Japan – et land av kontraster

Vakkert – historisk og moderne

 • Kyoto med et utvalg av UNESCOs verdensarvsteder og stille idyll
 • Nara med verdens eldste og største trebygning
 • Supertoget Shinkansen og rolige fjellveier
 • Miho-museet – asiatisk kunst under ultramoderne takhvelvinger
 • Hiroshima – minnet om atombomben og den vakreste tempelport
 • Tradisjonelle badehus, frilandsmuseer og Tokyos livlige Ginza
 • Nikko med en skatt av et tempel

I få land møtes kontraster som i Japan. En aldrende befolkning – og flirende jenteklasser på skoletur, nærmest utopisk hightech – og krokete bakgater med lave trehus, minimalistiske blomsteroppsatser og glitrende forgylte templer, haver dekorert med fint raket singel og en sten her og der – og høyhastighetstog i særklasse. Praktfulle tresnitt og vill tegneseriekultur. Vi overveldes, og ser at dette går opp i en høyere enhet. Sånn er Japan, og vi skal oppleve det med alle sanser åpne.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 54 600,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 16.03.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 13 dager
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 16.03.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 13 dager
 • Priser fra 54 600,-

Fortiden hilser fremtiden. Her møtes de, og forenes. Japan har lange tradisjoner med å absorbere utviklede kulturer fra det asiatiske kontinentet fra riktig gammelt av. Allerede for 1500 år siden begynte japanerne å ta til seg fremmede livsformer, buddhisme fra India og konfusianisme fra Kina. For halvannet hundre år siden begynte de a ta opp i seg elementer fra vestlig kultur. Japanerne har valgt ut og assimilert disse kulturelle impulsene og brukt dem til å legge nye dimensjoner til sin egen kultur, som opprinnelig var preget respekt for forfedrene og tro på kreftene i naturen og fruktbarhetskult i shintoismen, «gudenes vei». Denne utrolige harmoni mellom raffinement og orientalske elementer smeltet sammen med det siste innen teknologi og ofte ultra-moderne urban livsstil er tegn på en lang og dyp historie og kulturell trygghet.

Vi begynner i Kyoto, Japans hovedstad gjennom mer enn tusen år, uten tvil en av de fineste byene i Asia. Kyoto har 17 steder på UNESCOs verdensarvliste, et skattkammer av kunst og tradisjonell arkitektur, med japansk livsstil i smågater bak de glitrende fasadene. Før Kyoto var Nara Japans hovedstad, en slags kulturens vugge. Vi bor 4 netter i Kyoto og gjør dagsturer i byen og omegn. Litt lenger sør, ved Innlandshavet, ligger portalen på Miyajma-øya, som et japansk ikon. Vi besøker også Fredsparken i Hiroshima. I hjertet av Honshu-øya, i de naturskjønne japanske alper besøker vi tradisjonelle byer i et landskap av fjell, kilder og elver. Vi avslutter med noen dager i sensasjonelle Tokyo, der vi skal ha tid til å se de viktigste høydepunktene og noe shopping – og en tur til den barokke tempelbyen Nikko. Det er vår og løvsprett!

Tolv dager fullpakket med opplevelser – Velkommen!

Les gjerne den lille, lettbente bloggen vår om å være på reisefot i Japan: Japan i små ord

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

16. mars - Avreise

Avgang midt på dagen fra Oslo Lufthavn med Finnair til Helsingfors, flybytte og så natten om bord med Finnair.

Dag 2

17. mars - Osaka - Kyoto

Flyet ankommer på morgenen. Etter innreiseformaliteter er det et par timer å kjøre med egen buss til Kyoto, der vi innkvarteres på et greit, moderne hotell hvor vi skal bo i fire netter og ha base for turer i Kyoto og omegn. Hotellet ligger sentral ved hovedjernbanestasjonen i Kyoto. Det gjør det lett å forflytte seg og komme på tur.

Ettermiddagen fri, men vi går vel gjerne en tur sammen for å gjøre oss kjent i nabolaget. Straks over et par trafikkerte gater er vi inne i Kyotos «kvadratur» med tradisjonelle nabolag, med lav bebyggelse, parker og templer.

«den svale vinden
kvilde hos liljene
før han kom til meg»

Dag 3

18. mars - Kyoto - Nara - Kyoto

Hvor er verdens eldste trebygning, og hvor er den største?  Og hvor ligger de? Horyuji, grunnlagt AD 607, litt utenfor byen, og Todaji, med en kjempestor Buddha-statue, begge i Nara.

Vi reiser dit med egen buss og vår japanske guide.

Nara er Japans første virkelige hovedstad, grunnlagt i AD 710, og måtte vike for Kyoto i 784. Det var en periode med utstrakt kontakt med Kina, som opplevde sin blomstringstid under tang-dynastiet. Tang-kultur hadde stor innflytelse på Nara, og mens tangtidens hovedstad Xian har få minner fra denne tiden, har Nara mange monumenter og bygninger som viser hva som var 700-tallets mote.

Ifølge legenden kom guden Kashuga Taisa i fordums tid ridende på et hvitt rådyr…

De fleste viktige monumentene i Nara ligger i den praktfulle Hjorteparken, der ville hjorter streifer mellom seder, eketrær og blåregn. Hjortene ansees av shintoismen for å være gudenes budbringere, og er i seg selv en nasjonalskatt. Monumentene vi skal se, Todaji, med en Buddha-statue som er 14,98 m høy og 28 m over skuldrene, og shinto-helligdommen Kasuga står begge på UNESCOs verdensarvliste.

På vei tilbake besøker vi en helligdom viet Inari, gudinnen for ris. Her er lange alleer av tradisjonelle torii-portaler, fine perspektiver, som leder opp til helligdommer i skogen.

Hjorteparken i Nara
Dag 4 og 5

19. -20. mars - Kyoto med utflukt til Miho

Vi har to fulle dager til å utforske Kyoto med japansk guide, minibuss og på egne ben.

Det sies at Kyoto har nær 1600 buddhisttempler, 28 av dem hovedkvarterer for buddhistiske sekter, og mer enn 250 shinto-helligdommer. Ofte ser vi at arkitektur og haveanlegg smelter sammen.  Vi må gjøre et skjønnsomt utvalg. Ginkakuji. Sølvpaviljongen, er berømt både for sin utsøkte arkitektur og for enkle, elegante haver. Kinkakuji, den strålende Gylne paviljong glitrer – i sterk kontrast til zen-tempelet Ryoanji, hvor mørkt treverk møter en gårdsplass dekket av hvit sand, og med stener som små øyer i sandhavet. Perfekt inspirasjon for den som vil meditere, som er zen-buddhismens vei mot innsikt og oppvåkning – eller forundre seg over japansk estetikk.  Kiyomizu-tempelet er berømt for en bred treveranda som gir utsikt over en vakker dal og panorama av Kyoto. I hundreder av år residerte keiseren i Kyoto, men den reelle makten lå for en stor del i arvelige dynastier av generaler som ble kalt shogun. Fra ca AD 1600 regjerte tokugawa-shogunene med Edo, nåværende Tokyo, som base. Men keiseren bodde i Kyoto, og shogunen hadde sin festning der, Nijo, praktfulle festningsverker med minneverdig arkitektur. En av de store militære lederne på den tiden,  Toyotomi Hideyoshi, hadde Kyoto som base for å forene det føydale Japan – og som utgangspunkt for å prøve å erobre Kina. Til hans ære ble Kodaji-templet bygget, med fine haver og et mausoleum der Toyotomi Hideyoshi og hans kone Nene hviler.

Matmakedet Nishiki, «Kyotos kjøkken», hører med – en smal gågate, en halv kilometer lang, med boder for alt japanerne kan tenke så spise: Råvarer, ingredienser, ferdige retter som spises der og da, noen mer moderne butikker, – et marked som har levd her i hundrevis av år.

En av dagene formiddagstur med guide og buss til Miho Museum i skogkledde åser ved Shiga, litt øst for Kyoto. På 1990-tallet fikk forretningskvinnen Mihoko Koyama, en av de rikeste kvinnene i Japan, museet bygget for å huse hennes private samling av asiatisk og vestlig kunst. Museet har samlinger med mer enn to tusen gjenstander, omlag 250 gjenstander er utstilt til enhver tid. Nær halvdelen av samlingen skal stamme fra persisk gullalder, men her er også buddhistisk kunst. Museet i seg selv er en severdighet. Tegnet av den nylig avdøde arkitekten I. M. Pei. Av respekt for naturen anla han 80% av museet under bakken, og spiller med lyset og vegetasjon utenfor.

Tilbake i Kyoto: Når kvelden faller på, skal vi begi oss til fots inn i Gion-området, med rekker av restauranter og barer, tradisjonell bebyggelse, sake-tønner – og kanskje vi ser ryggen av en geisha. Her ligge Gion Corner, et lite teater som gir smakebiter på japansk teater, ikebana blomsterarrangementer, tradisjonell musikk og dans. Gion er så spennende, mye å utforske, vanskelig å gå rett hjem etter forstillingen.

Kiyomizu i Kyoto
Dag 6

21. mars - Kyoto - Hiroshima

På formiddagen avslutter vi vår tur til fine severdigheter og monumenter i Kyoto. På ettermiddagen reiser koffertene med bil til Takayama, og vi tar høyhastighetstoget Shinkansen til Hiroshima, det tar knapt tre timer. Hotellet vårt ligger midt i byen, ved jernbanestasjonen, praktisk for oss med håndbaggasje.

En times tur med lokaltog til landsbyen Miyajimaguchi. Her tar vi fergen til den lille øya Miyajima, som er kjent for den ikoniske «store røde» torii-porten som står ute i vannet, flankert av stenlykter. – Et av disse uforglemmelige øyeblikkene! Den danner inngang til en helligdom som også er verd besøket, og masser av japansk liv.

Tilbake i Hiroshima vil vi se Fredsmuseet, som gir oss Hiroshimas dystre historie, og forteller om bomben og om all den menneskelige lidelse den medførte. 6. august 1945 blir gjort levende for oss. Utenfor museet ser vi Atombombekuppelen, det som er igjen her i bombens episenter, og vi ser minnemonumentet med over 220.000 navn på ofrene risset inn,  og «den evige flamme» som skal slukkes først når verden er fri for atomvåpen. Sted for et stille øyeblikk…

«den kjølege brisen

går seg vill

mellom grasstråa»

Moderne Hiroshima
Dag 7

22. mars - Hiroshima – Kyoto

Et annet hyggelig turområde er Filosof-stien, favorittstedet til en filosof som vandret tankefull her i forrige århundre, en fin allè på bredden av en kanal, med små boder, paviljonger og templer underveis. Litt oppe i lia ligger et av Kyotos favoritt-templer, Nanzen-ji, enda et zen-buddhistisk helligsted, grunnlagt i 1291. I nærheten finner vi keramikeren Kawai Kanjiros hus. Kawai Kanjiro (1890 – 1966) levde og arbeidet i denne tradisjonelle trebygningen, og huset er en fryd for dem som er interessert i japansk hverdagsarkitektur og keramikk-kunst. Og vi fortsetter å se oss om i Kyoto, det vi ikke nådde tidligere.

Dag 8

23 mars - Kyoto - Takyama

Å reise med tog i Japan er kultur! Vi skal reise med både Shinkansen og med lokalt ekspresstog. Togene går som urverk, og togbytte er problemfritt. Vi reiser bare med overnattingssekk, og gjenforenes med kofferten i Takayama. Vi kommer fram på ettermiddagen og gjør en vandring i denne søvnige fjellbyen bygget omkring en festning dypt inne i de japanske alper, nær 600 m over havet, temperaturen kan gå ned mot 0 i mars. Takayama føles litt som et museum, men et levende museum, med håndverkere som fører gamle tradisjoner videre. Byen kalles «Lille Kyoto» på grunn av sin historiske atmosfære og vakre trebygninger. Det sies at mange av håndverkerne som bygde Kyoto var rekruttert i Takayama. Her er varme kilder, kan vi finne et badehus? Hotellet har! Og her er mange små bryggerier hvor vi kan smake lokalprodusert sake og øl.

«fugleflokken
syng den store elva
i svevn»

Dag 9

24. mars - Takayama – Shirakawago – Kanasawa

Med buss lenger opp i fjellene til Shirakawago. Landsbyen ligger «langt ute på landet», og gir en følelse av «gamle Japan», om vi kan blende av for moderne veier og fasiliteter. Midt ute i risåkrene ligger klynger av hus med spisse tak tekket med torv og gress. Spennende, men truet på grunn av økende turisme.

Videre til Kanasawa, helt opp på kysten av Japanhavet. Under byens festning ligger vidunderlige Kenrokuen, kjent som en av de tre vakreste havene i Japan. Her bugner det av ulike trær, dammer, små fossefall og blomster – om våren har fått overtaket! Kanasawa har ikke vært utsatt for naturkatastrofer og krig, så tradisjonelt håndverk og kunst lever, og historiske hus ligger side ved side. Vi skal besøke ett av dem, samurai-familien Nomuras hjem er blitt museum og åpner sine dører. Som andre samurai-familier, mistet Nomura-familien sitt livsgrunnlag da føydalsamfunnet gikk i oppløsning på 1800-tallet, men her kan vi fornemme deres livsstil og estetikk. Til sist en spasertur mellom te-kafeer og gamle hus i Higashi-strøket, sånne steder finnes knapt lenger!

Hotellet vårt er et onsen, et herberge av høy klasse i japansk stil, vi sover enten i senger eller på tatami-matter, spiser en tradisjonell middag og hygger oss i hotellets deilige bad.

«også for loppene
må natta falle
lang»

Kenrouken-parken i Kanazawa
Dag 10

25. mars - Kanasawa - Tokyo

Formiddagstur med Shinkansen til Tokyo, og lokaltog til hotellet. Ettermiddagen fri, vi begynner vel med å utforske nærområdet, eller skal vi til Ginza, med en gang?

Ginza-distriktet, Tokyo
Dag 11

26. mars - Tokyo - Nikko - Tokyo

Med Shinkasen og lokalt tog til Nikko, en liten by ved inngangen til Nikko nasjonalpark. Byen er mest berømt for Toshogu, som er Japans rikest dekorerte helligdom, «japansk barokk», og mausoleet til det siste shogundynastis grunnlegger, Tokugawa Ieyasu. Overveldende treskjærerarbeider og store mengder bladgull som er blitt brukt til å dekorere bygningene, gjør at Toshogu skiller seg fra andre helligdommer i Japan, der enkel arkitektur er hovedlinjen. Vi skal også få glimt av naturen i nasjonalparken, med sjøen Chuzenji og en tur med svevebane over Kegon-fossen.

Toshogu
Dag 12

27. mars - Tokyo

Full dags tur med vår japanske guide og offentlig transport – og solid fottøy, der vi nok skal spasere i Ginza-området, se det elleville elektronikkmarkedet Akihabara, få glimt av keiserpalasset, og fordype oss mer i det nåværende dynastiet skiftene historie i Meiji-helligdommen. I nærheten ligger Omotesando-avenyen, ofte kalt Tokyos Champs Elysees. Dette er et favorittområde for shoppeglade barn og ungdommer. Vi vil besøke Asakua-distriktet for de siste glimtene av Tokyos fortid, med gamle hus og butikker som selger alt fra broderte kimonoer til håndskårne kammer. Vi ser hva vi når, og avslutter dagen med utsikten fra takterrassen på Tokyo Metropolitan Government Building 202 meter opp over byen i skyskraperdistriktet Shinjuku.

Shinjuku, Tokyo.
Dag 13

28. mars - Hjemreise

På morgenen blir vi kjørt til Narita-flyplassen, der Finnair har avgang på formiddagen. Etter mellomlanding og flybytte i Helsinki, lander vi på Oslo Lufthavn ut på ettermiddagen.

NB: Rekkefølgen i dag til dag-programmet kan bli endret.

Reisebetingelser

ALT DETTE ER INKLUDERT:

 • Flyreise Oslo – Osaka og Tokyo – Oslo med Finnair (tillegg for eventuell avreise fra andre steder i Norge samt business-klasse)
 • All transport ifølge programmet
 • Japan Rail-pass 7 dager
 • 11 overnattinger på utvalgte hoteller
 • Alle inngangsbilletter og utflukter ifølge programmet
 • Halvpensjon: Frokost, 7 lunsjer og 4 middager
 • Japanske guide og norsk reiseleder

PRISEN INKLUDERER IKKE:

 • Personlige forsikringer som reiseforsikring og avbestillingsforsikring
 • Drikke til måltidene
 • Måltider som ikke er inkludert i programmet
 • Tips

17 – 21. mars: Rihga Gran, Kyoto
21 – 22. mars: Hotel New Hiroden, Hiroshima
22 – 23. mars: Rihga Gran, Kyoto
23 – 24. mars: Tokyu Stay, Takayama
24 – 25. mars: Kaga Katayamzu Onsen, Kasuikyo
25 – 28. mars: Hotel Bellclassic, Tokyo

NB: Deler av turen gjennomføres med offentlige transportmidler. Det innebærer at vi skal ferdes i trengsel og forsere jernbanestasjoner og terminaler med rulletrapper og normale trapper, skifte plattformer, gå en del – til tider med dagstursekk med ting for en og to overnattinger. En del av byturene foregår også til fots – gruppens tempo.

Prisen er basert på min 15 deltakere, lenke til våre reisebetingelser

.  Haiku-dikt av forskjellige forfattere lånt fra Paal Helge Haugen: Haiku, 200 norske versjoner, Bokklubbens Lyrikkvenner 1992