Jordan – et land med kontraster

/ Ahlan wa-Sahlan – Du er velkommen!

  • Hvor korsfarerne og Saladins tropper for en natt lot våpnene hvile
  • Hvor Rødehavet er friskt og Dødehavet ikke tillater deg å synke
  • Hvor Håkon Gullvåg har skapt et lite mirakel av moderne kirkekunst
  • Hvor Petra til alle tider har forundret reisende med utrolige fasader hugget i rød sandsten
  • Hvor Lawrence of Arabia lekte katt og mus med ottomaner-tyrkerne
  • Hvor natur og kultur forenes: Fire steder på UNESCOs verdensarvliste på en drøy uke

Opplev kontrastene: Kjenn ørkenvinden om ørene og lukten av høstvarme pinjetrær på Nebo-fjellet, der Moses fikk se inn i det lovede land etter førti års ørkenvandring, og bli så med ned til noe av det karrigste og i hvertfall laveste punkt på jorden, Dødehavet. En «nedtur» på mer enn 1100 høydemeter på en snau times kjøring. Bade i friske bølger i Rødehavet og flyt som en dupp i Dødehavet. Trekk inn utsikten over frodige åser og vingårder rundt Ajlun og la deg dysse til ro i den store ørken i øst, her får vi virkelig oppleve grenseland mellom «den fruktbare halvmåne» og stor tomhet i landskapene. Gå inn i romernes ubendige byggeglede i Jerash, med et vakkert forum og imponerende templer, og utforsk nabateernes fasader hugget inn i sandstensklippene i Petra – de er omtrent samtidige, men kontrasten er stor mellom urbane romere og handelsfolket fra ørkenen. Føl pulsen av den moderne storbyen Amman og gi deg tid til å la inntrykkene av fjell og sandformasjoner i Wadi Rum synke inn i bevisstheten. – Bildene festner seg, og blir sittende lenge.

På denne reisen beveger vi oss i historien og i dagens storpolitikk, overveldes av en variert og storslått natur, og av arabernes stil og store generøsitet. Dette er ikke bare en reise i landskapet, men også en reise i tid.

Dette er en reise for den som er interessert i historie, kultur og religion. For den som vil se og lære om historiens så vel som dagens Midtøsten!

Velkommen til en tur som vil gi innsikt, mange inntrykk, mye å tenke videre på!

Som de sier på disse kanter: “Ahlan wa-Sahlan,” – Du er velkommen!

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Kristi Eline Alfredsen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 09.10.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 10 dager
 • Wadi Rum Jordan
 • Jordan måltid
 • Jordan Wadi Rum
 • Jordan Dødehavet
 • Jordan ved Petra
 • Petra by night Jordan
 • Jordan, Jerash
 • Jordan, et bad i Dødehavet
 • Jordan souvenir
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - 9. oktober

Oslo – Amman

Flyavgang fra Oslo Gardermoen med Turkish Airlines ved lunsjtid, flybytte i Istanbul, og så ankommer vi Amman rundt midnatt og kommer oss i hus. Nattstille gater her hvor Midt-Østens nyere historie har gjort byen til det moderne Jordans hovedstad, en summende storby og et sentrum i regionen. Vi har et par dager til å oppleve byen og ha den som base for et spennende dagsturer.

Dag 2 - 10. oktober

Amman – ørkenslottene – Amman

Veien øst for Amman fører gjennom sand- og stenlandskaper, så flatt og endeløst, med oppkommer her og der, hvor omayyadene, det første muslimske dynastiet, bygde jaktslott, landsteder… De var egentlig nomader, men utviklet en bykultur i Damaskus – og lengtet nok tilbake til ørkenens vide horisonter. Ruinene er til dels så godt bevarte at de hjelper fantasien. Et av dem, Qasr Amra, sår på UNESCOs verdensarvliste. T. E. Lawrence brukte dem til base for sine raid mot ottomanernes stillinger i området og mot jernbanelinjen mot Mekka.

Tilbake i Amman skal vi utforske byen. Vi ser citadell-høyden med levninger fra romersk, bysantinsk og arabisk tid. Under føttene våre ligger 7000 år historie. Nede i byen ligger et romersk teater og historiske museer. Vi skal også se moderne deler av byen – med en av verdens høyeste flaggstenger.

Amman - en by med over 7000 års historie.
Dag 3 - 11. oktober

Amman – Jerash – Ajlun – Amman

Første stopp blir i «Østens Pompeii», Jerash, den best bevarte by i Dekapolis, Romerrikets utpost i Levanten. Det spesielle med Jerash er byens ovale forum, et torv som ellers alltid ble bygget med rette vinkler. I Jerash vaier utrolig nok de klassiske søylene i vinden! Ute i skogkledde åser – vi har ikke sett mye skog – pinjer og olivenlunder, ligger festningen i Ajlun, bygget av en general som sto under kommando av Saladin, han som førte korsfarerne til nederlag sist på 1100-tallet. Ajlun markerte østgrensen for korsfarernes erobringer. Den kontrollerte karavanetrafikken mellom Damaskus og Egypt. Korsfarerne prøvde å innta festningen, men klarte det aldri. I byen ligger en av regionens eldste moskeer, en gammel kirke som ble tatt i bruk av den nye tro.

Dag 4 - 12. oktober

Amman – Nebo – Madaba – Dødehavet

Vi skal ut i åslandskapene sørvest for Amman. Vi besøker Mount Nebo, fjellet der Moses fikk se inn i det lovede land etter sin førti år lange ørkenvandring. Flott utsikt – på en klar dag kan vi se Dødehavet, Jeriko, tårnene på Oljeberget, Jordan-elven…. Og så Madaba, kjent for sine mosaikker fra ulike tidsepoker. Spesielt kjent er det 25X5 meter store mosaikk-kartet fra 500-tallet e. Kr. som viser Palestina og nedre Egypt. Vi opplever vår egen reiserute, slik bysantinerne så den. Herfra er det en kort kjøretur, men 1100 høydemeter, ned til stedet det Jordan-elven løper inn i Dødehavet. Det sies at det var her omtrent at Jesus møtte sin fetter Johannes og ble døpt i elven. Mange kirkesamfunn har bygget helligdommer her, vi besøker den lille lutherske kirken som er utsmykket av norske Håkon Gullvåg. Han har gjort stedet til noe helt spesielt, midt sumpaktig ørkenområde – forunderlig landskap. Står på UNESCOs verdensarvliste. Vi kommer til vårt hotell ved Dødehavet i tide for en dukkert – ikke dykk, det svir!

Dag 5 - 13. oktober

Dødehavet – Wadi Mujib – Kerak - Petra

Vi begynner dagen med å utforske det spennende ørkenlandskapet til fots, enten i Wadi Muijib-kløften eller i Dana nasjonalpark, avhengig av vannstand i ørkenelvene. Akkurat så lett eller krevende som hver især ønsker, landskapet er vakkert. Veien fra Dødehavet slynger seg i hårnålssvinger opp til Kerak, en småby som har en fin korsfarerfestning. Her er det historie og historier å fortelle. Det var en gang et bryllup… Herfra fortsetter vi ad den brede Desert Highway, Ørkenveien, og så inn på smalere veier til Wadi Musa, rett utenfor Petra.

Dag 6 - 14. oktober

Eventyret Petra

Petra – et av verdens merkeligste steder. ”En rosenrød by – halvt så gammel som tiden…” Det siste hundreår før Jesu fødsel var dette en by med flere titusener innbyggere – deres teater rommer 8000 mennesker. Nabateer-folket kontrollerte den gang karavaneveier og handel i området, og fra den tiden stammer mesteparten av Petras praktfulle graver, som ble hugget inn i de røde klippene.

Den eneste måten å ta seg inn i Petra på, er til fots eller med hest og vogn gjennom en 200 meter dyp og knapt to kilometer lang kløft. Denne kløften har med sine stupbratte vegger bevoktet og ofte reddet byens innbyggere fra fiendtlige tokt. Petra er en hel by hugget inn i massive sandstensklipper for mer enn 2 000 år siden. Arkeologiske funn viser at man allerede 7 000 år f. Kristus drev jordbruk i området, men det var i løpet av de siste århundrene før Kristus at Petra hadde sin blomstringstid.. Fra den tiden stammer mesteparten av Petras praktfulle grav-grotter, bosteder og palasser som ble hugget ut i de rosenrøde klippeveggene. Står naturligvis på UNESCOs verdensarvliste. Petra er utrolig – må oppleves! Vi gir oss god tid til å oppleve Petra.

Dag 7 - 15. oktober

Petra – ørkeneventyret Wadi Rum – Aqaba

Tilbake til ørkenveien, hårnålssvinger ned en forkastning, og så er vi snart inne i Wadi Rum – et av verdens mest fascinerende landskaper, helt og holdent naturskapt – kanskje verdens vakreste ørken! Steinformasjoner og sand i alle regnbuens farger. Her kjører vi igjennom ørkenen i Lawrence of Arabias land. Her lekte han katt og mus med tyrkerne, og herfra foretok han sine raid. Vi har beduiner som vertskap, og de tar oss med firehjulsdrevne biler, med god fjæring, et par timer ut i drømmelandskapene, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Ved foten av røde sandstensfjell ligger Jordans eneste havneby; Aqaba. Hit kom Moses etter flukten fra Egypt. Her holdt kong Salomos flåte til, og her hentet han gull fra eventyrlandet Ofir. I Aqaba steg dronningen av Saba i land når hun skulle besøke kong Salomo. I korsriddertiden under ridder Reinold, «Ulven fra Kerak», het byen Aila. Han lot reise en borg på ”faraoenes koralløy” Geziret Firuna, døpte den til Ile de Graye og holdt hoff der.

Jordan Wadi Rum
Dag 8 - 16. oktober

Aqaba

Dagen til fri disposisjon. Hotellet har strand og svømmebasseng. Utenfor havegjerdet ligger byen med levninger av tidligere tiders bosettinger, butikker, kafeer og en liten basar. Aqaba er ganske hyggelig! Mulighet for en båttur til egyptisk side om politiske forhold tillater det, eller en tur i båt med glassbunn for å nye solen og havbrisen – og kikke etter mulig fisk. Ikke allverdens liv i havet lenger, Aqaba er havneby og industriby, på god avstand fra strendene – ingen fare –, og det er Eilat, vegg i vegg, også.

Dag 9 - 17. oktober

Aqaba

Dagen til disposisjon. Vi avslutter med middag på en «orientalsk sjømatrestaurant», og har rommene til midnatt

Eilat ligger innerst i Rødehavet
Dag 10 - 18. oktober

Hjemreise

Kort innen midnatt bryter vi opp, blir kjørt til lufthavnen for å sjekke inn på Turkish’ nattfly til Istanbul. Flybytte før siste etappe, til Oslo, der vi ankommer på formiddagen.

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise Oslo – Amman //Aqaba – Oslo med Turkish Airlines
 • 9 hotelldøgn med frokost
 • 8 middager og 7 lunsjer
 • Engelsktalende guider og norsk reiseleder
 • Visum til Jordan, gratis, men vi ordner dokumentasjonen

Prisen er basert på 15 deltakere. Les våre reisebetingelser her.

Tilleggskostnader:

 • Personlige forsikringer (anbefales tegnet, kontakt ditt forsikringsselskap)
 • Tips til guider, sjåfører og hotellpersonale
 • Ev. visum til Jordan, pr. januar 2019 ikke nødvendig for norske borgere

Hotellene våre:

9 – 12. okt. Gerasa Hotel, Amman

12 – 13. okt. Dead Sea Spa Hotel

13 – 15. okt. Tetra Tree Hotel, Wadi Musa/Petra

15 – 17. okt. Aqaba Mövenpick Hotel, Aqaba