Karpatenes kjente og ukjente perler

En reise gjennom fem land
Moldova, Ukraina, Slovakia, Ungarn og Romania

Bli med oss på en fantastisk 11-dagers reise gjennom fem land i Øst-Europa, med den mektige fjellkjeden Karpatene som en samlende kulturell og geografisk faktor. Dette er en reise over fjell, gjennom landskap og til byer og landsbyer som vil ta pusten fra selv den mest reisevante. En reise som gir deg følelsen av å bla i en historiebok du ikke visste at fantes.

Noen høydepunkter på turen:

 • Transnistria – landet som ikke eksisterer
 • Chisinau – Moldovas hovedstad med verdens største vinkjeller Cricova
 • Lviv – en av Europas vakreste byer
 • Fjellkjeden Karpatene – kulturelt og geografisk knutepunkt
 • Togtur til Tatrafjellene
 • Vingårdbesøk med lunsj i Tokay
 • Elie Wiesels barndomshjem – nå museum for jødisk kultur
 • “Den glade kirkegård” hvor de døde hylles med humor
 • Cluj (Klausenburg) – Transilvanias hovedstad
Last ned reiseprogram
 • Pris fra 23 790,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 22.05.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager
Reiseleder
Trond Aspaas

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 22.05.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 23 790,-
 • Lviv, Ukraina,
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Frankfurt - Chisinau

Avreise fra Oslo tidlig morgen med Lufthansa, flybytte i Frankfurt og ankomst i Chisinau, Moldovas hovedstad, tidlig ettermiddag. Vi blir ønsket velkommen på flyplassen av vår norske reiseleder Trons Aspaas, som skal være sammen med oss helt til returen fra Cluj i Romania 11 dager senere. Transporten inn til hotellet vårt i sentrum tar cirka 20 minutter. Etter innsjekking på blir det byrundtur med lokal guide som inkluderer besøk i Cricova, verdens største vinkjeller, før vi inntar en felles middag.

Måltider inkludert: Middag 

Cricova - verdens største vinkjeller
Dag 2

Chisinau - Tiraspol - Chisinau

I dag blir det dagsutflukt til Transnistria, landet som ikke eksisterer, og “hovedstaden” Tiraspol.

Transnistria er egentlig en del av republikken Moldova, men erklærte seg som en uavhengig del av Sovjetunionen i 1990. Det er ingen land som offisielt har godkjent Transnistria, men forholdet til Putins Russland er godt. Her betaler vi med russiske rubler, russiske soldater står for passkontrollen på den fiktive grensen mellom Moldova og Transnistria og vår lokale guide forteller oss sitt ærlige syn på konflikten med Moldova.

Vi besøker flere severdigheter og tar en felles lunsj underveis på sightseeingen. Utflukten varer hele dagen og vi er tilbake på hotellet før middag. Resten av ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon i Chisinau.

Måltider inkludert: Frokost og lunsj

Transnistria - "Cathedral of the Nativity"
Dag 3

Chisinau - Chernivtsi

Etter frokost setter vi kursen mot nordvest i Moldova og stopper i byen Balti for lunsj, før vi fortsetter mot den ukrainske grensen. Grensepasseringer i denne delen av Europa tar gjerne litt lenger tid en ønskelig, men vi forventer å ankomme Chernivtsi sent på ettermiddagen, slik at vi har god tid til en omvisning i byen med lokal guide før vi sjekker inn på hotellet vårt i gamlebyen.

Chernivtsi med cirka 300.000 innbyggere omtales ofte som “Little Vienna” eller “Jerusalem on Prut River“, og har i snart 150 år vært en av Ukrainas viktigste kultur- og universitetsbyer. For 135 år siden, i året 1875, annekterte det Habsburgske Riket denne regionen og ga den navnet Bucovina. I 1918 ble regionen innlemmet i Romania og ved folketellingen i 1930, da byen hadde et innbyggertall på hele 112.000, viste det seg at nesten 30 % av befolkningen var jøder, 20 % rumenere, 20 % tyskere, og de resterende 30 % var ukrainere og polakker. I 1940 inntok Sovjetrusserne byen og tvangsflyttet tyskerne i regionen. Året etter, i juli 1941, gjenerobret rumenske styrker byen under fascistlederen Antonescu, med støtte fra Nazi-Tyskland. Antonescu tvang umiddelbart alle jødene inn i en ghetto i Chernivtsi, der så mange som 50.000 mennesker levde under grufulle forhold inntil de ble deportert og forsvant. Alt dette skal vi få høre mer om under byvandringen vår.

Etter innsjekk på hotellet blir det felles middag på en restaurant i gamlebyen.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Chernivtsi
Dag 4

Chernivtsi - Lviv

Frokost på hotellet og formiddagen fri til å bli bedre kjent med byen. Vi anbefaler å innta en lunsj på egen hånd før avreise kl 13.00. Kursen settes mot nordvest, hvor vi skal kjøre gjennom slettelandskap og jordbruksområder med Karpatene på vår venstre side. Området hadde i mange år betegnelsen Europas kornkammer. Målet for turen er storbyen Lviv, dit vi ankommer tidlig kveld. Her skal vi bo to netter i et meget sjarmerende og godt hotell rett ved gamlebyen. Middag i restauranten på hotellets takterrasse.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Den mektige fjellkjeden Karpatene
Dag 5

Lviv - Byvandring

Rolig morgen med frokost, og i dag skal vi ikke kjøre buss. Vår lokale guide møter oss i resepsjonen på hotellet og tar oss med på en 90 minutters byvandring i den historiske bydelen.

Lviv har en brokete historie. Byen ble grunnlagt ca år 1250 og har vekslet opp gjennom århundrene med å være polsk, ungarsk, østerriksk og selvfølgelig ukrainsk. Ukrainerne hevder at Lviv ble okkupert av polakkene og at det aldri har vært en polsk by, men faktum er at sporene fra det polske nærværet er sterke den dag i dag og mange av bygatene har navn etter kjente polske personer. Vår byvandring bekrefter byens multi-etnisitet, og mange besøkende hevder at Lviv i dag er en av Europas aller vakreste byer, med sine innbyggere, gamlebyen, markedstorget, Potocki-palasset, den armenske gaten, alle kirkene og ikke minst de spennende bakgatene og bakgårdene.

Etter byvandringen har du ettermiddagen til fri disposisjon, før vi møtes til middag i en av byens mest kjente restauranter, kun en spasertur fra hotellet.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Lviv
Dag 6

Lviv - Uzhgorod - Kosice

Tidlig avreise for turens lengste dagsetappe. Vi setter kurs mot sørvest og etter en drøy times kjøring befinner vi oss i en av de naturskjønne dalene i Karpatene, omkranset av fjelltopper opp mot 1400 meters høyde. Her er det ekte villmark med bjørn, ulv og gaupe samt en mengde rovfugler, og en flora som ikke står tilbake for noe sted i Europa. Vi inntar lunsj i den historiske bydelen av byen Uzhgorod.

Elven Uzh har gitt byen sitt navn, og allerede for mer enn tusen år siden ble den kalt “vinduet mot Europa“ der den ligger i regionen Zakarpattia ved foten av de mektige Karpatene. Bygningene i gamlebyen er en herlig blanding av majestetisk østerriksk-ungarsk, tsjekkisk og sovjetisk modernistisk med japanske kirsebærtrær og magnoliatrær som bakteppe. Uzhgorod er regnet som en av de grønneste byene i Ukraina og kan skilte med Europas lengste gate med lindetrær.

Fra Uzhgorod til den slovakiske grensen er det kun drøye 15 minutters kjøring. Dersom grensepasseringen går som normalt forventer vi ankomst sen ettermiddag til vårt hotell i sentrum av den meget sjarmerende byen Kosice. Byen er i dag Slovakias nest største med cirka 250.000 innbyggere og vårt hotell er perfekt beliggende kun 50 meter fra gågaten i den historiske bydelen. Her skal vi bo i to netter. Etter at vi har pakket ut og fått nyte litt tid på egen hånd, møter vi vår lokale guide i resepsjonen som tar oss med på en liten byvandring. Den avsluttes ved restauranten der vi inntar middagen vår.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Uzhgorod
Dag 7

Kosice - Tatrafjellene - Kosice

Etter frokost skal vi utforske fjellområdene i Slovakia, nærmere bestemt Tatrafjellene som utgjør en del av Karpatene. Vi har med oss lokal guide og setter kursen nordvestover. Etter cirka halvannen times kjøring ankommer vi byen Poprad, beliggende 672 meter over havet. Herfra kan vi glede oss over en times togtur oppover i Tatrafjellene, i meget vakre omgivelser. Er været med oss kan vi se Gerlachovsky, som med sine 2654 meter er Slovakia høyeste fjell. Vi inntar lunsj i den lille byen Stary Smokovec cirka 1000 meter over havet, og fra restauranten er det en kort spasertur ned til parkeringsplassen der vår buss venter på å ta oss til Spis-festningen. Med sine drøye 40.000 m2 regnes den som en av Europas største middelalderfestninger og ble en del av verdensarvlisten allerede i 1993.

Etter besøket i festningen har vi kun en times kjøring tilbake til hotellet vårt i Kosice. Resten av ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon for å kunne nyte denne perlen av en by og å se med egne øyne hvordan byens borgere koser seg i sin hjemby.

Måltider inkludert: Frokost og lunsj

Gerlachovsky- Slovakia høyeste fjell.
Dag 8

Kosice - Tokaj - Sighetu Marmatiei

En rolig morgen med avreise fra hotellet kl 11.00. Vi kjører sydover og etter drøye 30 minutters kjøring er vi allerede i Ungarn og ytterligere en knapp times kjøring fra grensen er vi inne i vinregionen Tokaj med den ungarske puztaen i sør og vest og de lavere Karpatene nord. Her tar vi oss god tid til vinsmaking og lunsj før vi setter kurs mot øst og den rumenske grensen. Tidlig kveld ankommer vi vårt hotel i Sighetu Marmatiei med cirka 40.000 innbyggere tett på den ukrainske grensen. Her skal vi bo i en natt. Felles middag i hotellets restaurant

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Tokaj
Dag 9

Sighetu Marmatiei - Desesti-Barsana - Cluj

Utsjekking etter frokost og avreise til den lille byen Sapanta ved grensen til Ukraina, der vi skal besøke “Den glade kirkegård.“ En lokal kunstner startet i 1935 med å lage en ny type fargerike kors. I tillegg malte han morsomme tekster på korset for å hylle den avdøde. Denne utradisjonelle måten å lage kors på ble svært populær opp gjennom årene og før han døde i 1977 hadde han produsert mer enn 700 kors. Virksomheten har fortsatt etter hans død gjennom assistenten hans. Dette er en kirkegård hvor mange rare følelser dukker opp, spesielt når man leser tekstene på gravstøttene. Folk både humrer og ler inne på kirkegården.

Fra “Den glade kirkegård“ er det drøye 20 minutters kjøring langs elven Tisa, tilbake til byen Sighetu Marmatiei. Her besøker vi huset der Elie Wiesel tilbrakte sine første 15 leveår. Huset er i dag et museum om jødisk kultur i Maramures. Herfra er det en kort kjøretur til den lille byen Desesti hvor vi inntar lunsj hos en familie, med tradisjonell mat og drikke. I Desesti ligger en av de mest kjente trekirkene i regionen, som også er på Unescos verdensarvliste. Vi avlegger kirken et besøk før vi fortsetter mot øst og besøker det vakre nonneklosteret i Barsana. Herfra drar vi sørover og ankommer hotellet vårt i sentrum av Cluj tidlig om kvelden. Resten av kvelden til fri disposisjon og middag på egenhånd.

Måltider inkludert: Frokost og lunsj

Den glade kirkegård i Sapanta
Dag 10

Cluj

Frokost og rolig morgen. Vår lokale guide møter oss i resepsjonen på hotellet og tar oss med på en byrundtur i byen mange omtaler som Transilvanias hovedstad. Byen med historiske røtter helt tilbake til år 101 og romertiden er i dag Romanias nest største by med cirka 420.000 innbyggere. Her ligger også Romanias største universitet med over 40.000 studenter. Etter byrundturen har du hele ettermiddagen til fri disposisjon frem til vår felles avslutningsmiddag på en hyggelig restaurant i sentrum av byen. Det blir en kveld hvor vi oppsummerer våre opplevelser og inntrykk.

NB: Dette er en mandag og normalt er alle museer stengt på mandager i Romania. Derfor anbefales avreisedagen (neste dag) som museumsdag.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Cluj
Dag 11

Cluj - Frankfurt - Oslo

Siste dag og for mange kanskje den store museumsdagen. Dagen til egen disposisjon, og hvis du skal ut på museumsbesøk anbefales det å ta en formiddagstur for så å komme tilbake til hotellet og sjekke ut kl 12.00. Bagasjen blir da oppbevart i et eget rom frem til avreise fra hotellet. Felles lunsj blir servert i hotellets restaurant kl 12.00 og så kan de ivrigste gjøre flere besøk mellom kl 13.00 og 16.00. Vi ankommer flyplassen i Cluj i god tid før avreise med Lufthansa sen ettermiddag. Her sier vi farvel til Trond. Flybytte i Frankfurt og ankomst Oslo sen kveld.

Takk for turen!

Måltider inkludert: Frokost og lunsj 

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo – Chisinau og Cluj – Oslo med Lufthansa
 • 9 overnattinger på 4* hoteller
 • 1 overnatting på 3* hotell i Sighetu Marmatiei
 • 10 frokoster, 7 lunsjer og 7 middager
 • 2 vinsmakinger
 • Alle inkluderte måltider inkluderer ½ l vann på flaske
 • Lokale engelsktalende guider i Chisinau, Tiraspol, Cernivtsi, Lviv, Kosice og Cluj
 • Inngangsbilletter, aktiviteter og transport med førsteklasses buss iht. programmet
 • Norsk reiseleder fra ankomst Chisinau til avreise Cluj

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Måltider og drikkevarer utover det som er nevnt over

Der måltider ikke er inkludert vil gode restauranter bli anbefalt av reiseleder eller lokal guide.

 

HOTELLER

Chisinau: City Park Hotel 

Chernivtsi: Allure Inn 

Lviv: Swiss Hotel 

Kosice: DoubleTree by Hilton 

Sighetu Marmatiei: Gradina Morii 

Cluj: DoubleTree by Hilton 

Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.