Pasjonsspillet i Oberammergau 2020 med Liechtenstein og Sveits (Stavanger Aftenblad)

/ Alpene med Bodensjøen, Vaduz og Zurich!

I idylliske Bayern i Sør-Tyskland settes pasjonsspillet i Oberammergau opp hvert 10. år og er enormt populært. En dramatisk historie ble til en tradisjon som lever i høyeste grad etter over 400 år. Når pasjonsspillet arrangeres i 2020, er det 42. gang det settes opp. Vil du oppleve det så husk: Det er 10 år til neste gang!

Liechtenstein er det lille fyrstedømmet som ligger inneklemt mellom Østerrike og Sveits. Det er styrt av en fyrstefamilie og sammen med Island, Norge og Sveits det fjerde landet i EØS-samarbeidet. Mange vinterturister besøker det vesle landet i Alpene, men de er kanskje aller mest kjent som et skatteparadis.

Høydepunkter på reisen:

 • Det berømte pasjonsspillet i Oberammergau
 • Sightseeing og besøk i Lindau som ligger vakkert til på en øy i Bodensjøen
 • Guidet sightseeing i hovedstaden Vaduz i Liechtenstein
 • Tur med kabelbane til fjelltoppen Säntis i Sveits på 2500 m.o.h.
 • Frodige, ville og vakre alpelandskap
 • Guidet sightseeing i Zurich i Sveits

Bakgrunnen for pasjonsspillet er både spennende, dramatisk og spesiell:

Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert.

Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt, og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Bli med på tiårets teateropplevelse i kombinasjon med spennende tur til Liechtenstein og Sveits!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 20 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 22.08.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 5 dager
 • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
 • Turen går i samarbeid med Stavanger Aftenblad. A-fordel kr 1 000,-.
Reiseleder
Solvor og Trygve Torgersen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 22.08.2020
 • Avreisested Stavanger Sola
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 20 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Lørdag 22. august 2020

Fra Norge til München og videre til Oberammergau

Vi flyr fra Sola med Widerøe via Bergen og lander i Munchen tidlig ettermiddag. På flyplassen venter bussen som tar oss sørover til  Oberammergau, ca halvannen times kjøring. Vi er nå i Bayern som er den sørøstligste av de tyske delstatene med Munchen som hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, men inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Vi sjekker inn på vårt hotell og får litt tid før vi samles til felles middag. (Middag)

Jesus rir inn på en eselfole i Jerusalem, fra pasjonsspillet i 2010. (Photo courtesy of Passion Play 2020 Oberammergau www.passionsspiele-oberammergau.de)
Dag 2 - Søndag 23. august 2020

Pasjonsspillet i Oberammergau

I dag skal vi til idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Oberammergau er en by og kommune som ligger i Ammertal ved floden Ammer (Amper). Derav navnet Oberammergau, – det finnes også et Unterammergau! Det bor ca. 5 500 mennesker i Oberammergau. Vel framme blir det tid til å rusle rundt i byen og finne seg et sted å spise lunsj. Vi må bare passe på å være på plass i god tid til pasjonsspillet som begynner kl 13:30. Vi gleder oss til en stor opplevelse med beste plassering i amfiet! Ord kan vanskelig beskrive hvordan det oppleves å overvære det gedigne pasjonsspillet i Oberammergau! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benytter vi til å spise middag og slappe litt av. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 21:30 og vi returnerer til vårt hotell i Oberammergau. (Frokost og middag)

Jesus renser templet på Palmesøndag, pasjonsspillet 2010 (Photo courtesy of Passion Play 2020 Oberammergau www.passionsspiele-oberammergau.de)
Dag 3 - Mandag 24. august 2020

Fra Oberammergau til Feldtkirch i Østerrike

Vi står opp til en ny dag, spiser frokost og setter kursen mot vest i retning Bodensjøen som danner grensen mellom Tyskland, Østerrike og Sveits. Bodensjøen er kjent for sine vakre landskaper og er et yndet turistmål. Med frodig vegetasjon, klart vann og høyreiste fjell i bakgrunnen, er det mange flotte fotomotiver. Målet for dagens første etappe er Lindau, en sjarmerende by som ligger meget vakkert til på en øy like ved grensen til Østerrike. Her får vi tid til å se oss omkring og dagens lunsj blir på en lokal restaurant før vi reiser videre i retning Liechtenstein. Vi krysser grensen til Østerrike og kjører gjennom vakre landskaper til vi etterhvert kommer til Feldtkirch ti minutter nord for det vesle fyrstedømmet Lichtenstein. Om kvelden står middagsbordene dekket og vi ønsker velkommen til nok et velfortjent måltid. (Frokost, lunsj og middag)

Vaduz slott, fyrstefamiliens hjem i hovedstaden Vaduz i Liechtenstein
Dag 4 - Tirsdag 25. august 2020

Sightseeing i Vaduz og kabelbane til Säntis-fjellet i Sveits

Etter dagens frokost skal vi utforske Liechtensteins hovedstad, Vaduz. Vi får en guidet sightseeing i hovedstaden som ligger ved Rhinen og er kjent for sine kunstmuseer og finansinstitusjoner. Vaduz by og omegn er preget av generell velstand siden mye av landets rikdom er sentralisert rundt hovedstaden. Det bor bare 5 400 mennesker i byen (2016), men mange flere har sin arbeidsplass her, særlig i finanssektoren som utgjør den største enkeltstående bransje. Den største byen i folketall er Schaan som ligger noen få km lenger nord, men som i praksis er nordre del av Vaduz. Viktige turistattraksjoner er frimerkemuseet og byens postkontor. Liechtenstein er verdenskjent for sin frimerkeproduksjon. Selve Vaduz er ikke noen imponerende by, men omgivelsene og naturen i Liechtenstein er formidable. Vi siterer fra journalist Elisabeth Bie (Stavanger Aftenblad 7/11-05): «Når skydottene ligger lavt og lager skyggespill på de intenst grønne, duvende åssidene med det nesten uanstendig rikelige strøet av fargesprakende markblomster. Når himmelen er himmelskblå mot de knivskarpe, snøspettede alpetoppene, og solen glinser i svidde setervegger. Da tenker du at du aldri har sett noe vakrere og mer overveldende landskap. Noensinne. Kom deg litt opp i høyden, opp fra Vaduz, så ser du det.» Etter lunsj tar vi turen over til Sveits hvor vi skal «bestige» fjelltoppen Säntis på 2 500 meter over havet. Vi går ombord i en moderne fjellheis som bringer oss opp på det høyeste fjellet i Alpsteinregionen. I klart og fint vær er utsikten formidabel, med en endeløs rekke av snødekte fjell og med Bodensjøen og tyske landskaper i det fjerne. Vi får litt tid på Europas tak og det blir anledning til  å nyte både natur og en kaffekopp, før vi tar fjellheisen ned og returnerer til vårt hotell i Feldtkirch. Kvelden er fri til egen disposisjon og reiseleder legger til rette for de som ønsker å spise kveldens middag samlet. (Frokost og lunsj)

Zürich i Sveits med elven Rimmat
Dag 5 - Onsdag 26. august 2020

Sightseeing i Zurich og retur til Norge

Etter en god natts søvn og en velsmakende frokost går vår ferd videre til Sveits og hovedstaden Zurich som ligger drøyt ti mil mot vest. Det er Bern som er hovedstaden i Sveits, men Zurich er med sine halvannen millioner innbyggere den største byen i landet,  og et av verdens viktige og betydningsfulle  finanssentra. Vi får tid til en kort sightseeing i byen før det blir lunsj og turen deretter går til flyplassen for hjemreisen til Norge. Vi flyr med KLM via Amsterdam og er tilbake på Sola sent på kvelden. (Frokost og lunsj)

Reisebetingelser

Pris pr person i dobbeltrom: Kr 20 900,-*
Enkeltromstillegg: Kr 3 980,-*

Prisen inkluderer:
• Fly Sola – Munchen og Zurich – Sola med Widerøe og KLM
• Overnatting 4 netter på hoteller i turistklasse
• Mat som oppgitt (i parentes) etter hvert dagsprogram
• Inngangsbilletter og transport ifølge programmet
• Nummererte billetter til pasjonsspillet i Oberammergau
• Norsk reiseledere på hele turen og lokale byguider underveis

Prisen inkluderer ikke:
• Drikke til inkluderte måltider
• Tips til sjåfør og guider underveis, kr 350,- pr pers
• Reise- og avbestillingsforsikring

* Prisen er foreløpig inntil flyseter er bekreftet. Hoteller og busselskap har ennå ikke klare sine 2020-priser. Det er derfor viktig å understreke at oppgitt pris vil kunne endres når endelige kontrakt-priser er på plass. Programmet vil så langt som mulig følge oppsatt dagsplan, men med forbehold om endringer. Endelig program med informasjon om flyselskap og aktuelle hoteller sendes alle påmeldte ca 10 mnd. før avreise.

I Oberammergau er pasjonsspillet helt og holdent styrt av det de kaller «Oberammergau Committee». De har monopol på en- og todagspakker som inneholder overnatting, lokal transport og billetter til pasjonsspillet. Vi har fått foreløpig tildeling av hotell, men endelig bekreftelse gis ikke før nærmere spilldato. Vi har i utgangspunktet bedt om hotell i selve Oberammergau by, men kan bli plassert i nærområdet rundt Oberammergau. Nærmere informasjon sendes våre deltagere når hotellene er endelig bekreftet.

Avbestillingsregler:
Det gjelder egne avbestillingsregler på turene til Oberammergau. Escape Travel har allerede betalt betydelige depositumsbeløp for å sikre plass på hoteller og pasjonsspillet i Oberammergau. Våre generelle reisebetingelser finner du her. Men på denne turen gjelder følgende presisering/tillegg til våre generelle avbestillingsgebyrer:

 • Inntil 185 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra 184 til 145 dager før avreise: 20 % av reisens pris
 • Fra 144 dager til 95 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra 94 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

 Vi understreker viktigheten av å tegne gyldig reise- og avbestillingsforsikring!

Praktiske opplysninger og informasjon om reisen vil bli tilsendt alle påmeldte i god tid før avreise.

 

 

Solvor og Trygve Torgersen

Reiseledere

Reiseledere

Solvor og Trygve Torgersen er bosatt på Hinna i Stavanger. Solvor jobber som psykiatrisk sykepleier på SUS og Trygve som kirkeverge i Sola kommune. Begge har reist mye og har erfaring som reiseledere for Escape Travel. Særlig har Trygve hatt mange turer, deriblant 15 år sammenhengende med grupper for Escape til Cuba og Peru! Solvor og Trygve er et glimrende vertskap og vil legge til rette for store og gode opplevelser underveis.