Øvre Mekong – Thailand og Laos med Torbjørn Færøvik

Bli med Torbjørn Færøvik på det han mener er Asias vakreste elvecruise!

• Opplev Bangkok og Nord-Laos
• Kongebyen Ayutthaya, Bangkok, på UNESCOs verdensarvliste
• Besøk lokale stammefolk i Det gylne triangel
• Besøk den tidligere kongebyen Luang Prabang
• Foredrag med forfatter Torbjørn Færøvik
• Vår populære reiseleder, Svein Rune.

Reisen starter i Bangkok, Thailand, hvor vi får oppleve storbylivet i denne pulserende og så mye omtalte byen. Deretter går ferden videre til Laos, hvor vi vil tilbringe flere dager i det fantastiske landskapet langs den øvre delen av Mekong-elven. Cruiset går fra Det gylne triangel, via den tidligere kongelige hovedstaden Luang Prabang på UNESCOs verdensarvliste – til Vientiane.
Forfatter Torbjørn Færøvik er med som foredragsholder og kjentmann. Færøvik har reist mye i Asia, skrevet en rekke bøker og vunnet flere Brage-priser. Han vil i løpet av cruiset holde flere interessante foredrag. Vi ønsker deg velkommen til Thailand og Laos – i hjertet av Indokina!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 47 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 17.03.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 16 dager
 • Liten, eksklusiv gruppe!
 • 10 netters cruise på Mekongs vakreste strekning
Foredragsholder
Torbjørn Færøvik
Reiseleder
Svein Rune Eriksen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 17.03.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn, Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 16 dager
 • Priser fra 47 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Bangkok

Så er endelig dagen kommet og vi er klare for nye eventyr! Reisen starter om bord på Thai Airways fra Oslo midt på dagen, direkte til Bangkok. Ankomst neste morgen.

Dag 2

Bangkok

Ved ankomst Bangkok tidlig om morgenen venter bussen på oss som kjører oss til vårt hotell sentralt i Bangkok. Vi hviler ut etter reisen, kanskje ved hotellets svømmebasseng?
Lunsj på egen hånd.

Smilet, vennligheten, fargene, luktene og gunstige priser gjør Thailand til et land det er lett å bli glad i. Bangkok, eller «Krung Thep – englenes by» som byen heter på thai, er så mye – sjarmerende, kaotisk, overraskende og vakker. Kort sagt en mangfoldets og mystikkens by. Byen ble grunnlagt i 1782 av kong Rama I og har i dag over 8 millioner innbyggere. Her finner du templer, skyskrapere (det finnes over tusen av dem), lokale markeder og moderne shoppingsentra side om side. Tuk-tuks, oransjekledde buddhistiske munker, gatekjøkken, neonreklamer og trafikkork møter deg overalt. Byen deles av elven Chao Phraya og et virvar av kanaler (klonger) – alt viktige ferdselsårer både for turister og lokalbefolkningen.

Om ettermiddagen skal vi på sightseeing i Bangkok og ser blant annet den Gylne Buddha – som veier ikke mindre enn 5,5 tonn og er belagt med gull, den liggende Buddha – 46 meter lang, og det 82 meter høye Wat Arun, soloppgangens tempel i khmer-stil.
Om kvelden skal vi på et hyggelig middagscruise på Chao Phraya-elven, som renner gjennom Bangkok som nå er flott opplyst.

Bangkok skyline
Dag 3

Ayutthaya

Dagen i dag vies i sin helhet til den gamle kongebyen Ayutthaya. Dette er en reise tilbake i tid, nærmere bestemt 250 år tilbake.
Vi kjører buss til Ayutthaya, som ligger åtte mil nord for Bangkok. Dette var Thailands hovedstad fra 1350 til 1767. Takket være de rike jordbruksområdene her, og skatter på handel og transport, vokste byen til å bli en av verdens største, med rundt en million innbyggere.
I sin storhetstid hadde byen hele tre kongepalasser, 375 tempelanlegg, 94 byporter og 29 forsvarsfort.
Det befant seg også mange franskmenn, portugisere, nederlendere, briter og japanere her, og de hadde alle sine egne bydeler. Europeerne hadde også egne kirker. Du kan fortsatt besøke den vel bevarte St. Josefskatedralen fra 1700-tallet. Da burmesiske soldater invaderte stedet i 1767, ble imidlertid store deler av byen ødelagt, og bare noen år senere ble Bangkok utpekt til ny hovedstad. Inntil da hadde Ayutthaya huset ikke mindre enn 33 siamesiske konger.

I dag er Ayutthaya på UNESCOs verdensarvliste, og det er utrolig flott å vandre mellom de imponerende templene og pagodene fra storhetstiden. Lunsjen inntas i dag på en lokal restaurant. Vi kjører båt på Chao Phraya-elven tilbake til Bangkok, lener oss tilbake og la inntrykkene synke inn.

Dag 4

Bangkok

I dag står Grand Palace, nasjonens landemerke og mest anerkjente kongelige monument i Thailand, på programmet. Stedet er et «must» for alle som besøker Bangkok. Den tidligere kongelige residensen til Rama I, ble bygget i 1782 og var et maktsentrum i over 150 år. I dag er palasset et av Bangkoks største landemerker og er den mest populære attraksjonen. Palasset huset også den berømte Smaragdbuddhaen. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant.

Resten av dagen og kvelden fri til å utforske Bangkok videre på egen hånd. Kanskje litt shopping? Hva en tur til nattmarkedet for å teste pruteferdighetene?

Dag 5

BANGKOK – CHIANG RAI – CHIANG SAEN

Etter frokost setter vi kurs for flyplassen i Bangkok. En kort flytur bringer oss til Chiang Rai, nordøst i Thailand. Her venter vår lokalguide og buss, som skal ta med oss til Mekongelven og skipet i Chiang Saen, en kjøretur på cirka to timer.
På veien besøker vi Det gylne triangel, det vanskelig tilgjengelige grenseområdet i fjelltraktene mellom Thailand, Laos og Myanmar. Her finnes nærmere førti forskjellige minoriteter med mange ulike språk og kulturformer, så triangelet er et innfløkt etnisk lappeteppe.

Navnet «Det gylne triangel» oppstod i forbindelse med et møte som fant sted her i regi av USA mellom Laos, den gang Burma og Thailand. De lokale beboerne kaller området for Sop Ruak, da det er her Mekongelven møter elven Ruak. En stor del av verdens illegale opium og heroin ble produsert i her i det 20. århundre – og vi besøker det beryktede opiummuseet, som gir et grundig innblikk i opiumhandelens historie.

Vel fremme i Chiang Saen om ettermiddagen, går vi om bord på RV Champa Pandaw – og starter vår spennende reise ned mot den Myanmarske grensen i det solen går ned.

Dag 6

THAILAND - LAOS

Ny dag og nye opplevelser; vi krysser grensen mellom Thailand og Laos. Ved grenseovergangen må alle passasjerer gjennom passkontrollen og kjøpe visum for innreise til Laos.

Vi går om bord igjen på skipet og seiler videre nedover den øvre delen av Mekongelven. Vi nyter en god lunsj ombord, og hvis tiden tillater det legger vi ut på en liten vandring i en av Laos sine landsbyer i denne delen av jungelen.
Vi seiler gjennom provinsen Bokèo i Laos – og det er bare å nyte ettermiddagen og utsikten fra soldekk. Med litt hell får vi se elefanter i arbeid langs bredden.

Dag 7

KHAMO VILLAGE

Denne morgenen spaserer vi inn til landsbyen Khamo og hilser på de fastboende før vi «setter seil» og reiser videre. Resten av dagen nytes i sin helhet om bord.
Landskapet er skiftende og hverdagens kjas og mas er byttet ut med total ro, mens vi sakte men sikkert seiler videre nedover Mekong. Om kvelden ankrer skipet opp og ligger til ro for natten ved en sandbanke.

Dag 8

PAK OU GROTTENE & LUANG PRABANG

Skipet kaster loss om morgenen og vi seiler sørover gjennom det vakre landskapet. Utpå formiddagen går vi over i mindre båter, som tar oss inn på den smalere Nam Ou elven.
Etter en kort tur gjennom jungelen, besøker vi de berømte Pak Ou-grottene som er fylt med spektakulære kalkstensklipper og hundrevis av små Buddhastatuer som er skjært ut i mange forskjellige positurer.

Vi befinner oss nå 25 km nord for Luang Prabang og dette naturskjønne landskapet, i denne delen av Laos, brytes en sjelden gang opp av små landsbyer og kvegflokker.

Dag 9

LUANG PRABANG

Luang Prabang ligger der elven Nam Khan renner ut i Mekong og byen har cirka hundre tusen innbyggere. Inntil kommunistene overtok makten i landet i 1975, var Luang Prabang hovedstad i kongedømmet Laos. I tillegg til de mange templene og klostrene, er byen beriket med flere kvartaler med fransk koloniarkitektur. Etter frokost drar vi på byrundtur med tuk-tuk (motorsykkeldrosjer) og utforsker denne unike og godt bevarte byen. Den er erklært bevaringsverdig av UNESCO på grunn av sin vakre arkitektur og sine mange buddhisttempler.

Resten av dagen er til fri disposisjon. Besøk gjerne det kongelig slott, Nasjonalmuseet eller det berømte Wat Xieng Thong tempelet fra 1600-tallet. Opplev den avslappende atmosfæren som råder i byen. Ved solnedgang anbefaler vi en spasertur til toppen av byens landemerke, Phou Si-åsen, som byr på fantastisk utsikt over Mekong og Khan-elven.

Om kvelden kan vi på skipets soldekk overvære en tradisjonell dans utført av lokale dansere. Skipet ligger til kai i Luang Prabang over natten, så kanskje et besøk ved det fargerike nattmarkedet til den lokale Hmong-minoriteten kan friste?

Dag 10

KUANG SI-FOSSEN

I dag må vi tidlig opp, kanskje også før solen! Vi skal i land for å oppleve den daglige prosesjonen i byen. Vi vil være vitne til munker, kledd i sine okerfargede drakter, som vandrer rolig rundt i Luang Prabangs gater for å samle inn almisser i den tradisjonelle almisseseremonien. En helt spesiell seanse som må oppleves!

Vi returnerer til skipet og spiser en god frokost før vi setter kursen mot den vakre Kuang Si-fossen, som ligger i naturskjønne omgivelser rett utenfor byen. Fossen starter i noen grunne bassenger på toppen av en bratt bakke hvor vannet føres nedover i forskjellige vannfall. Det høysete vannfallet er ikke mindre enn 60 meter høyt.
Her er det muligheter for å ta en forfriskende dukkert i de turkisfargede dammene som skapes av vannmassene fra fossen – så husk å ta med badetøy!
Vi besøker også en sommerfuglfarm, før vi returnerer til skipet for lunsj.

Dag 11

XAYABURI-DEMNINGEN

Vi seiler i dag forbi Xayaburi-demningen. Myndighetene i Laos startet byggingen i 2010 og det hydroelektriske vannkraftverket vil fra 2019 produserer store mengder strøm.
Men demningen er svært kontroversiell, da den ødelegger økosystemet og har negativ innflytelse på livet til millioner av mennesker som bor i dette området. Flere er under planlegging, så den er nok dessverre bare den første av mange.
Vi er heldige som får oppleve denne delen av Mekong før flere demninger bygges i området.

Om ettermiddagen besøker vi en liten lokal landsby og får høre om det livet de lever og hvordan dagliglivet er langs elven.

Dag 12

XANAKHAM

Denne morgenen starter vi med å besøke Ban Pha Leab, med sine spektakulære kalksteinsfjell.

Vi fortsetter til Pak Houng, som ligger ved den Thailandske grensen. Her skal vi besøke en landsby, hvor vi får møte de lokale innbyggerne som livnærer seg på jordbruk.

Dag 13

VIENTIANE

Vi seiler nå på en del av elven som flyter vilt og vakkert forbi imponerende bergformasjoner i dette dramatiske jungel- og fjellandskapet, før vi ender ut ved de dyrkede slettene i Vientiane-provinsen.

Tidlig ettermiddag ankommer vi den franskinspirerte Vientiane, som er den største byen i Laos og ligger tett på grensen til Thailand. Byen har vært landets hovedstad siden 1563 og med et innbyggertall på rundt 200 000 mennesker, er den en av verdens minste hovedsteder.
Mange av de viktigste templene i Laos ligger her og er verdt et besøk. Vi legger til kai om ettermiddagen, og det det er mulig å utforske Vientiane på egen hånd. Skipet ligger til kai over natten.

Dag 14

VIENTIANE

Etter frokost skal vi utforske byen sammen og se noen av byens største severdigheter. Det gylne Pha That Luang Stupa var ifølge folket i Laos oppført i det første århundre som et Hindu tempel. Det ble ombygd på 1300-tallet som et Khmer tempel, men ble senere ødelagt.

Wat Si Saket Tempelet ble bygget i 1818 på anbefaling av Kong Anouvong, og er sannsynligvis det eldste tempelet som fremdeles er intakt i Vientaine.
Wat Phra Kaeo Tempelet ble bygget i 1565-1566, på befaling av Kong Setthathirath etter at han flyttet hovedstaden fra Luang Prabang til Vientiane. Tempelet var bygd på ruinene til det kongelige slottet for å huse Emerald Buddha statuen som kongen tidligere hadde fått fraktet fra Chiang Mai.
Statuen er nå tilbake i Thailand – og vi så den i Bangkok.

Vi ser også President Hall og Patouxai monumentet, som ble bygget under en av Laos turbulente perioder, i tiden da Laos var et konstitusjonelt kongedømme. Navnet Patouxai betyr «seierens gate». Monumentet er dedikert til minne om landets soldater som døde under andre verdenskrig og den franske uavhengighetskrigen i 1949.

Om ettermiddagen kan du utforske byens mange hyggelige kafeer og restauranter i dette sjarmerende lille hjørnet av L’Indochine. Vi avslutter kvelden med avskjedsmiddag og noen deilige cocktails på skipet.

Dag 15

VIENTIANE - BANGKOK

Vi sier farvel til mannskapet og sjekker ut fra skipet etter frokost. Transport til flyplassen i Vientiane eller Udon Thani i Thailand, som ligger cirka 1 ½ times kjøring unna, på den andre siden av elven. Vi fyller dagen med noen siste opplevelser, litt avhengig av hvor vår hjemreise starter. Fly til Bangkok om kvelden.

Dag 16

BANGKOK - OSLO

Avreise fra Bangkok rett over midnatt. Ankomst Oslo Lufthavn tidlig samme morgen.

RV Champa Pandaw

Rederi Pandaw
Byggeår 2016
Antall dekk 2
Passasjerer 28
Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong/bar og soldekk med liggestoler.
RV Champa Pandaw er et flytende boutiquehotell bygget i historisk stil – og atmosfæren om bord er uformell og avslappet. Skipet har totalt 14 lugarer, fordelt på to dekk. Alle lugarene (cirka 14 m²) er utvendige, vakkert innredet i teak og har privat bad med dusj.

 • Champa Pandaw Laos Thailand
 • Champa Pandaw Laos Thailand
 • Champa Pandaw Laos Thailand
 • Champa Pandaw Laos Thailand
 • Champa Pandaw Laos Thailand
 • Champa Pandaw Laos Thailand
 • Champa Pandaw Laos Thailand
 • Champa Pandaw Laos Thailand
 • Champa Pandaw Laos Thailand
 • Champa Pandaw Laos Thailand

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo-Bangkok-Chiang Rai/Vientiane-Oslo med Thai Airways
 • Innlandsfly Bangkok-Chiang Rai med Thai Airways
 • 3 netter på førsteklassehotell i Bangkok
 • 10 netters cruise (Chiang Saen-Vientiane) i utvendig lugar på RV Champa Pandaw
 • Helpensjon på cruiset (frokost, lunsj og middag)
 • Halvpensjon i Bangkok (frokost og lunsj eller middag)
 • All lokal drikke om bord på skipet (øl/mineralvann/drinker/kaffe/te)
 • Alle utflukter og lokal transport iht. program
 • Lokale engelsktalende guider
 • Tips til mannskapet om bord på skipet
 • Skatter og avgifter
 • Foredrag med forfatter Torbjørn Færøvik
 • Erfaren og trivelig reiseleder fra Escape Travel

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Visum til Laos (cirka USD 30 pr. person)
 • Avbestillings- og reiseforsikring

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger visum til Laos, men pt. ordnes dette ved innreise. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreise. Reisende med annet statsborgerskap enn norsk bes sjekke reglene med den aktuelle ambassade/konsulat eller kontakte oss. Det er den reisendes ansvar å sørge for å ha gyldig pass og eventuelt visum.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang og skipet har ikke heis. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.
Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.

AVVIKENDE REISEVILKÅR
Vi tar normalt et depositum på kr 2000 pr. person på våre gruppereiser. På denne turen betales imidlertid et depositum på kr 3500 pr. person.