Pasjonsspillet i Oberammergau og opera på Arena di Verona

/ operaen Cavallería Rusticana på Arena di Verona i Nord-Italia

I idylliske Bayern i Sør-Tyskland settes pasjonsspillet i Oberammergau opp hvert 10. år og er enormt populært. En dramatisk historie ble til en tradisjon som lever i høyeste grad etter over 400 år. Når pasjonsspillet arrangeres i 2020, er det 42. gang det settes opp. Vil du oppleve det så husk: Det er 10. år til neste gang!

Operafestspillene på Arena di Verona er en opplevelse utenom det vanlige. Den gamle romerske arenaen setter en ramme rundt operaforestillingene som på magisk og eventyrlig vis tar pusten fra publikum! Operaen Cavallería Rusticana med musikk av Pietro Mascagni får meget gode kritikker. Man mangler ord når man skal dele opplevelsen med venner og kjente…

I tillegg til å se det berømte pasjonsspillet og operaen Cavallería Rusticana,
er det også flere høydepunkter på reisen:

 • Arena di Verona, romersk amfiteater og i seg selv en fantastisk opplevelse!
 • Sightseeing og besøk i Innsbruck, vintersportssted og hovedstad i Tirol i Østerrike
 • Sightseeing i gamlebyen i Verona med flere byggverk fra romertiden
 • Valgfri forestilling av gallakonsert med Plácido Domingo på Arena di Verona
 • Mulighet for dagstur til Venezia ved Adriaterhavet eller Desenzano ved Gardasjøen

Bakgrunnen for pasjonsspillet er både spennende, dramatisk og spesiell:

Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert.

Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt, og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Gjennom historien har pasjonsspillet også vært omdiskutert, ikke minst i forbindelse med 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen i Nazi-tyskland. Mange, inklusive den katolske kirke, har pekt på at spillet nørte opp under antisemittismen i Tyskland. Underveis er flere sekvenser i spillet justert for å møte denne kritikken. Våre reiseledere vil også ta opp de kontroversielle sider ved spillet underveis på turen.

Bli med på tiårets teateropplevelse og operafestspill i Arena di Verona!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 04.07.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 6 dager
 • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
 • Turen går i samarbeid med Vårt Land Reiseklubb, og er åpen for alle interesserte
Reiseleder
Heidi Flåt Isaksen og Sjur Isaksen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 04.07.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 19 900,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Lørdag 4. juli 2020

Fra Norge til Innsbruck

Vi flyr fra Gardermoen* og lander i Innsbruck i Østerrike. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til hotellet. Vi sjekker inn og får litt tid før vi samles til felles middag. (Middag)

* Flytider og flyselskap vil bli opplyst nærmere avreise til alle påmeldte. Når dette programmet produseres, er det for tidlig å bestille fly. Primært legger vi opp til avreise fra Oslo ca midt på dagen med ankomst Innsbruck om ettermiddagen.

 

Innsbruck ligger ved elven Inn og er omkranset av høye fjell
Dag 2 - Søndag 5. juli 2020

Fra Innsbruck til Oberammergau

I dag skal vi til Oberammergau. Etter frokost blir det sightseeing i Innsbruck før starter vi på den ca 1,5 timer lange bussturen som bringer oss til idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Vi er nå i Bayern som er den sørøstligste av de tyske delstatene med München som hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, men inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Oberammergau er en by og kommune som ligger i Ammertal ved floden Ammer (Amper). Derav navnet Oberammergau, – det finnes også et Unterammergau! Det bor ca. 5 500 mennesker i Oberammergau. Vel framme blir det tid til å rusle rundt i byen og finne segh et sted å spise lunsj. Vi må bare passe på å være på plass i god tid til pasjonsspillet som begynner kl 14:30. Vi gleder oss til en stor opplevelse! Ord kan vanskelig beskrive hvordan det oppleves å overvære det gedigne pasjonsspillet i Oberammergau! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benytter vi til å spise middag og slappe litt av. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 22:30 og vi overnatter på et lokalt hotell. (Frokost og middag)

Jesus rir inn på en eselfole i Jerusalem, fra pasjonsspillet i 2010
Dag 3 - Mandag 6. juli 2020

Fra Oberammergau til Verona

I dag skal vi krysse Alpene via Østerrike og over til Italia. Det er alltid like spektakulært å beundre naturen i Alpene! Dramatiske landskap med vakre, grønnkledde daler og ruvende spisse topper ledsager oss på veien til Verona. Kjøretiden er mellom fire og fem timer, men vi tar oss god tid, nyter utsikten og spiser lunsj underveis. Vel framme i Verona sjekker vi inn på vårt hotell, og de som har lyst tar en rusletur i sentrum sammen med reiselederne. Det er stort utvalg av restauranter i byen, og vi anbefaler kveldens middag på en uterestaurant med utsikt til den gamle arenaen på Piazza Bra. (Frokost og lunsj)

Arena di Verona ligger midt i hjertet av byen og ble åpnet år 30 eKr.
Dag 4 - Tirsdag 7. juli 2020

Verona og frivillig gallakonsert med Plácido Domingo

I dag starter vi med en sightseeing i Verona sentrum. Gamlebyen er imponerende, ikke minst Arena di Verona som er et romerske amfiteater, og faktisk 50 år eldre enn Colosseum i Roma! Her arrangerer de hver sommer operafestspill og en mer fantastisk operascene finnes ikke hele verden! Forøvrig er byen kjent  som stedet der Shakespeares Romeo og Julie utspiller seg. Vi får se den berømte Julie-balkongen og statuen av henne som er et populært motiv for fotoglade turister. På vår vandring i byen får vi oppleve et fargerikt folkeliv og storslått arkitektur. Og vi får et godt overblikk over sentrum, de forskjellige bydelene og de mange restaurantene som tilbyr utsøkte italienske retter. Vi legger til rette for lunsj på egen hånd. Ettermiddagen er fri og de som ønsker det kan høre tenoren Plácido Domingo på Arena di Verona om kvelden. Kryss av ved påmelding dersom du/dere ønsker å gå på konserten i kveld (nummerert billett kr 1 250,-).  (Frokost )

 

Broen Ponte Piedra er en romersk bro fra år 100 f.Kr. som krysser elven Adige i Verona.
Dag 5 - Onsdag 8. juli 2020

Cavallería Rusticana på Arena di Veriona

I dag har vi lagt opp til en fridag i Verona. Verona er en hyggelig by på alle vis, og det er trivelig å bare være, rusle og handle i byen. Eller man kan ta seg en tur i distriktet rundt om man vil. Både Gardasjøen og Venezia er innen rekkevidde for en dagstur uten at det blir stress. Reiselederne vil orientere om muligheter og aktuelle reisemål. Det enkleste er å ta toget. Det tar ca 1 time og 15 min til Venezia og ca en halvtime til Desenzano ved Gardasjøen. Om kvelden blir det felles middag før vi skal overvære operaen Cavalleria Rusticana på Arena di Verona. Dette er et italiensk opera, med musikk av Pietro Mascagni og librettoen av Giovanni Targioni-Tozzetti og Guido Menasci, basert på en novelle og et skuespill med samme navn av Giovanni Verga. Novellen ble i 1880 utgitt i boken «Livet på de italienske markene». Operaen får meget gode kritikker. Når mørket senker seg, gongongen slår, publikum har funnet sine plasser og orkesteret setter i gang, er det tid for å klype seg i armen. Det er da eventyret begynner. Akustikken på denne eldgamle arenaen er nemlig helt eksepsjonell, og her er mikrofoner overflødige. Så vær forberedt på en opplevelse for livet! (Frokost og middag)

Fra forestillingen Il Trovatore på Arena di Verona. Foto Ennevi – Courtesy of Fondazione Arena di Verona
Dag 6 - Torsdag 9. juli 2020

Hjemreise til Norge

Etter en god natts søvn og en velsmakende frokost får vi sannsynligvis fortsatt litt tid i Verona. Avhengig av flytid (som vi ikke får bekreftet før ca 11 mnd før avreisedato) møtes vi for å reise til flyplassen og returnere til Norge etter store opplevelser i Østerrikje, Tyskland og Italia. (Frokost)

Julies balkong i Verona, med statuen av henne i forgrunnen

Reisebetingelser

Pris pr person i dobbeltrom: Ca kr 19 900,-
Enkeltromstillegg: Ca kr 3 900,-

Prisen inkluderer:
• Fly Gardermoen – Innsbruck og Verona- Gardermoen, inkl. flyskatter
• Overnatting 5 netter på hoteller i turistklasse
• Mat som oppgitt (i parentes) etter hvert dagsprogram
• Inngangsbilletter og transport ifølge programmet
• Nummererte billetter til pasjonsspillet i Oberammergau
• Nummererte billetter til operaforestillingen Cavallería Rusticana
• Norske reiseledere på hele turen og lokale byguider underveis

Prisen inkluderer ikke:
• Drikke til inkluderte måltider
• Tips til sjåfør og guider underveis, kr 350,- pr pers
• Reise- og avbestillingsforsikring
• Frivillig gallakonsert tirsdag 7. juli, kr 1 250,-. Kryss av ved påmelding dersom du dere ønsker denne.

Prisen er foreløpig inntil flyseter er bekreftet. Hoteller og busselskap har ennå ikke klare sine 2020-priser. Det er derfor viktig å understreke at oppgitt pris er estimert, og vil kunne endres når endelige kontrakt-priser er på plass. Programmet vil så langt som mulig følge oppsatt dagsplan, men med forbehold om endringer. Endelig program med informasjon om flyselskap og aktuelle hoteller sendes alle påmeldte ca 10 mnd. før avreise.

I Oberammergau er pasjonsspillet helt og holdent styrt av det de kaller «Oberammergau Committee». De har monopol på en- og todagspakker som inneholder overnatting, lokal transport og billetter til pasjonsspillet. Vi har fått foreløpig tildeling av hotell, men endelig bekreftelse gis ikke før nærmere spilldato. Vi har i utgangspunktet bedt om hotell i selve Oberammergau by, men kan bli plassert i nærområdet rundt Oberammergau. Nærmere informasjon sendes våre deltagere når hotellene er endelig bekreftet.

Avbestillingsregler:
Det gjelder egne avbestillingsregler på turene til Oberammergau. Escape Travel har allerede betalt betydelige depositumsbeløp for å sikre plass på hoteller og pasjonsspillet i Oberammergau. Våre generelle reisebetingelser finner du her. Men på denne turen gjelder følgende presisering/tillegg til våre generelle avbestillingsgebyrer:

 • Inntil 185 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra 184 til 145 dager før avreise: 20 % av reisens pris
 • Fra 144 dager til 95 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra 94 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

 Vi understreker viktigheten av å tegne gyldig reise- og avbestillingsforsikring!

 

Praktiske opplysninger og informasjon om reisen vil bli tilsendt alle påmeldte i god tid før avreise.

 

 

Heidi Flåt Isaksen og Sjur Isaksen

Reiseledere

Reiseledere

Heidi Flåt Isaksen og Sjur Isaksen blir med som reiseledere på denne turen. Heidi har lang erfaring som pedagog og er nå lærer ved Sagdalen skole på Strømmen. Sjur er prest og forfatter og har i tillegg vært førstelektor i praktisk teologi ved MF. Sammen er Heidi og Sjur engasjert i Uranienborg menighet, der Sjur er sokneprest. De er bosatt i Oslo og har 4 barn og 3 barnebarn. Begge opplevde pasjonsspillet i Oberammergau i 2010, til stor begeistring! De inviterer både deg som har sett det før – og deg som ikke har sett det før – til en storslagen oppålevelse som vanskelig kan beskrives med ord. Pasjonsspillet i Oberammergau må oppleves!