Karpatene – kjente og ukjente perler

/En reise gjennom fire land – Ungarn, Slovakia, Ukraina og Romania

 • 11 dager  – 4 land!
 • Fjellkjeden Karpatene – kulturelt og geografisk knutepunkt
 • Transilvanias vingårder med vinsmaking
 • Sighisoara – Draculas fødested
 • Togtur til Tatrafjellene
 • Elie Wiesels barndomshjem – nå museum for jødisk kultur
 • «Den glade kirkegård» hvor de døde hylles med humor

Dette er en reise over fjell, gjennom landskap og til byer og landsbyer som kan ta pusten fra selv den mest reisevante. En reise som gir deg følelsen av å bla i en historiebok du ikke visste fantes… Bli med oss på denne innholdsrike reisen gjennom fire land i Øst-Europa med den mektige fjellkjeden Karpatene som en samlende kulturell og geografisk faktor. La deg overraske av landenes spennende historie og ikke minst: gode mat- og vinopplevelser!

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 22 060,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 29.08.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager
Reiseleder
Trond Aspaas

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 29.08.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 22 060,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo-Budapest

Avreise fra Oslo med Lufthansa via München (vårtur) eller Austrian Airlines vie Wien (høsttur) med ankomst Budapest på formiddagen. Denne reisen kan ikke starte i noen annen by enn nettopp Budapest, fordi den var hovedstad og sentrum for tilnærmet alle de regioner og land vi skal besøke på denne reisen, helt fra år 1000 og spesielt fra år 1600 og fram til 1919 da Ungarn gjennom Versailles-traktaten og Trianon-avtalen mistet 71 % av sitt areal og dermed 64 % av befolkningen i disse landområdene. Etter bagasjeutlevering møter vi vår norske reiseleder  som skal være med på hele rundreisen. Transporten inn til hotellet i sentrum av byen tar ca. 30 minutter. Resten av ettermiddagen til fri disposisjon før vi starter på en byrundtur i buss med lokal guide, og turen avsluttes på Buda-høyden hvor det blir middag. (M)

Budapest
Dag 2

Budapest-Eger-Kosice

Frokost, utsjekking og avreise nordøstover i Ungarn. Etter knappe to timers kjøring stopper vi i Eger som med sine ca. 50.000 innbyggere er mest kjent for sin festning, termalbad, barokkbygninger, mat og røde viner. Vi tar en titt på den kompakte historiske bydelen, og naturlig nok blir det både vinsmaking og lunsj her. Fra Eger fortsetter vi videre nordøstover, passerer grensen til Slovakia og ankommer hotellet i sentrum av den meget sjarmerende byen Kosice. Byen er i dag Slovakias nest største med ca. 250.000 innbyggere. Hotell ligger perfekt til – kun 50 meter fra gågaten i den historiske bydelen. Her skal vi bo i to netter. Etter at vi har pakket ut kommet litt til rette, møter vi lokalguiden i resepsjonen for en liten byvandring. Denne avsluttes med felles middag. (F,L,M)

Kosice
Dag 3

Kosice-Tatrafjellene-Kosice

Etter frokost skal vi utforske fjellområdene i Slovakia, nærmere bestemt Tatrafjellene som utgjør en del av Karpatene. Vi har med oss lokal guide og setter kurs nordvestover. Etter ca. 90 minutters kjøring ankommer vi byen Poprad beliggende 672 meter over havet. Herfra kan vi glede oss over en knapp times togtur oppover i Tatrafjellene i vakre omgivelser, og er været med oss kan vi se Gerlachovsky som med sine 2654 meter er Slovakias høyeste fjell. Lunsj blir servert i den lille byen Stary Smokovec, og deretter fortsetter turen til Spis-festningen. Med sine drøye 40.000 m2 regnes den som en av Europas største middelalderfestninger og ble en del av verdensarvlisten allerede i 1993. Etter besøket i festningen har vi kun en times kjøring tilbake til hotellet i Kosice. Dette gir oss resten av ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon for å kunne nyte denne perlen av en by. (F,L)

Spis-festningen
Dag 4

Kosice-Uzhgorod-Lviv

Tidlig frokost og avreise fra Kosice. Vi ankommer grensen til Ukraina etter ca. to timer, og her er det ofte en tidskrevende prosess før vi mottar de nødvendige tillatelser for å komme inn i Ukraina. Heldigvis er det deretter kun en kort kjøretur fra grensen til byen Uzhgorod med ca. 115.000 innbyggere, og der møter vi vår lokale guide som tar oss med på en kort byvandring i den historiske bydelen. Elven Uzh har gitt byen sitt navn, og allerede for mer enn tusen år siden ble den kalt “vinduet mot Europa “ der den ligger i regionen Zakarpattia ved foten av de mektige Karpatene. I gamlebyen finner vi en herlig blanding av bygninger i majestetisk østerriksk-ungarsk stil, noen er tsjekkisk inspirerte og andre i sovjetisk modernistisk stil –  med japanske kirsebærtrær og magnoliatrær som bakteppe. Uzhgorod er regnet som en av de grønneste byene i Ukraina og kan skilte med å ha Europas lengste gate med lindetrær. Byvandringen avsluttes med lunsj i en tradisjonell restaurant i gamlebyen. Vi setter kursen nordøstover, over Karpatene til storbyen Lviv som har rundt 750,000 innbyggere, og vi beregner ankomst sen ettermiddag/tidlig kveld. Her skal vi bo to netter i et meget sjarmerende og godt hotell rett ved gamlebyen. Middag i restauranten på hotellets takterrasse. (F,L,M)

Lviv
Dag 5

Lviv

Det blir en rolig morgen med frokost før vår lokalguide møter oss for en liten byvandring i den historiske bydelen. Lviv har en brokete historie. Byen ble grunnlagt ca. år 1250 og har vekslet opp gjennom århundrene med å være polsk, ungarsk, østerriksk og selvfølgelig ukrainsk. Ukrainerne hevder at Lviv ble okkupert av polakkene og aldri har vært en polsk by, men faktum er at sporene fra det polske nærværet er sterke den dag i dag, og mange av bygatene har navn etter kjente polske personer. I sin storhetstid var byen en del av det Habsburgske Riket og het da Lemberg. Den var meget multi-etnisk med mange armenere, jøder, tyskere, russere, tsjekkere og selvfølgelig polakker og ukrainere. Selv en byvandring i dag bekrefter byens multi-etnisitet, og mange besøkende hevder at Lviv med sine innbyggere, gamlebyen, markedstorget, Potocki-palasset, den armenske gaten, alle kirkene og ikke minst de spennende bakgatene og bakgårdene i dag er en av Europas aller vakreste byer. Det blir noe tid til fri disposisjon før vi skal ha felles middag i en av byens aller beste restauranter, kun en kort spasertur fra hotellet. (F.M)

Rynok-plassen, Lviv.
Dag 6

Lviv-Ivano Frankivsk-Cernivtsi

Frokost og utsjekking fra hotellet. I dag setter vi kursen sørøstover, og første stopp er byen Ivano Frankivsk med rundt 240.000 innbyggere. På 1700-tallet bidro den mektige polske familien Potocki til at byen ble en av de mest prominente innen det Habsburgske Riket. Byvandring med lokalguide og lunsj i den historiske bydelen. Fra Ivano Frankivsk er det knappe tre timers kjøretur til vårt hotell i sentrum av byen Cernivitsi, “Little Vienna” eller “ Jerusalem on Prut River “ som den også blir kalt. Byen med ca. 300.000 innbyggere har i snart 150 år vært en av Ukrainas viktigste kultur- og universitetsbyer, og det var faktisk for 133 år siden i året 1875 at det Habsburgske Riket annekterte denne regionen og ga den navnet Bucovina. I 1918 ble regionen innlemmet i Romania, og ved folketellingen i 1930 – da byen hadde et innbyggertall på hele 112.000 – viste det seg at nesten 30% av befolkningen var jøder, 20% rumenere, 20% tyskere og de resterende 30% ukrainere og polakker. I 1940 inntok Sovjetrusserne byen og tvangsflyttet tyskere fra regionen. Året etter, i juli 1941, gjenerobret rumenske styrker under fascistlederen Antonescu, med støtte av Nazi-Tyskland, regionen og byen. Antonescu tvang umiddelbart alle jødene inn i en ghetto i Cernivtsi, der så mange som 50.000 mennesker levde under grufulle forhold inntil de ble deportert og forsvant. Fra hotellet blir det en byvandring med lokalguide, og turen avsluttes med middag i den historiske bydelen. (F,L,M)

Ivano Frankivsk
Dag 7

Cernivtsi-Voronet-Humor-Bistrita

Frokost og tidlig avreise. Etter en knapp times kjøring er vi klare for å passere grensen til Romania. Vi må beregne minst én time til selve grensepasseringen, men vi har derfra kun en drøy times kjøring videre til det fantastiske Voronet-klosteret i Bucovina. Selve kirken ble bygget av Stefan Den Store i løpet av knappe fire måneder i år 1488 for å minnes slaget ved Vaslui, som han vant. Klosteret står på verdensarvlisten og går ofte under navnet «Østens sixtinske kapell». Freskene på utsiden av kirken har en intens blå farge kjent i Romania som “Voronet blå”. Etter besøket i Voronet er det drøye 15 minutters kjøring til restauranten der vi skal ha lunsj. Ikke langt fra restauranten ligger klosteret Humor, som vi også avlegger et besøk før vi setter kursen sørvestover i Romania. Vi kjører gjennom Borgo-passet i Karpatene, beskrevet i Bram Stokers roman Dracula. Sen ettermiddag ankommer vi byen Bistrita med rundt 70.000 innbyggere. Byen er en av de syv tyske middelalderbyene (Siebenbürgen) fra middelalderen. Her skal vi bo i to netter. Middag i hotellets restaurant. (F,L,M)

Voronet
Dag 8

Bistrita-Maramures-Bistrita

Bistrita er innfallsporten til regionen Maramures, av mange regnet som den absolutt vakreste i Romania. Etter frokost setter vi kurs nordover, og første stopp er det usedvanlig vakre klosteret Barsana med alle sine trebygninger og trekirke. Deretter fortsetter vi til den lille byen Sapanta ved grensen til Ukraina og besøker “den glade kirkegård.“ En lokal kunstner startet i 1935 med å lage en ny type fargerike kors. I tillegg malte han morsomme tekster på korsene for å hylle de avdøde. Denne utradisjonelle måten å lage kors på ble svært populær opp gjennom årene, og før han døde i 1977 hadde han produsert mer enn 700 kors. Virksomheten har fortsatt etter hans død gjennom sin assistent. Det er hevet over tvil at det er mange rare følelser som dukker opp når den lokale guiden oversetter tekstene på gravstøttene til oss, og folk humrer og ler på kirkegården. Fra “den glade kirkegård“ er det drøye 20 minutters kjøretur langs elven Tisa på grensen til Ukraina til byen Sighetu Marmatiei der vi skal innta lunsj. På ettermiddagen blir det besøk i huset der Elie Wiesel tilbrakte sine første femten leveår. Huset er i dag et museum for Jødisk Kultur i Maramures. Vi besøker også Minnemuseet for kommunistiske ofre, et museum som er huset i byens fengsel bygget i 1857. Deretter vender vi tilbake til hotellet i Bistrita. Kvelden til fri disposisjon. (F.L)

Barsana-klosteret
Dag 9

Bistrita-Sighisoara-Brasov

Vi tar en rolig morgen med frokost før vi sjekker ut på formiddagen og setter kurs sørover i Transilvania. Første stopp er Liliac (flaggermus på rumensk) som er regnet som en av Transilvanias aller ypperste vingårder med svært gode røde viner. Her blir det vinsmaking etterfulgt av lunsj før vi fortsetter videre sørover og stopper i festningsbyen Sighisoara, Draculas fødeby. Denne byen kom på verdensarvlisten allerede i 1993. Vi ankommer middelalderbyen Brasov med ca. 300.000 innbyggere sent på ettermiddagen. Vårt hotell ligger i gamlebyen, og her skal vi bo i to netter. Middag på en tradisjonell restaurant kun et stenkast fra hotellet. Resten av kvelden til fri disposisjon ( F,L,M)

Sighisoara - Draculas fødeby
Dag 10

Brasov-Prejmer-Bran-Brasov

Brasov, beliggende 570 meter over havet, er en annen av de syv tyske byer fra middelalderen (Siebenbürgen) og er i dag en av de best organiserte i hele Romania med en eventyrlig økonomisk utvikling. I sentrum av byen ligger den historiske bydel eller gamlebyen. Herfra er det relativt korte avstander til festningen på en høyde midt i byen, til jerbanestasjonen med gode forbindelser til hovedstaden Bucuresti eller andre viktige byer i Romania, eller til et av de mange kjøpesentra i de nyere bydelene. Kun 12 km ovenfor gamlebyen ligger alpinbyen Poiana Brasov med sine mange hoteller, skiheiser og alpinbakker helt opp i 2.000 meters høyde. Etter frokost kjører vi en knapp halv time ut av byen og besøker festningskirken Prejmer fra år 1211. I middelalderen hadde de større byene festningsverk for å beskytte befolkning og verdier. På landsbygda var ikke dette alltid en mulighet. Kirkene kunne derfor bli forsterket med en ringmur som i Prejmer der inntil 270 familier hadde hvert sitt nummererte rom med proviant og andre livsnødvendigheter i tilfelle de ble beleiret. Etter besøket i Prejmer er det en drøy times kjøring til Bran Castle eller Draculas slott beliggende i en spennende natur med Karpatenes 2.500 meter høye fjelltopper som bakteppe. Etter besøket i slottet blir det mulighet til innkjøp fra de mange bodene, før vi setter kursen tilbake til vårt hotell via alpinbyen Poiana Brasov. Ettermiddagen fri til å nyte og utforske gamlebyen i Brasov før vi møtes til avslutningsmiddag i en kjellerrestaurant ved torget i gamlebyen, kun fem minutters spasertur fra hotellet. (F,M)

Draculas slott, Bran Castle
Dag 11

Brasov-Sinaia-Bucuresti-Wien-Oslo

Frokost, utsjekking og avreise tidlig på formiddagen. Vi kjører sørover gjennom fjellpasset i Karpatene ca. 1200 meter over havet og ut av Transilvania. Vi ankommer så alpinbyen Sinaia beliggende 850 m.o.h. Her titter vi på Peles-slottet – eventyrslottet til Romanias første konge Carol I. Han startet byggingen av slottet i 1873, og offisiell åpning var i 1883. Omgivelsene er vakre med Karpatene som bakteppe også her, og vi inntar lunsj i en restaurant beliggende i en bygning inne på selve slottsområdet. Fra Sinaia fortsetter vi videre sydover, legger Karpatene bak oss og ankommer flyplassen i Bucuresti i god tid før avgang med Austrian Airlines tidlig på kvelden. Etter flybytte i Wien beregnes ankomst Oslo sent på kvelden. (F,L).

Slottet Peles

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:
– Flyreise Oslo – Budapest // Bucuresti – Oslo med Lufthansa og Austrian Airlines på økonomiklasse
– Flyskatter kr 1933,- (per 13. sep 18)
– Middag ankomstdagen i Budapest
– 10 overnattinger, hvorav 8 overnattinger i 4 * og 2 overnattinger i 3 * + hoteller
– 5 dager med helpensjon ( frokost, lunsj og middag )
– 3 dager med halvpensjon ( frokost og lunsj )
– 2 dager med halvpensjon ( frokost og middag)
– Vinsmaking i Liliac, Transilvania
– Alle inkluderte måltider inkluderer ½ l vann på flaske
– Lokale engelsktalende guider i Budapest, Kosice, Uzhgorod, Lviv, Ivano Frankivsk, Cernivtsi og Maramures
– Billetter til togreise i Tatra-fjellene, Klostrene i Bucovina, Barsana-klosteret, Den glade kirkegård, Elie Wiesels fødehus og kommunistfengsel-museet i Maramures, Prejmer festningskirke og Castle Bran ( Draculas slott)
– Førsteklasses luftkondisjonert turistbuss fra ankomst Budapest til avreise Bucuresti
– Norsk reiseleder fra ankomst Budapest til avreise Bucuresti

Prisen inkluderer ikke:
– Reiseforsikring og avbestillingsbeskyttelse
– Tips til serveringspersonal, lokale guider og sjåfør