En vill leopard i Kanha nasjonalpark

Midt-India, Jungelbokens land

/ Utrolige India – ad mindre oppgåtte veier

… – Sitt ned på huk, bli ett med folkemassen. Tusener av indere, renvaskede og nystrøkne, tenner lys, setter dem på brett av messing og ut på elven som siger langsomt forbi. Folk rundt deg er stille, ansikter lukket i andakt, foran messer prester de eldgamle bønner på sanskrit. Du glemmer massen, men føler nærvær av alle som er i bønn mens mørket langsomt senker seg, varmen demper seg, skjæret fra tusen levende lys blir mer intenst. Det er aarti, aftenbønn på bredden av Ganges, du er i Varanasi, hjertet i India. Her er det godt å være!

 • Mumbais mylder og stille hjørner
 • Drømmefabrikken Bollywood sett fra bak kulissene
 • Eventyrlige Ahilya Fort, historier og idyll
 • Buddhismens første monumenter i Sanchi og Sarnath
 • Varanasi – bredden av Ganges og byens spennende bakgater
 • Frilynte skulpturskatter på templene i Khajuraho
 • Jungler og villdyr i nasjonalparkene Kanha og Bandhavgardh
 • Solide hoteller og variert og god indisk mat
Last ned reiseprogram
Reiseleder
Gunnar Skjolden
Reiseleder
Ramesh Yadav

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 06.11.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 20 dager

Når Mowgli ikke var sammen med ulveflokken og lærte med dem, satt han i solen og sov, og han spiste, og sov igjen. Når han følte seg skitten eller varm, fant han en sjø i skogen og svømte der, når han ville spise honning (Baloo fortalte ham at honning og nøtter var like godt å spise som rått kjøtt), klatret han opp og hentet, og Bagheera viste ham hvordan han skulle gjøre det. Bagheera la seg ofte på en gren og ropte: Kom igjen, lille bror, og Mowgli ville først klamre seg til treet som en slagbjørn, men senere ville han springe fra gren til gren, nesten like elegant som de grå apene. Han fant plassen sin på Rådsklippen når ulveflokken møttes, og han oppdaget at om han så skarpt på en ulv, ville ulven bli nødt til å senke blikket, så han stirret for moro skyld. Andre ganger trakk han lange torner ut av potene til vennene sine, for ulver lider skrekkelig når det får torner i seg eller utøy i pelsen. Han kunne gå ned åskanten til dyrket mark om natten og se nysgjerrig på landsbyfolkene i hyttene, men han stolte ikke på dem, for Bagheera hadde vist ham kassen med en fallem som var så listig skjult i skogen, så han nesten gikk inn i den, og Bagheera fortalte ham at det var en felle. Best av alt likte han å dra med Bagheera inn i det varme hjertet av skogen, slumre gjennom en søvnig dag, og om natten ville han se hvordan Bagheera gikk på jakt og drepte mot høyre og venstre når han var sulten. Det gjorde Mowgli også, med ett unntak. Så snart han var gammel nok til å forstå ting, fortalte Bagheera ham at han aldri måtte legge hender på kveg.

Vi inviteres på en reise inn i Rudyard Kiplings verden, inn i Mowglis verden. Vi vil se etter Baloo, bjørnen, vi vil speide etter Bagheera, panteren, og ligge på hjul etter Sher-e-Khan, tigeren. Vi skal prøve å følge jungelens lov, stille og lette på foten. Og vi skal bevege oss ut av jungel og villmark og nærme oss landsbyfolkene og de overveldende storbyene. Dette blir spennende!

En klok mann har sagt: – Man besøker ikke India. Man kjenner ikke India. Man besøker en del av India. Man vet noe om India*. Dette store landet byr på et mangfold av folkeslag, av kulturer, av landskaper, av skikker og tradisjoner, av livssyn og språk. Kan man besøke India uten å se Taj Mahal? Ja, om man ved en annen anledning har sett eller vil komme til å se dette mektige monumentet. Vi vil nærme oss de store moghulkeiserne i ytterkant av deres mektige rike, men med tydelig innflytelse på arkitektur og livsstil. Vi skal nærme oss buddhismens røtter, der den lenge før Kristi tid skjøt sine første friske skudd i Sarnath og Sanchi. Ukjente navn for oss, kanskje, men viktige i religionenes historie – og gode steder for å lese Buddhas ord og visdom. Vi skal nærme oss hinduismens kjerneverdier når vi opplever aftenbønn og morgenandakt på bredden av Gangeselven i Benares. Vi skal forundre oss over indernes frilynte skulpturskatter i Khajuraho, skapt omtrent da Olav den Hellige falt på Stiklestad. Vi vil oppsøke jungelen og villdyrene, lete etter tiger og leopard, vi skal boltre oss i en overflod av steder på UNESCOs verdensarvliste. Vi skal se levninger av det britiske imperium, og møte dagens India på tunnelbanen i Delhi og i opplevelse av Bollywoods drømmeunivers.

Vår reise går på mindre kjente stier. Vel egnet for dem som har vært i India tidligere og vil se mer – og for dem som vil nærme seg Indias mangfold ad mindre oppgåtte veier. Vi blir ikke alene. Vi skal besøke steder som står høyt på både internasjonale og indiske turisters ønskeliste. Men vi er allikevel litt utenfor «lysløypa», med enda en mulighet for å oppleve «Incredible India», utrolige India. På god klasse, og med Ramesh Yadavs store omsorg og sikre ledelse. Det skal bli en glede av en tur! Velkommen!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - 6. november

Oslo – Istanbul – Mumbai.

Avreise fra Oslo Gardermoen onsdag formiddag, flybytte i Istanbul, og så natten om bord på vei til Mumbai.

Dag 2 - 7. november

Ankomst Mumbai

Vi ankommer Mumbai på morgenen. Etter innreiseformaliteter blir vi kjørt til hotellet for en hvil, og litt bytur etter lunsj.

Dag 3 - 8. november

Mumbai

Mumbai har etter sigende mer enn 20 millioner innbyggere, og er en av de mest folkerike byregioner i verden. Overraskende for mange er at den også er den rikeste byen i India, med den sterkeste økonomien i Sør- og Vest-Asia. Mumbai alene står for 5% av Indias totale verdiskaping, 25% av industriproduksjonen, 70 % av havnetrafikken i landet. Byen ble bygget på sju øyer, opprinnelig fiskehavner styrkt av lokale småkonger, inntil kolonimaktene kom, først portugiserne og så britene. Midt på 1800-tallet gjenvant de store arealer, øyene ble forent til fastland, og bygde ut veier og jernbaner. Bombay var en viktig by for Indias kamp for selvstendighet, og ga navn til en egen delstat da India ble fritt, senere ble grensene endret, og byen, som fra 1996 kalles Mumbai, ble hovedstad i delstaten Maharashtra. Den økonomiske virksomheten, og mulighetene den gir, trekker folk fra hele India, og gjør byen til en smeltedigel for folkegrupper og kulturer.

Vi skal se monumenter viet det britiske styre, Gateway of India og jernbanestasjonen Victoria Terminus, som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv, – og kanskje prøve nyeste nytt innen kommunikasjon, 8,9 km nyåpnet monorail-bybane. Vi skal kjøre Marine Drive og se Mumbais «Manhattan», Nariman Point, som både er økonomisk senter og boligområde for de superrike. Vi skal besøke basarområdet Colaba, og Dhobi Ghat, verdens (?) største friluftsvaskerei, hvor opptil 5000 dhobier, vaskemenn, vasker opp til 100.000 plagg i døgnet. Vi skal også besøke det legendariske Price of Wales Museum, som nå har fått det stolte navn (prøv ikke å uttale det) Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya. Grunnlagt for 110 år siden er det inne i en større modernisering, og har spennende samlinger viet Indias historie og kultur. Mumbai er også hjemmebase for Indias store drømmefabrikk, Bollywood, et av verdens største sentra for filmproduksjon. Vi vil besøke et filmstudio – og kanskje gå på kino også? Umulig å sove i denne byen!

Victoria Terminus , Mumbai
Dag 4 - 9. november

Mumbai - Aurangabad med Ellora-grottene

Sovet eller ikke sovet, vi begynner dagen med en kort morgenflyvning fra Mumbai til Aurangabad. Finner vårt hotell, slapper av litt, før vi etter lunsj besøker Ellora-templene, et ensemble med 34 klostere og templer hugget inn i basalt i en to kilometer lang åsside. Arkitekturen røper en lang tilblivelseshistorie, fasader og grotter ble hugget ut fra rundt 600 til 1000. e.Kr. De tre store religionene i India er representert i arkitektur og relieffer, buddhisme, hinduisme og jainisme. Disse gamle helligdommene er i dag døde monumenter, men overvelder i sin detaljrikdom og anlegg, og forsvarer sin plass på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Ellora ligger en kort times kjøretur fra Aurangabad. Byen har også severdigheter å vise oss, fremfor alt Bibi-ka-Maqbara, bygget på ordre av den sjette moghul-keiser, Aurangzeb, til minne om hans første-hustru. Arkitekturen røper at Aurangzeb var inspirert av graven til sin mor, Mumtaz i Agra, og arkitekten var da også sønnen av ham som utformet Taj Mahal.

Ellora-templene, Maharashtra
Dag 5 - 10. november

Aurangabad – Ajanta – Jalgaon (160 km – ca 4 timer)

Vi unner oss en rolig formiddag og en tidlig lunsj før vi kjører til Ajanta-grottene, også et monument på UNESCOs verdensarvliste. Her er 30 menneskelagde grotter, helligdommer viet Buddha, hans liv og hans lære. Mens Ellora imponerte med arkitektur og stenhuggerarbeider, overvelder Ajanta med fresco-malerier og skulptur. Et utrolig innblikk i den buddhistiske forestillingsverden, trolig skapt over noen generasjoner på 4 – 500-tallet e. Kr.

I følge Indias fornminnedepartement, Archaeological Survey of India, viser Ajanta «de fineste overleverte eksempler på indisk kunst, særlig når det gjelder malerier». Grottene ligger i en u-formet kløft, mange av dem 25 – 30 meter over dalbunnen. Vi kommer dit over en moderne spaservei, den gang klatret de troende opp vaklevorne stiger til hver enkelt grotte når de skulle be og meditere. Ajanta var overvokst av jungel og ukrutt inntil de ble gjenfunnet av den britiske offiser, kaptein John Smith, da han 28. april 1819 kom over en huleåpning mens han var på tigerjakt. Han gikk inn i hulen og begynte sin oppdagelsesferd. Vi er ham evig takknemlige. Herfra en kort times kjøring til Jalgaon, hvor vi tørner inn for kvelden.

Liggende Buddha i Ajanta-grottene
Dag 6 - 11. november

Jalgaon – Mandu – Indore – Maheshwar (270 km – ca 5 timer)

Formiddagen er en kjøreetappe som fører oss frem til den mektige elven Narmada. På en åskam av Vindhya-fjellene ligger Mandu, berømt både for natur og for kulturminner. Byen ligger på et grønt platå med spredt skoglandskap, blant annet eksotiske baobabtrær, som opprinnelig stammer fra Afrika. Vannreservoarer gir liv til variert vegetasjon.  Kanaler og bassenger pryder parkene.

Beliggenheten gjorde Mandu til en viktig festning for fyrster og militære ledere, og den bebygde delen av platået er omkranset av en festningsmur som er omlag 37 km lang og har 12 porter. Innenfor murene ligger en mengde palasser, moskeer, jain-templer og andre bygninger. Den eldste moskeen skriver seg fra 1405, Fredagsmoskeen er et flott eksempel på pashtuner-arkitektur fra den tid moghulenes forgjengere kom fra Afghanistan, etablerte et sultanat i Delhi, og begynte erobringen av Midt-India. Aller ytterst på kanten av platået, med flott utsikt over slettelandet dypt der nede, ligger Rupmatis paviljong. Her satt dronning Rupmati og så på slaget på slettene, der den lokale helt, Rupmatis elskede dikterprins Baz Bahadur og hans soldater ble moset av fremrykkende moghultropper. Ganske nær ligger Hoshang Shahs grav, bygget over de jordiske levninger etter en afghansk-ættet fyrste, etter sigende Indias eldste marmorbygg. Det sies at moghulkeiseren Shahjahan sendte fire byggmestere hit på studietur før de gikk i gang med å bygge legendariske Taj Mahal. – Det er ikke for ingenting at Mandu fra gammelt av ble kalt «Gledenes by»!

Mandu
Dag 7 - 12. november

Indore – Maheshwar (ca 6 timers kjøring)

Vi kjører videre i Narmadaelvens landskaper og når frem til et høydepunkt på turen, Maheswar. Etter sen lunsj og en pust i bakken vil vi utforske byen, en liten, pittoresk småby med om lag 30.000 innbyggere, på bredden av Narmada-elven. I oldtiden var Maheswar åsted for veldige begivenheter i ramayana-historien, og har fremdeles helligdommer og ritualer viet minnet om disse begivenhetene. Maheshwar var hovedstad for fyrstehuset holkar et drøyt hundre år, fram til 1818. Fyrstene bar tittelen maharaja, men aller mest kjent er dronningen, Rani Ahilya Bai, sist på 1700-tallet. Hun utviklet byen og landet til en rik region, og lot bygge byens mektige festning, som i dag rommer et arkeologisk museum – og en statue av dronningen på sin trone i naturlig størrelse. I 1818 flyttet dynastiet hovedstaden til Indore og la seg inn under det britiske kolonistyre. Men maharajaen beholdt sin tittel, og britene æret ham med en 21 skudds salutt. Byens hotell ligger inne i festningen, det ble opprettet av prins Richard Holkar, en etterkommer av Rani Ahilya Bai og den siste maharaja av Indore.

Maheshwar mot Narnmada-elven
Dag 8 - 13. november

Maheshwar – Omkareshwar – Maheswar

En kort kjøretur langs bredden av Narmada-elven fører oss til småbyen Omkareshwar. Den ligger der leven deler seg i to løp og danner en liten øy. Øya sies å ligne det hellige tegn OM, et mantra som setter de dypeste deler av personligheten i nærhet til Gud. Den gud som æres her, er Shiva, ødelegger og livgiver. Tolv steder i India æres han i form av jyotirlingam, han åpenbarer seg som en søyle av lys. Her er to viktige og kjære templer, og vi skal se dem begge. Narmada er en av Indias fem hellige elver, og når kvelden kommer, feires «deepdan», aftenbønn, og de troende setter små oljelamper på elven, som fører dem inn i skumringen. En litt mindre opphøyet, men kanskje ikke mindre viktig side ved elvens liv, er Indira Sagar-demningen, mektige kraftverk som er ved å fullføres, og vil gi store bidrag til Indias strømforsyning.  – Mulighet for en liten båttur på Narmada.

Omkareshwar
Dag 9 - 14. november

Maheshwar – Bhopal og Sanchi (ca 6 timers kjøring)

På formiddagen kjører vi til industribyen og delstatshovedstaden Bhopal og finner vårt hotell.

Etter lunsj er det en kort kjøretid til Sanchi, levningene etter et buddhistisk helligsted siden 200-tallet før Kristus. Her æres minnet om den mektige keiser Ashoka, som regjerte 268 – 232 f. Kr.  Han var kongesønn, men ikke nødvendigvis tronfølger. Han nedkjempet sine brødre, og etablerte et rike som strakte seg fra nåværende Turkmenistan og Baluchistan i vest til Assam i øst.  Etter et veldig slag i Kalinga på Indias østkyst, der kanskje 100.000 mann falt og 150.000 ble deportert, fikk Ashoka kvaler over all den død og forferdelse hans erobringer hadde voldt, og søkte mot buddhismen for å finne sjelefred og mening med livet. Etter hvert ble han en glødene buddhist, og mente buddhismen var god for alle mennesker – og for alle skapninger, både dyr og planter. Han sendte representanter like til Italia og Hellas, og til Mongolia og Sri Lanka. Han lot bygge klostre og stupaer, 84.000 sies det, osteklokkeformede monumenter som markerer Buddhas lære og det kosmos vi liver i. Han reiste også søyler med inskripsjoner om sine bedrifter og sine synspunkter. I Sanchi giftet keiser Ashoka seg med Devi, som var datter av en lokal handelsmann. Her bygde Ashoka en stupa, etter sigende Indias eldste stenbygning, som rommer relikvier etter Buddha selv. Flere stupaer ble bygget, og senere utsmykket med flotte portaler med relieffer som forteller historiene om Buddhas liv og lære, utrolig vakre stenhuggerarbeider. Over det hele stråler en søyle keiser Ashoka reiste for å proklamere troen, fremdeles skinnende blank etter mer enn to tusen år i vær og vind.

Inngangsportalen til Sanchi-templet
Dag 10 - 15. november

Bhopal – Jabalpur med tog, deretter Jabalpur – Kanha (151 km, ca 3 t)

Tidlig morgentog fra Bhopal til Jabalpur, der vi gjenforenes med bussen vår og kjører til Tuli Tiger Resort i Kanha nasjonalpark, der vi ankommer i tide til sen lunsj. Ettermiddagen fri til å slappe av, nyte haven, svømmebassenget, og stemningen her inne i en av Indias største nasjonalparker, 940 km2 med et grenseland på ytterligere 1000 km2. Her er skoger med sal-tre og bambus, bølgende gressletter står frodige etter monsunen, bekker og småelver finner vei gjennom landskapet. Dette er Kipling-land, dette er landskaper han kjente, her skrev han Jungelboken. Og når skumringen kommer og mørket faller på, stemmer det store fuglekoret i, og jungelens lyder kommer nær.

Å jakte på villsvinpurker og leoparder ble sett ned på, det siste av grunner som John Rivett-Carnac snart forsto da han og tre kamerater gikk etter en: «Jeg kjørte i full galopp da leoparden kastet seg over meg med kjeften åpen og klørne ute. Den bare streifet hoften min og landet på ryggen av hesten, gravde kloremerker nedover hele bakenden på hesten og falt av. En av de andre angrep den med spydet, og den falt …

Fra Plain Tales from the Raj, ed Charles Allen, London 1973 / 1983

En vill leopard i Kanha nasjonalpark
Dag 11 - 16. november

Kanha nasjonalpark

Hele dagen til å nyte nasjonalparken, med safari med jeep eller elefant både morgen og ettermiddag. Her er en meget variert flora, fauna og fugleliv Her er forskjellige typer hjort, bl. a. den sterkt utrydningstruede barasingha, sumphjort, og her er leopard, ville hunder, slagbjørn, sjakal, villkatter, elefanter, hyener og ulv. Og en god mulighet for å se tiger, påstås det. Tigeren har stort territorium….

Rådyr i Kanha nasjonalpark
Dag 12 - 17. november

Kanha – Bandhavgarh (280 km – ca 6 t)

Om vi ikke så tiger i Kanha, er det nye muligheter i Bandhavgarh, som skal ha den største tigerbefolkning i verden i forhold til arealet, om lag en tiger for hver 4,77 km2, tilsammen viste «folketellingen» i 2001 at det var 22 tigere i parken, nå kanskje oppunder 50 dyr. Og allikevel, tigre poserer ikke. Hjortedyr av forskjellig familie er lettere å få øye på, gaur, indisk bison var borte, men er nå reintrodusert fra Kanha. Leoparder finnes, villsvin, hyener og ulv også.

Tigeren, selve symbolet på India, led alvorlig i møtet med amatør-jegere. Tigerskinn ble for alminnelig, de ville ikke engang ha dem på veggen i bungalowene. – – Når tigere eller leoparder ble kvegtyver eller angrep mennesker, oppsøkte landsbyfolk alltid nærmeste europeer for hjelp. «De hadde en enorm tillit til europeere, i så stor grad at de så på dem som totalt fryktløse og perfekte jegere

Fra Plain Tales from the Raj, ed Charles Allen, London 1973 / 1983

Bandhavgarh tigerreservat
Dag 13 - 18. november

Bandhavgarh Nasjonalpark

Midt i nasjonalparken ligger en ås som hever seg 811 meter over havets overflate. Rundt åsen ligger skråninger som ender i myr- og sumpområder. Her forsetter vi å utforske skog og dyreliv med erfarne jeepsjåfører. Om vi bare kunne få øye på en av de kongelige bengalske tigre, eller flere!

Vakkert landskap i Bandhavgarh
Dag 14 - 19. november

Bandhavgarh – Khajuraho (260 km – ca 6 t)

Med en litt sen start når vi fram til Khajuraho til sen lunsj. Vi strekker ut litt, og finner oss til rette før vi på kvelden opplever indiske folkedanser og tradisjonell musikk. Enkelte kvelder er det også en forestilling med lyd- og lyseffekter, som forteller mytene og historien om stedet og de magiske templene.

Khajuraho
Dag 15 - 20. november

Khajuraho

Templene i Khajuraho er virkelig magiske, med sin arkitektur og en overveldende, barokk dekorasjonsglede. Templene ble reist i perioden 950 – 1150, under konger av chandeladynastiet. Dette var deres kulturelle hovedstad, ingen bymurer, ingen festninger – men templer. Opprinnelig om lag 85 mektige templer bygget av sten og dekoreret av stenhuggere. Tidens tann og skog og planter har gjennom århundrene gjort en innsats for å ødelegge dem, men fremdeles er om lag 25 templer i god stand. Arktekturen i seg selv er bemerkelsesverdig, templene står side ved side, med tinde over tinde, spir over spir, som en fjellkjede. Mange av dem er dekket av relieffer. Dekorative elementer, planter og symboler, men fremfor alt av elskere og elskende. Flotte menn, yndige kvinner – en endeløs elskovslek. Er det en dypere symbolsk betydning, noe om å hengi seg til sin gud og de store mysterier? Eller er det ren sex-undervisning for å lære uerfarne unge hvordan de skal «gjøre det»? Det finnes visst ikke svar, men vi gleder oss over skjønnheten og gleden i dette spillet, og prøver å glemme at vi egentlig blir litt generte i møte med alle posisjonene. Men vi blir ikke forarget, vi blir glade! – Naturligvis står templene i Khajuraho på UNESCOs verdensarvliste. Og vi har god tid, sammen og på egenhånd, til å se, undres, glede oss.

Khajuraho
Dag 16 - 21. november

Khajuraho – Orchha (172 km – 3.5 t)

En rolig formiddagskjøretur med landsbystopp underveis, hyggelig å gå på besøk og se hvordan lokale folk lever. På ettermiddagen utforsker vi de fine palassene og templene i Orchha. Her etablerte en lokal stormann på 1400-tallet et kongedømme, og begynte å bygge en festning. Hans etterkommere gikk i allianse med moghulkeiserne i Agra, men gjorde senere opprør, og den store moghul-keiser Akbar sendte sønnen sin, Jahangir, for å slå ned opprøret. Dette ble markert ved å bygge et palass, Jahangir Mahal. Arkitekturen er preget av idealer fra moghulenes forfader Timur Lenks arbeider i Samarkand, men med gårdsrom store nok til å huse store flokker krigselefanter. En generasjon senere heiste den nye keiser Aurangzeb moghulenes flagg over Jahangir Mahal og Orchhas tid som selvstendig kongerike var omme. Palasser og templer vitner om en kort og hektisk gullalder, og historien visker og nærværende, ikke minst i Uth Khana, kamelstallene, med rester av militære kontorer, ministerboliger, en kruttfabrikk. Det meste ligger i ruiner, men her kan stenene tale…

Orchha
Dag 17 - 22. november

Orchha – Khajuraho (172 km – 3.5 t) – fly til Varanasi (Benares)

På formiddagen kjører vi tilbake til Khajuraho og flyr en kjapp tur til Varanasi på bredden av Ganges-elven. På ettermiddagen gjør vi en tur med sykkelrikhshaw gjennom gamle bydeler i Indias hellige by. Rickshaw-«wallahene» manøvrer elegant mellom hellige kuer og hellige menn, tiggere i laser og forretningsfolk i dress, kvinner med sarier i alle regnbuens farver, gjøglere, prester og bohemer. For nær 3000 år siden fikk den navnet Kashi, «den som har overflod av guddommelig lys». Varanasi er guden Shivas by, han som ødelegger og løser opp – og som gir nytt liv. Shiva-kulten er kanskje den eldste religion mennesker kjenner, og her er dens hjerte. Han skapte Ganges-elven for å skaffe vann til å rense og forløse noen fordømte sjeler. Hinduer mener at Ganges fremdeles har forløsende krefter. Vi når elvebreddens helligdommer i skumringen og ser aftenbønnen, med tusener av troende som tenner levende lys for Mor Ganges, et gripende syn.

Ghats ved Ganges
Dag 18 - 23. november

Varanasi og Sarnath

Like fascinerende er morgenritualene ved elven. Vi går i båt og en gammel gubbe ror oss stille lengs bredden, med kremasjonsplattformer, nedslitte rikmannshus, tusener av troende som forretter sine bønner og går ut i elven for å hilse solen idet den ruller opp over horisonten. Et sterkt møte med de eldgamle elementer, solen og elven – og en religiøsitet med eldgamle røtter. Åreskvulp, fra land lyder bønner og spinkle tempelklokker, morgenstemningen ved Ganges er et hellig øyeblikk som griper oss utenforstående dypt. Og vi må oppleve et par av tenplene i den gamle bykjernen, det ene viet Ganesh, guden med menneskekropp og elefanthode, det andre viet Durga, Shivas livsledsager i et aspekt der hun nedkjemper en fryktelig bøffeldemon. Varanasi er full av forunderligheter, en verden for seg – og for oss å dukke ned i.

Da den indiske prinsen som skulle bli Buddha kom hit, var Varanasi allerede en gammel by. Han søkte hit etter at han hadde sett det store lys og sett «de edle sannheter» om lidelsens opphav og veien ut av lidelse, frihet fra all gjenfødelse. Han prekte for første gang, i hjorteparken i Sarnath utenfor Varanasi, her overbeviste han sine første etterfølgere, «lærens hjul ble satt i bevegelse». Keiser Ashoka, som vi møtte i Sanchi for noen dager siden, æret stedet med å bygge stupaer og reise minnesøyler. Sarnath er et godt sted, med hvile for sjel og sinn.

Dag 19 - 24. november

Fly Varanasi – Delhi

En rolig formiddag før vi flyr til Delhi. Kommer oss i hus og gir oss tid til å sortere inntrykkene litt. En liten bytur legges opp etter gjestenes ønsker når den tid kommer. ­ Britenes grandiose New Delhi, hovedstad i juvelen i imperiekronen, en ny tid med Delhis supermoderne tunnelbane?

Dag 20 - 25. november

Hjemreise

Tidlig avreise fra hotellet, med transport til flyplassen for morgenavgang for flyet til Istanbul og videre til Oslo.

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert

 • Flyreise Oslo – Mumbai og Delhi – Oslo med Turkish Airlines
 • Overnatting i dobbeltrom på meget gode hoteller og lodger, noen av dem attraksjoner i seg selv
 • Full pensjon, all transport og utflukter, etc. iflg programmet.
 • Innenriksfly Mumbai – Aurangabad, Khajuraho – Varanasi og Varanasi – Delhi
 • Indiske guider og norsk reiseleder som er med på hele turen

Tilleggskostnader

 • Personlige forsikringer herunder reise- og avbestillingsforsikring
 • Visumkostnader. (Escape Travel kan hjelpe til med å søke E-visum)
 • Tips til guider, sjåfører etc.
 • Drikke til måltider og generelt
 • Enkeltrom

NB: Det utstedes IKKE tigergaranti, men godt håp!

Prisforbehold:
Prisen er basert på minimum 12 deltakere i gruppen. Se forøvrig våre reisebetingelser
Turen er noe av en ekspedisjon, men på virkelig utmerket klasse.

 

Våre hoteller:

Gode, moderne hoteller, «lokale» 5 stjerner, jungel-lodger, eller gamle «heritage», arvegods-hoteller av god klasse.

7 – 9.  nov.: The Lalit Mumbai

9 – 10. nov.:  Vivanta by Taj, Aurangabad 

10 – 11. nov.: Jalgaon – hotellnavn kommer

11 – 12. nov.: Radisson Blu, Indore 

12 – 14. nov.: Ahilya Fort, Maheswar

14 – 15. nov.: Jehan Numa Palace, Bhopal 

15 – 17. nov.: Tuli Tiger Resort, Kanha National Park

17 – 19. nov.: Bandhav Vilas, Bandhavgarh

19 – 21. nov.: Ramada Hotel Khajuraho

21 – 22. nov.: Amar Mahal Resort, Orchha 

22 – 24. nov.: Ramada JVH Hotel, Varanasi

24 – 25. nov.: The Grand Hotel, Delhi

For spørsmål eller flere opplysninger om turen, ta kontakt med Gunnar Skjolden 24 14 94 00 gunnar.skjolden@escape.no

 

Avsnitt fra Jungelboken fritt oversatt etter

The Project Gutenberg EBook of The Jungle Book, by Rudyard Kipling

Gunnar Skjolden

Reiseleder på denne turen

Gunnar har reist verden på kryss og tvers i årevis, med lengre opphold i Nepal, Israel og Indonesia. Under mottoet «små grupper, store eventyr» reiser Gunnar til land og steder litt utenfor allfarvei. Med andre ord eventyrlige opplevelser i en liten, dynamisk og trygg gruppe.

Ramesh Yadav

Med-reiseleder/reiselederkollega

Ramesh Yadav har ledsaget Gunnars grupper i India i flere år, og gjør sitt ytterste for å gjøre turene hyggelige og interessante. Han har besøkt Norge to ganger, inklusive en vårdag med Flåmsbana, så han kjenner og forstår nordmenn og våre ønsker. De som har reist med Ramesh og opplevd hans varme og kunnskap, glemmer ham ikke med det første.