Paris og Normandie – I vikingenes fotspor

/ Elvecruise på Seinen med historiker Halvor Tjønn

Bli med på et elvecruise spekket med både opplevelser, kunnskap og nytelse! Er du opptatt av nordisk og europeisk historie, kan vi love deg full pott. Vi har nemlig med forfatter, foredragsholder og journalist Halvor Tjønn som veiviser på elvecruiset fra Paris til den pittoreske småbyen Honfleur. Han holder inspirerende foredrag underveis.

Dette kan du oppleve:

 • Fantastiske Paris med Eiffeltårnet, Notre Dame-katedralen, Triumfbuen og Champs Elysees.
 • Malmaison-slottet, som Napoleons første hustru Joséphine de Beauharnais kjøpte og satte i stand – i dag er det Napoleon-museum.
 • Rouen, selveste vikinghovedstaden i Normandie!
 • Pittoreske Honfleur
 • Det unike Bayeux-teppet med sine dramatiske og livfulle scener.
 • Rusle på stranden hvor de allierte gikk i land D-dagen 6. juni 1944.
 • Spennende foredrag om vikingenes innflytelse og Frankrikes storhetstid.
 • Smakfull, franskinspirert mat om bord – og vin, øl, drinker og mineralvann er inkludert!
 • Forfatter og journalist Halvor Tjønn er med som reiseleder fra Escape Travel.

Litt historisk bakgrunn: I året 911 tok den skandinaviske vikingehøvdingen Rollo kontrollen over hertugdømmet Normandie. Med Normandie som utgangspunkt erobret Rollos etterkommere England. Den normanniske erobringen omskapte England for bestandig, og gjennom mange hundreår var England og Frankrike involvert i en bitter kamp: Først kjempet de om kontrollen med den vestlige delen av Europa, siden om verdenshavene.

Mens vi seiler fra Paris til Honfleur i Normandie tar Halvor Tjønn oss gjennom høydepunktene i denne nesten tusen år lange striden mellom England og Frankrike, der våre egne, normanniske slektninger spilte en stor rolle. 

Vi følger altså i vikingenes fotspor, men vi har nok definitivt mer komfortable omgivelser enn våre forfedre – skipet er nemlig helt nyrenovert og lekkert, så dette blir en behagelig opplevelse.

Se bilder av det lekre skipet nederst – det er bare å glede seg! Selvsagt har alle utvendig lugar med vinduer ut mot landskapet som glir forbi.

Vi har også flere avganger på Seinen. Klikk her for å se disse. 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 480,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 29.08.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager
 • Drikke ombord inkludert
Reiseleder
Halvor Tjønn

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 29.08.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 16 480,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Norge - Paris

Vi starter vår reise med å fly fra Norge til Paris. Transport til skipet som ligger ved kai i 15. arrondissement, nær Eiffeltårnet. Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og om bord. Før middag møtes vi til en velkomstdrink og presentasjon av besetningen. Skipet ligger ved kai i Paris over natten.

En av de lekre lugarene på MS Renoir på midtdekk og øvre dekk.
Dag 2

Paris

I dag skal vi oppleve Paris – en av verdens vakreste byer. Paris kalles både La Ville Lumière (lysets by) og verdens motehovedstad. Her finner du ikoniske landemerker, sjarmerende fortausrestauranter, brede bulevarder og mange fascinerende museer – ikke minst kunstmuseene Louvre og Musée d’Orsay som ligger midt i byen, på hver sin side av Seinen.

Etter frokost er det byrundtur med buss (utfluktspakke) hvor du blant annet får se Eiffeltårnet, Notre Dame-katedralen, Triumfbuen og Champs Elysées. Vi spiser lunsj ombord.

Ettermiddagen kan du bruke til å utforske Paris videre på egen hånd eller slappe av på dekk. Hva med å ta en spasertur langs Seinens bredder? Eller kanskje en shoppingtur frister? De store varemagasinene ligger i Boulevard Haussmann – en kort tur med metroen fra skipet. Andre populære områder for shopping, eller bare å sitte på en kafé og se på menneskelivet, er det jødiske kvarteret Le Marais, Les Halles og Saint-Germain-des-Prés.

Hvis vannstanden tillater det, seiler skipet på et lite kveldscruise gjennom den vakkert opplyste byen etter middag.

Kveldsstemning over Notre Dame i Paris.
Dag 3

Paris–Vernon/Les Andelys

I morgentimene kaster vi loss og cruiset på Seinen begynner. Mens frokost serveres seiler vi forbi den futuristiske forstaden La Défense med sin særegne betong- og glassarkitektur.

Etter lunsj blir det et kort stopp i Poissy, som er utgangspunkt for en utflukten til Malmaison. Versailles er stengt på mandager, så på denne avgangen tilbys det i stedet en utflukt til det mindre, men elegante, Malmaison-slottet. Malmaison var hjemmet til Joséphine de Beauharnais, best kjent som Napoléon Bonapartes første hustru og keiserinne av Frankrike. Slottet er i dag et museum – vakkert renovert og innredningen fra Joséphines tid er gjenskapt.

De som har vært på utflukt returnerer til skipet i Mantes-la-Jolie. Sent om ettermiddagen seiler vi mot Vernon eller Les Andelys (avhengig av ledig kaiplass), hvor skipet ligger ved kai over natten.

Malmaison slott
Dag 4

Rouen

Cruiset fortsetter og vi nyter en avslappende formiddag om bord før vi kommer til Rouen etter lunsj, Normandies historiske hovedstad. Rouen var vikingenes hovedstad i Normandie på 800-tallet, men er best kjent som byen der Jeanne d’Arc ble fengslet og brent på bålet i 1431. Bykjernen består av gotiske bygninger, bindingsverkshus og flere vakre kirker.

Etter ankomst kan du bli med på en guidet byvandring (utfluktspakke) gjennom Rouens historiske bydel, hvor en blanding av gotiske bygninger og bindingsverkshus skaper en ualminnelig vakker bykjerne. Vi ser den flotte gotiske katedralen Notre-Dame-de-Rouen, som med sitt 151 meter høye tårn er verdens fjerde høyeste. Her ligger Gange-Rolv, angivelig fra Giske ved Ålesund, som ble utnevnt av Kong Karl den enfoldige til hertug av Normandie i 911, begravet. Byvandringen avsluttes ved Place du Vieux Marché, hvor Jeanne d’Arc led martyrdøden som 19-åring.

Les Andelys
Dag 5

Duclair

Om morgenen seiler vi videre gjennom et vakkert landskap, med bratte klipper og sjarmerende små landsbyer typisk for regionen. Ankomst Duclair etter lunsj. Dette er utgangspunkt for utflukten med buss langs turistveien Route des Abbeyes (utfluktspakke), som går gjennom et område med mange gamle klosterkirker. Tidligere lå det over hundre klosterkirker i Normandie. I Jumièges besøkes Saint Pierre-kirken fra 900-tallet, som med rette er regnet for å være et av de flotteste eksempler på normannisk arkitektur.

Sent om ettermiddagen legger skipet ut på siste etappe mot Honfleur.

Bayeux
Dag 6

Honfleur

Vår ankomst til Honfleur er avhengig av tidevannet. Nær munningen til Seinen seiler vi under den imponerende Normandiebroen, som med et brospenn på 2147 meter var verdens lengste bro da den ble åpnet i 1995. Honfleur var en viktig sjøfartsby på 1500- og 1600-tallet og er kjent for den pittoreske gamle havnen med sine tradisjonelle bygninger. Impresjonistmalerne Claude Monet og Gustav Coubert er to av mange kunstnere som har sittet i havneområdet og malt husfasadene.

I dag kan du bli med på en spennende heldagsutflukt (utfluktspakke). Først på programmet står Caen, som var hjembyen til Vilhelm Erobreren. Byen opplevde stor økonomisk oppgang under hans erobring av England. Under andre verdenskrig ble Caen sterkt bombet av amerikanske og britiske bombefly, da byen var sentral i de alliertes strategi for Operasjon Overlord. Mesteparten av byen ble ødelagt av bombene, men i sentrum finnes tre markante monument fra Vilhelm erobrerens tid – restene av borgen hans og katedralene Abbaye aux Hommes og Abbaye aux Dames. Vi besøker Caen Memorial Museum, et museum som hedrer de falne under andre verdenskrig. Museet har en flott utstilling med flere avdelinger, andre verdenskrig, kampen om Normandie og den kalde krigen. Det er også en utstilling i en tysk kommandobunker som ligger under museet. Det er anlagt en stor park rett ved museet som hedrer de falne.

Vi spiser en hyggelig lunsj i Caen før vi forsetter videre til Bayeux, en av de første byene som ble befridd i Operasjon Overlord under andre verdenskrig. Bygningene her var praktisk talt uberørt av krigen, ettersom de tyske troppene i byen ble forflyttet til Caen for å forsvare anleggene der. Midt i byens sentrum står en gotisk katedral fra 1200-tallet. Her hang tidligere Bayeuxteppet, som ble vevet på slutten av 1000- tallet. Teppet, som er 70 meter langt og viser Vilhelm Erobreren sitt felttog og slaget ved Hastings i år 1066, er flyttet til et eget museum. Vi får naturligvis en stopp her for å se dette unike teppet.

Videre står stranden hvor de allierte gikk i land på D-dagen 6. juni 1944, for tur. Invasjonen i Normandie betød begynnelsen til slutten på den andre verdenskrig. Fra Normandie gikk allierte styrker videre til Paris og Belgia før invasjonen i Tyskland. Operasjonen ble vellykket, men var risikabel, og var nær ved å mislykkes den første dagen.

Vi avslutter dagens utflukt på Château du Breuil, et av de vakreste eksemplene på områdets arkitektoniske arv. Slottet huser i dag et destilleri hvor det lokale eplebrennevinet, Calvados, produseres, og vi får både et innblikk i produksjonen samt en smak av de edle dråpene. Vi er tilbake på skipet for middag om bord. Skipet ligger ved kai i Honfleur over natten.

"Omaha Beach i Normandie.
Dag 7

Honfleur - Paris - Norge

Vi sjekker ut fra lugarene etter frokost. Før vi setter kursen mot Paris skal vi på guidet byvandring gjennom de smale gatene i den sjarmerende gamle bydelen (utfluktspakke). Høydepunktene er den lille havnen og den gotiske trekirken Saint Catherine fra 1400-tallet. Etter byvandringen kan du utforske Honfleur videre på egen hånd eller sammen med reiselederen. Lunsj på egen hånd – kanskje i havnen, hvor spisestedene ligger på rekke og rad. Om ettermiddagen kjører vi med buss tilbake til flyplassen i Paris, og kjøretiden er cirka tre timer. Vi flyr tilbake til Norge om kvelden.

Honfleur

HVEM ER REISELEDEREN VÅR?

Forfatter, foredragsholder og journalist Halvor Tjønn er utdannet cand. philol. i historie fra universitet i Oslo. Han har jobbet som utenriksmedarbeider for Aftenposten og Stavanger Aftenblad, og gitt ut flere bøker blant annet om russisk historie. I den populærhistoriske bokserien «Sagakongene» har han skrevet biografier om kongene Harald Hardråde og Olav Tryggvason. I 2006 skrev han en bok om Vikingenes Russland. Tjønn er en meget populær reiseleder og dyktig foredragsholder.

Underveis vil Tjønn holde følgende foredrag relatert til Frankrikes historie og vikingtiden:

 • Hvorfor snakker vi ikke fransk? Frankrikes tapte kamp for verdensherredømme 1700-1815.
 • Den franske revolusjonen – omveltningen som skapte vår tid.
 • Vikingenes verden. Hvordan vikingferdene rystet Europa.
 • Normannerne og Normandie – vikingenes mest suksessfulle prosjekt.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Fly Norge–Paris t/r
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Seks netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Drikkevarer om bord: vann, vin, øl, juice og kaffe til måltidene og drinker servert i baren (ikke champagne og vin fra vinlisten)
 • Spennende foredrag om bord ved Halvor Tjønn
 • Halvor Tjønn er med som reiseleder og foredragsholder fra Oslo

Prisen inkluderer ikke

 • Utflukter (pakke med seks utflukter kan kjøpes på forhånd til kr 2900 pr. person)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Utfluktspakke

Dag 2 Paris Byrundtur
Dag 3 Paris Malmaison
Dag 4 Rouen Byvandring
Dag 5 Duclair Route de Abbeyes
Dag 6 Honfleur Caen, Bayeux og «Omaha Beach»
Dag 7 Honfleur Byvandring

Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er totalt cirka EUR 42 pr. person til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

Viktig informasjon
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikapp lugarer og heis. Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet. Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, våre reiseledere kan ikke bistå med dette.
Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.

Se våre «Reisevilkår for Escape Travel».

Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.

MS Renoir 4*+

Rederi: CroisiEurope
Byggeår: 1999
Renovert: 2018
Lengde: 110 m
Antall dekk: 2
Passasjerer: 151

Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar og dansegulv samt soldekk. Skipene til CroisiEurope er kjent for sitt gode, fransk­inspirerte kjøkken. Wi-Fi i salongen og resepsjonen. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj og toalett, hårføner, radio, TV, minisafe og aircondition. Lugarene har en smal dobbeltseng eller to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene på øvre dekk fransk balkong. MS Renoir er totalrenovert og delikat.
Avreise: 31. august 2019

MS Seine Princess 4*

Rederi: CroisiEurope
Byggeår: 2002
Renovert: 2010
Lengde: 110 m
Antall dekk: 2
Passasjerer: 151
Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar og dansegulv samt soldekk. Skipene til CroisiEurope er kjent for sitt gode, fransk­inspirerte kjøkken. Wi-Fi i salongen og resepsjonen. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj og toalett, hårføner, radio, TV, minisafe og aircondition. Lugarene har en smal dobbeltseng eller to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng.
Avreise: 29. august 2020

 

 

 

 

 • Croisi RENOIR elvecruise
 • Croisi RENOIR elvecruise
 • Croisi RENOIR elvecruise
 • Croisi RENOIR elvecruise
 • Croisi RENOIR elvecruise
 • Croisi RENOIR elvecruise
 • Seine Paris Renoir elvecruise
 • Seine Princess Croisi elvecruise hoveddekk
 • Seine Princess Croisi elvecruise øvre dekk
 • Seine Princess Croisi elvecruise