Den beste måten å bli kjent med en by på, er til fots. Vår lokalkjente guide viser oss rundt. Parma hviler på romersk bakke, og har hatt tre storhetsepoker, den første som middelaldersk bystat. Den andre begynte på 1500-tallet som hovedstad i familien Farneses grevskap. Tredje gullepoken på 1700- og 1800-tallet ga byen dens koselige atmosfære.Gamlebyen er delt i to av elven Parma og størstedelen av det historiske sentrum ligger øst for elven. Her finner vi smale gater og trange smug, og en mengde trivelige serveringsteder.Ved den åpne piazzaen, Piazza del Duomo, ligger tre imponerende bygninger, katedralen, dåpskapellet og klokketårnet.
Byvandringen avsluttes med en enkel lunsj. Vi får smake diverse spekemat, bl.a. den lokale parmaskinken, som har modnet i 36 måneder, parmesanost og balsamico. Vi nyter et glass Lambrusco, sprudlende rødvin, til maten. Vinen har sitt opphav i Emilia-Romagna og passer som hånd i hanske til lokale spesialiteter som parmaskinke og parmesan.
På ettermiddagen har du tid til å utforske Parma på egen hånd. Det meste er lett tilgjengelig siden vi bor så sentralt. Kanskje du har lyst til å besøke Teatre Farnese, bygget 1618-19, men åpnet først i 1628 for et bryllup i fyrstehuset. Teatret, som var bygget i tre, ble ødelagt av en bombe i 1944, men siden rekonstruert. Den danner på mange måter grunnmodellen for teaterbygninger i vesten fram til 1900-tallet. Intet besøk i Italia uten ekte italiensk pizza! Det står på menyen i kveld på en restaurant i nærheten av hotellet.