Pasjonsspillet i Oberammergau 2020 med Eyvind Skeie

/  Med Wien, Salzburg, Garmisch-Partenkirchen og München

Dette bør du ikke gå glipp av, for det er 10 år til neste gang! Pasjonsspillet i Oberammergau er enormt populært, og det er ikke så rart. Dette er en dramatisk historie som ble til en tradisjon – og den lever i høyeste grad etter over 400 år. Når pasjonsspillet arrangeres i 2020, er det 42. gang det settes opp.

I tillegg til å få se det berømte pasjonsspillet, er det også flere høydepunkter på reisen vår:

  • Slottet Schönbrunn og andre severdigheter i Wien (få med deg et kafébesøk i en av Wiens staselige kafeer!)
  • Klassisk konsert i det berømte konserthuset Wiener Musikverein
  • Mozarts fødeby Salzburg – hvor vi også skal på Mozart-konsert
  • Vintersportsstedet Garmisch-Partenkirchen i de bayerske alper
  • Neuschwanstein slott – eventyrslottet som skal ha vært inspirasjonen for slottene i Disneys univers

Bakgrunnen for pasjonsspillet er både spennende, dramatisk og spesiell:

Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert.

Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt, og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Gjennom historien har pasjonsspillet også vært omdiskutert, ikke minst i forbindelse med 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen i Nazi-tyskland. Mange, inklusive den katolske kirke, har pekt på at spillet nørte opp under antisemittismen i Tyskland. Underveis er flere sekvenser i spillet justert for å møte denne kritikken. Våre reiseledere vil også ta opp de kontroversielle sider ved spillet underveis på turen.

Bli med på tiårets teateropplevelse!

Last ned reiseprogram
  • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
  • Prest og forfatter Eyvind Skeie holder foredrag underveis
Reiseleder
Eyvind Skeie
Reiseleder
Jon Espeland

Avreiser

Ingen tilgjengelige avganger