Opplev Irland med forfatter Kirsti MacDonald Jareg

/ En reise i keltisk historie

Det er vanskelig ikke å falle for denne lille grønne og vennlige øya! Her finner du bølgende landskap med gressende sauer og dramatisk kystlinje. Slott og gåtefulle steinformasjoner vitner om en kultur med lange tradisjoner. Legg til landets fargerike historie, storbyer med sjarm og små idylliske landsbyer – for ikke å glemme livlige puber – og du har Irland i et nøtteskall.

Høydepunkter på turen:
• To land og to verdensbyer på én og samme øy
• Newgrange – byggverk som er eldre enn Kheops-pyramiden
• Belfast – i ny, moderne drakt
• Aran-øyene – karrige, vakre og forblåste
• Galway – Irlands kanskje mest «irske» by
• Mektige Giant’s Causeway
• Dublin – storby med småbyfølelse og god stemning
• Besøk på whiskeydestilleri med prøvesmaking

Og irene selv? De er akkurat så joviale, pratsomme og gjestfrie som de har rykte på seg for å være. Selv om været kan være uforutsigbart, er du garantert en varm velkomst i Irland.

Vi gleder oss til å ha med forfatter og irlandskjenner Kirsti som reisefølge!

Last ned reiseprogram
  • Pris fra 23 990,-
  • Første tilgjengelige avreisedato 23.08.2021 (1 avreisedatoer)
  • Varighet 8 dager
  • NYHET!
Forfatter
Kirsti MacDonald Jareg
Jens Erik Barstad
Reiseleder
Jens-Erik Barstad

Avreiser

  • Avreisedato 23.08.2021
  • Avreisested Oslo Lufthavn
  • Tilgjengelighet Ledig
  • Dager 8 dager
  • Priser fra 23 990,-

Kirsti MacDonald Jareg

Vi lar Kirsti selv få ordet:

Vi skal til den irske øya for å jakte på fortellinger. Fortellinger med rare fasonger eller altfor mange ben. De store skapelseshistoriene. De skammelige beretningene som bor i huler og ikke tåler dagens lys. De gamle keltiske skaldene hadde et eget, gælisk navn for historier forankret i det barske, irske landskapet: dindsenchas – Fortellinger om steder.

Historiene og mytene lever fremdeles og jeg gleder meg til å dele dem med dere. Hvordan fikk verdensarvstedet Giant’s Causeway navnet sitt? Hvorfor rammet potetråten irene så hardt? Hva er forskjellen på en jig og reel?

Cæsar påsto at det vanket dødsstraff hos kelterne hvis man ikke var generøs og gjestfri. Kanskje han overdrev, men gjestfriheten sitter fortsatt løst. Derfor vender jeg stadig tilbake til den grønne øya – igjen og igjen.

 

Kirsti MacDonald Jareg Foto: Sverre Aurstad

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Dublin - Newgrange - Belfast

Morgenfly med SAS fra Oslo og vi lander i Dublin et par timer senere. Herfra busser vi til Belfast, det tar omtrent to timer. Lunsj spiser vi underveis.

Vi stopper ved Newgrange, et byggverk som er eldre enn både Kheops-pyramiden og Stonehenge. Newgrange ble satt opp av steinalderfolket som bodde i fruktbare Boyne Valley for mer enn 5200 år siden. Man tror monumentet har vært et gravkammer eller en ofringsplass. Den hadde også en slags kalenderfunksjon, da den smale gangveien inn i selve kammeret er laget slik at lyset fra solen kun slipper inn til det innerste kammeret ved vintersolverv 21. desember. Newgrange er ansett som en av de viktigste megalittiske steder i hele Europa, og fremstår i utmerket tilstand.

Grensen mellom Irland og Nord-Irland er ikke merket med en fysisk grense, så de fleste merker ikke at vi har krysset grensen før de ser at veiskiltene har endret utseende. Valutaen har også endret seg – fra euro til britiske pund.

Belfast, Nord-Irlands hovedstad, er en by med store kontraster og en dramatisk historie helt fram til nyere tid. Mye har skjedd de siste årene som gjør at byen har løftet seg opp fra et frynsete rykte til en by det snakkes varmt om. Belfast har vakre, viktorianske bygninger og brosteinsbelagte gater samtidig som mye gammelt er blitt modernisert. Her finnes mange koselige kafeer, puber og kunstgallerier langs vannkanten. Vi spiser felles middag på hotellet denne første kvelden.

Måltider inkludert: lunsj og middag

Rådhuset i Belfast
Dag 2

Belfast - sightseeing og Titanic Belfast

Etter frokost skal vi gjøre oss kjent med Belfast og tar en rundtur for å se noe av det byen med rette er så stolt av. De viktorianske byhusene bidrar til småbyfølelsen. Murmaleriene på Falls Road og Shankill Road er fargerike nasjonalistiske innslag. Fredsmuren bærer budskap om håp. Murene gir en sterk påminnelse om hva som skjedde i disse gatene for ikke så veldig lenge siden. Lunsjen inntar vi på en lokal pub.

Belfast sin største og utvilsomt mest iøynefallende severdighet er museet Titanic Belfast. Det var her hun ble bygget, skipet som alle kjenner til. Med stålgrå, bølgende fasader, ni gallerier og innovative utstillinger med spesialeffekter, ble Titanic Belfast åpnet i 2012, 100 år etter at skipet sank. Her vandrer du gjennom hele skipets historie – fra konstruksjon til dekor, og får en innføring i hvordan datidens flotteste og tryggeste skip kunne møte en så tragisk slutt i det iskalde Atlanterhavet den skjebnesvangre april-natten i 1912.

Ettermiddagen og kvelden er fri til å oppleve Belfast i egen takt. Shopping, mer sightseeing eller rett og slett finne en koselig pub – du bestemmer.

Måltider inkludert: frokost og lunsj

Titanic Belfast
Dag 3

Vill og barsk natur - Giant’s Causeway - Dunluce Castle - Portrush

I dag begir vi oss nordover mot kystbyen Portrush. På veien kjører vi langs den spektakulære Antrimkysten. I disse områdene er det naturkreftene som har æren for de vakre vyene underveis. Her ligger naturens underverk på rekke og rad, kun avbrutt av hvite strender, små landsbyer med fargerike murhus mellom grønne jorder. Amtrimkysten har vært kulisse for flere av scenene i den populære TV-serien «Game of Thrones».

Basaltklippene Giant’s Causeway er et resultat av et vulkanutbrudd trolig rundt 60 millioner år tilbake. Før i tiden trodde man at dette måtte være resultat av kjempers verk! Med cirka 40 000 ulike formasjoner, klipper og søyler av basalt, er Giant’s Causeway mildt sagt et imponerende skue. Vi stopper på besøkssenteret hvor det er mulig å spise lunsj for egen regning.

Dunluce Castle er et av Irlands mest ikoniske middelalderslott. I dag står det kun en ruin igjen, men vi kan like fullt, med litt fantasi, forestille oss hvordan slottet så ut i sin storhetstid. Med sin beliggenhet helt ytterst på en bratt klippe troner slottet over det frådende havet og er synlig på lang avstand. Mange filmer har brukt Dunluce Castle som kulisse – det er lett å forstå hvorfor!

Dark Hedges er et populært stoppested. Raden med bøketrær som danner en tunnel ser ut som noe fra Brødrene Grimms eventyr. Stuart-familien plantet trærne på 1700-tallet for å imponere sine gjester på veien til Gracehill House. Det er fortsatt et imponerende skue og et av Nord-Irlands mest fotograferte landskap.

Vi ankommer Portrush på ettermiddagen, en kystby med hvite strender, sanddyner og rullende bølger. Kanskje du ønsker å dyppe tærne eller vasse litt i det riktig så forfriskende Atlanterhavet før vi spiser middag sammen på hotellet.

Måltider inkludert: frokost og middag

Dunluce Castle er et av Irlands mest ikoniske middelalderslott
Dag 4

Mussenden Temple - Doagh Famine Village - Derry

Etter frokost setter vi kursen mot Londonderry, eller Derry som innbyggerne kaller byen sin. Dagens første stopp er Mussenden Temple, en liten sirkulær bygning som ligger vakkert på en klippe høyt over havet. Templet ble bygget i 1785 som et sommerbibliotek og en del av godset til Frederick Augustus Hervey, biskop av Derry og jarl av Bristol. Herfra har du en fantastisk utsikt vestover mot byene Portrush og Portstewart.

Fra Magilligan Point tar vi fergen over Lough Foyle til halvøya Inishowen. Vi nyter det postkort-perfekte landskapet og kjører videre mot Doagh Famine Village, en museumsby som forteller historien om det irske livet fra hungersnøden på 1840-tallet og frem til i dag. I landsbyen får du se hvordan familier og samfunn har endret seg gjennom generasjoner, for å tilpasse seg tidenes krav.

Utpå ettermiddagen ankommer vi Derry, Nord-Irlands nest største by og den eneste byen i Irland som fortsatt har sin imponerende bymur intakt. Muren ble bygget på begynnelsen av 1600-tallet og danner en gangvei rundt den indre delen av Derry hvor de gamle bygningene er vakkert restaurert. Derry var årsted for Bloody Sunday 30. januar i 1972, hvor 13 katolske demonstranter ble drept av britiske soldater. U2s låt ”Sunday bloody Sunday” får en helt ny dimensjon etter at du har opplevd byen og hørt historien om hva som skedde i gatene her denne januardagen i 1972. Vi ska ut på en liten vandretur på bymuren og det er uten tvil både en spennende og gripende historie som venter oss. Kvelden er din, middag på egen hånd.

Måltider inkludert: frokost og lunsj

Londonderry, Nord-Irland
Dag 5

Grianán of Aileach - Slieve League cliffs - Galway

Tidlig morgen forlater vi Derry og kjører mot Galway, kåret i 2020 av den anerkjente reiseguiden Lonely Planet til en av de beste byene å besøke. En del av dages rute går langs ”the wild Atlantic Way”. Donegal byr på et av de villeste og mest uberørte landskap i Irland, sparsomt befolket som det er.

Vårt første stopp er ved Grianán of Aileach, vakkert beliggende på en høyde. Dette er et rundt sten-fort som dateres fra 6-700-tallet. Det er trolig blitt benyttet av kongedømmet Aileach og var av stor betydning for det kongelige, gæliske Irland. Tidligere var det bygninger innenfor murene, i dag kan vi nyte utsikten fra toppen. De nærliggende Lough Foyle og Lough Swilly bidrar til dette. Taus og sterk ligger Grianán of Aileach som et monument over svunne tider.

Videre kjører vil til Slieve League cliffs som hører til de høyeste og mest storslagne marine klippene i Europa. De er høyere enn Cliffs of Moher, men på langt nær så kjente. Herfra er utsikten over Atlanterhavet, Sligo-fjellene og Donegal-bukta helt utrolig. Det er et mektig skue å se havets brenninger slås i stykker i en sky av skum og dis.

Turen fortsetter til vestkystens perle, Galway som ligger vakkert ved Atlanterhavet.
Region-hovedstaden er ofte omtalt som Irlands mest «irske» by, og det er lett å skjønne hvorfor. Den gamle bydelen er liten med smale brosteinsgater og her finnes fremdeles rester av den gamle bymuren fra middelalderen. Det var her Grace O’Malley, piratdronningen som hun også kalles, hadde sin base. Både sanger, teaterstykker og bøker er skrevet om denne sterke kvinnen som levde på 1500 tallet. Galway lever og puster musikk, fra livlige gatemusikere til fargerike puber med «livemusikk». Om kvelden møtes vi til middag på hotellet.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Slieve League - klippene ved Atlanterhavskysten av Donegal
Dag 6

Utflukt til Aranøyene

Aran-genseren er kjent bland de fleste. I løpet av det 20. århundre ble genseren verdenskjent. Den er strikket i tykk, nesten hvit naturull med et meget flott mønster med stolper, fletter og nupper. Kanskje har du strikket en selv?

I dag begir vi oss nettopp ut mot havet og de karrige, vakre og forblåste Aranøyene. Vi tar båten til Inishmore, den største av øyene. Her besøker vi en av Irlands spektakulære severdigheter, fortet Dún Aonghasa, som ligger på toppen av noen stupbratte klipper. Aranøyene var et levende kulturelt og religiøst sentrum i mange hundre år fra 400-tallet, og er fremdeles den delen av landet der det irske språket holdes levende.

Under sultkatastrofen på midten av 1800-tallet ble befolkningen doblet, da bønder fra fastlandet rodde over fra Galway for å leve av havet. I dag er øyenes befolkning på rundt 1.200 mennesker – de fleste etterkommere av familier som har levd her i flere generasjoner.

Om ettermiddagen reiser vil tilbake til Galway. Det blir felles lunsj i løpet av dagen, så velger du selv restaurant for middag om kvelden.

Måltider inkludert: frokost og lunsj

DAG 7

Besøk på whiskeydestilleri og sightseeing i Dublin

Etter frokost setter vi kursen mot Dublin, med et stopp underveis. Vi kan ikke være i Irland uten å ha lært noe om whiskey. Om det var irene eller skottene som var først ute skal vi ikke mene noe om, men at irene tar sine whiskeymerker alvorlig er det ingen tvil om. Kilbeggan er et lite destilleri som går helt tilbake til 1757. Her får du innføring i irsk brenneritradisjon og selvfølgelig skal vi smake på de ravgule dråpene.

Herfra går turen videre til Dublin, storbyen med småbyfølelse. Vi skal bli bedre kjent med den hyggelige hovedstaden som ble grunnlagt av vikingene. Før vi ankommer byen stopper vi for lunsj på egen regning.

På vår sightseeingtur merker vi raskt at de fleste severdighetene ligger i kort avstand fra hverandre. Elven Liffey deler byen i to, den sørlige delen er preget av det bedre borgerskapet, mens arbeiderklassen er på nordsiden. Dublin er en skattekiste av arkitektoniske perler, og byen domineres av den georgianske byggestilen fra 1700-tallet, da mange av byens praktfulle bygninger ble reist. De tidligere tollhuset, postkontoret, parlamentsbygningen og rådhuset er alle fra denne perioden. Det samme gjelder nabolaget rundt Merrion Square med de fasjonable rekkehusene og de fargerike dørene. Dublin har fostret flere kjente forfattere og Nobelprisvinnere i litteratur. James Joyce, Oscar Wilde og William Butler Yeats har funnet inspirasjon i Dublins gater. Til sist besøker vi Trinity College, som ligger som en oase i byens liv og røre. Området består av flere bygninger og et fornemt bibliotek. Det er her en av verdens vakreste bøker, Book of Kells finnes, med de fire evangeliene rikt illustrert. Boken ble nedskrevet på pergament i klosteret Kells år 800.

På kvelden hygger vi oss med middag, sang og dans i tradisjonell irsk stil med god stemning!

Måltider inkludert: frokost og middag

Ha'penny Bridge
Dag 8

Hjemreise

Allting har en ende, også våre trivelige dager i Irland. Etter frokost kjører vi til flyplassen for å reise tilbake med direkteflyet til SAS. «Slán go foil», på gjensyn!

Måltider inkludert: frokost

Å synge med på irske ballader hører med ved et Irlandsbesøk!

Reisebetingelser

HOTELLER, ALLE MED BRA BELIGGENHET

Belfast: Titanic Hotel
Portrush: Portrush Atlantic Hotel
Derry: City Hotel Derry
Galway: Victoria Hotel
Dublin: Camden Court Hotel

 

ALT DETTE ER INKLUDERT:

• Fly Oslo – Dublin t/r med SAS
• All busstransport iht. program
• 7 overnattinger på gode hoteller inkl. frokost
• 3 middager på hotell
• 1 middag med irsk underholdning i Dublin
• 5 lunsjer
• Byrundtur i Belfast inkl. Titanic museet
• Byvandring i Derry
• Byrundtur i Dublin inkl. Trinity College og Book of Kells
• Utflukt til Aranøyene
• Inngangsbilletter iht. program
• Besøk på whiskeydestilleri med prøvesmaking
• Forfatter Kirsti MacDonald Jareg
• Teknisk reiseleder fra Escape Travel

DETTE ER IKKE INKLUDERT:

• Drikke til måltidene
• Reise- og avbestillingsforsikring
• Tips til lokale guider og sjåfører