Pasjonsspillet i Oberammergau 2020 og rundreise i Tsjekkia

/  VI STARTER I PRAHA OG AVSLUTTER I INNSBRUCK

Dette bør du ikke gå glipp av, for det er 10 år til neste gang! Pasjonsspillet i Oberammergau er enormt populært, og det er ikke så rart. Dette er en dramatisk historie som ble til en tradisjon – og den lever i høyeste grad etter over 400 år. Når pasjonsspillet arrangeres i 2020, er det 42. gang det settes opp.

I tillegg til å få se det berømte pasjonsspillet, er det også flere høydepunkter på reisen:

 • Praha som er en av Europas vakreste byer, breddfull av historie og kultur
 • Sightseeing i Praha med bl.a. besøk på slottet og lunsjcruise på elven Moldau
 • Dagstur til Kutna Hora med den kjente Sedlec Ossuary (benkirken)
 • Konsentrasjonsleien Terezín med minnesmerker fra Holocaust
 • Byen Karlovy Vary, – stikkord: Varme bad og vakkert krystall
 • Neuschwanstein slott – eventyrslottet som inspirerte Walt Disneys univers
 • Innsbruck i Østerrike, hovedstaden i Tirol – vakker natur og spennende historie

Bakgrunnen for pasjonsspillet er både spennende, dramatisk og spesiell:

Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert.

Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt, og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Gjennom historien har pasjonsspillet også vært omdiskutert, ikke minst i forbindelse med 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen i Nazi-tyskland. Mange, inklusive den katolske kirke, har pekt på at spillet nørte opp under antisemittismen i Tyskland. Underveis er flere sekvenser i spillet justert for å møte denne kritikken. Våre reiseledere vil også ta opp de kontroversielle sider ved spillet underveis på turen, ikke minst i forbindelse med besøket til konsentrasjonsleiren i Terezín.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 500,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 08.09.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
 • Turen arrangeres i samarbeid med Vårt Land Reiseklubb og er åpen for alle interesserte
Reiseleder
Jan Arild Holbek
Reiseleder
Jan Magne Linnsund

Avreiser

 • Avreisedato 08.09.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 19 500,-
 • Praha
 • Praha torget gamlebyen
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Tirsdag 8. september 2020

Fra Norge til Praha

Vi flyr fra Gardermoen* og lander i Tsjekkias hovedstad Praha. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til hotellet. Vi sjekker inn og får litt tid før vi samles til felles middag om kvelden. (Middag)

* Flytider vil bli opplyst nærmere avreise til alle påmeldte. Når dette programmet produseres, er det for tidlig å bestille fly. Primært legger vi opp til avreise fra Oslo ca midt på dagen med ankomst Praha om ettermiddagen.

 

Praha er full av historie og har sjarmen til en eventyrby
Dag 2 - Onsdag 9. september 2020

Hele dagen i Praha

Praha er uten tvil en av de vakreste byene i Europa med en flott beliggenhet ved Moldaus bredd. Byen er breddfull av historie og kultur – her var Jan Hus i aktivitet før han ble brent som kjetter, det er et eget jødisk kvarter som er verd å besøke og Tycho Brahe, den verdenskjente danske astronomen, arbeidet her som keiserlig hoffastronom og ligger begravet i Tyn-katedralen. Det blir guidet rundtur i byen, vi spaserer over den kjente Karlsbroen, besøker det jødiske kvarter og slottet som troner på en høyde over byen. Dagens lunsj blir ombord på en elvebåt som tar oss med på et minicruise på elven Moldau (Vltava på tsjekkisk). Om  kvelden legger reiselederne til rette for felles middag på en lokal restaurant for dem som ønsker å spise samlet. (Frokost og lunsj)

Motiv fra benkirken i Kutna Hora
Dag 3 - Torsdag 10. september 2020

Dagstur til Kutna Hora

I dag skal vi kjøre halvannen time mot øst til  byen Kutna Hora som er klassifisert som en «Unesco Site» og er et populært turiststed, kjent for bl.a.  sine sølvgruver og Sedlec Ossuary (benkirken i Sedlec). Byen skriver sin historie tilbake til 1142 og i middelalderen gjorde byen flere forsøk på å overgå Praha, både når det gjaldt prakt, rikdom og makt på grunn av sølvforekomstene. Byen har i dag i overkant av 20 000 innbyggere, er pittoresk, innbydende og koselig å besøke. En viktig severdighet er Benkirken (Sedlec-ossuariet) som er et lite romersk-katolsk kapell på kirkegården til Allehelgensgravkirken i forstaden Sedlec. Det fortelles at en abbed ved det lokale klosteret en gang på 1200-tallet hadde med seg jord fra et besøk på Golgata og strødde den på kirkegården. Det ble derfor et ekstra hellig gravsted hvor «alle» ville begrave sine døde. Gjennom århundrene hopet det seg opp med ben, og i 1870 bestemte man seg for å rydde opp i benhaugene og endte opp med en forholdsvis makaber, men dog severdig, utsmykning av kapellet. Det blir lunsj underveis, og vi regner med å være tilbake i Praha slik at vi får litt fritid der før dagen er slutt. (Frokost og lunsj)

Kirkegård på Terezín konsentrasjonsleir i Tsjekkia
Dag 4 - Fredag 11. september 2020

Via Terezín til Karlova Vary

Etter frokost skal vi i dag ta ta turen til konsentrasjonsleiren Terezín (Theresienstadt på tysk). Etter å ha besøkt det jødiske kvarter i Praha for to dager siden, vil besøket i  konsentrasjonsleiren vil gi et annerledes og utfyllende perspektiv når det gjelder jødenes tragiske historie. Byen var opprinnelig en festning bygget av Habsburgmonarkiet sent på 1700-tallet og oppkalt etter keiserinnen Maria Teresia. Tyskerne overtok kontrollen der i 1940 og brukte byen og militæranlegget som en transittleir for jøder som siden i det aller vesentligste ble sendt til Auschwitz. Vi spiser lunsj underveis og reiser videre til byen Karlovy Vary, kjent for både sine bad, varme kilder og helbredende mineralvann samt noen av de fineste krystallfabrikkene i Tsjekkia. Her skal vi skal få med oss det beste av hva byen har å tilby. Vi sjekker inn på vårt hotell, og som vanlig legger reiselederne til rette for felles middag for dem som vil gå ut og spise samlet. (Frokost og lunsj)

Karlovy Vary - Karlsbad. Tsjekkia
Dag 5 - Lørdag 12. september 2020

Karlovy Vary og videre til München

I formiddag blir det spennende besøk i Karlovy Vary. De som har lyst kan prøve et av de varme badene, og vi legger opp til besøk på en krystallfabrikk. I dag blir det tid til å spise lunsj på egenhånd, før vi om ettermiddagen setter kursen for Tyskland og München, ca tre og en halv times kjøretur unna. München er Bayerns hovedstad og med sine omkring fire millioner innbyggere er det bare Berlin og Hamburg som er større i Tyskland. München har omfattende industri og er et av de viktigste teknologiske sentrene i Europa. Vi sjekker inn på vårt hotell og samles rundt middagsbordene etter nok en dag med flotte opplevelser. (Frokost og middag)

Jesus renser templet på Palmesøndag, pasjonsspillet 2010 (Photo courtesy of Passion Play 2020 Oberammergau www.passionsspiele-oberammergau.de)
Dag 6 - Søndag 13. september 2020

Pasjonsspillet i Oberammergau

I dag skal vi til idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Vi er fortsatt i delstaten Bayern hvor München er hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, men inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Oberammergau er en by og kommune som ligger i Ammertal ved floden Ammer (Amper). Derav navnet Oberammergau, – det finnes også et Unterammergau! Det bor ca. 5 500 mennesker i Oberammergau. Det blir tid til å se seg litt om i byen og spise lunsj. Vi må bare passe på å være på plass i god tid til pasjonsspillet som begynner kl 13:30. Vi gleder oss til en stor dag som topper opplevelsene på turen! Ord kan vanskelig beskrive hvordan det oppleves å overvære de gedigne pasjonsspillet i Oberammergau! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benytter vi til å spise middag og slappe litt av. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 21:30 og det blir overnatting lokalt. (Frokost og middag)

Neuschwanstein Slott ligger vakkert til med Alpene som bakteppe
Dag 7 - Mandag 14. september 2020

Via Neuschwanstein slott til Innsbruck

Etter en god natts søvn og en velsmakende frokost, kjører vi til det berømte Neuschwanstein slott, som ble bygget på oppdrag fra kong Ludwig II av Bayern, som også ble kalt «eventyrkongen». Neuschwanstein er det mest berømte av slottene Ludwig II lot bygge og er en viktig turistattraksjon. Slottet sies å være forbilde for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. Vi spiser lunsj sammen underveis, og  dagens etappe ender i Innsbruck i Østerrike. Innsbruck er Tirols største by og delstatens hovedstad. Den ligger ved elven Inn og er omkranset av høye fjell. Bybildet er preget av mange gotiske og barokke bygninger. Innsbruck har vært residensby for Tirols grever siden 1420 og for enkelte østerrikske erkehertuger og tysk-romerske keisere. Innsbruck er også kjent som et vintersportssted og har arrangert flere VM og Vinter-OL to ganger (1964 og 1976). I kveld blir det en felles samling hvor vi snakker om inntrykkene fra i går og deler våre opplevelser av pasjonsspillet i Oberammergau. (Frokost og lunsj)

Innsbruck ligger ved elven Inn og er omkranset av høye fjell
Dag 8 - Tirsdag 15. september 2020

Hjemreise til Norge

Avhengig av flytid (som vi ikke får bekreftet før ca 11 mnd før avreisedato) tar vi oss en bytur og får med oss noen av severdighetene i Innsbruck, før vi reiser til flyplassen for å returnere til Norge. (Frokost)

Reisebetingelser

Pris pr person i dobbeltrom: Ca kr 19 500,-
Enkeltromstillegg: Ca kr 3 200,-

Prisen inkluderer:
• Fly Gardermoen – Praha og Innsbruck – Gardermoen, inkl. flyskatter
• Overnatting 7 netter på hoteller i turistklasse
• Mat som oppgitt (i parentes) etter hvert dagsprogram
• Inngangsbilletter og transport ifølge programmet
• Nummererte billetter til pasjonsspillet i Oberammergau
• Norske reiseledere på hele turen og lokale byguider underveis

Prisen inkluderer ikke:
• Drikke til inkluderte måltider
• Tips til sjåfør og guider underveis, kr 400,- pr pers
• Reise- og avbestillingsforsikring

Prisen er foreløpig inntil flyseter er bekreftet. Hoteller og busselskap har ennå ikke klare sine 2020-priser. Det er derfor viktig å understreke at oppgitt pris er estimert, og vil kunne endres når endelige kontrakt-priser er på plass. Programmet vil så langt som mulig følge oppsatt dagsplan, men med forbehold om endringer. Endelig program med informasjon om flyselskap og aktuelle hoteller sendes alle påmeldte ca 10 mnd. før avreise.

I Oberammergau er pasjonsspillet helt og holdent styrt av det de kaller «Oberammergau Committee». De har monopol på en- og todagspakker som inneholder overnatting, lokal transport og billetter til pasjonsspillet. Vi har fått foreløpig tildeling av hotell, men endelig bekreftelse gis ikke før nærmere spilldato. Vi har i utgangspunktet bedt om hotell i selve Oberammergau by, men kan bli plassert i nærområdet rundt Oberammergau. Nærmere informasjon sendes våre deltagere når hotellene er endelig bekreftet.

Avbestillingsregler:
Det gjelder egne avbestillingsregler på turene til Oberammergau. Escape Travel har allerede betalt betydelige depositumsbeløp for å sikre plass på hoteller og pasjonsspillet i Oberammergau. Våre generelle reisebetingelser finner du her. Men på denne turen gjelder følgende presisering/tillegg til våre generelle avbestillingsgebyrer:

 • Inntil 185 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra 184 til 145 dager før avreise: 20 % av reisens pris
 • Fra 144 dager til 95 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra 94 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

 Vi understreker viktigheten av å tegne gyldig reise- og avbestillingsforsikring!

Praktiske opplysninger og informasjon om reisen vil bli tilsendt alle påmeldte i god tid før avreise.

 

 

Jan Arild Holbek

Reiseleder

Reiseleder

Jan Arild Holbek har vært kirkejournalist i Vårt Land i 40 år. Holbek er metodist og har vært menighetsrådsleder i Centralkirken i Oslo i en årrekke. 

Jan Magne Linnsund

Reiseleder

Reiseleder

Jan Magne Linnsund er lege og mangeårig kordirigent og lokalpredikant i Metodistkirken. Han har særlig godt kjennskap til Tsjekkia og Praha etter å ha besøkt landet ti ganger.