Girne/Kyrenia

Libanon og Nord-Kypros, historiske Levanten

 • Beirut, byen som reiser seg av asken – og stråler!
 • Et av verdens eldste alfabeter
 • Baalbek, oldtidens Heliopolis
 • Legendariske sedertrær og vakre vingårder
 • Korsfarerhistorie både i Libanon og på Kypros
 • Kyrenias lune havn og svimlende festninger
 • Klippefylte kyster og bølgende enger på Karpaz-halvøya
 • Historie og samtid i en utsøkt blanding

De har vært her alle sammen: Sigurd Jorsalfar var her. Både på Kypros, der han bunkret, og i Libanon, der han hjalp korsfarerkongen Baldwin å erobre Saida.  Richard Løvehjerte sloss her, både på Kypros og langs Middelhavskysten. Kong Salomo henter trevirke fra sedertreskogene i Libanon for å bygge tempelet i Jerusalem. Tenkeren Kahlil Gibran ble født her.  Jesus vandret i traktene ved Tyrus og Sidon og hans disippel Andreas dro fra disse kyster på misjonsferd og fant en fossende kilde for å leske sin tørste kaptein da de kom i land på Kypros. Paulus var på Kypros, og hans medarbeider, Barnabas, var herfra, og er stedt til hvile her. Og Winston Churchill var her under annen verdenskrig. Det er ingen ende!

Velkommen med på en lærerik reise. En gjennomtenkt reise, der tiden utnyttes effektivt, men dog med en og annen siesta. En reise for den som er interessert i historie, kultur og religion. For den som vil se og lære om et hjørne av historiens så vel som dagens verden! Og møte sommeren, med friskt gress og blomster, en og annen byge, men mest dager med sol og våryr glede.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 27 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 30.04.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 15 dager
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

 • Avreisedato 30.04.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 15 dager
 • Priser fra 27 900,-

Egyptere, hettitter, persere, fønikere, grekere og romere er bare noen av de over 40 sivilisasjoner som har satt spor etter seg i denne del av verden. Levanten – der hvor solen står opp. Få områder kan fremvise et så stort antall steder, byer og minnesmerker av historisk, religiøs og politisk betydning som Midtøsten. Området har produsert flere sterke imperier gjennom historien, men oftere har det vært et møtested hvor folk fra Midtøsten, Asia og Europa har utvekslet varer, ideer og sverdslag. Dette har ført til at området, tross sin beskjedne størrelse, er hjem for et bredt spekter av forskjellige etniske og religiøse grupper. På denne reisen beveger vi oss i historien og i dagens storpolitikk, overveldes av en variert og storslått natur, og av Levantens stil og store generøsitet. Dette er ikke bare en reise i landskapet, men også en reise i tid.

Det kulturelle mangfold i Syria og Libanon har gitt grobunn for konflikter gjennom århundreder, men det er også en av grunnene til at regionen er så fascinerende å besøke. Beirut, Libanons hovedstad, har reist seg av støvet og gjenoppbyggingen gir byen form og internasjonalt liv. Baalbek, oppkalt etter den fønikiske guden Baal, blir ganske sikkert et av reisens store høydepunkter. Historiens Syria ligger geografisk sett mellom de store sivilisasjonene i øst, Mesopotamia og Persia, Europa i vest, Anatolia i nord og Egypt i sør. Dette er hvor alle veier møttes, det store veikryss med møtested for sivilisasjoner og kulturer, og en naturlig kampplass, ikke bare for armeer, men også for ideer. Resultatet er en fantastisk sammensmeltning av folk, kulturer og monumenter som trekker alle som er interessert i vår felles historie – og i dagens utfordringer. Libanon ligger litt i le bak fjellene, men var base for handelsfolket fønikerne, og landingssted for korsfarerne. Det etniske og religiøse mangfoldet er nedfelt i styresettet: Presidenten skal være maronittisk kristen, statsministeren sunnimuslim, parlamentslederen shiitt og visestatsministeren gresk-ortodoks kristen. Ikke alltid like enkelt, landet går videre.

Bare noen sjømil unna ligger Kypros, også et «veikryss» i historien, hvor grekere bosatte seg, hvor korsfarerne befestet seg, hvor franske konger og venezianske doger og handelsmenn bygde slott, hvor grekere og tyrkere bor på hver sin side av den «grønne linje» og har opprettet verdens eneste delte hovedstad. – Fotvennlig til tusen: Fjell med eventyrslott, frodig innland, lange, gylne strender, vakre bukter med turkist hav.

Velkommen med på en lærerik reise. En gjennomtenkt reise, der tiden utnyttes effektivt, men dog med en og annen siesta. En reise for den som er interessert i historie, kultur og religion. For den som vil se og lære om et hjørne av historiens så vel som dagens verden! Og møte sommeren, med friskt gress og blomster, en og annen byge, men mest dager med sol og våryr glede.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - 30. april:

Oslo – Beirut

Avreise fra Oslo kl. 12.00 med Turkish Airlines via Istanbul. Ankomst Beirut kort før midnatt. Etter at vi har gått gjennom pass- og visumformalitetene kjører vi til vårt meget sentralt beliggende i hjertet av Beirut, og sjekker inn. Her bor vi i fire netter i første omgang.

Cardo Maximus i Beirut
Dag 2 - 1. mai:

Beirut – Jeita – Beirut

Beirut! I sin tid en av Middelhavets vakreste byer, Midt-Østens Las Vegas. Krigens spor holder på å viskes ut og byen gjenreises og begynner nå å få tilbake sin gamle glans. Her møtes vest og øst, Las Vegas og Mekka, snø og ørken. Vi begynner dagen med å få et overblikk over Libanons historie på Nasjonalmuseet, som har en liten men kresen samling av ting fra alle epoker. Herfra kjører vi til dryppstensgrottene i Jeita, et naturens underverk som besøkes med svevebane og båt. Vi besøker også Vår frue av Libanon: Stedet Harissa ligger høyt oppe i åsene over havnebyen Jounieh med en fantastisk utsikt over Middelhavskysten. Her står en 15 tonns bronsestatue av jomfru Maria, og her ligger to basilikaer, en for hver av de viktige libanesiske kirkesamfunn. Videre langs kysten til Byblos, en av basene for fønikernes handels-imperium med utgravninger som viser livet her gjennom alle tider. Tilbake til Beirut for en skumringstime på Le Corniche, byens praktfulle strandpromenade, hvor folk flanerer og hygger seg.

Vår frue av Libanon, Harissa, med utsikt over Beirut
Dag 3 - 2. mai:

Beirut - Sidon – Tyrus - Beirut

Vi kjører sydover til korsfarerborgen i Sidon, som også har historiske khan, vertshus der karavaneveiene møtte havet ved Silkeveiens ende. Her er også et såpe-museum! Om mulig drar vi litt inn i landet og besøker krigsminnesmuseet Mleeta, som lærer oss Libanons kriger i nyere tid, sett med shia-bevegelsen Hezbollhas øyne. Lenger mot syd, ved kysten ligger Tyrus. Dette var en base for fønikernes handelsvirksomhet i hele middelhavsområdet. Her produserte de purpur fra murex-skjell, viktig for handel med romerne, rsom erobret byen i 64 f.Kr. Dette markerte de med å reise en mektig triumfbue og en av verdens største hippodromer. Ut mot havet ligger ruinkomplekset Al Mina, også fra romersk tid, men på eldre fundamenter. Tyrus står på UNESCOs verdensarvliste.

Så sier Halldor Skvaldre:
Den hedenske byen vant du
Med velde, men bort du ga den,
Gavmilde kriger! Alltid
du ære vant i kampen.

Snorre Sturlason: Magnussønnenes saga

Sidon
Dag 4 - 3. mai

Deir al Qamar – Beiteddine – Baakleen – Mokhtara – Beirut

Vi skal utforke landskaper og bykulturer i Shouf-fjellene, fem-seks mil sørøst for Shouf-fjellene. Vi kommer til Deir al Qamar, «Måneklosteret», etter sigende den vakrest landsbyen i landet. Rundt plassen midt i byen ligger en kirke, en moske, en drusisk forsamlingssal og en synagoge – et tegn på toleranse, selv om synagogen nå er blitt et fransk kultursenter. Her er et stort karavane-serai fra sist på femtenhundretallet, og palasset til en guvernør innsatt av tyrkerne, bygget i renessansestil, intet mindre! På den andre siden av dyp dal ligger Beiteddine, som også har et flott palass, til tider brukt som sommerresidens for Libanons president. Baakleen er et brohode for druserne i området, og har en liten nasjonalpark med særdeles forfriskende fossefall. Mer natur, mer aristokrati – og konditorier – i Mokhtara!

… Når du elsker, skal du ikke si «Gud er i mitt hjerte,»
men heller «Jeg er i Guds hjerte.»
Og tro ikke at du kan styre kjærlighetens kurs, for hvis den finner deg verdig, vil kjærligheten styre din kurs.

Kahlil Gibran: Profeten

Fontene i Deir al Qamar
Dag 5 - 4. mai

Beirut – Byblos - Bcharreh

Det er korte distanser, men enorme endringer i landskap og vegetasjon fra Middelhavets strender til toppene i Libanonfjellene, fra mimosa-buskas til skar med snø. Ved kysten besøker vi Byblos, en base for fønikernes handels-imperium, med utgravninger som viser livet her gjennom alle tider. Her ble skip lastet med trevirke fra Libanons sedertreskoger, her losset skip kobber fra Kaukasus. I Byblos begynte å fønikiske lærde å omdanne egyptiske hieroglyffer til et alfabet. De første bokstaver ble skapt! Byblos står på UNESCOs verdensarvliste Så går det oppoverbakke i praktfulle landskaper i Libanon-fjellene. Vi besøker et område som fremdeles har rester av Libanons sagnomsuste sedertreskoger. Herfra fortsetter vi til Bcharreh, 1400 moh, hjembyen til maleren og forfatteren Kahlil Gibran, mannen som skrev boken ”Profeten”. Om vær og føre tillater, kjører vi over passet og ned i Qadisha-dalen, en fruktbar dal som vannes av mange kilder. Dette har gjennom århundreder vært et sentrum for den maronittiske kirke, og fremdeles er det mange kirker og klostre i området. Dalen står på UNESCOs verdensarvliste.

Gi deres hjerter, men ikke til den andres eie
For bare Livets ånd kan romme deres hjerter.
Og stå sammen, men ikke for nær hverandre:
For templets søyler står atskilt,
Og eiketreet og sypressen vokser ikke i skyggen av den andre.

Kahlil Gibran: Profeten

Byblos havn
Dag 6 - 5. mai

Bcharreh – Beirut

Vi fortsetter å utforske landsbyer, klostre og fjellene i Qadisha-området, og kjører så tilbake til Beirut.

Libanesisk mat er viden kjent. Vi gleder oss!
Dag 7 - 6. mai

Beirut – Anjar – Baalbek

Igjen kjører vi gjennom Chouf-fjellene, vakre landskaper med koller og skoger og rike småbyer med vakre hus og små palasser. Så kommer vi inn i Beqaa-dalen, et utrolig fruktbart sletteland på tusen meters høyde. Her er grønnsakhaver, her er vingårder. Vi besøker Anjar, ruinene av en arabisk by fra tidlig muslimsk by. Her var badehus og handlegater etter romersk mønster, men her var også palasser som det sømmet seg omayyade-fyrstene fra Damaskus. Og endelig: Baalbek. Baalbek er et av reisens høydepunkter, med navn etter den fønikiske hovedguden Baal. Med sine templer er byen et av de best bevarte stedene fra romertiden. Her finner vi verdens høyeste monolittiske søyler. Templet viet guden Bacchus ligner på Parthenon i Athen, men er både bedre bevart og større. Det er et paradoks at dette templet kalles for «det lille templet»! Det er enormt!

Borgerkrigen i Libanon har gjort at vi i vesten har glemt størrelsen og betydningen av denne byen, kjent som den legendariske Heliopolis under hellenistene, men nå kan vi være med å gjenoppdage den. Stedet står naturligvis på UNESCOs verdensarvliste. I Baalbek bor vi på et stemningsfullt gammelt hotell, Palmyra. En severdighet i seg selv. Ikke turens flotteste, slett ikke, men fullt av sjarme.

Bacchus-templet i Baalbek
Dag 8 - 7. mai

Baalbek – Ksara – Beirut – Famagusta

Tid til et morgenbesøk i ruinene av Baalbek, godt å sitte ned på en gammel sten og la inntrykkene synke inn. Vi skal også besøke stenbruddene der de enorme søylene ble hugget. Inspirert av Bacchus-tempelet skal vi se Bekaa-dalens vingårder, og besøker et av de store vinfirmaene Ksara. Vingården ble grunnlagt av en jesuittprest i 1857. Den er i dag på 21 hektar, men firmaet har vingårder på mange steder, dette er en stor virksomhet. Vi får høre om produksjonen, se vinkjeller – og smake på mosten. Tilbake til Beirut og flyplassen, der dagens ene flyvning til Larnaca. Etter kjappe innreiseformaliteter, er det en drøy times effektiv kjøring til Famagusta.

Famagusta
Dag 9 - 8. mai

Famagusta og Salamis

Vi skal utforske ruinene av den romerske by Salamis, under bysantinerne kalt Constantia. Den var Kypros’ hovedstad og viktigste havn i mer enn tusen år. Byen ble ødelagt av araberne i 648, men utgraves og restaureres, og teateret fra keiser Augustus’ tid er i bruk for konserter og festivaler mens de store badeanleggene vitner om romernes sans for hygiene og det gode liv. Like i nærheten ligger apostelen Barnabas begravd. Han var en nær kollega til apostelen Paulus, og led martyrdøden AD 57. Her ligger også «de kongelige graver».

Famagusta var en gang verdens rikeste by, levde høyt på skipsfart og handel, i dag nærmest en spøkelsesby som ble forlatt da tyrkiske militære inntok Nord-Kypros og befolkningen i byen forlot den som de sto og gikk. Innenfor de venezianske bymurene ligger imidlertid kirker og moskeer, mage av dem har vært begge deler gjennom byens omskiftende historie. Laleh Mustafa Pasha-moskeen var i sin tid Famagustas domkirke, bygget etter modell av katedralen i Reims. Her fikk korsfarerkonger av Lusignan-dynastiet tittelen «konge av Jerusalem». I havnen må vi se det såkalte Othello-tårnet. Det fikk dette navnet fordi Shakespeare brukte Famagusta som hovedsted for skuespillet Othello. Famagusta er et sted for byvandringer, under FN-styrkenes vaktsomme øyne.

Salamis
Dag 10 - 9. mai

Dagstur til Karpaz

Halvøya som utgjør Kypros’ nordøstlige arm er et område med klipper og bølgende enger – og markblomster i begynnelsen av mai? De eneste innbyggerne – ikke helt sant – skal være ville esler! Her er grotter og øde strender og en og annen kirke. Den viktigste kirken er viet apostelen Andreas, som skal gjort mirakler her. Både kristne og muslimer valfarter hit.

Karpaz
Dag 11 - 10. mai

Famagusta – Nikosia - Kyrenia / Girne

Nikosia er en delt hovedstad. Siden 1974 har «den grønne linje» skilt den gresk-kypriotiske del fra den tyrkiske. Vi skal holde oss på tyrkisk side, der de fleste severdighetene befinner seg innenfor de gamle venezianske bymurene. Hagia Sofia-kirken ble reist av kongene av Lusignan på 1200-tallet, og det fineste eksempel på gotisk arkitektur på Kypros. Den ble betraktet som en av de fineste kristne bygg i Midtøsten. Genovesiske handelsmenn kom og ødela, mamelukker fra Egypt, og så gjorde osmanerne kirken om til moske i 1570. Kort etter reiste tyrkerne de mektige karavanseraiet Buyuk Han. Vi skal også finne fram i basarene, og så er vi vel modne for litt tid på egenhånd for å utforske videre.

På tidlig kveld når vi fram til Kyrenia / Girne. Den gamle festningsbyen er kompakt og vakker. Den venezianske sjøfestningen motsto alle angrep i hundrevis av år, men i 1570 måtte innbyggerne se seg slott av osmanerne. Havna er idyllisk, og her er masser av liv, ikke minst om kvelden. Vi bor litt utenfor trengselen, men med kort vei inn.

Girne/Kyrenia
Dag 12 - 11. mai

Kyrenia / Girne

Vi skal se to, om ikke tre, festninger: St. Hilarion, festningsverker som ligger øverst på en bratt fjelltopp, 2000 fot over havet. Slottet ble oppført for snart turen år siden, da korsfarerne måtte oppgi Det hellige land. Det skal ha inspirert Walt Disney da han laget sin film om Snøhvit og de syv dverger. Formidabel utsikt!  Enda litt eldre er ruinene av klosteret Bellapais, grunnlagt av augustinerne da de tapte Jerusalem i 1187. Fin gotisk arkitektur. Endelig skal vi ned i byen og besøke Kyrenias sjøfestning, forundre oss over hvor sterkt venezianerne bygde. Innenfor de sterke murene ligger et skipsmuseum. Det har restene av det som kalles verdens eldste skipsforlis, en skute som sank rundt 300 f.Kr, lastet med slipestener og krukker.

Bellapais-klosteret
Dag 13 - 12. mai

Fridag

Vi holder fri. Tid til å bearbeide inntrykkene litt, sitte i havnen og se på livet eller nyte hotellets haver og svømmebasseng. Om været tillater, og det gjør det vel, midt i mai, vil vi tilby en liten båttur.

Havnen i Girne/Kyrenia
Dag 14 - 13. mai

Güzelyurt - tur langs vestkysten

Güzelyurt, blant grekere kjent som Morphou, kalles ofte Kypros’ frukthave. Det tyrkiske Güzelyurt betyr «vakkert landskap», og det er det – det har folk tenkt siden filosofen Solons tid. Han var en av «Athens syv vise» rundt 600 f.Kr., og skal ha anbefalt kongen å bygge en hovedstad her. Rester av byen kan sees i det grønne forsommergresset, der det er ryddet for at vi skal se noen av byens fine mosaikker. Den var et viktig gresk brohode inntil perserne etter noen hundre år ødela den. Vi skal også se et kloster viet St. Mamas, som er skattesnyternes skytshelgen. Hvorfor skal vi lære på stedet! Nær klosteret besøker vi et naturhistorisk og arkeologisk museum. Tilbake til vårt hotell ved Girne for «siste kveld med gjengen».

Vårblomstringen på Kypros er vakker.
Dag 15 - 14. mai

Hjemreise

Formiddagsfly til Istanbul, flybytte, og så er vi hjemme på Oslo Gardermoen ut på ettermiddagen.

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise Oslo – Beirut og Nikosia – Oslo med Turkish Airlines og Beirut – Larnaca med Middle East Airlines på økonomiklasse
 • 14 overnattinger på mellomklasse hoteller
 • Full pensjon minus et par måltider, all lokal transport og utflukter, etc. (se program)
 • Lokale guider og norsk reiseleder, som er med på hele turen

Prisen inkluderer ikke:

 • Reiseforsikring
 • Driks til guider og sjåfører osv.
 • Drikke til måltider

Hoteller

Lancaster Hotel, Raouche, Beirut
Chbat Hotel, Bcharreh
Palmyra Hotel, Baalbek. Slett ikke luksus, men en opplevelse (ingen webside)
Oscar Park Hotel, Famagusta
Bellapais Monastery Hotel, Kyrenia

Norske statsborgere trenger ikke visum verken til Libanon eller til Nord-Kypros, men passet skal være gyldig i minst 6 måneder etter forventet hjemreise.

Når det gjelder situasjonen i Midtøsten, viser vi til Utenriksdepartementets hjemmesider.

Sitater fra Kahlil Gibran: Profeten, oversatt av Johann Grip, Oslo 2009 og Snorre Sturlasson: Kongesagaer, Oslo 1985

Prisforbehold: Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. 1. oktober 2018, og minimum 15 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet.