New Zealand fra nord til sør

/ De lange hvite skyers land

Dette er turen hvor store reisedrømmer blir virkelighet!

Du får oppleve:

 • «Norden uten vintere» med dramatiske kyster og pionerhistorie
 • Tane Mahuta – det største av alle kauritrær
 • Waitomo-grottene, en katedral av dryppstein!
 • Varme kilder og fyrrige geysirer
 • Spektakulær togtur langs Stillehavskysten
 • En natt med bondegårdsferie i Fairlie
 • Aoraki Mt. Cook nasjonalpark
 • Den gamle gullgraverbyen Arrowtown – en av de mest sjarmerende småbyene på New Zealand
 • Fjordlandet med Te Anau og Milford-sundet
 • De underlige, runde steinene Moeraki Boulders

Vi skal vandre i kauri-skoger, vi skal møte maori-kulturen som fremdeles lever, i møte med europeisk og asiatisk innvandring og kolonisering. Vi skal utforske grotter og ville kyster, vi skal krysse sund og innsjøer, og vandre langs breer. Betryggende å vite at dette fruktbare og rike land produserer noe av verdens beste mat og vin. Vi skal nyte lange sensommerdager. Og vi skal i løpet av et par uker nå å komme nær på en befolkning som er ivrig etter å gi besøkende del i et umåtelig vakkert land og spennende kulturer.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 68 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 21.02.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 21 dager
 • De lange hvite skyers land
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 21.02.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 21 dager
 • Priser fra 68 900,-

Reiseleder Gunnar Skjolden har latt seg fascinere av New Zealand:

Jeg hører fuglesangen. Fremmede stemmer, en fjerdedel av fuglene på New Zealand finnes bare her. Jeg ser planter og trær, kjenner dem ikke, 80% av landets flora finnes bare her på øyene. Jeg ser på folk – menneskene kom sent hit, og hvor kom de fra? Hvordan kom de hit?

Så langt fra alt og alle! New Zealand er et av de mest isolerte land i verden. Ikke politisk, ikke kulturelt, men på grunn av sin beliggenhet. Mennesker kom ikke hit før rundt år 800. Da var det bare en type landbaserte pattedyr her, flaggermus. Det var 120 fuglearter, 70 av dem fantes bare på New Zealand.


Silvereye bird, kaller de denne karen på New Zealand.

Med maoriene og senere europeerne kom et utall av plante- og dyrearter som beitet ned og fortrengte det som engang var. – Fortsatt eksotisk: Fremdeles er 25 % av landets fugleliv bare å finne her, 80 % av landets flora finnes bare her. Å gå en tur i skogen i New Zealand er noe helt annet enn en tur i noen annen skog i verden, trærne ser ikke ut som våre trær og fuglene synger andre sanger.

Bevegelser i jordskorpen har skapt høye fjell og dype fjorder, og 360 «levende» isbreer arbeider fremdeles med å forme landskapet. Jordskorpen er særdeles tynn, her er vulkaner og geysirer og boblende mudderhull. Her er krystallklare sjøer og breelver. Her er bølgende sletteland, perfekt for sauehold og vingårder. Vår egen tid har skapt moderne storbyer og tradisjonelle bygdesamfunn.


Ta med et godt kamera til New Zealand. Naturmotivene er uendelige …

Abel Tasman var den første europeer til å få glimt av fjell og fjorder – og kollidere med en kano styrt av maorier. Drøyt hundre år senere, 8. oktober 1769, var James Scott den første europeer til å sette fotavtrykk på Nord-øyas strender. Dype fotavtrykk – han følte at han og skipet Endeavour var truet, og noen maorier ble skutt for å holde dem på avstand. En kolonisering kom i gang, og første i 1840 ble det skrevet en traktat mellom briter og maorier, men striden mellom maorier og innvandrere endte først i 1881. Et opplyst styre var i ferd med å skape en ny nasjon. Gratis skolegang for alle mellom 7 og 14 ble innført i 1877, stemmerett for menn i 1879, for kvinner få år senere.

I dag er New Zealand en stolt, sterk, flerkulturell nasjon med sterke impulser av beliggenheten i det sydlige Stillehav.

Velkommen med på tur!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - 22. februar

Oslo - Dubai - Auckland

Avreise med Emirates fra Oslo Gardermoen på tidlig ettermiddag, flyskifte i Dubai, så videre østover i natten.

Maoristatue på New Zealand - det venter et eventyr!
Dag 2

Ankomst Auckland

Vi ankommer i tidlige morgentimer og kommer oss i hus for en liten hvil før vi benytter ettermiddagen til å akklimatisere oss og gjøre oss litt kjent i Auckland, en by med omlag halvannen million innbyggere. Befolkningen er en blanding av mennesker med europeiske aner, stillehavsfolk, asiater og en god del av New Zealands opprinnelige befolkning, maoriene.

Byen ligger på en halvøy som på det smaleste bare er en drøy kilometer bred, tjue minutter å gå fra kyst til kyst. Byen er preget av nærhet til Stillehavet og New Zealands kyster, bukter og øyer. Byen kalles populær for «City of Sails»: Waitemata-havnen er hjem for brautende «gin-palasser», arbeidssomme fiskebåter, og robåter og kayaker. Etter sigende har ingen by flere kayaker i forhold til innbyggertallet.

Vi skal se Auckland Museum, som ble bygget i 1929 til minne om de falne i første verdenskrig, men inneholder dokumentasjon av maori- og polynesisk kultur, med en krigskano skåret av ett eneste tre i 1836, med plass til 100 krigere. Vi skal også se en forestilling viet tradisjonell maori-kultur, der vi ønskes velkommen med en utfordring: – Du som kommer, kommer du med fred? I kveldingen vil vi se byen fra oven, Sky Tower rager 328 meter over bysentrum. Middag i roterende Orbit Restaurant. Ned igjen: De modigste kan prøve seg på strikkhopp, vi andre tar heisen!

Auckland
Dag 3

Auckland - Paihia

Vi benytter de neste par døgnene til å utforske områdene omkring Auckland. Først legger vi kursen nordover, med en liten stopp i Kawakawa for å besøke østerrikeren Hundertwassers offentlige toalett – en opplevelse!

Så går ferden mot subtropiske områder på Northland-halvøya, «Norden uten vintre», til Paihia. Paihias fine havn ble oppdaget av kaptein James Cook i 1769, og han ga bukta navn etter åtte store og talløse mindre øyer, Bay of Islands. På ettermiddagen en båttur til Hole-in-the-Rock, New Zealands svar på Torghatten. Forfriskende ved Stillehavet!

Her er New Zealands svar på Torghatten!
Dag 4 - 25. februar

Paihia

Litt nord for byen ligger Waitangi, hvor et møte ledet av guvernør William Hobson 6. februar 1840 førte til en traktat mellom briter og maorier som ga New Zealand plass i det britiske imperiet.

En kort fergetur tar oss over til Russell, i tidlige tider kolonistenes hovedstad, senere en syndens pøl av lovløshet og kjødets lyster. Så galt ble det at man lot bygge en kirke, Christ Church, den eldste gjenværende kirke i landet. Det virket! I dag er Russell en pyntelig by, bygget rundt kirken og legendariske Duke of Marlborough Hotel, og en fin havnepromenade.

Nydelig solnedgang ved Russell.
Dag 5 - 26. februar

Paihia – Waipoua – Matakaoha – Auckland

Over mot vestkysten ligger levninger av det som opprinnelig var Nordøyas rikdom, kauri-skogene, trær som produserte en harpiks som piplet frem, klumpet seg i jorden rundt trærne og ble til fossiler, som i likhet med rav kunne brukes til mange formål. Jakten på kauri-harpiks og felling av kauri-trær var kilde til inntekter for både maorier og europeere, og skogene forsvant og vek plassen for gresskledde koller og sanddyner. Tane Mahuta er «grand old man» blant de gjenværende kauri-trærne. Ifølge maoriene er han sønn av himmelfar og jordemor og far til alle fugler og trær i skogen. Tane er ingen smågutt – 45,2 m høy og 15,44 m i livvidde.

På kauri-museet i Matakohe skal vi lære mer om kauriskogene og nykommerne som felte dem. Så tilbake til Auckland.

Tane Mahuta er det største, eldste og mest berømte kauritreet. Ingen smågutt dette!
Dag 6 - 27. februar

Auckland – Waitomo – Rotorua

Vi forlater byen og reiser mot sør til New Zealands enorme beiteområder, erobret fra maoriene av britene og nybyggere midt på 1800-tallet. Først på tidlige 1900-tallet ble villmarka temmet og gjort om til enorme jordbruksområder. Flere nordmenn var også med på å hugge skog og rydde land for jordbruk. Vi krysser Waikato-elven som i sin tid brakte europeerne inn i landet, der de grunnla byen Hamilton. Viktige minner om maori-kulturen i dette området.

Litt lenger sør ligger Waitomo-grottene. Trapper fører ned til en 14 m høy «katedral» med eventyrlige dryppstensformasjoner. Sett det før? – Bare vent, verdt besøket! Vi ser grottene fra en båt som tar oss gjennom eventyrlandet, opplyst av millioner av «lysormer», en slags mygg der både larvene og utklekkede insekter sender ut lys. Og det er mange av dem i grottene!

Ettermiddagskjøretur til Rotorua, der vakre skoglandskaper viker for brennhete varme kilder, putrende mudderpøler og fyrrige geysirer. Som forfatteren George Bernhard Shaw observerte: – Det var spennende å komme så nær Hades, for så å få lov til å vende tilbake igjen. Maoriene har gitt navn til naturfenomenene, nykommerne har «temmet» dem og utviklet det til fascinerende landskap å besøke.

Magisk stemning inne i grottene!
Dag 7 - 28. februar

Rotorua

I ytterkant av byen Rotorua ligger et område med varme kilder som kalles Whakarewarewa med Te Puia, som både har et maori kunsthåndverksenter, stevnemøte med kiwier, og meget aktiv geysir som spruter mer enn 30 meter opp mange ganger om dagen.

I Waimangu-dalen, to-tre mil sør for Rotorua, ligger området Wai-O-Tapu, «Hellig vann» på maori. Her har Lady Knox-geysiren utbrudd hver dag kl. 10.15, en imponerende sprut av supervarmt vann og damp. I dette området ligger også det stille boblende Champagne-bassenget og Brudeslør-fossen. I dyreparken Rainbow Springs skal vi lære om flora og fauna på New Zealand, og få mulighet til å hilse på deres kjære kiwi. Hotellet vårt ligger i byen Rotorua, i gangavstand fra Rotoruas Polynesian Spa, med muligheter for bad i varme kilder og en omgang massasje.

På kvelden vil maorier danse for oss og servere et måltid tilberedt på tradisjonelt vis, kokt i et hull i bakken.

Den oransje og grønne sulfurinnsjøen i Rotorua kalles Champagne Pool. Vakker, og nesten litt uvirkelig.
Dag 8 - 29. februar

Rotorua – Napier

Vi fortsetter gjennom pinjeskoger og et aktivt vulkansk område, der kilder og pøler former landskapet. Vi ser Taupo-sjøen, New Zealands største innsjø. Den skal være verdens beste innsjø for ørretfiske, og gir fangster på om lag 500 tonn regnbueørret i året. Veien vider mot sørøst går gjennom fine landskaper av ville åser, vakre daler, bølgende sletter og fine utkikkspunkter. Lett lunsj og muligheter til å smake lokale viner i en vingård utenfor Napier ved Hawke Bay. Hotellet vårt i Napier ligger ved Marine Parade, strandpromenaden mot Stillehavet

Mange gode viner kommer fra New Zealand.
Dag 9 - 1. mars

Napier – Wellington

Napier ble ødelagt i et jordskjelv i 1931, og ble gjenreist i tidens stil, art deco. Vi gjør en byvandring for å se de fine fasadene som byen med stolthet holder ved like.

Et par mil mot syd ligger «tvillingbyen» Hastings, også gjenreist i art deco-stil. Den har hedersnavnet «New Zealands fruktfat». Godt grunnvann og et middelhavsklima gir gode avlinger av frukt og grønnsaker. Ved Waipukurau ligger en ås med et av de lengste stedsnavn i verden.

Vi kommer gjennom et jordbruksområde der stedsnavn som Norsewood og Dannevirke røper at landet ble dyrket opp av folk fra vår egen del av verden. Brede bygder og vingårder før vi kommer ned gjennom Hutt Valley og inn til New Zealands litt forblåste hovedstad, Wellington. Vi innkvarteres nær havnen og parlamentsbygningen.

Firbeinte ulldotter kommer du til å stifte bekjentskap med!
Dag 10 - 2. mars

Wellington

Vi gjør en bytur med buss sammen på formiddagen, ser monumenter og viktige bygninger og landemerker. Fri på ettermiddagen, hotellet ligger nær hyggelige strøk med butikker og utesteder på Lambton Quay og Queens Wharf.

Wellington er New Zealands hovedstad.
Dag 11 - 3. mars

Wellington – Picton – Nelson

I Cook-stredet bryter vestavinden gjennom mellom Nordøya og Sørøya. En tretimers fergetur er en fornøyelse på godværsdager, mer «interessant» om værgudene spiller opp. Så glir fergen inn Tory Channel og Dronning Charlotte-sundet, der kaptein James Cook erklærte New Zealand som kong George’s eiendom, og oppkalte sundet etter hans dronning. Her er smulere farvann som åpner for glimt av fine landskaper, heder i øst, regnskog mot vest. Fergen legger til i Picton, en havneby med både militære og sivile tradisjoner.

Veien sydover fører oss gjennom vingårder i Marlborough-distriktet til kunstnerbyen Nelson. Her er minner om gullfunn, her er parker, her er et museum for klassiske biler, og Jens Hansen – the Ringmaker, gullsmeden som laget ringen for Lord of the Rings.

Vin og New Zealand går godt sammen.
Dag 12 - 4. mars

Dagstur til Abel Tasman nasjonalpark

Et par korte timers kjøretur tar oss gjennom Motueka, sentrum for landets humleproduksjon og diverse håndverk, og opp til den fredede kysten i Abel Tasman nasjonalpark. Parken ble skapt for å beskytte skogene for nedhugging, men den er kanskje mest elsket for praktfulle elveløp, dramatiske klipper, gylne sandstrender og spennende vegetasjon. Vi skal på båttur, men vil også ut å gå litt for å se skogen og høre sjeldne fugler synge.

Se opp for eksotiske (og langsomme) fugler!
Dag 13 - 5. mars

Nelson – Picton med buss, tog til Christchurch

På formiddagen kjører vi tilbake gjennom vingårdene i Marlborough til Picton. Her går vi om bord i toget, moderne vogner med panoramavinduer, som vil ta oss på en naturskjønn reise fra vingårdene ved Blenheim via forrevne fjell ved Kaikoura til Christchurch, en knappe fem timers tur. Toget følger Stillehavskysten, brusende bølger møter buskkledde åser, muligheter for sel og pingviner i fjæra, småbyer underveis og snøkledde fjell som bakteppe. Dette blir en vakker dag – vi håper på fint høstvær!

Marlborough – nydelig vinlandskap.
Dag 14 - 6. mars

Christchurch – Fairlie

På formiddagen gjør vi oss kjent med Christchurch, og fortsetter på landeveien over Canterbury-slettene, gjennom småbyer som Ashburton og Geraldine. Snøtoppene i Sydalpene hever seg over landskapet om været står oss bi.

For å komme New Zealand og befolkningen enda nærmere inn på livet, skal vi denne natten bo privat, fordelt på bondegårder som stiller gjesterom, med eget bad, og felles spisestue til vår disposisjon. Vi blir fordelt på flere familier, og de vil med glede fortelle om livet på landet, om dyrehold og familieliv. «Farmstays» er en etablert form for turisme på New Zealand, og det skal bli en opplevelse.

Litt gårdsliv blir det også tid til.
Dag 15 - 7. mars

Fairlie – Mt. Cook – Cromwell – Queenstown

Etter frokost hos våre respektive vertskap samles vi i bygdebyen Fairlie, og fortsetter landveien opp i Aoraki Mt. Cook nasjonalpark. Parkens hovedkvarter ligger om lag 700 m over havet, i hjertet av Sydalpene. Over det hele troner Aoraki, 3724 moh., høyeste fjell i New Zealand, omgitt av 22 andre topper som er 3050 m høye eller mer. Fine omgivelser for lunsj – og et besøk i Sir Edmund Hillary Alpine Centre for å lære om natur og mennesker i Mt. Cook-regionen – og om den bemerkelsesverdige mannen som har gitt senteret sitt navn. Første menneske på jordens høyeste punkt, sammen med Tenzing Norgay!

Vi fortsetter gjennom fjellandskapet til den menneskeskapte innsjøen Dunstan og gullgraverbyen, og når fram til Queenstown – det har vært en vakker dag!

Imponerende fjell i Mt. Cook nasjonalpark.
Dag 16 - 8. mars

Queenstown og Arrowtown

Queenstown ligger på bredden av innsjøen Wakatipu, skapt av breer, omkranset av fjellkjeden The Remarkables, de bemerkelsesverdige, som står loddrett opp fra sjøen. Høyeste topp er Double Cone, 2319 moh. Fine vandrestier på bredden av sjøen, fint for å leie en sykkel. Vi skal hygge oss i byen, spise lunsj på Walter Peak High Country Farm og smake vin i en vinkjeller.

Videre til den gamle gullgraverbyen Arrowtown, etter sigende en av de mest sjarmerende småbyene i hele New Zealand. Et lite kineserkvarter forteller om harde kår for de som vasket gull, museet i byen forteller mer. På Buckingham Street ligger forunderlige Dorothy Brown’s Cinema, Bar and Bookshop. Seteputer i pels, lysekroner, ildsted og bar – og utsøkt film-repertoar. Dorothy Brown var en dame av en viss kaliber rundt forrige århundreskifte, og kinoen fører hennes minne videre. Litt tid til å slappe av i Queenstown skal vi også ha!

Gammel gullgraverhytte i Arrowtown.
Dag 17 - 9. mars

Queenstown – Milford Sound – Te Anau

« – Veien dit er like viktig å se som selve fjorden».

Vi skal utforske New Zealands Fjordland på en lang, begivenhetsrik dag. Mellom snøkledde topper langs Wakatipu-sjøen, over beitemarker og pass til Te Anau-sjøen, og så kjører vi nordover langs sjøen der hver sving byr på nye fristelser til fotostopp. The Divide, «Delet», 513 moh. markerer at vi forlater Te Anau-regionen og vi kommer etter hvert høyere. Utsiktspunktet ved Hollyford-dalen er til å ta pusten fra oss. Homer-tunellen er med 1270 moh høyeste punkt på veien til Milford, og faller 129 meter i løpet av 1,2 km.

Deretter åpenbarer Tutko seg, høyeste topp i Fjordland nasjonalpark, 2273 moh. I fjorden skal vi gjøre en par timers båttur – et landskap som vil glede selv garvede norske fjordinger. Så kjører vi samme vei tilbake til Te Anau, solen står i en annen vinkel, lyset faller annerledes, Fjordland-landskapet er en glede.

Fjordlandet på New Zealand er så vakkert, så vakkert ...
Dag 18 - 10. mars

Te Anau – Dunedin

Vi forlater Fjordland med sjøer, fjell og fjorder, og krysser den sørlige deler av Sørøya med bølgende landskaper, fosser, frodig jordbruksland, naturparker, over til Dunedin på østkysten. Byen ligger ved en flott naturhavn, og kalles New Zealands arkitekturmuseum, med spennende bygninger fra viktoriansk og edvardiansk tid, «verden av i går». Her gir vi oss tid til å utforske albatross-senteret på Otago-halvøya, føle Stillehavets brus og få litt sand mellom tærne – og en liten tur i Dunedin før vi tørner inn. Hotellet vårt er et monument over tidligere tider.

 

Nei, det er ikke et slott, det er jernbanestasjonen i Dunedin.
Dag 19 - 11. mars

Dunedin – Christchurch – hjemreise

Siste kjøreetappe fører oss nordover langs kysten med en stopp Moeraki for å strekke på bena på stranden og se de forunderlige runde stenene, Moeraki Boulders, et naturens under. Vi må også gjøre et stopp for se merkestenen ved Hilderthorpe som markerer at vi er 45 grader syd, midtveis mellom Sydpolen og ekvator. Så til flyplassen for den lange reisen til Dubai og hjem.

Moeraki Boulders, de underlige, runde steinene får vi også med oss før ferden går hjemover.
Dag 20 - 12. mars

Dubai – Oslo

Tidlig morgenankomst til Dubai og så formiddagsfly til Oslo.

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise Oslo – Dubai – Auckland og Christchurch – Dubai – Oslo med Emirates
 • 17 overnattinger med frokost
 • 6 lunsjer og 7 middager
 • All transport og utflukter, etc. ifølge programmet
 • Lokale guider og assistanse, og norsk reiseleder som er med på hele turen

Prisen inkluderer ikke:

 • Personlige forsikringer som feks. reiseforsikring og avbestillingssikring (kontakt din forsikringspartner)
 • Enkeltromstillegg
 • Driks til guider, sjåfører, osv. samt ekstra måltider og drikke til maten, ev. vaksiner og andre personlige utgifter.
 • Eventuell stopp i Dubai ved ut- og/eller hjemreise, på forespørsel

Prisen er basert på 15 deltakere i gruppen. Les våre reisebetingelser.

Hoteller:

23 – 24 og 26 – 27. feb.: Skycity Hotel, Auckland
24 – 26. feb.: Kingsgate Hotel Autolodge, Paihia
27 – 29. feb.: Novotel Lakeside, Rotorua
29. feb. – 1. mars: Scenic Hotel Te Pania, Napier
1 – 3. mars: Rydges Hotel, Wellington
3 – 5. mars: Rutherford Hotel, Nelson
5 – 6. mars: Novotel Chistchurch Cathedral Square
6 – 7. mars: «Bondegårdsferie»
7 – 9. mars: Millenium Hotel, Queenstown
9 – 10. mars Distinction Luxmore Hotel, Te Anau
10 – 11. mars: Scenic Hotel Southern Cross, Dunedin