Tulipanene blomstrer foran Den blå moské.

Istanbul – i tulipanblomstringens tid

  • Sultanenes eventyrlige palasser
  • Hagia Sophia-kirkens svimlende kupler og moskeenes himmelstrebende minareter
  • Historier om både Harald Hårdråde og Sigurd Jorsalfare
  • Breddfulle basarer og dype cisterner
  • Verdens nest eldste tunnelbane – og en tunnel som knytter to kontinenter sammen
  • En smak av et av verdens mest velsmakende kjøkkener
  • Fyldig utfluktsprogram og tid på egenhånd, tid til å nyte
  • Dagstur til Bursa, byen der det ottomanske rike ble født

Så utrolig nær – og så utrolig eksotisk og spennende: Istanbul er byen med de mange navn. Navn med historisk sus. En gang Konstantinopel, en gang Bysants, en gang Myklagard. Dette er porten til Orienten – en spennende duft av en fremmed verden. Dette er byen som forener to verdener der den ligger i knutepunktet mellom Europa og Asia. Istanbul er en opplevelse du ikke må gå glipp av!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 18 800,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 15.04.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Tulipanfest i tulipanenes hjemby
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

 • Avreisedato 15.04.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 18 800,-

Da Sigurd Jorsalfare kom til Konstantinopel i 1111, kom han til en verdensmetropol. Allerede den gang. Istanbul er historisk, fremmedartet og mystisk. Halvøya på den europeiske siden av Bosporos-stredet har alltid vært et strategisk sted, et knutepunkt som det har vært viktig å bevare kontrollen over. Byen ble grunnlagt allerede år 600 før Kristus under navnet Bysants og ble starten på en by som skulle prege folk og store riker i årtusener, og som fremdeles gjør det. Byen er helt klart farget av dette mangfoldet av folkeslag som alle har satt sitt preg på den. Her blir du nærmest overveldet av alle orientens lyder, lukter og sanseinntrykk. Her er det livlige basarer og markeder med et uendelig utvalg av varer av alle slag, flotte bygninger, moskeer, mavedans og eksotiske matretter. Ikke minst vil den vakre beliggenheten ved Marmarahavet og Bosporos-stredet gjøre et uutslettelig inntrykk. Bosporos, – det 3 mil lange sundet som skiller Europa og Asia, og som er en naturlig vannvei som forbinder Svartehavet med Marmarahavet.

Vi besøker Hagia Sophia-kirken fra 536 e.Kr. med kristen og islamsk kunst i skjønn forening. Vi skal se Den blå moské, hippodromen, verdens største overdekkede basar med 4000 butikker av ymse slag, og vi dykker ned i en av byens gamle cisterner, et vannreservoar fra bysantinsk tid – og mye mer! Og så tulipanene:

… Med ett hørte Ibrahim ord som kom til ham med milde pust fra nattevinden:
«Jeg er tulipanenes herre, og tulipaner er kjærlighetens blomst. Når de blir gitt med kjærlighet, våkner jeg til liv. Denne hagen har Suleiman fått istand av kjærlighet til Roxane, slavepiken som han elsker.
Jeg lar sjelden mennesker få se meg, men jeg viser meg for deg, fordi du spilte for blomstene med all din kjærlighet og lengsel.»
Fra Jo Tenfjord og Harald Nordberg: Tulipanens Hemmelighet, Oslo 1992

Tulipaner er tyrkere. De kom til Nederland først under sultan Suleiman den store på 1500-tallet, og førte til stor rikdom og krakk. I Istanbul, deres hjemby, feires blomstene med en tulipanfestival som finner sted i april. Millioner av tulipaner står i blomst over hele byen – magisk!

Vi inviterer til en tur som streifer store deler av Europas historie, et farverikt folkeliv, flott beliggenhet, et spennende kjøkken – med den trygghet og tilhørighet som det ligger i å reise i en liten gruppe med Escape Travel. Velkommen!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - 15. april

Oslo - Istanbul

Avreise på formiddagen med Lufthansa via Frankfurt, med ankomst Istanbul på ettermiddagen. Vi blir møtt og kjørt til vårt hotell. Hotellet ligger sentralt, midt i den farverike, myldrende Istiqlal-gaten, og er en liten oase i storbyen, med kort vei til butikker, restauranter og både trikk og tunnelbane. Tid for middag, i den historiske Blomsterpassasjen.

Sterk og varm tyrkisk te serveres i glass formet som tulipaner. Ingen tilfeldighet?
Dag 2 - 16. april

Byvandring med de store severdighetene

Vi besøker mange av de store severdighetene, de fleste innen behagelig gåavstand fra hverandre. Den bysantinske hippodromen, veddeløpsbanen, er et godt startpunkt. Her er mange monumenter, her er mange historier. I utkanten av plassen ligger Den blå moske med praktfulle minareter og en mektig kuppel over en drøm av fliselagte vegger. De er blå, i alle nyanser! På den annen side av tulipanhavet ligger Hagia Sophia-kirken, hvor norrøne konger gikk til messe – og hvor en viking etterlot seg sitt navn som graffiti. Her er høyt under kuppelen og en imponerende utsmykning. Vi dukker også ned under bakken og ser en av de bysantinske vannreservoarene, historien føles i det fuktige mørket – spennende!

Etter lunsj på en tradisjonell restaurant fortsetter vi byturen med å se og lukte på mat i og rundt den flere hundre år gamle Egypterbasaren, et kryddermarked som har alt man trenger til det daglige liv, kaffe, ost, potteplanter og en egen avdeling for kjøp av Dr. med. Blodigle om man trenger litt årelating. Intime Rustem Pasha-moskeen ligger i strøket, til oppussing 2019.

De vakre hvelvingene i Den blå moské.
Dag 3 - 17. april

Chora-kirken, Topkapi-palasset og Den store basar

Vi begynner dagen med en kirke som ble bygget på tidlig 300-tall, utenfor bymurene. Den fikk navnet Vår Frelsers kirke på landet. Nye murer har lagt den innenfor, og kirken er ombygget og utvidet, men den huskes som Chora, utenfor, eller på tyrkisk Kariye, og er i dag et museum. Bygningen rommer noen av de eldste og beste overlevende bysantiske mosaikker og freske-malerier. Bibelhistorien blir meget levende!

Så beveger vi oss inn i de ottomanske sultanenes palass, Topkapi, med gårdsplass etter gårdsplass, bygning etter bygning, som har historier å fortelle. Lunsj i palassets egen restaurant, med fin utsikt over Bosporos-stredet.

På ettermiddagen kaster vi oss ut i det store shopping-eventyret: Istanbuls basar skal være et av de største og eldste overdekkede markeder i verden. Det sies at 22 porter åpner seg mot 61 overdekkede gater, en labyrint med mer enn 4.000 butikker. Kanskje vi ikke handler så mye, men miljøet og stemningen er en opplevelse. Lett å gå seg bort, og hvorfor ikke, 22 porter åpner for veier ut. Vi skal nok vite å holde sammen!

Istabuls basarer er et høydepunkt på turen.
Dag 4 - 18. april

På egen hånd, eller sammen?

Fridag. Reiseleder skal nok gi gode råd og ideer for hva man kan gjøre, og vi samles til felles middag.

Istanbul er en vakker by både på gatenivå og som fuglen flyr.
Dag 5 - 19. april

Beylerbey-palasset og båttur på Bosporos

Bosporos-stredet, vannveien som forbinder Middelhavet med Svartehavet og skiller Europa fra Asia, oppleves best med båt. Vi har vår egen båt som fører oss fra strøket nær Istanbuls gamle jernbanestasjon der Orientekspressen i sin tid hadde endestasjon, forbi monumentale bygg og vakre sommerhus på bredden av stredet, til vi kan skimte Svartehavet der ute. Vi vil også se den ottomanske sultanens sommerpalass, Beylerbeyi. Spennende rom og mange historier, som den om da keiserinne Eugenie av Frankrike var på besøk. La oss høre hva veggene forteller

Bosporos-stredet.
Dag 6 - 20. april

Den første hovedstad - Bursa

Vi krysser Bosporos-stredet på en av broene, kjører gjennom Istanbuls evig voksende forsteder mot øst, krysser Izmit-bukta med ferge, og når frem til Bursa, det ottomanske rikes første hovedstad. Bursa har selvsagt sitt Olympen, et fjell som strekker seg til 2543 moh. Vi skal ikke til topps, men en kjøretur litt opp i åsen er hyggelig. Nede i byen, som har hele åtte monumenter på UNESCOs verdensarvliste, hviler sultan Mehmet I i et smakfullt dekorert mausoleum fra tidlig 1400-tall. Vi skal finne ut hvorfor denne sultanen var så viktig. Ved siden av ligger Den grønne moske, fra samme periode, i tidlig ottomansk stil. I sentrum av den gamle byen ligger Ulu Cami, den store moske, fra 1390-årene. To minareter, 20 kupler, et interiør som setter den i særklasse, helt annerledes utsmykning enn alle andre – med en fontene midt i bønnerommet. Her er det godt å sitte ned noen minutter. Lunsj er byens spesialitet, aleksanderkebab, utviklet her av kokken Iskender Effendi for 150 år siden. Bursa har også en fin basar, lokalt liv. Ferge og buss tilbake til Istanbul.

Ulu Cami-moskéen i Bursa.
Dag 7 - 21. april

På egenhånd - eller sammen?

Dagen til fri disposisjon. Noen som vil med til matmarkedet i Üskûdar, eller felles tur med båt til Prinsenes øyer? På kvelden drar vi sammen til avskjedsmiddag i det hyggelige og livlige strøket Kumkapi – fisk på menyen!

Benytt muligheten til å kjøpe med deg krydder hjem!
Dag 8 - 22. april

Istanbul - Oslo

Rolig formiddag, tid til siste blikk av tulipanene eller en liten handlerunde. Ved lunsjtid blir vi kjørt til flyplassen for ettermiddagsfly til Frankfurt og kveldsfly til Oslo.

Søt lokum er en delikatesse. Avhengighetsskapende!

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:
* Flyreise Oslo – Istanbul – Oslo via Frankfurt med Lufthansa
* Opphold i dobbeltrom på Richmond Hotel 4**** eller tilsvarende
* 7 frokoster, 4 lunsjer, 4 middager
* All transport og utflukter iht. program
* Lokale guider og norsk reiseleder

Prisen inkluderer ikke:
* Reiseforsikring og avbestillingsforsikring
* Drikke og personlige utgifter
* Driks til guider og sjåfører
* Visum til Tyrkia, USD 20,- pr 16.07.2019 https://www.evisa.gov.tr/en/
Escape Travel hjelper gjerne to uker før avreise. Merk at passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemkomst

Prisen er basert på priser, kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. juli 2019, og minimum 15 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet