Pasjonsspillet i Oberammergau 2020 med Nakkim og Sjølie

Pasjonsspillet i Oberammergau arrangeres i 2020 for 42. gang. Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert. Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt og de som var syke ble friske igjen. Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over to tusen skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest og farger, folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

Vårt mål for denne reisen er Oberammergau og pasjonsspillet der. I tillegg inviterer vi til musikalske og kulturelle opplevelser i nærområdene i Østerrike og Tyskland. I Wien blir det konsertopplevelse, og Salzburg er Mozarts hjemby. Programmet i Oberammergau er først og fremst knyttet til spillet, men byen er også et spennende sted å besøke, ikke minst på grunn av kunsthåndverk, treskjæring og tradisjonen med fasademaling på husene med motiver fra eventyr og folklore.

Gjennom historien har pasjonsspillet også vært omdiskutert, ikke minst i forbindelse med 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen i Nazi-tyskland. Mange, inklusive den katolske kirke, har pekt på at spillet nørte opp under antisemittismen i Tyskland. Underveis er flere sekvenser i spillet justert for å møte denne kritikken. Våre reiseledere vil også ta opp de kontroversielle sider ved spillet underveis på turen.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 500,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 26.06.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 6 dager
 • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
Reiseleder
Øystein Sjølie
Reiseleder
Sigmund Nakkim

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 26.06.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 19 500,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Fredag 26. juni 2020

Fra Norge til Wien

Vi flyr fra Gardermoen* og lander i Østerrikes hovedstad Wien. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til hotellet. Vi sjekker inn og får litt tid før vi samles til felles middag. (Middag)

* Flytider vil bli opplyst nærmere avreise til alle påmeldte. Når dette programmet produseres, er det for tidlig å bestille fly. Primært legger vi opp til avreise fra Oslo ca midt på dagen med ankomst Wien om ettermiddagen.

 

Wien er kjent for sine mange vakre slott.
Dag 2 - Lørdag 27. juni 2020

Hele dagen i Wien

Wiens historie strekker seg til ca to tusen år f.Kr. Byens plassering ved Donau, fjellene Wienerwald og det sentraleuropeiske slettelandet la grunnlaget for en handelsplass som utviklet seg til en europeisk metropol og et dominerende maktsentrum. I romertiden var Wien en befestet leir som dekket det meste av dagens bysentrum. I 1278 ble den hovedstad i det habsburgske rike (senere Østerrike-Ungarn), noe den var frem til slutten av første verdenskrig. Dette medførte at Wien i dag er mye større og mer praktfull som hovedstad enn det nåværende Østerrikes størrelse skulle tilsi. Hele den indre byen finnes på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen ble utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig, men gjenoppbygget etter krigen. Vi gleder oss til en dag i denne historiske byen. Om formiddagen planlegger vi sightseeing, bl.a. med besøk på slottet Schönbrunn og andre severdigheter. Deretter blir det tid til lunsj og fritid om ettermiddagen, før vi samles om kvelden til konsert og felles middag. (Frokost og middag)

Wien med Maria Theresien Platz
Dag 3 - Søndag 28. juni 2020

Fra Wien til Salzburg

Etter frokost setter vi oss i bussen for å kjøre ca tre timer til Salzburg, byen som kanskje først og fremst er kjent for sin store musikalske sønn Wolfgang Amadeus Mozart og filmen Sound of Music. Salzburg ligger særdeles vakkert til, med Alpene i bakgrunnen og festningen Hohensalzburg fra 1000-tallet på en høyde midt i bylandskapet. Vi spiser en velsmakende lunsj før vi får med oss byens viktigste severdigheter. Så sjekker vi inn på vårt hotell og legger til rette for felles middag om kvelden. (Frokost og lunsj)

Historiske Salzburg
Dag 4 - Mandag 29. juni 2020

Fra Salzburg til Oberammergau

I dag skal vi til Oberammergau. Det betyr at vi kan ta det med ro og får fortsatt litt tid i Salzburg. En gang etter lunsj starter vi på den ca 2,5 timer lange bussturen som bringer oss til idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Vi er nå i Bayern som er den sørøstligste av de tyske delstatene med München som hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, en inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Oberammergau er en by og kommune som ligger i Ammertal ved floden Ammer (Amper). Derav navnet Oberammergau, – det finnes også et Unterammergau! Det bor ca. 5 500 mennesker i Oberammergau, og etter innsjekking på vårt hotell, går vi sammen til fots for å utforske denne vakre byen og finne et egnet sted å spise middag. (Frokost og lunsj)

Fra korsfestelsen, pasjonsspillet 2010
Dag 5 - Tirsdag 30. juni 2020

Pasjonsspillet i Oberammergau

Om formiddagen har vi fortsatt god tid til besøk og lunsj i byen. Vi må bare passe på å være på plass i god tid til pasjonsspillet som begynner kl 14:30. Vi gleder oss til en stor dag som topper opplevelsene på turen! Ord kan vanskelig beskrive hvordan det oppleves å overvære de gedigne pasjonsspillet i Oberammergau! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benytter vi til å spise middag og slappe litt av. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 22:30. (Frokost og middag)

Jesus renser templet på Palmesøndag, pasjonsspillet 2010 (Photo courtesy of Passion Play 2020 Oberammergau www.passionsspiele-oberammergau.de)
Dag 6 - Onsdag 1. juli 2020

Via Neuschwanstein til München, fly til til Norge

Etter en god natts søvn og en velsmakende frokost, kjører vi til det berømte Neuschwanstein slott, som ble bygget på oppdrag fra kong Ludwig II av Bayern, som også ble kalt «eventyrkongen». Neuschwanstein er det mest berømte av slottene Ludwig II lot bygge og er en viktig turistattraksjon. Slottet sies å være forbilde for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. Vi legger til rette for lunsj underveis. Dagens etappe ender i München, hovedstad i den tyske delstaten Bayern. Av de tyske byene er det bare Berlin og Hamburg som er større enn München, som med sine forsteder har over fire millioner innbyggere. München har omfattende industri og er et av de viktigste teknologiske sentrene i Europa. Avhengig av flytid (som vi ikke får bekreftet før ca 11 mnd før avreisedato) tar vi oss en bytur og får med oss noen av Münchens severdigheter, før vi reiser til flyplassen for å returnere til Norge. (Frokost)

Neuschwanstein Slott ligger vakkert til med Alpene som bakteppe

Reisebetingelser

Pris pr person i dobbeltrom: Ca kr 19 500,-
Enkeltromstillegg: Ca kr 2 500,-

Prisen inkluderer:
• Fly Gardermoen – Wien og München – Gardermoen, inkl. flyskatter
• Overnatting 5 netter på hoteller i turistklasse
• Mat som oppgitt (i parentes) etter hvert dagsprogram
• Inngangsbilletter og transport ifølge programmet
• Konsertbilletter i Wien
• Nummererte billetter til pasjonsspillet i Oberammergau
• Norske reiseledere på hele turen og lokale byguider underveis

Prisen inkluderer ikke:
• Drikke til inkluderte måltider
• Tips til sjåfør og guider underveis, kr 350,- pr pers
• Reise- og avbestillingsforsikring

Prisen er foreløpig inntil flyseter er bekreftet. Hoteller og busselskap har ennå ikke klare sine 2020-priser. Det er derfor viktig å understreke at oppgitt pris er estimert, og vil kunne endres når endelige kontrakt-priser er på plass. Programmet vil så langt som mulig følge oppsatt dagsplan, men med forbehold om endringer. Endelig program med informasjon om flyselskap og aktuelle hoteller sendes alle påmeldte ca 10 mnd. før avreise.

I Oberammergau er pasjonsspillet helt og holdent styrt av det de kaller «Oberammergau Committee». De har monopol på en- og todagspakker som inneholder overnatting, lokal transport og billetter til pasjonsspillet. Vi har fått foreløpig tildeling av hotell, men endelig bekreftelse gis ikke før nærmere spilldato. Vi har i utgangspunktet bedt om hotell i selve Oberammergau by, men kan bli plassert i nærområdet rundt Oberammergau. Nærmere informasjon sendes våre deltagere når hotellene er endelig bekreftet.

Avbestillingsregler:
Det gjelder egne avbestillingsregler på turene til Oberammergau. Escape Travel har allerede betalt betydelige depositumsbeløp for å sikre plass på hoteller og pasjonsspillet i Oberammergau. Våre generelle reisebetingelser finner du her. Men på denne turen gjelder følgende presisering/tillegg til våre generelle avbestillingsgebyrer:

 • Inntil 185 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra 184 til 145 dager før avreise: 20 % av reisens pris
 • Fra 144 dager til 95 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra 94 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

 Vi understreker viktigheten av å tegne gyldig reise- og avbestillingsforsikring!

 

Praktiske opplysninger og informasjon om reisen vil bli tilsendt alle påmeldte i god tid før avreise.

 

 

Sigmund Nakkim og Øystein Sjølie

Reiseledere

Reiseledere

Sigmund Nakkim og Øystein Sjølie er et radarpar som har invitert til turer gjennom en årrekke. De er begge fra Østfold, og jobber som prester i Den norske Kirke. De har lang erfaring fra gruppereiser til ulike destinasjoner, med gode tilbakemeldinger fra de reisende. Mange reiser med Nakkim & Sjølie igjen og igjen. Turen er åpen for alle, og vil du ha en tur til Oberammergau med god stemning og hyggelig reisefølge, så er det bare å melde seg på …