Mongolsk gjetergutt til hest.

MONGOLIA – FOTTUR PÅ SLETTELANDET

/ En vill og vakker naturopplevelse til fots

Blir du med oss på eventyr på de uendelige slettene i Mongolia? Selv om vi ikke bestiger heftige fjelltopper på denne turen, lover vi at det blir alt annet enn kjedelig! Vi skal vandre på sletter, gjennom skog, langs elver og innsjøer, vi skal besøke de gjestfrie nomadene – som lever som de har gjort i tusenvis av år… Her er det stort, det er grønt, det er røft, vilt og uendelig vakkert!

Noen høydepunkter:

 • 4 dager med fantastiske fotturer i det mongolske slettelandet
 • Besøk hos nomadene
 • Det kjente Erdenezuu-klosteret
 • Den røde fossen i Orkhon-dalen
 • Storbyliv i Ulan Bator med besøk i vinterpalasset Bogd Khan

Vi bor på hotell på starten og slutten av turen, fire netter i tradisjonelle mongolske telt, kalt «jurt» eller «gér», og underveis på vandringen bor vi i telt.

Som en kontrast får vi også oppleve storbyen Ulan Bator, som er travel og moderne. Her finner du typisk vestlige butikker, blandet med butikker og markeder som selger mer lokale varer som kasjmirplagg og håndverk. Dette blir en tur i en natur du ikke har sett maken til!

Vanskelighetsgrad 3

Påmeldingfrist senest 01. juni

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 30 545,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 17.08.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager
 • I SAMARBEID MED STAVANGER AFTENBLAD
 • A-FORDEL RABATT KR. 1500
Reiseleder
Mette Helen Østerhus

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 17.08.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn, Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 30 545,-
 • Mongolia jente kvinne
 • Mongolia jente yak
 • Kharakorums bymurer Mongolia
 • Mongolia
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Stavanger/Oslo - Moskva - Ulan Bator

Avreise fra Stavanger til Oslo med SAS. Videre reiser vi med Airoflot via Moskva (vi trenger ikke visum til Russland) med nattfly til Ulan Bator.

Ulan Bator Mongolia
DAG 2

Ulan Bator

Storby og historie

I dag starter eventyret! Vi lander i Mongolias hovedstad Ulan Bator, en storby med drøyt 1 million innbyggere. Byen var opprinnelig en nomadisk buddhistisk klosterlandsby grunnlagt i 1639 – men det er først i de siste hundre årene byen har vokst. Det (for oss) litt underlige navnet betyr «røde helt». Byen har hatt mange navn før, men dette fikk den først i 1924, da Mongolia ble folkerepublikk.

Vel, det var dagens historieleksjon, du skal få mye mer av landets historie når du er der! Etter velkomstlunsjen vår skal vi nemlig på en halvdags byrundtur med Nasjonalhistorisk museum, Sükhbaatar torg (tidligere kjent som Chinggis torg) og Choijin Lhama Temple – et buddhistisk kloster og museum. Her fins fantastisk buddhistisk kunst og en spennende gavebutikk.

Etter middag blir vi kjørt til hotellet vårt. Lunsj og middag er inkludert denne dagen.

Mongolia
DAG 3

Ulan Bator - Karakorum

Klosteret på slettelandet

Etter frokost forlater vi storbyen og kjører mot Karakorum. På mongolsk er navnet Kharakorum og var et gammelt palass og sted som tjente som «hovedstad» for Det Mongolske rike en periode på 1200-tallet. Området rundt er jordbruksland og var en gang rikt på mineraler som kunne utvinnes ved gruvedrift.

Vi skal legge bak oss ca. 36 mil i dag (en del på ikke-asfaltert vei). Vel framme i teltleiren spiser vi lunsj og får installert oss. Du har kanskje hørt at tradisjonelle mongolske telt blir kalt jurt eller en gér? En gér er ganske romslig og reist opp av smale bjelker, med et arnested  i midten. Disse tåler storm og kulde, og mongolene har bodd i disse teltene i tusener av år. Dette blir et bra overnattingssted!

Men før vi tar kvelden, skal vi besøke klosteret.

Erdenezuu-klosteret – et fullt fungerende kloster under konstant restaurering. Målet er å få klosterets tidligere storhet tilbake. Her fantes 100 templer innenfor veggene, som omslutter et område på 400 ganger 400 meter, og opptil 1000 munker hadde sitt hjem her. Men klosteret ble ødelagt under uroligheter i 1937. Bare veggene og tre templer står i dag. Erdenezuu er likevel et av Mongolias mest fascinerende steder, og dere har gode sjanser til å få se munkene i bønn. Vi skal legger inn en stopp ved Karakorum-museet, det beste museet utenfor Ulaanbaatar.

Etter klosterbesøket finner vi roen i teltleiren vår, og vi sovner til lyder av – absolutt ro…

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Kharakorums bymurer
DAG 4

Orkhon Waterfall

Klosteret på toppen av fjellet

Etter frokost er vi klare for nok en økt på veien. I dag skal vi kjøre til Orkhon Waterfall men vi tar først en stopp ved Tuvkhun-klosteret. Vi må gå et stykke for å komme opp til klosteret som ligger 2312 meter over havet. Vi nyter en lunsj i det grønne, før vi kjører videre til Orkhon Waterfall. Overnatting i gir-camp i nærheten av fossen. Ellers forbereder vi oss til å begynne vandringen i morgen. Vi har en transport etappe i bil på ca 120 km.

Frokost, lunsjpakke og middag inkludert.

Distanse: ca 10 km
Varighet: ca 3 timer
Høydemeter:  +/- 300 m

Mongolia - Tovkhon klosteret
DAG 5

Orkhon Waterfall - Buurug jurt camp

Vi tar beina fatt!

I dag begynner fotturen vår. Vi besøker Uurt-kløften, Orkhon-elven, og den røde fossen i Orkhon-dalen. Den røde fossen ligger i historisk betydningsfulle Orkhon-dalen, der elven renner en utrolig 1120 km nordover før den kommer til Selenge-elven. Også kalt Ulaantsutgalan, ble fossen dannet av en unik kombinasjon av vulkanske utbrudd og jordskjelv for over 20.000 år siden.

På vår vandring i dag går vi gjennom områder med vulkanske bergarter. Vi bærer kun dagstursekken mens bagasjen blir fraktet med yaks.

Visste du forresten at Mongolia er et av verdens høyest beliggende land? I tillegg er det også et av verdens tynnest befolkede land, og følelsen av endeløse vidder får du virkelig når vi vandrer på de ensomme steppene. Nyt naturen og det skiftende lyset mens vi vandrer.

Vi slår opp teltleiren vår ved Buurug og nyter middag til vill og vakker natur.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Distanse: ca 25 km
Varighet: ca  6 timer inkludert lunsjpause
Høydemeter: +/- 100 m

Mongolia yak okse
DAG 6

Huis Eight Lake

Møt nomadene 

Etter en god natts søvn og frokost, er vi klare for dagens fottur. Vi begynner å gå mot Huis Eight Lake. Denne dagen vil vi gå gjennom områder med en del trær og forskjellige bergarter før vi kommer til innsjøen Lake House. Under vår vandring inntar vi pikniklunsj, før vi kommer fram til stedet vi skal sette opp teltene for natta, ved en nomadefamilie. Vi tar en kort spasertur til Duruu Lake på ettermiddagen.

I området vi skal gå igjennom i dag, bor det nomader som driver med hesteoppdrett, så her er det gode muligheter for å se hvordan de bor og lever. Vårt hektiske, moderne samfunn blir fjernt når vi gløtter inn i hverdagen til disse menneskene og ser hvordan de lever tett på natur og dyr. En virkelighet som er langt fra vår …

Nærmere halvparten av den mongolske befolkningen bor i byer og tettsteder, mens resten bor på det enorme slettelandet, mange i relativt faste bosetninger. En del av dem er også nomader, som de menneskene vi møter her.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Distanse: ca  20 km
Varighet: 4-5 timer inkludert lunsjpause
Høydemeter: +/- 150 m

DAG 7

Shireet lake

Fjellandskap, skog og gjestfrie familier

Tidlig frokost. I dag går vi gjennom dalen og passerer flere innsjøer før vi kommer til den berømte Shireet Lake som er den største innsjøen i Naiman Nuur. Vi nyter utsikten og spiser medbrakt niste før vi går tilbake en annen vei  til campen vår. På turen passerer vi innsjøene Bugat, Shanaa og Haya.

Nomadene er gjestfrie folk – det er viktig for livet på steppene, og de er kanskje like nysgjerrige på oss som vi er på dem. Om du spør dem, kan du sikkert få fotografere dem også.

Vi overnatter ved samme sted og ved samme nomadefamilie. Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Distanse: 25 km
Varighet: 5-6 timer inkludert lunsjpause
Høydemeter: +/- 100 m

Mongolia
DAG 8

Bayan fjellkors - Buureg

Vandring langs fjell og elvelangs

Vi skal delvis gå langs Bayan-passet før vi deretter følger elven. Under fotturen vil vi få øye på to døde vulkaner i horisonten, så dette blir en dag med kontraster.

Noen steder har elven gravd seg dypt ned i landskapet, noe som skaper dramatiske klipper ned mot vannet – andre steder flyter den flatt og rolig. Etter dagens vandring blir vi kjørt det siste stykket til vår jurt camp vi overnattet i nærheten av Orkhon Waterfall.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Distanse: 25 km
Varighet: 5-6 timer inkludert lunsjpause
Høydemeter: +/- 350 m

Mongolia
DAG 9

Hustai nasjonalpark og Przewalskihesten

I dag går turen til Hustai nasjonalpark, men først blir det et stopp ved sanddynene hos en nomadefamilie som driver med kamel-avl. Mulighet for å ri på kamel for den som måtte ønske (tillegg i prisen).

Vi inntar lunsj før vi ankommer Hustai nasjonalpark. Ved ankomst besøker vi et lite museum hvor vi får innføring i og ser en dokumentar om verdens siste overlevende villhest Przewalski, som på mongolsk kalles Takhi. Denne hesterasen ble nesten utryddet i 1960. Kun noen få gjenlevende hester fantes i ulike dyrehager verden over. Takhi er nå gjeninnført til Hustai og andre steder i Mongolia.

Turen går deretter inn i parken på jakt etter hesten, men muligheten er også tilstede for å se hjort, svarte gribber og andre rovfugler som ørn og falk.

Vi spiser middag og overnatter i tradisjonelle mongolske gertelt like ved parken. Hustai betyr egentlig «med bjørk», men parken består hovedsakelig av bølgende stepper. I Hustai-fjellene er det lunder med bjørk og osp, og langs Tuul-elven i sør vokser det piletrær.

Vi bor midt i flott natur, så her er det bare å nyte.

Frokost, lunsj og middag er inkludert.

Mongolsk gjetergutt til hest.
DAG 10

Hustai - Ulan Bator

Tilbake i storbyen

Etter frokost går turen tilbake til  Ulan Bator. Har du lyst til å ta med noen plagg i kasjmir hjem, har du muligheten i dag – vi stopper i Gobi Cashmere-butikken så du får handlet alt du ønsker.

Etter lunsj skal vi besøke Zaisan minnesmerke over mongolske og sovjetiske soldater som ble drept i 2. verdenskrig, og vinterpalasset Bogd Khan. Palasset sto ferdig i 1903 og var opprinnelig et av bostedene til Mongolias hersker, Bogd Khan. Det overlevde kommunistenes ødeleggelser, og nå er det museum med masse buddhistisk kunst. Dessuten er selve bygningskomplekset er et kunstverk i seg selv!

Vi får også med oss et folkloreshow og avskjedsmiddag på hotellet.

Frokost, lunsj og middag inkludert.

Jente med sin yak
DAG 11

Hjemreise

Etter frokost drar vi til flyplassen for å reise hjem. Sannsynligvis med minner nok i bagasjen til å ta vare på resten av livet!

 

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 3. Fotturen er variert, med fine dagsetapper, men også i ulendt terreng. Vi har noe   stein og opp- og nedstigninger. Turen anbefales for vandrere med gode knær og som er vant med å gå lange dagsetapper. Du må være vant til å ferdes i ulendt terreng.

Alt dette er inkludert:

 • Fly Stavanger – Oslo t/r SAS
 • Fly Oslo – Moskva – Ulla Bator t/r med Aeroflot
 • All transport som beskrevet i programmet
 • 2 netter på hotell 4* i delt dobbeltrom
 • 4 netter i ger/jurt camp*
 • 3 netter i telt
 • 10 frokoster
 • 10 lunsjer
 • 10 middager
 • 1 liter vann pr. person pr. dag
 • Yak okser som bærer bagasjen vår
 • Engelsktalende lokalguide
 • Entreer ifølge program
 • Lokale avgifter
 • Norsk reiseleder

*Detaljer for nettene i ger camp og telt inkluderer alt camping utstyr, madrass, sovepose, service fra våre lokale guider, transfers og måltider som i programmet.

Om du fly fra andre steder i Norge, kontakt oss for tilbud. 

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Visum til Mongolia kr. 835
 • Drikkevarer

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 13 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

FORSIKRINGER På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

TURFAKTA

Måltider. Er du vegetarianer eller har matintoleranser det må tas hensyn til, må dette oppgis ved påmelding.

Hotell opplysning:

Ulan Bator:
Premium Hotel****

*Detaljer for nettene i ger camp og telt inkluderer alt camping utstyr, madrass, sovepose, service fra våre lokale guider, transfers og måltider som i programmet.

Turleder/gruppestørrelse. Lokalguiden er engelsktalende. Norsk turleder følger med gruppen. Gruppestørrelse minimum 13, maksimum 21 personer. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Pass og Visum. Nordmenn trenger visum for opphold i Mongolia. Det koster ca. kr 835. For å få visum må passet være gyldig i minst seks måneder etter oppholdets slutt og de må være minst to ledige sider i passet.

Tips. En må betalte tips til sine hjelpere underveis, det er forventet at man gjør.

Vær og bekledning: Vi forventer pent vær med sol og gode dagtemperaturer, i Ulan Bator ligger temperaturen på ca. 15 til 25. grader. Solen kan oppleves sterk om dagene, det er derfor viktig å beskytte seg med sjal, solhatt eller caps i tillegg til solkrem. Vi kommer tilbake med detaljerte opplysninger om klær, kleskoder og pakkeliste til alle påmeldte i god tid før avreise.

Vaksiner: Vi anbefaler å være oppdatert på polio, difteri og stivkrampe, samt Hepatitt A+B. Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjons- eller helsekontor. Det er de som er faginstans på vaksiner.

Penger og valuta: Mongolske Tugrik (MNT)- 1000 tugrik er ca 3,34 kroner. En må ha noe kontanter  i USD, det er lite minibanker utenfor Ulan Bator. Pass på at du får «små» og «fine» sedler. Slitte og skadede sedler blir ikke akseptert.

Kart. Ønsker en kart over området anbefaler vi å sjekke på Nomaden

Tidsforskjell: + 6 timer (+ 7 timer under norsk vinter tid)

Flere praktiske opplysninger sendes alle påmeldte i god tid før avreise