Landbrukstur til Irland og Nord-Irland

/En reise fra vikingtid til nåtid gjennom jordbruk og severdigheter

Irland – den store øya i Vesterled har to navn: Éire og Irland. Navnet Éire kommer sannsynligvis fra keltisk for «godt land». Romerne kalte landet Hibernia. Irland kom i bruk på 1100-tallet i forbindelse med vikingenes erobring. I år 840 ankom norske vikinger og anla en festning i området området som i dag er hovedstaden Dublin, og tro det eller ei: Byen ble sete for et norsk kongedømme. Ordet Duibhlinn betyr «svart kulp» på gammelnorsk, så her går vi bokstavelig talt i vikingenes fotspor!

Det er mange høydepunkter på turen:

 • By-rundtur i Dublin og omegn med ulike severdigheter
 • Besøk på Guinness Storehouse – det verdenskjente bryggeriet
 • Flere gårdsbesøk til ulike produksjoner og besetninger
 • Besøk og sight-seeing i Belfast, Nord-Irland
 • Vestkysten med sine klipper ut mot Atlanterhavet
 • Vakre nasjonalparker og kulturlandskap
 • Informasjon om irsk landbruk fra lokale fagfolk
 • Møte med bønder med dialog og informasjon om drift og økonomi
Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 690,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 28.08.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager
 • For for deg som er interessert i landbruk
 • Utreise fra Stavanger
Reiseleder
Olav Magne Tonstad

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 28.08.2019
 • Avreisested Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 19 690,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - onsdag 28. august 2019

Avreise fra Sola, ankomst Dublin

Vi reiser fra Sola med KLM til Amsterdam tidlig morgen og videre til Irlands hovedstad, Dublin. Her lander vi om formiddagen hvor guide og buss venter på å ta oss med til Malahide Castle og Gardens. Malahide-slottet dateres tilbake til 1175 og er et av de eldste i Irland. Det var hjemsted for Talbot-familien i over 800 år. På vei til Dublin sentrum, stopper vi på et passende sted for lunsj. Vi har valgt å inkludere middagene på denne turen, mens lunsj blir tilrettelagt og den enkelte velger selv hvor mye eller lite man vil spise. Så blir det en god middag om kveldene. Byturen i Dublin begynner med at vi spaserer over den berømte broen Ha’penny Bridge. Så skal vi besøke Guinness Storehouse. Guinness er for mange synonymt med Irland, og intet besøk til Dublin er komplett uten en tur innom bryggeriet hvor Arthur Guinness i 1759 tegnet en leieavtale for ni tusen (!) år. Her blir det mulighet for en smaksprøve av det berømte ølet mens vi nyter panoramautsikt over Dublin. Vi sjekker inn på vårt hotell i Dublin og om kvelden blir tradisjonell irsk underholdning med mat, musikk, dans og historiefortelling. (Snacks på flyet og middag om kvelden)

Malahide Castle
Dag 2 - Torsdag 29. august 2019

Besøk i Dublin, videre til Belfast

Etter frokost går turen først til Dublin Castle. Slottet ble bygget tidlig på 1200-tallet der vikinger tidligere hadde slått seg ned. Slottet har vært gjennom århundrene vært senter for britisk administrasjon og fra uavhengigheten i 1922 har det vært sete for den irske regjeringen. Vi skal også besøke til Dublinia Museum, et interaktivt museum som forteller oss historien om vikingenes erobring av den irske øya. Etter lunsj går turen nordover med et stopp for besøk til et gårdsbruk hvor de har fokus på kjøttproduksjon og økologisk produksjon av havre. Gården har vært i samme slekt i seks generasjoner og selger økologiske havre over hele landet. Vi får treffe bonden og høre om fordeler og utfordringene ved økologisk landbruk. Målet for dagens etappe er Belfast i Nord-Irland. Her blir det overnatting og middag på vårt hotell. I kveld skal vi også samles til et foredrag om irsk landbruk, agroindustri, økologisk landbruk og klimatiske og miljømessige utfordringer for irsk landbruk. (Frokost og middag)

Dag 3 - Fredag 30. august 2019

Nord-Irland

Dagens første besøk går i dag til en melkegård med en besetning på 150 Holstein-frisisk fe, på grensen mellom Irland og Nord-Irland. De har en årlig produksjon på opptil 9 400 liter per ku. Her får vi innføring i for, produksjon og kvalitet. Herfra reiser vi til den sjarmerende fiskerlandsbyen Carlingford, med utsikt til en av Irlands tre fjorder, Carlingford Lough, og til Morne Mountains i Nord-Irland. Etter lunsj skal vi innom en gård i Nord-Irland hvor de driver med Angus-fe. Bonden driver også en meget interessant gjenvinning av biologisk avfall. Hans to sønner er involvert i den daglige driften av gården, hvorav den ene er en kjent irsk rugby-spiller. I dag skal vi også få med oss et besøk på Titanic-museet i Belfast. Her får vi en skikkelig Titanic-opplevelse i byen hvor det hele begynte. Om kvelden blir det middag og overnatting på vårt hotell i Belfast. (Frokost og middag)

Dag 4 - Lørdag 31. august 2019

Til Galway på vestkysten

Etter frokost og utsjekking går turen i dag til vestkysten av Irland. Her kaster de bratte klippene seg ut i Atlanterhavet og danner en fascinerende naturlige formasjoner. Vi legger til rette for lunsj og vi kjører i dag gjennom naturskjønne områder, blant annet  Connemara National Park, en av Irlands seks nasjonalparker, som dekker 2957 hektar med fjellandskap, myrer, gressletter og skog.  Underveis legger vi inn et par gårdsbesøk, en av dem driver melkeproduksjon. Området her vest kalles Irlands «hidden heartlands» og er et ettertraktet turområde. Vi skal overnatte i den lille byen Galway som ligger vakkert til ved bukten Galway Bay. Om kvelden samles vi som vanlig og hygger oss med felles middag. (Frokost og middag)

Vestkysten på Irland
Dag 5 - Søndag 1. september 2019

Sør til Limerick

I dag går ferden gjennom det unike landskapet i The Burren National Park. Området domineres av kalksteinfjell og vakre formasjoner. Parken utgjør bare 1% av Irland, men huser likevel hele 75% av irske plantearter. Nasjonalparken er underlagt strenge krav til vern av landskap og artsmangfold. Vi skal besøke «Cliffs of Moher», et platå på 200 meter over Atlanterhavet langs vestkysten. Fra toppen av klippene har vi flott utsikt over Aran Islands og Galway Bay.
Etter lunsj ankommer vi Limerick City. Her skal vi på «Angelas Ashes Walking Tour». Dette er en byvandring som er basert på den prisbelønte boken av forfatteren Frank McCourt, som ble verdenskjent da han som pensjonert engelsklærer ga ut sin memoarbok «Angela’s Ashes» eller på norsk «Engelen på syvende trinnet». Den gripende, knugende, men likevel svært humoristiske beretningen om en traurig oppvekst i Limerick, Irland, solgte millioner på verdensbasis. Det er ingen dum idé å lese denne boken før turen.
Vi skal i dag også forsøke å få med oss et hundeløp, et såkalt «Greyhound racing» på Limerick Greyhound Stadium. Overnatting i Limerick City. (Frokost og middag)

Dag 6 - Mandag 2. september 2019

Ulike gårdsbesøk, videre til County Louth

Gården Marksville er den viktigste distributøren av Maxammon i den nordlige halvdelen av Irland. Her driver de med Maxammon behandling av korn hele året. Både hvete, bygg, mais og havre blir behandlet og levert til husdyrbesetninger. Vi får se produksjonsanlegget og får informasjon om driften. Som vanlig legger vi til rette for lunsj. Så blir det nytt gårdsbesøk, nå hos Casey Brothers som produserer ca 400 slaktedyr dyr i året. Disse er hovedsakelig kviger som slaktes og leveres til fire supermarkeder som er eid av bønder i Irland og Nord-Irland. Videre skal vi innom et gårdsbruk i den største korn-regionen i Irland. Både vår- og høstavlinger dyrkes på gården og de har et bredt spekter av avlinger, deriblant hvete, bygg, havre, oljevekster, poteter og mais. I 2017 gav høstavlingen av hvete i gjennomsnitt 9,6 tonn per hektar. Vi får høre om driften og ulike problemstillinger som ugress, skadedyr, sykdomskontroll og forskrifter. Overnatting og middag på hotell i County Louth. (Frokost og middag)

Dag 7 - Tirsdag 3. september 2019

Hjemreise til Norge

Etter enda en frokost blir det avreise til flyplassen hvor vårt fly letter ved 9-tida. Turen går med KLM til Amsterdam for videre tilslutning til Sola, hvor vi ankommer tidlig ettermiddag. (Frokost)

Forbehold om endring av rekkefølge og innhold i programmet. Vi er avhengige av at det passer for bøndene vi skal besøke, og tar forbehold om bytte til andre gårdsbruk dersom det skulle oppstå uventede situasjoner.

Olav Magne Tonstad

Reiseleder

Reiseleder

Olav Magne Tonstad er sivilagronom og har i mange år vært jordbrukssjef i Hå kommune på Jæren. Han har reist mye, vært reiseleder for flere norske grupper og tidligere bodd og arbeidet flere år i Sør-Amerika. Han jobber for tiden som takstmann og konsulent for bønder. Olav Magne Tonstad svarer gjerne på spørsmål om turen. Du/dere er velkommen til å ta kontakt med ham på telefon 94 16 92 22 eller på e-post olav.magne.tonstad@gmail.com 

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Fly med KLM Stavanger – Dublin t/r inkl. flyskatter og innsjekket bagasje
 • Innkvartering på turistklassehoteller
 • Besøk og utflukter ifølge oppsatt dagsprogram
 • Halvpensjon, dvs. daglig frokost og middager
 • Lokale guider/fagfolk
 • Norsk reiseleder

 

Prisen inkludere ikke:

 • Drikke til inkluderte måltider
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til sjåfør, lokal guide og hjelpere underveis

 

Bosteder:

 • Dublin city: Belvedere Hotel, Parnell Square,
 • Belfast: Park Inn by Radisson,
 • Galway: Flannery’s Hotel
 • Limerick: Limerick City Hotel
 • County Louth: D Hotel, Drogheda

Forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis før avreise.

 

Praktiske opplysninger
Praktiske opplysninger og informasjon om reisen vil bli tilsendt alle påmeldte i god tid før avreise.

Utreise fra andre byer enn Stavanger
Turen er satt opp tur-retur Stavanger. Ta kontakt med oss ved ønske om å reise t/r fra andre byer i Norge.

Ta gjerne kontakt med oss, eller direkte med reiseleder Olav Magne Tonstad på telefon 94 16 92 22, dersom du/dere har spørsmål om turen!