Ytre Hebridene

Opplev Hebridene med forfatter Kirsti MacDonald Jareg

/ Opplevelser på juvel-øyene i vest

Det er ikke bare fordi det høres fint ut at vi kaller disse øyene for juveler. Det bunner nemlig i en gammel legende…

Hør bare: Etter at Gud hadde skapt verden på seks dager,  hadde han glemt noen juveler han hadde liggende i lommen. For ikke å bryte regelen på hviledagen mer enn nødvendig, skilte han seg med de verdifulle, vakre steinene på den enkleste måten: Han åpnet simpelthen et vindu i himmelen og lot juvelene falle – i sjøen. De la seg pent på rad i Atlanteren, vest for Skottland.

Dit skal vi! Her er noe av det du kan glede deg til:

 • Se hvor ekte tweed kommer fra og besøk på whiskyfabrikk.
 • Den mystiske steinsirkelen i Callanish – rundt 5000 år gammel.
 • Hvite strender og fantastisk, skiftende lys.
 • Fiskelandsbyen Oban.
 • Øyene Mull og Iona
 • Båttur til Basltøya Staffa

Historien til disse grønne, røffe perlene vest i havet skal vi utforske sammen med ei dame som kjenner dem godt. Forfatteren Kirsti MacDonald Jareg har både norsk og skotsk opphav, og kjenner Skottland fra barndommen av. Hennes første reiseskildring, Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Shetland, er en frodig veiviser og følgesvenn for øyhoppere i Skottland. Den røde tråden er møtene med mennesker, hverdagsliv, historie og kultur i brytning mellom tradisjon og modernitet.

👇 Under bildekarusellen kan du lese mer om Kirsti og hvorfor hun elsker disse øyene.

 

Last ned reiseprogram
Forfatter
Kirsti MacDonald Jareg
Reiseleder
Lene V Sørlie

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 05.06.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 8 dager
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Ytre Hebridene
 • Skottland

Kirsti MacDonald Jareg

Vi gleder oss til å ha med Kirsti som reisefølge! Men hvordan oppsto fascinasjonen for disse øyene hos henne?

Vi lar Kirsti selv få ordet:

«Jeg er besatt av øyer – noen kaller denne tilstanden for islomani. Forholdet mitt til skotske øygrupper går langt tilbake i tid, til tidlige barneår da familien min ferierte hos slekt på den skotske øygruppen Hebridene. Jeg er halvt skotsk og halvt norsk, derfor var det en selvfølge å feriere annen hvert år i Skottland.

Siden har jeg tatt turen til disse skotske øygruppene – igjen og igjen. Jeg var på jakt etter historier til boken min fra de skotske øyene. Og tro meg; hver øy har sin egen fortelling. Mull, Iona, Staffa, Isle of Skye, Lewis og Harris virker kanskje fjernt fra oss i dag.

Forbindelsen er fortsatt sterk og hjertelig – en nordmann vil føle seg hjemme på disse forblåste, grønne øyene vest for Norge. Vi skal besøke mange steder, hver med sin historie som jeg gleder meg til å dele med dere. Og mest av alt gleder meg til at  dere føler dere velkomne på øyene i vest – for er det ikke nettopp dette som gjør en reise til noe helt spesielt?»

 

Kirsti MacDonald Jareg Foto: Sverre Aurstad

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Edinburgh - Oban

Fly fra Oslo med ankomst Edinburgh middagstider. Her møter vi vår sjåfør med buss som skal være med oss på rundreisen. Turen går via Loch Lomond mot kysten til Oban, the Seafood Capital of Scotland hvor vi skal bo i to netter. (M)

I tusenvis av år har en liten befolkning klynget seg til det siste stormfulle landet ytterst ut mot Nord-Atlanteren: Hebridene utenfor kysten av Skottland. I tusenvis av år har mennesker kjempet for å overleve her. Likevel har først keltere og vikinger, deretter skotter og engelskmenn slåss om retten til å herske over de stormfulle øyene som stiger opp av havet i forrevne geledd utenfor nordvestkysten av Skottland. Over 500 større og mindre øyer utgjør til sammen De indre og ytre Hebridene. Øyene er ofte innpakket i tåke og regn; de er nesten alltid forblåste og er omgitt av et hav som er såpass viltert at det kan sette selv den mest erfarne kaptein på prøve. Et hav som på en og samme dag kan forvandle seg fra usannsynlig tropeblå, silkemyke krusninger til stålgrått og frådende!

 

Oban, Scotland
Dag 2

Dagsutflukt øya Mull og Iona

Dagen vies til en herlig rundtur til to av de geologisk interessante og uvanlig vakre øyene i skjærgården utenfor Skottlands vestkyst. Båtturen fra Oban til øya Mull i Indre Hebridene tar ca 45 minutter. Vi kjører tvers over øya til Fionnphort hvor det blir en kort båttur over til Iona som ligger som en vakker, grønn juvel med hvite sandstrender i det krystallklare Atlanterhavet. Iona er gaelernes eget Mekka, en øy som er kjent for både sin skjønnhet og sin interessante historie. (busser kan ikke komme over til Iona så vi vandrer på øya)

Iona har lenge vært betraktet som et hellig sted. Kelterne kalte øya Innisnam Druidbneach, «Druidenes øy», der hellige menn gjennomgikk ulike typer av religiøse og mystiske seremonier. Øya ble senere kristendommens vugge på de britiske øyene. Det første kristne klosteret ble grunnlagt i 563 av munken Columba. Bannlyst i Irland, men veiledet av Gud fant han dette karrige men vakre stedet. Columba og hans disipler reiste først et trekloster som på 1200-tallet ble erstattet av en steinbygning. På begynnelsen av 1900-tallet lå klosteret i ruiner, men har nå blitt restaurert og gjenoppstått. Iona Abbey er i dag et populært turist- og pilegrimsmål. Ved St. Orans kapell med den hellige gravlunden Reilig Oran, ligger både skotske, irske og norske konger begravet. Vikingene angrep øya i 795 Etter Kristus og kalte øya Ilkolmkill, som er det gæliske navnet.

Om været tillater det, blir det båttur ut til den lille perlen Staffa, en basaltøy, der vi blant annet besøker den fantastiske grotten Fingal’s Cave. (F/L/M)

 

Øya Iona skal vi besøke på turen
Dag 3

Oban - Fort William

Vi slapper av med en god frokost før vi skal besøke Oban Distillery. Da brødrene Hugh og John Stevenson ankom de som i dag er porten til Hebridene i 1793, fant de lite mer enn en naturlig havn og en forblåst utsikt. Her åpnet de Oban Brewing Company, og ‘Cowbell Ale’ som først kom i produksjonen. De begynte å destillere whisky året etter. Virksomheten forble i Stevenson-familien i tre generasjoner, inntil den lokale kjøpmann Peter Cumpstie kjøpte den i 1830. I 1880 dampet jernbanen inn i Oban og innviet en ny tid med forbedret kommunikasjon og transport. Destilleriet har skiftet eierskap gjennom tidene og var vitne til at en yrende by vokser opp rundt den. Men vårt voldsomme engasjement for dyktighet og tradisjon har vært konstant. I 1989 ble Oban 14 Year Old utnevnt til en av seks klassiske maltwhiskyer som representerte Western Highlands-regionen. Etter et besøket i Oban Distillery setter vi av litt tid til shopping. 

Nå er tiden inne for å fortsette turen nordover, langs den fascinerende Loch Linnhe og spiser lunsj ved Glencoe Inn. Videre kommer til Fort William, et populært turiststed som ligger ved Storbritannias høyeste fjell, Ben Nevis. Før vi finner vårt hotell kjøre vi en del på den vakre «Road to the Isles» til Glenfinnan. Glenfinnan Monumentet som vi finner her er stedet hvor Jakob lls sønn, prins Charles Edward heiste banneret den 19. august 1745 og starter felttoget som tok sikte på å få faren anerkjent som rettmessig konge.

The West Highland Line, jernbanen som går fra Glasgow til Mallaig passerer her og som de sier er den strekningen som er den mest naturskjønne på strekningen. Vi ser den flotte broen og viadukten som mange forbinder med innspilling av Harry Potter. Etter vårt besøk her kjører vi tilbake til Fort Willaim og vårt hotel. (F/L/M)

 

 

 

Glenfinnan Railway Viadukt i Skottland
Dag 4

Fort William - Portree - Stornoway

I dag skal vi oppleve Isle of Skye men først tar vi fergen fra Mallaig (fergeoverfart 30 min) til «over the sea to Skye» som det heter i den kjente skotske balladen. Isle of Skye anses å være en av de vakreste av Hebridene, noe som du sikkert sier deg enig i allerede under ettermiddagens bussreise, da du vil få mulighet til å nyte øyas makeløse natur. Isle of Skye, de sagtakkete Cullin-fjellene er øyas naturlige sentrum, ikke de høyeste men utsikten er spektakulær. De er snakk om to ulike formasjoner. De røde, runde toppene i granitt og de virkelige fjellene – også kjent som «Black Cullin». Toppen Sgurr Alasdair når opp i 1009 meter over havet og er det nærmeste man kommer himmelen på Skye, som har fått sitt navn av det gamle nordiske ordet for sky. Og skyer er det mange av. Når himmelen viser seg fra sin gjestmilde side, er Cuillin-fjellenes topper synelige fra det meste av øya, og høydedragene er turmålet for alle fotturistene som hvert år besøker Skye. Skye er en samling av halvøyer som stikker ut i alle retninger og svært passende er «den bevingede øya».

Turen går først til Portree hvor vi inntar dagens lunsj. Videre til Dunvegan Castle, slottet til overhodet for klanen MacLeod. Borgen ligger praktfullt til på denne avsides delen av øya, og den inneholder skatter som er hellige for klanen. Her kan man se det man mener er Harald Hårfagres kampfane, Landøydan, fra den gang han invaderte England i 1066.

Vi tar turen til Old Man of Storr og Kilt Rock  før vi sier takk for etter en fin dag på indre Hebridene reiser vi videre til ytre Hebridene. Fergen fra Uig har avgang kl. 18.30 med ankomst Tarbert kl. 20.10. Vi spiser middag under overfarten til Tarbert som er hovedstaden på øya Harris. Ved ankomst kjører vi til vårt hotell i Stornoway for overnatting. (F/L/M)

 

Stornoway, Isle of Lewis.
Dag 5

Dagstur på øya Lewis med Callanish Standing Stones - Port of Ness

I dag er dagsturen viet en rundtur på øya Lewis, turen går til Callanish hvor vi tar vår første stopp ved Callanish Vistor Centre og Callanish Standing Stones. Et besøk ved steinene i Callanish er alltid fantastisk, og kan være en spesiell opplevelse alt etter hva tid på året en besøker de. Vi setter av tid for lunsj på rundturen.

Hvem har lest noen av Peter Mays Lewis-trilogi der politibetjent Fin Macloud er hovedperson? Vel verdt å lese før en tur til Ytre Hebridene.

Fyret ved Port of Ness er noe en må ha med seg når en er på Lewis, et flott utsiktpunkt og vi tar en stopp ved Eaglais na h-Aoidhe, ellers kjent som St Columba’s kirke, en vakker middelalderske bygning som vi finner ved Braighe. Etter mange opplevelser og inntrykk går turen tilbake til vårt hotell. (F/L/M)

 

 

 

Callanish Stones i solnedgang
Dag 6

Dagstur til øya Harris med Tarbert

Øya Harris er vår opplevelse i dag med historien rundt Harris Tweed. Noen som husker Kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene? Han hadde tweedjakke i filmene. Selv om tweedjakken kanskje forbindes med professorer, engelsk jakt og bestefar, er den en naturlig del av den velkledde mannens garderobe. Tweed er betengelsen på en type kypert- eller diagonalvevd ullkvalitet med en litt ru overflate, som stammer fra Skottland, Nord-England og Irland. Navnet «tweed» skal visstnok ha kommet av en misforståelse –  eller en uleselig faktura. I Skottland gikk stoffet under navnet «tweel», en skotifisering av det engelske «twill», men da handelsmannen James Locke bestilte en forsendelse av stoffet i 1826, leste han «tweed» i stedet for «tweel» og det ble navnet på stoffet heretter. Som så mye annet i Storbritannia gjør man ikke om på tradisjoner selv om det viser seg å være feil! Den tradisjonelt sett beste tweeden er Harris Tweed. Dette er tweed som produseres for hånd, etter gammel oppskrift kun på Harris og noen få andre øyer i de skotske Ytre Hebridene. Folket på øyene har i århundrer vevd ullstoffer som både er slitesterke og til dels vannavstøtende, og som har blitt veldig populære i tweedjakker. På gammelt gælisk ble stoffet kalt «clò-mòr» eller «stort tøy». Som sagt, jeg har ennå ikke funnet den perfekte tweedjakken – kanskje en skal gjøre som BBC og dra til de Ytre Hebridene selv for å kjøpe sin Harris Tweed jakke?

I Tarbert spiser vi dagens lunsj men først skal vi besøke Harris Distillery, dette må vi bare ha med når en er på Ytre Hebridene. Det blir historie om fabrikken som i dag produserer gin før whiskyen blir klar, selvfølgelig med smaksprøver. Videre går turen rundt øya ned til Leverburg med mange flott sandstender som er bare et syn for øyet. Turen tilbake går på smale fasinerende veier tilbake til Tarbert  og til Stornoway til vårt hotell for middag.  (F/L/M)

Fantastiske hvite strender på Ytre Hebridene
DAG 7

Stornoway - Dunblane

Tidlig avreise med fergen fra Stornoway så vi spiser frokost ombord. Fergeoverfarten tar ca 2,5 time hvor vi ankommer den idylliske fiskelandsbyen Ullapool ved Loch Broom. Landsbyen ble etablert av det the British Fishers Society under den store sildeboomen i 1788. Fortsatt er Ullapool et viktig senter for fiske. Turen går mot Inverness hvor vi inntar dagens lunsj. Elven Ness har gitt navn til Skottlands mest berømte sjø og byen Inverness, som ligger der høylandet møter havet. Vi kjører via Avimore til Dunblane for vår siste overnatting i Dunblane. Vi samles til avskjedsmiddag. (F/L/M)

Whiskey skal vi smake i Oban
DAG 8

Dunblane - Edinburgh - Oslo

Vi koser oss med en god frokost før det blir transport til Edinburgh Airport. Avreise hjem til Oslo med ankomst på ettermiddagen etter uforglemmelig dager til Øyene i Vest! (F)

Tillater været det skal vi på båttur ut til øya Staffa og se Fingals Cave

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Fly Oslo – Edinburgh t/r med Norwegian
 • Turbuss på rundturen
 • 7 overnattinger
 • 5 frokoster på hotell
 • 1 frokost båten fra Stornoway til Ullapool
 • 6 middager på hotell
 • 1 middag på fergen fra Uig til Tarbert
 • 6 lunsjer
 • Ferge Oban – Craignure
 • Ferge Iona – Fionphort
 • Båttur til Staffa
 • Ferge fra Mallaig til Armadale
 • Ferge fra Uig (Isle of Skye) til Tarbert (Ytre Hebridene)
 • Ferge fra Stornoway (Ytre Hebridene) til Ullapool
 • Entre Harris Tweed, Isle of Harris Distillery, Oban Distillery
 • Forfatter Kirsti MacDonald Jareg
 • Teknisk reiseleder Escape Travel

Om du reiser fra andre steder i Norge, kontakt oss for tilslutningsbilletter.

Dette er ikke inkludert:

 • Drikke til maten
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Inkluderte måltider er i dette programmet forkortet slik:
F= frokost, L= lunsj, M= middag

OVERNATTINGER
Muthu Alexandra Hotel, Oban
Croit Anna Hotel, Fort William
Calad Inn Hotel, Stornoway
Doubletree Hilton, Dunblane

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 21 deltakere. Detaljer finner du i våre reisebetingelser

Valuta Lokalvaluta i Skottland er britiske pund. Minibanksystemet er utbygd og finnes i alle tettsteder og på flyplassen. De fleste kort kan brukes i de fleste automater, butikker og restauranter.