995,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 13.04.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 10 dager
Reiseleder
Dag Eivind Husebye

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 13.04.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 10 dager
 • Priser fra 24 995,-
 • Masjid-I Imam, Shah Mosque Isfahan Iran
 • Masjid-i Jami, Isfahan, Iran
 • Madraseh-ye Khan, Shiraz, Iran
 • Shiraz, Iran
 • Iran
 • Ruins of the Apadana, Persepolis, Iran
 • Yazd. Iran
 • Nasir Al-Mulk Mosque (Pink Mosque) in Shiraz, Iran.
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

13. april Oslo – Teheran

Avreise fra Oslo lørdag ettermiddag med Turkish Airlines via Istanbul. Ankomst Teheran tidlig neste morgen.

Azadi Tower, the landmark of Tehran, Iran
Dag 2 og 3

14. - 15. april - Teheran

Transport til hotellet for frokost, og etter en kort hvil er vi klare for gjennom de neste to dagene å se Teheran – en ung hovedstad i et gammelt land. Den har bare vært hovedstad et par hundre år, og har de siste tiår vokst med eksplosiv fart. Det merkes i bybildet og i trafikken. Vi passerer Teherans sydende basar der klager og en voksende opposisjon førte til at revolusjonen brøt ut i 1978. Vi besøker det antropologiske museum, et keramikkmuseum, ser fargerike persiske tepper og besøker et av den siste shahens palasser i den nordlige delen av Teheran.

Dag 4

16. april - Teheran – Isfahan via Kashan

Vi fortsetter på motorvei mot sør, til Kashan – det lyder av tepper! Vi ser den fine haven i landsbyen Fin og forundres over deres fontener og vannkanaler. I selve Kashan besøker vi et av de gamle rikmannshusene, gjerne Borojerdis hus, bygget til hans brud da de skulle gifte seg, og dekorert etter alle kunstens regler av en kongelig maler. Det tok 150 manns innsats i atten år å fullføre det. Vi når Isfahan ut på sen ettermiddag.

Khajoo bridge over Zayandeh river, Isfahan, Iran. long exposure.
Dag 5 og 6

17. og 18. april - Isfahan

”Isfahan er halve verden”, sier et ordtak. Byen har røtter fra mer enn 2500 år tilbake. Til alle tider har det ligget en by i oasen, men høydepunktet ble nådd under Shah Abbas, og gullalderen strakte seg gjennom hele 1600-tallet. For 500 år siden var dette hovedstaden i det store persiske riket. Senere ble den flyttet til Shiraz og senest til Teheran.

Isfahan er fortsatt en utrolig vakker by, med monumenter som er blant de fineste i den islamske verden. Utgangspunktet er det som i dag kalles Imam Khomeini-plassen, tidligere kjent som Naghsh-e Jahan, «et bilde av verden», omgitt av en unik samling strålende byggverk. Kronen på verket er Imamens Moské, dekket av blå fliser som skifter nyanser i takt med dagslyset, en av de vakreste og blåeste moskeer under himmelen. Reist i 1638, perfekt posisjonert mot Mekka.

Både utvendig og innvendig er helligdommen kledd med den asurblå mosaikken som er så typisk for Isfahan. Ved samme plass, fra tidlig 1600-tall, enda en vakker moské, Sheikh Lotfolah, og Ali Ghapu-palasset. Vi skal gi oss god tid til å la inntrykkene av dette stedet synke og feste seg i bevisstheten. Vi besøker den gamle bazaren. Den er meget garvet som ikke faller for fristelser her! Og vi ser den praktfulle armenske Vår frelser-katedralen, dekorert med islamske, persiske og vesterlandske elementer. Langs elven Zayandè ligger tehusene på rad og rekke, og de som ikke drikker te, røker vannpipe.

Dag 7

19. april - Isfahan – Shiraz

Vi fortsetter langs gode veier gjennom ørkenen og stopper i Pasargadae, det forunderlige monumentet på en vindblåst høyde der den første store shah, Kyros, ligger begravd. – En historie å fortelle i et landskap å huske.

Madraseh-ye Khan, Shiraz
Dag 8

20. april - Shiraz - Persepolis - Shiraz

Persepolis, uten tvil et av de mest imponerende arkeologiske steder i verden. Den store kong Darius I begynte å bygge en ny hovedstad her, men den ble bare kulisser til hans nyttårsfeiringer. Xerxes videreførte tradisjonene og reiste ”Alle nasjoners port”. Palassene ble ødelagt under Alexander den Stores erobring, men mye står tilbake. Ingen vil noensinne glemme relieffene med de uendelige rekker av delegater fra beseirede folkeslag som bærer fram gaver og viser perserkongen sin underkastelse. Vi skal også se kong Darius’ grav i Naqsh-e Rostam – og andre stormenns graver i fjellsiden. – Etter dette er det godt å fortape seg i speilmosaikker og dype haver i frodige Shiraz.

Persepolis
Dag 9

21. april - Shiraz

For iranere gir bare tanken på Shiraz bilder av eleganse, og en livsstil som ikke har sett sin like i vår verden, et resultat av en gammel og lærd sivilisasjon. Dette er en overveldende oase av grønnsvær og kultur midt i et karrig landskap, det er en by med roser, nattergaler, kjærlighet – og i tidligere tider: vin. Det er poesiens by, Saadi og Hafez’ hjemsted. Dikternes legendariske haver er borte, men byen har fine parker, og vi skal se de to mesternes graver. Her ligger byens beste tehus. I skyggefulle alkover omgitt av rennende vann leser unge piker, med tørkle over det sorte håret, om vinens glede og kjærlighetens smerte. – Jo, noe av Shiraz’ poesi er her fremdeles! Byen har presteskoler, og vi får lære om – og kanskje møte – noen av de lærde. Shiraz’ Vakil-basar er et eventyr, Nasir almolk-moskeen har glassmosaikkvinduer som kaster et spennende lys over vakre tepper, og flisarbeider av en annen verden. Shah e Charagh-mauseoleet er en verden av lys og speilreflekser, viet to shialedere som i sin tid døde for sin tro.

I 18 tiden sjekker vi ut fra hotellet og reiser til en restaurant for felles avskjedsmiddag før vi kjøres til flyplassen for hjemreise.

Dag 10

22. april - Hjemreise

Avreise fra flyplassen i Shiraz kl. 0300 via Istanbul, ankomst Oslo kl. 1030.

Reisebetingelser

Prisen er basert på min. 20 deltakere.  Vi tar forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, bytte av hoteller, endring i rekkefølgen av programposter osv. både før avreise og etter at turen har startet.

Prisen inkluderer:

 • Flyreise Oslo – Istanbul – Teheran/Shiraz – Istanbul – Oslo
 • Rundreisen iflg. programmet på 4-stjerners hoteller.
 • Måltider på flyene, halvpensjon (frokost og lunsj) på hele turen.
 • Alle utflukter, sightseeinger, inngangsbilletter etc. iflg. programmet
 • Norsk reiseleder og iransk guide på hele turen

Tilleggskostnader:

 • Personlige forsikringer feks. reiseforsikring
 • Drikke til maten
 • Tips til guider, sjåfører osv.
 • Visum etter Irans ambassades satser, for tiden kr. 600,-
 • Måltider ikke nevnt i program, i første rekke middager.

Vi gjør oppmerksom på at turismen fremdeles er forholdsvis ny i denne del av verden, og at mange ting gjøres annerledes enn vi er vant til.

Alkohol er forbudt i Iran, og kvinner må dekke til håret. Som turist holder det med et sjal som dekker mesteparten av håret og i tillegg en ¾ lang jakke/bluse som dekker baken.

Om du bestiller via internett behøver vi pr. reisende følgende informasjon for å få invitasjon til visum: Navn som i passet, hjemmeadresse, e-postadresse, telefonnummer, kopi av pass,
passbilde, sivil status, yrke, fars navn og informasjon om tidligere besøk i Iran (nei/ja/når).

Escape Travel er behjelpelige med visum. Passet må være Escape i hende senest 40 dager før avreise, og du må beregne å være uten pass i tre uker. Husk å legge ved kunde- og/eller ordrenummer.