Mekong-elven på langs gjennom fire land

/ Den klassiske reisen: Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam – med bakkekontakt

… – Sitt ned på terrassen til stille ettertanke noen minutter, nyt landskapet og luften, – foran deg ligger Mekong, alle elvers mor, midtveis mellom kildene i Tibet og munningen i Sørkina-havet. Så stille her, bare noen hvite hegrer i rismarkene under deg. La inntrykkene fra dagens tempelbesøk synke inn – og forbered gjensyn med elven: Strykene på vei til Luang Prabang, langsom og dorsk ved Phnom Penh, bred som et hav i Vietnam. Så uendelig mange opplevelser i løpet av knappe tre uker – med bakkekontakt, uten stress.

 • To dager i vår egen lokale elvebåt på Mekong i Laos
 • Kongepalasset i Luang Prabang og den forunderlige Krukkesletta
 • Majestetiske Angkor Wat og Angkor Thom, og sprudlende mytologi i Bantaey Srei-tempelet
 • Båttur på innsjøen Tonle Sap, til flytende markeder og små landsbyer, og i Mekong-deltaet lenger nedstrøms
 • Det overveldende mylderet i Ho Chi Minh-byen, Saigon
 • Vi er en liten gruppe, og bor der andre kommer innom for en drink

Langs Mekong – Den klassiske reisen from Escape Travel on Vimeo.

På denne turen får du en opplevelse av fire land som alle ligger ved bredden av den mektige Mekong-elven, selve livsåren i disse landene. Land som er utrolig vakre. Reisen gir deg et unikt innblikk i Indokinas svundne og eksisterende kulturer. Her er kultur og folkeliv preget av dyp buddhistisk religiøsitet og sterk nasjonal karakter. Her er stillhet og støy. Prektige pagoder, glitrende templer og dyrebare Buddha-statuer er bare noen av de sørøst-asiatiske uttrykksformer som avslører en dypt fundamentert religiøsitet.

Vi bor godt, spiser godt, har ro til å se og nyte severdigheter og stemning. Denne turen er en stor opplevelse, og vi våger å si at få har gjort den på denne måten. Men vi har vært der før, og tør si at turen aldri har vært bedre. Vi sier med stor frimodighet: Velkommen!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 54 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 25.11.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 19 dager
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 25.11.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 19 dager
 • Priser fra 54 900,-

Vår reise starter med to netter i Thailand, på en perle av et sted i nord, ved ”treriks-røysa”, møtestedet mellom Thailand, Laos og Burma. Flott utsikt over elven, et sted for ro og hvile. Sitt ned på terrassen og meditér noen minutter, nyt landskapet og luften, – før det bærer løs.

Laos er et land med munker i safrangule kapper og gamle templer, et land med fjellområder som er tynt befolket, men som har mer enn 50 forskjellige etniske grupper. Å reise i Laos er å reise tilbake i tid, her har det skjedd lite siden freden kom 1975. Laos er en opplevelse, som et forunderlig eventyr i en annen verden. Landet er nytt for de fleste, og fremdeles fullt av eventyr – og enkelte utfordringer. Infrastrukturen er ikke som i nabolandene, standarden på innkvartering er ikke alltid femstjerners, men dette oppveies av pionerfølelsen og opplevelsene underveis. Vientiane, hovedstaden, er som en fredelig småby, men i rask endring, og overgås nok i ro og stillhet av Luang Prabang, med alle dens templer og pagoder. En drøm av en by! Og så den merkelige Krukkesletta. Dette er Sydøst-Asias aller største mysterium; hundrevis av gigantiske krukker strødd ut over en høyslette. Mange er to-tre meter høye, laget av solid stein og med en vekt på mer enn seks tonn.

– Hvem har plassert dem der, og hvorfor? Det er et merkelig syn, og teoriene er mange…

Fra niende til fjortende århundre hersket de mektige khmer-kongene fra sin base i Kambodsja over et rike som strakte seg over det som i dag er både Vietnam, Laos og Thailand, og den høyt utviklede sivilisasjonen hadde en enorm påvirkning på den kulturelle og kunstneriske utviklingen over hele Sørøst-Asia. Kambodsja er i ferd med å ta seg inn igjen etter kriger og voldsomheter da landet ble styrt av Røde Khmer. Et av turens høydepunkter er utvilsomt Angkor Wat. Dette er et enormt ruinkompleks av palasser og templer fra den tidligere hovedstad i khmer-riket. Komplekset består av ca. 100 templer, hvorav flere som ligger langt inne i jungelen, og hele komplekset strekker seg over et område på 250 kvadratkilometer. Lenge var Angkor Wat nedgrodd i jungel, og glemt, nå er skogen ryddet og vidunderlige skatter kan oppleves igjen. Vi gjør et skjønnsomt utvalg.

Turen ender i Vietnam der Mekong løper ut i havet, med et frodig og intenst oppdyrket delta, og den myldrende, støyende, fascinerende storbyen Ho Chi Minh City, vår barndoms Saigon, veldig dynamisk, men hvor også nostalgien lever videre.

 

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - 25. november

Fly Oslo - Bangkok

Avreise Gardermoen på formiddagen med Thai International Airways til Bangkok.

Dag 2 - 26. november

Bangkok – Chiang Rai – Chiang Saen

Tidlig ankomst til Bangkok, hvor vi ganske snart reiser videre med fly til Chiang Rai, helt oppe i Nord-Thailand, med ankomst på formiddagen. I Chiang Rai gjør vi en liten bytur med sykkeltaxier og til fots, og reiser så gjennom et vakkert landskap av skogholt og rismarker til våre ”base”, Hotel Anantara Golden Triangle Resort, et nydelig hotell like ved stedet der tre land møtes: Thailand, Laos og Myanmar.

» – Det første synet av Mekong
tok simpelthen pusten fra meg.»

H. Warrington Smyth: Notes of a Journey on the Upper Mekong
London 1895

 

Chiang Rai
Dag 3 - 27. november

Det gylne triangel

Behagelig drøy halvdagstur, først til Mae Sai, en liten by ved den burmesiske grensen. Vi fortsetter videre til blomstringen i Kongemoderens Have på toppen av fjellet Doi Tung, dypt inne i Det gylne triangel, med panoramautsikt over et praktfullt landskap. Ettermiddagen til fri disposisjon, hotellet har både svømmebasseng og velværeavdeling – og en spennende småby ikke langt unna.

Mae Sai
Dag 4 - 28. november

Houeisay – Pakbeng med båt

Tidlig opp og transport til byen Chiang Kong hvor vi krysser Mekongelven over en nybygget bro. Etter at vi har passert passkontrollen i Laos, går vi ombord i en elvebåt ved Houei Say, bare skipper’n, hans kone og oss, og reiser nedover Mekong mot byen Pakbeng. Underveis blir det stopp for fruens lunsj på dekk og besøk i en landsby med etniske minoriteter, yao eller lu-folket. Dette er ikke et cruise, vi har en av mange helt lokale båter, med gamle busseter for komfort. En drøm! Vi nyter naturen og folkelivet langs elven og ankommer Pakbeng før solnedgang. Overnatting på et lokalt gjestehus, med en enklere standard enn hotellene, men greit nok.

Mekong
Dag 5 - 29. november

Pakbeng - Luang Prabang

De som ønsker det, kan tidlig på morgenen ta en tur til morgenmarkedet i Pakbeng. Vi reiser videre med båten, og fruen disker igjen opp med god laotisk husmannskost. Vi har også en kort stopp i en hmong-landsby. Hmongfolket er de som har vært mest involvert i opiums-trafikken, og var i stor grad på amerikanernes side i krigsårene på 60-tallet. Båtturen går videre til landsbyen Pak Ou ved elvemunningen til Nam Ou-elven. Vi besøker grotten med de tusen buddhaer før vi ankommer Luang Prabang i skumringen.

Pak Ou-grottene
Dag 6 - 30. november

Luang Prabang

En heldags byrundtur i Luang Prabang til blant annet de mange templene som dateres tilbake til det sekstende århundre, og klatrer opp på Phousy Hill for å nyte utsikten over byen og elven. Luang Prabang står på UNESCOs liste over verdens kulturarv – av gode grunner. Vi ser også Kongepalasset med en flott samling kunst, møbler og malerier, inklusive den utrolige Prabang, en Buddha som stammer fra Kambodsja, og vi besøker veverlandsbyen Ban Phanom.

Et smil i Luang Prabang
Dag 7 - 1. desember

Luang Prabang

Halvdagstur gjennom brede bygder og spennende skog til Kouang Si, et praktfullt område med dramatiske fosser og stille kulper. Vakkert – og vannet er til å bade i! Ettermiddagen til disposisjon for å utforske Luang Prabang på egenhånd, her er enda mye å oppdage.

Kouang Si
Dag 9 - 2. desember

Landeveien fra Luang Prabang til Xieng Khuang, Krukkesletta

Vi tar landeveien fatt, det er en opplevelse i seg selv, til den berømte ”Krukkesletta”. Her finner vi hundrevis av krukker, hugget i sten, opptil 6 tonn tunge, de er sannsynligvis flere tusen år gamle. Vi utforsker det vi kan nå å se innen solen går ned. Lokal hotell – enkelt, men godt nok.

Krukkesletten
Dag 10 - 3. desember

Fly Xieng Kuang – Vientiane

Vi forsetter å utforske Krukkesletta og markedet i Xieng Kuang. Om mulig fortsetter vi videre til to andre mindre kjente krukkeområder. Fly til Vientiane. Tid til en kjapp byrundtur som inkluderer templene Wat Phra Keo og Wat Sisaket, samt That Luang-pagoden. Vientiane må være en av verdens stilleste hovedsteder! Eller var, verden endrer seg fort. Middag for egen regning – fransk påvirkning henger igjen, mange gode restauranter i Vientiane!

Marked i Vientiane, Laos
Dag 11 - 4. desember

Fly Vientiane – Phnom Penh

Vi ser litt mer av Vientiane før vi flyr direkte fra Vientiane til Phnom Penh på sen formiddag. På ettermiddagen en første bli-kjent-tur i khmerenes hovedstad og omegn, med et rystende besøk på Dødsmarkene utenfor byen – vår samtidshistorie begynner å bli fjern, men kan ikke glemmes.

Phnom Penh
Dag 12 - 5. desember

Phnom Penh – fly til Siem Reap

Vi får nærkontakt med gatelivet i Phnom Penh – bytur med cyclo, sykkelrickshaw. Besøk på Nasjonalmuseet med god introduksjon til khmerenes arkitektur og kunst, som vi skal se i detalj i Siem Reap de nærmeste dagene, kongepalasset og Sølvpagoden, og andre landemerker i byen. Lunsj før vi kjører til flyplassen for ettermiddagsfly til Siem Reap.

«- Det er monumenter der som har fått handelsmenn fra fjerne land til å tale ofte om
«Kambodsja, det rike og praktfulle landet».

Chou Ta-Kuan besøkte Angkor Wat i 1296

 

Glade ansikter i Siem Reap
Dag 13 - 6. desember

Siem Reap med Angkor Wat

Om formiddagen reiser vi ut over rismarkene til Banteay Srei-templet, en liten perle av et tempel med utsøkte stenhuggerarbeider. Mer å se underveis – Neak Prean, der «kveilede slanger» hugget i sten bærer et stilrent tempeltårn. På ettermiddagen utforsker vi selve Angkor Wat-komplekset. Vi glemmer aldri byggherren, kong Suryavarman II, når vi først har lært ham å kjenne. Angkor Wat er enormt! Mot solnedgang ligger en egen mystikk over det hele. Ord blir fattige.

» – Ett av disse templene – en rival til Kong Salomo og reist av en gammel likemann til Michael Angelo –
kan stille seg side ved side med våre vakreste bygninger.
Det er mer storslagent enn noe vi finner i Hellas eller Rom

Henri Mouhot beskriver Angkor Wat, som han besøkte i 1866

Angkor Wat
Dag 14 - 7. desember

Siem Reap

Lang formiddag til fri benyttelse for å besøke templer, det arkeologiske museet, shoppe eller bare slappe av og nyte atmosfæren. Hotellet har en stor velværeavdeling. På ettermiddagen båttur på innsjøen Tonle Sap, til flytende markeder og små landsbyer, så fint i lav tropisk desembersol.

 

Sofitel Angkor byr på et vidunderlig bassengområde
Dag 15 - 8. desemeber

Siem Reap – fly til Ho Chi Minh City/Saigon

Om formiddagen ser vi Angkor Thom-komplekset med Bayon-tempelet og elefant-terrassen, og Ta Prohm, et tempel som på spektakulært vis kveles av trær og røtter. Transport til flyplassen for ettermiddagsfly til Saigon, Ho Chi Minh City. Det er kveld, men vi skal vel ut og føle byen.

Ta Prohm-templet
Dag 16 - 9. desember

Saigon - bytur og Cu Chi-tunnelene

Utflukt til de berømte Cu Chi-tunnelene, skjulesteder for Vietcong under geriljakrigen. Tilbake til Saigon for lunsj. På ettermiddagen besøker vi Gjenforeningshallen, det tidligere presidentpalasset, og vi ser andre landemerker i denne uhyre hektiske og pulserende byen.

Saigons sjarmerende bakgater
Dag 17 - 10. desember

Saigon - båttur fra Cai Be til Can Tho

Utpå morningen kjører vi til Cai Be, og tar en tur med båt med besøk i landsbyer langs elven. Lunsj i frukthavene dypt inne i deltalandskapet. På ettermiddagen båt til Vinh Long og videre med buss til Can Tho i hjertet av Mekong-deltaet. Overnatting og middag i Can Tho.

Et bad ved Mekong-deltaet
Dag 18 - 11. desember

Can Tho - Saigon

Morgentur til det flytende markedet i Cai Rang og de tropiske hagene, deltaet er utrolig frodig og fruktbart. Lunsj i Can Tho og deretter reiser vi landeveien mot Saigon. Vi stopper underveis ved et tempel for Cao Dai-religionen. Avskjedsmiddag.

Flytende market
Dag 19 - 12. desember

Saigon - hjemreise

Mulighet for rimelig ekstra tur til en perle av en strand ved Sør-Kinahavet, ellers har vi fri og tid til egen disposisjon og beholder rommene fram til avreise til flyplassen på kvelden.

Dag 20 - 13. desember

Hjemkomst - i tide til Lucia-feiring

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert

 • Flyreise Oslo – Chiang Rai // Saigon – Oslo med Thai Airways
 • Alle lokale flygninger under reisen, og alle utflukter iflg. program
 • 15 overnattinger i dobbeltrom med frokost
 • 15 middager på hotellene og gode lokale restauranter
 • Lokale guider
 • Norsk reiseleder

 

Tilleggskostnader:

 • Personlige forsikringer herunder reise- og avbestillingsforsikring.
 • Visum til Laos og Kambodsja, betales ved grensepassering / flyplass, ca USD 60
 • Drikke til måltider
 • Tips til sjåfører, guider osv.

 

Prisen er basert på min. 15 deltagere. Se forøvrig våre reisebetingelser

Ingen hjemlengsel?

Om noen ønsker å forlenge oppholdet, for eksempel med noen dager på stranden i Vietnam eller Thailand, vær vennlig å kontakte oss i god tid, så vi kan endre flyreservasjonen og bestille plass på hotell, etc.  Ønsker du utreise fra andre lufthavner eller fly businessklasse, kontakt oss for tilbud.

Våre hoteller
Anantara Golden Triangel
Pakbeng hotell ingen nettside
The Grand Luang Prabang
Vansana Hotel
Salana Boutique Hotel
Sofitel Phnom Penh Phokeethra
Sofitel Angkor Phokeethra
Majestic Hotel
Victoria Hotel
Saigon Hotel