Paris og Normandie – I vikingenes fotspor

/ Elvecruise på Seinen med historiker Halvor Tjønn

Bli med på et elvecruise spekket med både opplevelser, kunnskap og nytelse! Er du opptatt av nordisk og europeisk historie, kan vi love deg full pott. Vi har nemlig med forfatter, foredragsholder og journalist Halvor Tjønn som veiviser på elvecruiset fra Paris til den pittoreske småbyen Honfleur. Han holder inspirerende foredrag underveis.

Dette kan du oppleve:

 • Fantastiske Paris med Eiffeltårnet, Notre Dame-katedralen, Triumfbuen og Champs Elysees.
 • Malmaison-slottet, som Napoleons første hustru Joséphine de Beauharnais kjøpte og satte i stand – i dag er det Napoleon-museum.
 • Rouen, selveste vikinghovedstaden i Normandie!
 • Pittoreske Honfleur
 • Det unike Bayeux-teppet med sine dramatiske og livfulle scener.
 • Rusle på stranden hvor de allierte gikk i land D-dagen 6. juni 1944.
 • Spennende foredrag om vikingenes innflytelse og Frankrikes storhetstid.
 • Smakfull, franskinspirert mat om bord – og vin, øl, drinker og mineralvann er inkludert!
 • Forfatter og journalist Halvor Tjønn er med som reiseleder fra Escape Travel.

Litt historisk bakgrunn: I året 911 tok den skandinaviske vikingehøvdingen Rollo kontrollen over hertugdømmet Normandie. Med Normandie som utgangspunkt erobret Rollos etterkommere England. Den normanniske erobringen omskapte England for bestandig, og gjennom mange hundreår var England og Frankrike involvert i en bitter kamp: Først kjempet de om kontrollen med den vestlige delen av Europa, siden om verdenshavene.

Mens vi seiler fra Paris til Honfleur i Normandie tar Halvor Tjønn oss gjennom høydepunktene i denne nesten tusen år lange striden mellom England og Frankrike, der våre egne, normanniske slektninger spilte en stor rolle. 

Vi følger altså i vikingenes fotspor, men vi har nok definitivt mer komfortable omgivelser enn våre forfedre.

Se bilder av skipet nederst – det er bare å glede seg! Selvsagt har alle utvendig lugar med vinduer ut mot landskapet som glir forbi.

Vi har også flere avganger på Seinen. Klikk her for å se disse. 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 09.10.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager
 • Drikke ombord inkludert
Reiseleder
Halvor Tjønn

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 09.10.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 16 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Norge - Paris

Vi starter vår reise med å fly fra Norge til Paris. Transport til skipet som ligger ved kai i 15. arrondissement, nær Eiffeltårnet. Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og om bord. Før middag møtes vi til en velkomstdrink og presentasjon av besetningen. Skipet ligger ved kai i Paris over natten.

Dag 2

Paris

I dag skal vi oppleve Paris – en av verdens vakreste byer. Paris kalles både La Ville Lumière (lysets by) og verdens motehovedstad. Her finner du ikoniske landemerker, sjarmerende fortausrestauranter, brede bulevarder og mange fascinerende museer – ikke minst kunstmuseene Louvre og Musée d’Orsay som ligger midt i byen, på hver sin side av Seinen.

Etter frokost er det byrundtur med buss (utfluktspakke) hvor du blant annet får se Eiffeltårnet, Notre Dame-katedralen, Triumfbuen og Champs Elysées. Vi spiser lunsj ombord.

Ettermiddagen kan du bruke til å utforske Paris videre på egen hånd eller slappe av på dekk. Hva med å ta en spasertur langs Seinens bredder? Eller kanskje en shoppingtur frister? De store varemagasinene ligger i Boulevard Haussmann – en kort tur med metroen fra skipet. Andre populære områder for shopping, eller bare å sitte på en kafé og se på menneskelivet, er det jødiske kvarteret Le Marais, Les Halles og Saint-Germain-des-Prés.

Hvis vannstanden tillater det, seiler skipet på et lite kveldscruise gjennom den vakkert opplyste byen etter middag.

Kveldsstemning over Notre Dame i Paris.
Dag 3

Paris–Vernon/Les Andelys

I morgentimene kaster vi loss og cruiset på Seinen begynner. Mens frokost serveres seiler vi forbi den futuristiske forstaden La Défense med sin særegne betong- og glassarkitektur.

Etter lunsj blir det et kort stopp i Poissy, som er utgangspunkt for en utflukten til Malmaison. Versailles er stengt på mandager, så på denne avgangen tilbys det i stedet en utflukt til det mindre, men elegante, Malmaison-slottet. Malmaison var hjemmet til Joséphine de Beauharnais, best kjent som Napoléon Bonapartes første hustru og keiserinne av Frankrike. Slottet er i dag et museum – vakkert renovert og innredningen fra Joséphines tid er gjenskapt.

De som har vært på utflukt returnerer til skipet i Mantes-la-Jolie. Sent om ettermiddagen seiler vi mot Vernon eller Les Andelys (avhengig av ledig kaiplass), hvor skipet ligger ved kai over natten.

Malmaison slott
Dag 4

Rouen

Cruiset fortsetter og vi nyter en avslappende formiddag om bord før vi kommer til Rouen etter lunsj, Normandies historiske hovedstad. Rouen var vikingenes hovedstad i Normandie på 800-tallet, men er best kjent som byen der Jeanne d’Arc ble fengslet og brent på bålet i 1431. Bykjernen består av gotiske bygninger, bindingsverkshus og flere vakre kirker.

Etter ankomst kan du bli med på en guidet byvandring (utfluktspakke) gjennom Rouens historiske bydel, hvor en blanding av gotiske bygninger og bindingsverkshus skaper en ualminnelig vakker bykjerne. Vi ser den flotte gotiske katedralen Notre-Dame-de-Rouen, som med sitt 151 meter høye tårn er verdens fjerde høyeste. Her ligger Gange-Rolv, angivelig fra Giske ved Ålesund, som ble utnevnt av Kong Karl den enfoldige til hertug av Normandie i 911, begravet. Byvandringen avsluttes ved Place du Vieux Marché, hvor Jeanne d’Arc led martyrdøden som 19-åring.

Les Andelys
Dag 5

Duclair

Om morgenen seiler vi videre gjennom et vakkert landskap, med bratte klipper og sjarmerende små landsbyer typisk for regionen. Ankomst Duclair etter lunsj. Dette er utgangspunkt for utflukten med buss langs turistveien Route des Abbeyes (utfluktspakke), som går gjennom et område med mange gamle klosterkirker. Tidligere lå det over hundre klosterkirker i Normandie. I Jumièges besøkes Saint Pierre-kirken fra 900-tallet, som med rette er regnet for å være et av de flotteste eksempler på normannisk arkitektur.

Sent om ettermiddagen legger skipet ut på siste etappe mot Honfleur.

Bayeux
Dag 6

Honfleur

Vår ankomst til Honfleur er avhengig av tidevannet. Nær munningen til Seinen seiler vi under den imponerende Normandiebroen, som med et brospenn på 2147 meter var verdens lengste bro da den ble åpnet i 1995. Honfleur var en viktig sjøfartsby på 1500- og 1600-tallet og er kjent for den pittoreske gamle havnen med sine tradisjonelle bygninger. Impresjonistmalerne Claude Monet og Gustav Coubert er to av mange kunstnere som har sittet i havneområdet og malt husfasadene.

I dag kan du bli med på en spennende heldagsutflukt (utfluktspakke). Dette blir en historiemettet dag, hvor vi skal komme nær to av de virkelig store hendelsene i verdenshistorien. Dagens første stopp er de vidstrakte sandstrendene i Normandie, hvor dramatikken utspilte seg på D-dagen. 6. juni 1944 kom en invasjon fra England til Frankrike på disse strendene, og det endret krigens gang i Vest-Europa og ble begynnelsen på slutten for Hitler-regimet i Tyskland. Utstillinger, monumenter og etterlatenskaper etter krigen, deriblant flere tyske bunkere, forteller hvordan det lyktes amerikanske, britiske, kanadiske og også norske soldater å nedkjempe Hitlers krigsmaskin. Etter å ha tatt inn sjøluften og stemningen på strendene, skal vi innom Arromanches besøkssenter, hvor du blant annet kan se 360 graders film som gjenforteller hendelsene på strendene i Normandie.

Etter lunsj i Arromanches skal vi videre for å ta en titt på et av verdens mest berømte tepper: Bayeux-teppet – et 70 meter langt brodert veggteppe som er over 1000 år gammelt. Teppet er imponerende i seg selv, men desto mer interessant blir det om du vet litt om hvilke scener som utspiller seg på teppet. 28. september i året 1066 landet den normanniske hertugen Wilhelm, av mange kalt Wilhelm Bastarden, på strendene i Sør-England. Den engelske hæren befant seg akkurat da i området omkring York, der den bare tre dager tidligere hadde utslettet den norske hæren og store deler av den norske samfunnseliten med kong Harald Hardråde i spissen. Nå måtte den engelske kongen Harold Godwinson dra i ilmarsj ned mot Kanalkysten for å møte enda en fiende. I slaget ved Hastings den 14. oktober slår William sin engelsk rival. England blir omdannet til et normannisk rike, med fransk som offisielt språk. Det endret engelsk historie for bestandig.

Det er historien om denne hendelsen som er fortalt i Bayeaux-teppet, og det er enestående i sitt slag i verden der det forteller om hvordan hertugen av lille Normandie klarte å drepe kongen av England, og selv setter seg på hans trone. Det hører også med et museum til teppet, og vi får god tid til å studere både teppe og museum før vi blir fraktet tilbake til skipet i Honfleur til middag. Skipet ligger ved kai i Honfleur over natten.

"Omaha Beach i Normandie.
Dag 7

Honfleur - Paris - Norge

Vi sjekker ut fra lugarene etter frokost. Før vi setter kursen mot Paris skal vi på guidet byvandring gjennom de smale gatene i den sjarmerende gamle bydelen (utfluktspakke). Høydepunktene er den lille havnen og den gotiske trekirken Saint Catherine fra 1400-tallet. Etter byvandringen kan du utforske Honfleur videre på egen hånd eller sammen med reiselederen. Lunsj på egen hånd – kanskje i havnen, hvor spisestedene ligger på rekke og rad. Om ettermiddagen kjører vi med buss tilbake til flyplassen i Paris, og kjøretiden er cirka tre timer. Vi flyr tilbake til Norge om kvelden.

Honfleur

HVEM ER REISELEDEREN VÅR?

Forfatter, foredragsholder og journalist Halvor Tjønn er utdannet cand. philol. i historie fra universitet i Oslo. Han har jobbet som utenriksmedarbeider for Aftenposten og Stavanger Aftenblad, og gitt ut flere bøker blant annet om russisk historie. I den populærhistoriske bokserien «Sagakongene» har han skrevet biografier om kongene Harald Hardråde og Olav Tryggvason. I 2006 skrev han en bok om Vikingenes Russland. Tjønn er en meget populær reiseleder og dyktig foredragsholder.

Underveis vil Tjønn holde følgende foredrag relatert til Frankrikes historie og vikingtiden:

 • Hvorfor snakker vi ikke fransk? Frankrikes tapte kamp for verdensherredømme 1700-1815.
 • Den franske revolusjonen – omveltningen som skapte vår tid.
 • Vikingenes verden. Hvordan vikingferdene rystet Europa.
 • Normannerne og Normandie – vikingenes mest suksessfulle prosjekt.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Fly Norge–Paris t/r
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Seks netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Drikkevarer om bord: vann, vin, øl, juice og kaffe til måltidene og drinker servert i baren (ikke champagne og vin fra vinlisten)
 • Spennende foredrag om bord ved Halvor Tjønn
 • Halvor Tjønn er med som reiseleder og foredragsholder fra Oslo

Prisen inkluderer ikke

 • Utflukter (pakke med seks utflukter kan kjøpes på forhånd)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Utfluktspakke

Dag Sted Utflukt Pris ved kjøp ombord 2020 Pris ved kjøp ombord 2021
2 Paris Byrundtur € 48 € 51
3 Paris Malmaison € 69 € 71
4 Rouen Byvandring € 24 € 24
5 Duclair Route des Abbeyes € 62 € 64
6 Honfleur Bayeux og Arromanches kan ikke kjøpes ombord kan ikke kjøpes ombord
Byvandring € 72 € 72

Utfluktene i programmet kan forhåndsbestilles i en utfluktspakke (2020: kr 3400,- per person, 2021: kr 3800,- per person). For å være sikret plass på utfluktene, anbefaler vi at du bestiller utfluktspakken samtidig med cruiset. De forhåndsbestilte utfluktene vil være med engelsktalende guide. Det er også mulig å bestille utfluktene enkeltvis om bord, men da til høyere pris (se priser over) og med forbehold om ledig kapasitet. NB! Utflukten til Bayeux og Arromanches kan ikke bestilles ombord.

Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er totalt cirka EUR 42 pr. person til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

Viktig informasjon
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikapp lugarer og heis. Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet. Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, våre reiseledere kan ikke bistå med dette.
Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.

Se våre «Reisevilkår for Escape Travel».

Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.

MS Seine Princess 4*

Rederi: CroisiEurope
Byggeår: 2002
Renovert: 2010
Lengde: 110 m
Antall dekk: 2
Passasjerer: 151
Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar og dansegulv samt soldekk. Skipene til CroisiEurope er kjent for sitt gode, fransk­inspirerte kjøkken. Wi-Fi i salongen og resepsjonen. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj og toalett, hårføner, radio, TV, minisafe og aircondition. Lugarene har en smal dobbeltseng eller to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Øvre dekk har vinduer som kan åpnes.
Avreise: 29. august 2020

 

 

 

 

 • Seine Princess Croisi elvecruise hoveddekk
 • Seine Princess Croisi elvecruise øvre dekk
 • Seine Princess Croisi elvecruise