Pasjonsspillet i Oberammergau 2020 med Liechtenstein og Sveits med A-kortet

/ Alpene i vårdrakt – Bodensjøen, Vaduz og Zürich!

I idylliske Bayern i Sør-Tyskland settes pasjonsspillet i Oberammergau opp hvert 10. år og er enormt populært. En dramatisk historie ble til en tradisjon som lever i høyeste grad etter over 400 år. Når pasjonsspillet arrangeres i 2020, er det 42. gang det settes opp. Vil du oppleve det så husk: Det er 10 år til neste gang!

Liechtenstein er det lille fyrstedømmet som ligger inneklemt mellom Østerrike og Sveits. Det er styrt av en fyrstefamilie og sammen med Island, Norge og Sveits det fjerde landet i EØS-samarbeidet. Mange vinterturister besøker det vesle landet i Alpene, men de er kanskje aller mest kjent som et skatteparadis.

Høydepunkter på reisen:

 • Beste billetter på det berømte pasjonsspillet i Oberammergau
 • Overnatting på førsteklasses hoteller
 • Sightseeing og besøk i Lindau som ligger vakkert til på en øy i Bodensjøen
 • Guidet sightseeing i hovedstaden Vaduz i Liechtenstein
 • Tur med kabelbane til fjelltoppen Säntis på 2500 m.o.h.
 • Frodige, ville og vakre alpelandskap
 • Guidet sightseeing i Zürich i Sveits

Bakgrunnen for pasjonsspillet er både spennende, dramatisk og spesiell:

Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert.

Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt, og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Bli med på tiårets teateropplevelse i kombinasjon med spennende tur til Liechtenstein og Sveits!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 24 890,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 27.05.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 5 dager
 • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
 • Turen er i samarbeid med Aftenposten. A-kort rabatt kr 1000,- per person
 • NB! På denne reisen kan vi kun tilby dobbeltrom.
Reiseleder
Elbjørg Haugsdal

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 27.05.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 24 890,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Onsdag 27. mai 2020

Fra Norge til München og videre til Murnau am Staffelsee

Vi flyr fra Gardermoen med Lufthansa og lander i München tidlig ettermiddag*. På flyplassen venter bussen som tar oss sørover til  Murnau am Staffelsee. Byen ligger like sør for Staffel-sjøen og et par mil nordøst for Oberammergau.  Murnau am Staffelsee er en gammel markedsby hvor det utviklet seg livlig handel rundt Murnau Slott allerede på 1100-tallet. Vi er nå i Bayern, som er den sørøstligste av de tyske delstatene med München som hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, men inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Hotel Alpenhof er et deilig 5* spa-hotell hvor vi skal bo to netter. Vi sjekker inn og får litt tid før vi samles til felles middag. (Middag)

* Nøyaktige flytider vil fremkomme ved bestilling av turen, og deretter ligge tilgjengelig på «min side» som genereres ved bestilling. Eventuelle endringer i flytider vil fortløpende oppdateres på «min side».

Husfasade dekorert med såkalt «Luftmalerei» i Oberammergau i delstaten Bavaria.
Dag 2 - Torsdag 28. mai 2020

Pasjonsspillet i Oberammergau

I dag skal vi til idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Oberammergau er en by og kommune som ligger i Ammertal ved floden Ammer (Amper). Derav navnet Oberammergau, – det finnes også et Unterammergau! Det bor ca. 5500 mennesker i Oberammergau. Vel framme blir det tid til å rusle rundt i byen og finne seg et sted å spise lunsj. Vi må bare passe på å være på plass i god tid til pasjonsspillet som begynner kl 14:30. Vi gleder oss til en stor opplevelse med beste plassering i amfiet! Ord kan vanskelig beskrive hvordan det oppleves å overvære det gedigne pasjonsspillet i Oberammergau! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benytter vi til å spise middag og slappe litt av. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 22:30 og vi returnerer til vårt hotell i Murnau am Staffelsee. (Frokost og middag)

Jesus rir inn på en eselfole i Jerusalem, fra pasjonsspillet i 2010
Dag 3 - Fredag 29. mai 2020

Fra Oberammergau til Liechtenstein

Vi står opp til en ny dag, spiser frokost og setter kursen mot vest i retning Bodensjøen som danner grensen mellom Tyskland, Østerrike og Sveits. Bodensjøen er kjent for sine vakre landskaper og er et yndet turistmål. Med frodig vegetasjon, klart vann og høyreiste fjell i bakgrunnen, er det mange flotte fotomotiver. Målet for dagens første etappe er Lindau, en sjarmerende by som ligger meget vakkert til på en øy like ved grensen til Østerrike. Her får vi tid til å se oss omkring og dagens lunsj blir på en lokal restaurant før vi reiser videre mot Liechtenstein. Vi krysser grensen til Østerrike og kjører gjennom vakre landskaper til vi etterhvert kommer inn i det vesle fyrstedømmet midt i hjertet av Alpene. Vi kjører til hovedstaden Vaduz og til vårt hotell som ligger i Triesen, fem minutter sør for sentrum. På Hotel Schatzmann vil Anja Schatzmann Fux og hennes team sørge for at vi får et komfortabelt og hyggelig opphold denne helgen. Fra hotellet er det vakker utsikt over Rhinen og over til Sveits som ligger på andre siden av elven. Om kvelden står middagsbordene dekket og vi ønsker velkommen til nok et velfortjent måltid. (Frokost, lunsj og middag)

Vaduz slott, fyrstefamiliens hjem i hovedstaden Vaduz i Liechtenstein
Dag 4 - Lørdag 30. mai 2020

Sightseeing i Vaduz og kabelbane til Säntis-fjellet i Sveits

Etter dagens frokost skal vi utforske Vaduz. Vi får en guidet sightseeing i hovedstaden som ligger ved Rhinen og er kjent for sine kunstmuseer og finansinstitusjoner. Vaduz by og omegn er preget av generell velstand siden mye av landets rikdom er sentralisert rundt hovedstaden. Det bor bare 5400 mennesker i byen (2016), men mange flere har sin arbeidsplass her, særlig i finanssektoren som utgjør den største enkeltstående bransje. Den største byen i folketall er Schaan som ligger noen få km lenger nord, men som i praksis er nordre del av Vaduz.

Viktige turistattraksjoner er frimerkemuseet og byens postkontor. Liechtenstein er verdenskjent for sin frimerkeproduksjon. Selve Vaduz er ikke noen imponerende by, men omgivelsene og naturen i Liechtenstein er formidable. Vi siterer fra journalist Elisabeth Bie (Stavanger Aftenblad 7/11-05): «Når skydottene ligger lavt og lager skyggespill på de intenst grønne, duvende åssidene med det nesten uanstendig rikelige strøet av fargesprakende markblomster. Når himmelen er himmelskblå mot de knivskarpe, snøspettede alpetoppene, og solen glinser i svidde setervegger. Da tenker du at du aldri har sett noe vakrere og mer overveldende landskap. Noensinne. Kom deg litt opp i høyden, opp fra Vaduz, så ser du det.»

Etter lunsj tar vi turen over til Sveits hvor vi skal «bestige» fjelltoppen Säntis på 2500 meter over havet. Vi går ombord i en moderne fjellheis som bringer oss opp på det høyeste fjellet i Alpsteinregionen. I klart og fint vær er utsikten formidabel, med en endeløs rekke av snødekte fjell og med Bodensjøen og tyske landskaper i det fjerne. Vi får litt tid på Europas tak og det blir anledning til  å nyte både natur og en kaffekopp, før vi tar fjellheisen ned og returnerer til vårt hotell i Triesen. Om kvelden står middagsbordene igjen dekket. (Frokost, lunsj og middag)

 

 

Zürich i Sveits med elven Rimmat
Dag 5 - Søndag 31. mai 2020

Sightseeing i Zurich og retur til Norge

Etter en god natts søvn og en velsmakende frokost går vår ferd videre til Sveits og hovedstaden Zürich som ligger drøyt ti mil mot vest. Det er Bern som er hovedstaden i Sveits, men Zürich er med sine halvannen millioner innbyggere den største byen i landet,  og et av verdens viktige og betydningsfulle  finanssentra. Vi får tid til en kort sightseeing i byen før det blir lunsj og turen deretter går til flyplassen for hjemreisen til Norge. Vi letter med Swiss Airlines fra Zürich sen ettermiddag og beregner å være tilbake på Gardermoen i 19-tiden om kvelden. (Frokost og lunsj)

Edelweiss-blomsten er uoffisielt Sveits' nasjonalblomst

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:
• Fly Gardermoen – Munchen og Zurich- Gardermoen, inkl. flyskatter
• Overnatting 4 netter på førsteklasses hoteller
• Mat som oppgitt (i parentes) etter hvert dagsprogram
• Inngangsbilletter og transport ifølge programmet
• Nummererte billetter i øverste klasse til pasjonsspillet i Oberammergau
• Norsk reiseledere på hele turen og lokale byguider underveis

Prisen inkluderer ikke:
• Drikke til inkluderte måltider
• Tips til sjåfør og guider underveis, kr 350,- pr pers
• Reise- og avbestillingsforsikring

Vi bor på følgende hoteller:
27.-29. mai: Hotel Alpenhof i Murnau am Staffelsee
29.-31. mai: Hotel Schatzmann i Triesen/Vaduz

Forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Dessverre kan vi ikke tilby enkeltrom på denne turen.

Avbestillingsregler:
Det gjelder egne avbestillingsregler på turene til Oberammergau. Escape Travel har allerede betalt betydelige depositumsbeløp for å sikre plass på hoteller og pasjonsspillet i Oberammergau. Våre generelle reisebetingelser finner du her. Men på denne turen gjelder følgende presisering/tillegg til våre generelle avbestillingsgebyrer:

 • Inntil 185 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra 184 til 145 dager før avreise: 20 % av reisens pris
 • Fra 144 dager til 95 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra 94 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

 Vi understreker viktigheten av å tegne gyldig reise- og avbestillingsforsikring!

Praktiske opplysninger og informasjon om reisen vil bli tilsendt alle påmeldte i god tid før avreise.

 

 

Eldbjørg Haugsdal

Reiseleder

Reiseleder

Elbjørg er opprinnelig vestlending, men har hele sitt voksne liv bodd «østafor». Hun kom til Beitostølen som ungjente, og glemte igjen hjertet sitt der da hun flyttet videre innover Østlandet.

Karrieren innenfor reiseliv er mildt sagt mangfoldig. Hun startet som lokalguide i Valdres på 80-tallet. Videre var hun 18 år hos bussoperatøren Feriebussen på salg og marked, men også som reiseleder. På slutten av 90-tallet var hun med på å åpne salgskontoret for Hurtigruten i Oslo og fikk lære mye om vårt vakre land.

De siste årene har hun jobbet kun som reiseleder og har det som fast jobb. Det går ofte i elvecruise, Russland er hun spesialist på etter mange turer. Men også cruise på de store hav, tematurer, aktive turer og langtidsreiser.

Etter Elbjørgs mening er det en av verdens mest spennende jobber! Med hele verden som arbeidsplass må man være allsidig. Elbjørg sier: «Det aller viktigste for meg er å gi gjestene mine den beste opplevelsen de forventer. Det er utrolig viktig å se hver og en og lede alle på en trygg måte gjennom reisen».