Machu Picchu, Inka trail

Påsketur Machu Picchu, vandring i Inkaenes fotspor

/ Inca Trail – en vandring inn i eventyret

 • Opplev Andesfjellene og eventyrlige Machu Picchu og Inca Trail
 • Sjarmerende Cusco med koselige kaféer og fargerike butikker
 • Få en smakebit av hovedstaden Lima
 • Opplev sivøyene med båt på Titicaca – her kom Thor Heyerdahls båtbyggere fra
 • Overnatt hos de lokale på øya Amantani hvor det kun bor 800 familier

Vår kollega og spesialist på Sør-Amerika, Jon Espeland, sier om Machu Picchu og Inca Trail: La meg starte med historien: Da conquistadoren Fransisco Pizarro i 1532 gikk i land i Peru, møtte han en sivilisasjon som hersket over enorme landområder, fra Stillehavet til Amazonasjungelen og fra sørlige Colombia til nordlige Chile og Argentina. I hele dette riket hadde Inkaene bygd sine hovedveier der de fraktet varer på Lama-ryggen og vandret til fots. Mange av disse veiene, vi ville kalle dem stier, går gjennom spektakulært terreng, smyger seg gjennom trange daler, snor seg langs bratte fjellsider, stiger over høye pass, klatrer i kunstferdige trapper og frembringer panorama som skaper ydmykhet, undring og mangel på ord! På disse veiene løp inkaenes «chasquis» i stafettetapper, natt og dag, med viktige beskjeder inn og ut fra kongens slott i inkahovedstaden Cusco.

Inca Trail er en slik vei. Autentisk, uforandret, riksvei 1 mot nord. Første del av veien snor seg 3000 km nordover i Andesfjellene fra Cusco. Bli med på en vandring inn i eventyret, inn i inkatiden, inn i sivilisasjon og høykultur som eksisterte her før europeerne gjorde sitt ulykksalige inntog. Når du står i Inti Punki, Solporten, og skuer ned på Machu Picchu, på byen der nede, på geografien, med tåkedotter seilende mellom fjellene, da får du denne merkelige følelsen i magen; kribling, spenning, sug – du skjønner hva jeg mener? – og du må spørre deg selv: Er det virkelig sant?  Er det mulig? Går det an?

Vanskelighetsgrad 4

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 36 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 09.04.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 14 dager
 • NYHET!
Reiseleder
Dag Johansen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 09.04.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 14 dager
 • Priser fra 36 900,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

9. april: Norge - Lima

Avreise fra Oslo Lufthavn med KLM tidlig om morgenen. Turen går via Amsterdam med ankomst til den peruanske hovedstaden Lima utpå kvelden lokal tid (minus syv timer). Vi skal videre opp i Andesfjellene til inkahovedstaden Cusco. Men siden det ikke går fly dit om kvelden, blir det  overnatting på Hotel José Antonio. Etter en lang flytur, kan det være godt å gå til ro, men hvis noen trenger en matbit, legger reiseleder til rette for det. (Enkelt måltid om bord på flyet)

Det gamle sentrum i Lima.
Dag 2

10. april: Lima - Cusco

Etter frokost går turen tilbake til flyplassen, hvor flyet løfter oss innover de majestetiske Andesfjellene for å lande i legendariske Cusco 3400 moh. Nå er vi på historisk grunn og kjenner antakelig suset fra Inkatiden! Byen var politisk og religiøst senter for Inkariket som på sitt største strakk seg fra Colombia i nord til Argentina og Chile i sør. Byen har en rekke bygninger og minnesmerker fra denne tiden, og sentrum er selvsagt UNESCO beskyttet.  Da spanjolene ankom Cusco i 1533 møtte det dem et mektig syn av flotte bygg og vakre parkanlegg, alt rikelig utstyrt med veggpynt og statuer i rent gull! Mye ble dessverre plyndret og ødelagt av conquistadorene, men fortsatt byr Cusco på mektige minnesmerker fra inkatiden. Ettermiddagen til egen disposisjon. Vi er nå i høylandet og starter akklimatisering før vi skal på fottur. Lunsj og middag blir tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet. (Frokost)

 

Dag 3

11. april: Cusco

Frokost før vi blir møtt av vår lokalguide og buss for å bli med på en sightseeing tur. Vi besøker Sachsahuaman, et imponerende seremonisenter utført i kjempemessige steinblokker på høyden over Cusco by. I Cusco sentrum besøker vi Koricancha (soltemplet) som er byens viktigste severdighet, og vi skal også innom dagens vakre katedral. I denne finner vi, paradoksalt nok, mye av gullet som spanjolene stjal fra inkaene. I dag spiser vi felles lunsj på en lokal restaurant.  Resten av ettermiddagen blir det igjen fritid. Cusco er et eldorado for den som har handlelyst, – det bugner av vakkert kunsthåndverk av god kvalitet! Middag blir tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet. (Frokost/Lunsj)

Dag 4

12. april: Cusco - «km 82» - Huayllabamba

Vi blir hentet tidlig for en to timers spektakulær bussreise gjennom Inkafolkets hellige dal, Urubamba, og videre med tog en times tid til vi når fram til den lille stasjonen som kun bærer navnet «km 82» og som er startpunktet for vår fottur langs Inkastien til Machu Picchu. Med utsikt til det storslåtte, snødekte fjellet Veronica (5850 moh. og høyeste fjell i Urubamba-fjellkjeden) starter vi vår fottur på den legendariske Inkastien. Vi begynner i veldig sakte tempo. Her gjelder det å skynde seg langsomt … på grunn av høyden. Men vi er i gang og kan nyte et fantastisk panorama langs elva Vilcanota som haster på vei mot regnskogen i Amazonas. Snart kommer vi til Patallacta med imponerende jordbruksterrasser fra inkatiden. Våre bærere ordner med alle måltider på passende steder underveis. Vi nyter en velsmakende lunsj og utpå ettermiddagen kommer vi frem til vår første teltleir ved de gamle inkaruinene i Huayllabamba. (Frokost/Lunsj/Middag)

Distanse: 11 km / Høyde – 432 / Tidsbruk: 5- 6 timer

Machu Picchu, Inka trail
Dag 5

13. april: Huayllabamba - Pacaymayo

Etter en god frokost skal vi i dag gjennom den tøffeste dagen på Inkastien til Machu Picchu.  Vi skal nemlig over det høyeste av fjellpassene og starter på stigningen opp gjennom et område med tropisk fjellskog og passerer et sted som heter Llulluchampa. Her treffer vi sannsynligvis på både alpakka og lama som beiter rolig i fjellsidene. Underveis vil landskapet forandre seg og vegetasjon blir mer sparsom inntil vi kommer over tregrensen hvor det bare er gress og en busk her og der. Etter ca. to og en halv time begynner vi å nærme oss Warmiwañusca, «den døde kvinnens pass», som ligger på 4200 meters høyde. På toppen tar vi en velfortjent pause og lar oss «bergta» av en utsikt som kaller både på kamera og ektefølte superlativer. Herfra går det naturligvis nedover igjen, og vi når etter hvert fram til Pacaymayo-dalen hvor vi slår leir. Her står teltene klare, og det er tid for middag og hvile etter dagens tur. (Frokost/Lunsj/Middag)

Distanse: 7,6 km / Høyde + 1237 – 600 / Tidsbruk: 7 timer

Dag 6

14. april: Pacaymayo - Phuyupatamarca

Når solen titter over fjelltoppene er frokosten servert av våre gode hjelpere. Inca Trail er inkaenes eldgamle hovedvei fra Cusco til Machu Picchu. Der stien ble for bratt, laget de kunstferdige trapper. På dagens tur får vi med oss en av disse trappene. Den fører oss til turens andre fjellpass på 3850 meters høyde. Herfra har vi en spektakulær utsikt over fjellkjeden Vilcabamba. Vi ser nå utover fjellområdet som var Inkafolkets siste skjulested da de spanske conquistadorene jaget Manco Inka og hans følge på flukt. Og vi skjønner umiddelbart at det ikke var noen lett oppgave for spanjoler på hesteryggen! Stien fører oss videre til Aobamba-dalen og til Sayacmarca «den utilgjengelige byen». Herfra stiger det igjen til det tredje passet, og ennå en gang med mektig utsikt over fjellkjeden Vilcabamba. Vår neste leir er ved Phuyupatamarca (vi øver oss på stedsnavnene underveis!) og vi samles igjen til felles middag som tilberedes av våre trofaste bærere.  (Frokost/Lunsj/Middag)

Distanse: 7 km / Høyde + 346 – 310 / Tidsbruk: 5-6 timer

Machu Picchu, Inka trail
Dag 7

15. april: Phuyupatamarca - Machu Picchu - Aguas Calientes

Stien i dag faller cirka 1000 høydemeter og snart får vi et glimt av magiske Machu Picchu, der den ligger på en åsrygg mellom to spisse fjelltopper. Vi er nådd fram til utkanten av Amazonas’ mektige skoger, og går gjennom tett jungel med vakre planter, orkideer, bambus, bromelia og hva du måtte ønske å nevne av hundrevis av arter. Her er en flora som vokser inn i alle sanser. Vi spiser lunsj ved Winay Wana, de flotteste ruinene på Inca Trail, en gang bebodd av bønder som dyrket grønnsaker på terrassene. Vi blir stadig slått av hva inkafolket fikk til i det bratte og ulendte terrenget. Terrassene, et vanningsanlegg og inkatempel er nylig restaurert. Vi fortsetter videre på gode stier og før vi vet ordet av det er vi i Intipunku – Solporten, hvor vi ser Machu Picchu i all sin prakt. Vi tar for oss de siste 40 minutters vandring ned til Machu Picchu mens  inntrykkene av synet foran oss bygger opp en stemning som det ikke finnes ord for! En minibuss tar oss ned til Auguas Calientes og til Hotel Mapi Inn for middag og overnatting. (Frokost/Lunsj/Middag)

Distanse: 8,7 km / Høyde – 1180 / Tidsbruk: 6-7 timer

 

Machu Picchu
Dag 8

16. april: Machu Picchu - Cusco

Stasjonsbyen Machu Picchu Pueblo ligger sammenklemt mellom bratte, bromelia-kledte fjellvegger ved elven dypt nedenunder Machu Picchu. I dag skal vi ha en skikkelig omvisning i Machu Picchu, – denne glemte inkabyen langt inne i Andesfjellene. Den troner som et eventyrslott på høydedraget mellom dype daler og høye fjell, et soria moria i virkelighetens verden. Etter å ha gått inkatrail, skjønner vi godt at de spanske conquistadorene fant aldri fram hit. Derfor ligger byen som et urørt monument fra inkatiden. Vi får en følelse av å være satt flere hundre år tilbake i tiden. Machu Picchu er en natur- og kulturopplevelse i særklasse. Om ettermiddagen tar vi tog og buss tilbake til Inkarikets hovedstad Cusco. (Frokost/Lunsj)

 

 

Plaza de armas, Cusco
Dag 9

17. april: Cusco - dagen på egenhånd

I dag får vi god tid ved frokostbordet. Dagen er til egen disposisjon. Det er fortsatt mange muligheter for nye opplevelser i Cusco og omegn. Snakk med reiseleder om ulike muligheter som han kan legge til rette! Hvis flere av deltagerne ønsker det samme, blir reiseleder med, for eksempel til det vakre området Chinchero og saltgruvene i Maras. Middag blir tilrettelagt av reiseleder for de som ønsker å spise samlet. (Frokost)

Dag 10

18. april: Cusco - Puno

I dag setter vi oss i bussen for å starte på kjøreturen til Puno fylke, lenger sør i Andesfjellene. Kjøreturen går gjennom et vakkert fjellandskap som tilhører fargerike indianere og deres lama- og alpakkaflokker. Landskapet er preget av vakre daler, enorme vidder og eventyrlige fjelltopper – og himmelen – den er aldri så blå og fjellene aldri så vakre som i Andes…! Vi gjør et stopp for å se Viracochatemplet, viet til skaperguden «Kon Tiki Viracocha» ved Raqchi, før det blir lunsj på restaurant Felipon (inkludert). Vi passerer byene Sicuani og Juliaca før vi i kveldingen ankommer Puno og Hotel Jose Antonio. Puno-regionen ble forholdsvis sent innlemmet i Inkariket. Derfor kalles folket her sør for aymaraindianere og snakker aymara i motsetning til lenger nord hvor man snakker quechua og kalles quechuaindianere. I dag er Aymarafolket delt mellom Peru og Bolivia, hvorav de aller fleste bor i Bolivia, – på andre siden av en grense trukket av den hvite overklassen da Bolivia rev seg løs fra Peru i 1825. Tilbud om middag (ikke inkludert) på hotellet. (Frokost/Lunsj)

Dag 11

19. april: Puno - Urosøyene - Amantaní

Puno ligger ved bredden av Titicacasjøen som er Sør-Amerikas største og verdens høyeste navigérbare innsjø. Sjøen ligger på 3815 m og har et flateinnhold like stort som Rogaland fylke. Sjøen strekker seg langt inn i Bolivia og både Peru og Bolivia har marinefartøyer på sjøen. Fra Titicacasjøen hentet Thor Heyerdahl i 1970 fire unge aymaraindianere til å bygge RA II. Etter frokost besøker vi de flytende sivøyene utenfor Puno, hvor Urosindianerne lever sitt tradisjonelle liv. Dette er en samling småøyer. De kalles Uros-øyene og er en egen kultur – fra gammelt av eget folkeslag med eget språk, nå assimilert inn i øvrig urbefolkning. De bygger øyene sine opp av totorasiv og holder seg med både husdyr og poteter fra egen produksjon.

Herfra setter vi kursen mot øya Amantaní som ligger et par timers båttur borte. Etter hvert stiger den vakre øya fram i synsranden. Her lever inkaindianerne sitt isolerte liv upåvirket av det meste som har skjedd i landet siden spanjolene raserte Inkakulturen for 500 år siden. Samfunnet på Amantaní er unikt. Vi kommer til en øy i dobbelt forstand, en øy i Titicacasjøen og en øy i folkehavet – upåvirket av støy og stress og børsnoteringer! De lever kollektiv og alle har hva de trenger! Og deres gjestfrihet er imponerende. De gir oss innblikk i sine daglige sysler. Amantaní har en fantastisk natur, – og en unik beliggenhet! Vi skal overnatte hos lokalbefolkningen. Det er forholdsvis enkel standard, men gjestfriheten er stor og vi får en autentisk opplevelse som de fleste turister går glipp av! (Frokost/Lunsj/Middag) 

Dag 12

20 april: Amantaní - Juliaca - Lima

Det blir frokost hos familien vi bor hos, før vi sier takk for oss etter en opplevelsesrik natt på Amantaní. Det er ingen biler eller kjørbare veier på Amantaní. Så fra våre vertsfamilier spaserer vi til brygga og tar båt tilbake til Puno. Turen herfra går med buss til Juliaca flyplass hvor vi flyr tilbake til Lima. Transfer til vårt hotell for middag og overnatting. (Frokost/Middag) 

Lima
Dag 13

21. april: Lima - Amsterdam

Så er vi kommet til siste dagen i Peru. Etter frokost blir det sightseeing. Vi starter i bydelen Miraflores og kjører gjennom San Isidro til gamle Lima sentrum hvor landets fremste katedral, regjeringskvartalet, kongressen og rådhuset ligger. Det historiske sentrum er også her Unesco-beskyttet. Vi prøver å danne oss et inntrykk av denne byen som var sete for den spanske visekongen fram til frigjøringen i 1824 og som i dag er en verdensby med over 9 millioner innbyggere. Etter besøket i sentrum tar vi turen til Museo Larco, som er byens beste museum. Det gir en god oversikt over landets stolte historie. Dagens lunsj blir på restaurant Mangos på Larcomarsenteret før bussen tar oss til flyplassen som ligger i havnebyen Callao. Fra denne havnen la Thor Heyerdahl i 1947 ut med Kon-Tiki flåten på sin 101 dager og 8000 km lange ferd til Polynesia. I god tid før avgang må vi være på flyplassen for innsjekking til Norge med KLM. Avgang om kvelden via Amsterdam. (Frokost/Lunsj/måltider på flyene)

Dag 14

22. april: Amsterdam - Norge

Ankomst til Amsterdam utpå ettermiddagen. Videre tilslutning til Norge og ankomst Oslo tidlig kveld, … og med mange gode minner i hjertet, på minnebrikke og mobiltelefon! (enkle måltider på flyene)

NB: Flytidene kan justeres/endres fram til avreise. KLM flyr også fra andre byer i Norge. Kontakt oss hvis du ønsker utreise fra en annen flyplass enn Gardermoen.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 4 støvler. Vi vurderer denne fotturen til 4 hva gjelder vanskelighetsgrad. Dette er et eventyr av en tur. Stiene er vanligvis gode, men det er noen få partier med ulendt/steinete terreng. Turen krever «solide» knær. Vi holder et veldig sakte tempo og en må gå sent og drikke mye vann under turen på fjellet. Dette er fordi en skal forsøke å unngå høydesyken. Våre guider på turen er dyktige og følger med på dette samt at ingen får gå forbi vår guide som går først i rekken og holder tempoet på rett nivå. Det tas forbehold om at dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforhold eller andre uforutsette ting.

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo-Lima t/r med KLM og innenriksfly i Peru ifølge programmet.
 • Flyavgifter
 • 9 hotellovernattinger på turistklassehoteller
 • 3 teltovernattinger Inca Trail
 • Frokost hver dag
 • Lunsj og middag vandredagene
 • 5 lunsj restauranter
 • 2 middager hotell
 • Personlig telt med liggeunderlag
 • Portere som bærer inntil 7 kg av personlig utstyr vandredagene
 • Inngangsbilletter og transport iht. program.
 • Norsk reiseleder og lokale guider

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikke til inkluderte måltider
 • Enkeltrom/telt kr 4 350,-
 • Tips til guider og sjåfører (70 USD per person)
 • Sovepose – kan kjøpes (30 USD)

HOTELLER:
Vi benytter følgende turisthoteller på denne turen:

LIMA: Hotel Jose Antonio Tel +51 14 45 77 43
CUSCO: Hotel San Agustin Plaza Tel +51 84 23 73 31
INKA TRAIL: Overnatting i telt (en eller to plasser pr. telt)
AGUAS CALIENTES: Hotel Mapi Inn Tel +51 16 10 04 00
AMANTANI: Privat overnatting hos lokalbefolkningen (dbl. og sgl. rom)
PUNO: Hotel José Antonio Tel +51 51 59 91 50

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis ev. før avreise).

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

Turen er basert på minimum 10 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å kansellere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

KRAV TIL DELTAKERNE. Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER. På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen. OBS: Sjekk at reiseforsikringen er gyldig på Inca Trail. Noen selskaper godtar ikke høyder over 4000 moh., andre krever tilleggsforsikring. Dette må sjekkes mot hvert enkelt selskap! Til opplysning har vi bare korte opphold over 4000 m. Ingen overnattinger er så høyt.

Pakkeliste. Forslag vil bli sendt ut i god tid før avreise.

Turleder/Guide/Gruppestørrelse. Vår reiseleder Dag Johansen blir med på reisen. Lokale engelsktalende guider og bærere, og annet nødvendig crew er også med. Gruppestørrelse min. 10, maks 15 deltakere + turleder.

Se våre generelle reisebetingelser

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

VED BESTILLING
Husk å opplyse fødselsdato (6 sifre), passnummer og utløpsdato til oss. Vi må ha dette for togturen til Machu Picchu. Har du ikke passnummeret tilgjengelig ved bestilling kan dette sendes i ettertid.

VISUM
Visum til Peru er ikke nødvendig for skandinaviske turister. NB: Husk pass som skal være gyldig minimum seks måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

VAKSINER
Vaksiner er ikke lovpålagt, men vi anbefaler å være oppdatert på difteri/stivkrampe, polio og hepatitt (Twinrix). Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid! Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

VALUTA
Det kan være greit å ta med litt amerikanske dollar (USD) eller euro i kontanter. Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Den peruanske myntenhet heter Nuevos Soles (PEN) og kan veksles på hoteller og vekslehus (1 USD = ca. 3,3 PEN / 1 euro = ca 3,8). Vær forsiktig med å veksle på gaten. Dette er legalt og tilbys «overalt», men det er relativt stor fare for å få falske sedler! Ved ankomst til Lima anbefaler vi å veksle eller kjøpe soles i bank eller minibank ved bagasjebåndet. All handel i Peru foregår i lokal valuta!

SHOPPING
Peru har et rikt utvalg av indiansk kunsthåndverk. Du får kjøpt håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske souvenirartikler, alt til meget hyggelige priser!

HØYDEN
I Cuzco (3600 moh.) og Puno (3800 moh.) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. Høydesyken kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i Peru eller med druesukker (fra norsk apotek). Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for god høydeakklimatisering underveis.

KLIMA OG KLÆR
Klimaet i Peru veksler med høyden og avstanden til havet. April er ettersommer i Peru. Det betyr vanligvis sol og pent vær med god dagtemperatur, men det kan også en og annen regnbyge særlig i området nær Machu Picchu. Korte ermer på skjorter er normalen. Men temperaturen i Andesfjellene faller om kvelden og natten, så ta også med genser og vindtett jakke. Enkelte hotellrom kan oppleves kalde. Ta gjerne med noe ullundertøy dersom det hender at du blir kald om natten. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode sko med godt mønster (grep) i sålen. En lett regnjakke eller en liten paraply kan bli nødvendig. Det kan evt. også kjøpes underveis.

MAT
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade! Unngå å kjøpe mat på «gaten»! Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon de fleste dager. Øvrige måltider blir tilrettelagt for dem som ønsker felles bespisning! På gode restauranter får man middag inkludert drikke for rundt hundre kroner. Vi prøver så godt vi kan å legge til rette for matallergier (gluten, laktose, etc.) underveis, men gjør oppmerksom på at det i Peru ikke er bevissthet omkring dette og at vi følgelig ikke kan skaffe garanterte allergikermenyer. Vi anbefaler cøliakere å ta med eget vakuumpakket brød fra Norge til frokostene.

STRØM
Peru bruker 220V med kombinert flate og runde (tynne) strømuttak. De fleste norske apparater med originale stikkontakter kan brukes. Dersom du har en jordet kontakt (for eksempel til PC) må du ha adapter til flate plugger (US std. 10 mm) fordi slike plugger er litt for tykke.

TIPS
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. På denne turen utgjør dette totalt 70 USD pr. deltager. Vi samler inn dette en av de første dagene, slik at reiselederen fordeler tips underveis.

BAGASJE
Fri bagasje på flyet er 1 kolli på inntil 23 kg. Husk bagasjeplass til ting du kjøper med deg fra Peru. Håndbagasje på KLM er inntil 12 kg pr. person. Detaljert pakke- og vektliste for Inca Trail vil bli sendt ut til alle påmeldte i god tid før avreise. Bagasje som vi ikke får med oss på selve vandringen, f. eks. koffert, kan oppbevares  på hotellet i Cusco i mens.

(MOBIL)TELEFON
Mobiltelefonnettet i Peru fungerer bare med norske apparater med såkalt triband (900/1800/1900). Om din telefon har tre bånd, kan du sjekke i bruksanvisningen eller på produsentens internettside. Det er ellers god tilgang på telekort og telefonautomater i Peru, og alle hotellene har selvsagt telefon på rommet.

LITTERATURLISTE
Mange har lyst til å lese seg litt opp på Peru før avreise. Her følger noen boktitler som kan være aktuelle. Noen av titlene finnes bare på bibliotek.

• Steinar Anda/Jørgen Blitzner: Peru, skatter skjult i jungel, gjemt i sand. Eide Forlag, 2004.
• Ronald Wright: Cut stones and crossroads. A journey in the two worlds of Peru. Viking Press, 2001
• Victor von Hagen: Highway of the sun, Brown and Company, 1955
• David P. Werlich: Peru – a short history, Southern Illinois University Press, 1978
• John Hemming: The Conquest of the Incas, Harcourt, Brace, Jovanovich, Inc., New York, 1973/2003
• Nigel Davies: The Ancient Kingdoms of Peru, Penguin, 1998
• Thor Heyerdahl: Skjebnemøte vest for havet, Gyldendal 1992
• Tore og Stoika Zetterholm: Stenene roper, Den norske Bokklubben 1991
• Carsten Jensen: Jeg har hørt et stjerneskudd, Gelmuyden.Kiese 1999
• Hugh Thompson/Cochineal Red: Travels through ancient Peru, Waidenfield & Nicholson, London 2006
• Hugh Thompson: White Rock, Waidenfield and Nicholson, London 2005
• James Higgins: Lima, Signal Books, Oxford 2005
• Louis Baudin: Daily life of the Incas, Dover Publications Inc., New York 2007

FLYPLASS I NORGE
I tillegg til Oslo flyr KLM også fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim. Vi kan søke om utreise fra en av disse. Husk i så fall å gi beskjed om hvilken flyplass du ønsker å reise fra. Det koster noe ekstra.

ANDRE ØNSKER
Vi legger til rette for individuelle ønsker om forlengelse av turen dersom noen vil bruke mer tid i Peru, eller kombinere turen med andre reisemål i Latin-Amerika. Ta kontakt med oss dersom du har ønsker om tillegg utover grunnpakken i denne turen!

Dag Johansen

Reiseleder

Dag Johansen bor i Kristiansand og er til daglig lærer på videregående skole. Han har reist mye både i Afrika, Asia, Sør-Amerika og Europa, og har lang og solid erfaring som reiseleder. Hans spesialitet er fotturer, og han gleder seg til å ta deg med til Peru, Inca Trail og Machu Picchu!