Pasjonsspillet i Oberammergau 2020 med Eyvind Skeie

/  Med Wien, Salzburg, Garmisch-Partenkirchen og München

Dette bør du ikke gå glipp av, for det er 10 år til neste gang! Pasjonsspillet i Oberammergau er enormt populært, og det er ikke så rart. Dette er en dramatisk historie som ble til en tradisjon – og den lever i høyeste grad etter over 400 år. Når pasjonsspillet arrangeres i 2020, er det 42. gang det settes opp.

I tillegg til å få se det berømte pasjonsspillet, er det også flere høydepunkter på reisen vår:

 • Slottet Schönbrunn og andre severdigheter i Wien (få med deg et kafébesøk i en av Wiens staselige kafeer!)
 • Klassisk konsert i det berømte konserthuset Wiener Musikverein
 • Mozarts fødeby Salzburg – hvor vi også skal på Mozart-konsert
 • Vintersportsstedet Garmisch-Partenkirchen i de bayerske alper
 • Neuschwanstein slott – eventyrslottet som skal ha vært inspirasjonen for slottene i Disneys univers

Bakgrunnen for pasjonsspillet er både spennende, dramatisk og spesiell:

Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert.

Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt, og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Gjennom historien har pasjonsspillet også vært omdiskutert, ikke minst i forbindelse med 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen i Nazi-tyskland. Mange, inklusive den katolske kirke, har pekt på at spillet nørte opp under antisemittismen i Tyskland. Underveis er flere sekvenser i spillet justert for å møte denne kritikken. Våre reiseledere vil også ta opp de kontroversielle sider ved spillet underveis på turen.

Bli med på tiårets teateropplevelse!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 29.06.2020 (3 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager
 • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
 • Prest og forfatter Eyvind Skeie holder foredrag underveis
Reiseleder
Eyvind Skeie
Reiseleder
Jon Espeland

Avreiser

 • Avreisedato 29.06.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 7 dager
Ditt utvalg
 • Avreisedato 13.07.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 19 900,-
 • Avreisedato 28.09.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 7 dager

Våre reiseledere

 • Eyvind Skeie

  Eyvind Skeie er prest og forfatter, og underveis vil han holde inspirasjonsforedrag som bakgrunn for spillet i Oberammergau. Skeie vil blant annet komme innom teaterets religiøse utspring i antikken, middelalderens mysteriespill og påskedramaets rollehefte. Skeies innslag fremgår ikke av programmet, men vil finne sted der det passer underveis.

 • Jon Espeland

  Jon Espeland er turprodusent hos Escape Travel og blir med på turen som teknisk reiseleder og tilrettelegger. Eyvind og Jon har hatt flere turer sammen og trives med å legge til rette for gode og meningsfylte opplevelser for sine medreisende.

 • Et stykke Sachertorte og en god kopp kaffe på en utekafé - da har man det godt!
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Fra Norge til Wien

Vi flyr fra Gardermoen* og lander i Østerrikes hovedstad Wien. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til hotellet. Vi sjekker inn og får litt tid før vi samles til felles middag. (Middag)

* Flytider vil bli opplyst nærmere avreise til alle påmeldte. Når dette programmet produseres, er det for tidlig å bestille fly. Primært legger vi opp til avreise fra Oslo ca midt på dagen med ankomst Wien om ettermiddagen.

Wien er kjent for sine mange vakre slott.
Dag 2

Hele dagen i Wien

Wiens historie strekker seg til ca 2000 f.Kr. Byens plassering ved Donau, fjellene Wienerwald og det sentraleuropeiske slettelandet la grunnlaget for en handelsplass som utviklet seg til en europeisk metropol og et dominerende maktsentrum. I romertiden var Wien en befestet leir som dekket det meste av dagens bysentrum. I 1278 ble den hovedstad i det habsburgske rike (senere Østerrike-Ungarn), noe den var frem til slutten av første verdenskrig.

Dette medførte at Wien i dag er mye større og mer praktfull som hovedstad enn det nåværende Østerrikes størrelse skulle tilsi. Hele den indre byen finnes på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen ble utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig, men gjenoppbygget etter krigen. Vi gleder oss til en dag i denne historiske byen. Om formiddagen planlegger vi sightseeing, bl.a. med besøk på slottet Schönbrunn og andre severdigheter. Deretter blir det tid til lunsj og fritid om ettermiddagen, før vi samles om kvelden til konsert og felles middag. (Frokost og middag)

Wien med Maria Theresien Platz
Dag 3

Fra Wien til Salzburg

Etter frokost blir det tid på egenhånd i Wien fram til lunsj. Du bør absolutt unne deg en kopp kaffe og et kakestykke på kafé i Wien – det er en kultur med lange tradisjoner! Her kan du lese om wienerne som har drukket kaffe med stil i 300 år! 

Tidlig ettermiddag setter vi oss i bussen for å kjøre ca tre timer til Salzburg, byen som kanskje først og fremst er kjent for sin store musikalske sønn Wolfgang Amadeus Mozart og filmen Sound of Music. Salzburg ligger særdeles vakkert til, med Alpene i bakgrunnen og festningen Hohensalzburg fra 1000-tallet på en høyde midt i bylandskapet. Vi sjekker inn på vårt hotell og samles til felles middag om kvelden. (Frokost og middag)

Historiske Salzburg
Dag 4

Hele dagen i Salzburg

I dag skal vi på sightseeing i Salzburg. Vi får med oss byens viktigste severdigheter, og avslutter byturen med en velsmakende lunsj på en av byens gode restauranter. Ettermiddagen har vi satt av til fritid og mulighet for nye opplevelser (eller shopping?) i denne vakre og tiltalende byen. Middag blir også i dag tilrettelagt for dem som ønsker å spise samlet. Vi må selvsagt også få med oss en Mozart-konsert når vi er i hans fødeby. Tidspunkt for denne må vi komme tilbake til. (Frokost og lunsj)

Fra korsfestelsen, pasjonsspillet 2010
Dag 5

Pasjonsspillet i Oberammergau

I dag skal vi til Oberammergau. Det betyr ca 2,5 timers busstur, og vi må være framme i god tid til pasjonsspillet begynner om ettermiddagen (juni kl 14:30 / oktober kl 13:30). Vi tar lunsj underveis, og gleder oss til en stor dag som topper opplevelsene på turen! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benytter til å sjekke inn på hotellet og spise middag. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 22:30/21:30 i hhv. juni og oktober. Programmet i Oberammergau er selvsagt først og fremst knyttet til spillet, men byen er også et spennende sted å besøke, ikke minst på grunn av kunsthåndverk, treskjæring og tradisjonen med fasademaling på husene med motiver fra eventyr og folklore. (Frokost, lunsj og middag) 

Jesus renser templet på Palmesøndag, pasjonsspillet 2010 (Photo courtesy of Passion Play 2020 Oberammergau www.passionsspiele-oberammergau.de)
Dag 6

Fra Oberammergau via Garmisch-Partenkirchen til München

Etter en god natts søvn og en velsmakende frokost, kjører vi til det kjente vintersportsstedet Garmisch-Partenkirchen, som ligger vakkert til i de bayerske Alper. Byen ligger på 708 meter. Navnet gir oss assosiasjoner til nyttårshopprennet som arrangeres hvert år i olympiabakken fra vinter-OL i 1936. Vi ser oss omkring og får informasjon om byen, før vi drar videre til det berømte Neuschwanstein slott, som ble bygget på oppdrag fra kong Ludwig II av Bayern, som også ble kalt «eventyrkongen». Neuschwanstein er det mest berømte av slottene Ludwig II lot bygge og er en viktig turistattraksjon. Slottet sies å være forbilde for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. Vi legger til rette for lunsj underveis. Dagens etappe ender i München, hovedstad i den tyske delstaten Bayern. Her sjekker vi inn på vårt hotell og samles rundt middagsbordene om kvelden. Dette blir vår avskjedsmiddag, før vi vender nesen hjemover i morgen. (Frokost og middag)

Vakkert alpelandskap!
Dag 7

Fly fra München til Norge

Av de tyske byene er det bare Berlin og Hamburg som er større enn München, som med sine forsteder har over fire millioner innbyggere. München har omfattende industri og er et av de viktigste teknologiske sentrene i Europa. Avhengig av flytid (som vi ikke får bekreftet før ca 11 mnd før avreisedato) tar vi oss en bytur og får med oss noen av Münchens severdigheter, før vi reiser til flyplassen for å returnere til Norge. (Frokost)

 

Sangkoret i Oberammergau, pasjonspillet 2010

Reisebetingelser

Pris pr person i dobbeltrom: Kr 19 900,- *
Enkeltromstillegg: Kr 2 500,-*

Prisen inkluderer:
• Fly Gardermoen – Wien og München – Gardermoen, inkl. flyskatter
• Overnatting 6 netter på hoteller i turistklasse
• Mat som oppgitt (i parentes) etter hvert dagsprogram
• Inngangsbilletter og transport ifølge programmet
• 2 stk. konsertbilletter, en i Wien og en i Salzburg
• Nummererte billetter til pasjonsspillet i Oberammergau
• Norske reiseledere på hele turen og lokale byguider underveis

Prisen inkluderer ikke:
• Drikke til inkluderte måltider
• Tips til sjåfør og guider underveis, kr 350,- pr pers
• Reise- og avbestillingsforsikring

* Prisen er foreløpig inntil flyseter er bekreftet. Hoteller og busselskap har ennå ikke klare sine 2020-priser. Det er derfor viktig å understreke at oppgitt pris vil kunne endres når endelige kontrakt-priser er på plass. Programmet vil så langt som mulig følge oppsatt dagsplan, men med forbehold om endringer. Endelig program med informasjon om flyselskap og aktuelle hoteller sendes alle påmeldte ca 10 mnd. før avreise.

I Oberammergau er pasjonsspillet helt og holdent styrt av det de kaller «Oberammergau Committee». De har monopol på en- og todagspakker som inneholder overnatting, lokal transport og billetter til pasjonsspillet. Vi har fått foreløpig tildeling av hotell, men endelig bekreftelse gis ikke før nærmere spilldato. Vi har i utgangspunktet bedt om hotell i selve Oberammergau by, men kan bli plassert i nærområdet rundt Oberammergau. Nærmere informasjon sendes våre deltagere når hotellene er endelig bekreftet.

Avbestillingsregler:
Det gjelder egne avbestillingsregler på turene til Oberammergau. Escape Travel har allerede betalt betydelige depositumsbeløp for å sikre plass på hoteller og pasjonsspillet i Oberammergau. Våre generelle reisebetingelser finner du her. Men på denne turen gjelder følgende presisering/tillegg til våre generelle avbestillingsgebyrer:

 • Inntil 185 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra 184 til 145 dager før avreise: 20 % av reisens pris
 • Fra 144 dager til 95 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra 94 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

 Vi understreker viktigheten av å tegne gyldig reise- og avbestillingsforsikring!

 

Praktiske opplysninger og informasjon om reisen vil bli tilsendt alle påmeldte i god tid før avreise.