Pasjonsspillet i Oberammergau 2020 med Wien, Salzburg og München – og Gunnar Skjolden

Muligheten til å se dette pasjonsspillet kommer bare hvert 10. år, så dette er virkelig unikt. Bakgrunnen for skuespillet er både dramatisk og spesiell (les mer om det under), og tradisjonen har holdt seg levende i over 400 år! Det ble spilt første gang i 1634, og blir du med oss til Oberammergau i 2020, kan du få se den 42. oppsetningen. Snakk om historisk sus…

Her blir det mange gode opplevelser:

 • To netter i Oberammergau – tid til å oppleve byen
 • «The Hills are Alive»: Wienervalser og Mozarts klassiske toner
 • Klosteridyll i Ettal og eventyrstemning i Neuschwanstein-slottet
 • Byturer og tid til å nyte i Wien, Salzburg og Mûnchen
 • … – og bakom hever Alpene seg!

Hva er historien bak?

Trettiårskrigen (1618-1648) førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert. Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest og farger, folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

I tillegg til pasjonsspillet i Oberammergau, inviterer vi til musikalske og kulturelle opplevelser i nærområdene i Østerrike og Tyskland. I Wien og Salzburg satser vi på konsertopplevelser, i tillegg til møtet med byene. Programmet i Oberammergau er først og fremst knyttet til spillet, men byen er også et spennende sted å besøke, ikke minst på grunn av kunsthåndverk, treskjæring og tradisjonen med fasademaling på husene med motiver fra eventyr og folklore. Og vi avslutter i München, byen som i manges øyne er Tysklands egentlige hovedstad.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 22 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 04.08.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
 • Pasjonsspillet i Oberammergau kan bare oppleves hvert 10 år!
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

 • Avreisedato 04.08.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 22 900,-

Reiseleder Gunnar Skjolden har opplevd pasjonsspillet i Oberammergau før:

– Jeg opplevde pasjonsspillene i Oberammergau som førstereisgutt med koffert (!) på tog i Europa i 1970. Det var før interrail var oppfunnet! Hadde aldri vært utenfor Norges grenser, Europa var en opplevelse, og pasjonsspillet gjorde et sterkt inntrykk. Hjem til siste år på videregående og skrev særoppgave om pasjonsspilltradisjonene. Senere så jeg spill i Erl og Thiersee i Tyrol også, det ble en interesse for en ung student. Så kom jeg tilbake med en gruppe i år 2010, førti år senere – fremdeles en stor opplevelse. Kanskje enda større, for jeg er blitt voksen og oppfatter ting på en mer moden måte. Når ser jeg fram til å vise vei til en oppdatert forestilling anno 2020. Jeg kan love at Oberammergau setter seg fast i bevisstheten. Det skal bli så bra!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Tirsdag 4. august 2020

Fra Norge til Wien

Vi flyr fra Gardermoen* og lander i Østerrikes hovedstad Wien. På flyplassen venter bussen som tar oss inn til hotellet. Vi sjekker inn og får litt tid før vi samles til felles middag. (Middag)

* Flytider vil bli opplyst nærmere avreise til alle påmeldte. Når dette programmet produseres, er det for tidlig å bestille fly. Primært legger vi opp til avreise fra Oslo ca midt på dagen med ankomst Wien om ettermiddagen.

 

Wien er kjent for sine mange vakre slott.
Dag 2 - Onsdag 5. august 2020

Hele dagen i Wien

Wiens historie strekker seg til ca to tusen år f.Kr. Byens plassering ved Donau, fjellene Wienerwald og det sentraleuropeiske slettelandet la grunnlaget for en handelsplass som utviklet seg til en europeisk metropol og et dominerende maktsentrum. I romertiden var Wien en befestet leir som dekket det meste av dagens bysentrum. I 1278 ble den hovedstad i det habsburgske rike (senere Østerrike-Ungarn), noe den var frem til slutten av første verdenskrig. Dette medførte at Wien i dag er mye større og mer praktfull som hovedstad enn det nåværende Østerrikes størrelse skulle tilsi. Hele den indre byen finnes på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen ble utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig, men gjenoppbygget etter krigen. Vi gleder oss til en dag i denne historiske byen. Om formiddagen planlegger vi sightseeing, bl.a. med besøk på slottet Schönbrunn og andre severdigheter. Deretter blir det tid til lunsj og fritid om ettermiddagen, før vi samles om kvelden til konsert og felles middag. (Frokost og middag)

Wien med Maria Theresien Platz
Dag 3 - Torsdag 6. august 2020

Fra Wien til Salzburg

Etter frokost setter vi oss i bussen for å kjøre ca tre timer til Salzburg, byen som kanskje først og fremst er kjent for sin store musikalske sønn Wolfgang Amadeus Mozart og filmen Sound of Music. Vi kjører gjennom vakkert alpelandskap og får med oss flere gode fotomotiv og en lunsj  underveis til Salzburg. Turen går gjennom det som østerrikerne kaller romatikstrasse . Her er det mye flott natur med fjell, idylliske vann og grønne enger. Om ettermiddagen er vi framme i byen som ligger særdeles vakkert til, med Alpene i bakgrunnen, festningen Hohensalzburg fra 1000-tallet på den ene siden og elven Salzach på den andre. Vi sjekker vi inn på vårt hotell og legger til rette for felles middag om kvelden. (Frokost og lunsj)

Historiske Salzburg
Dag 4 - Fredag 7. august 2020

Hele dagen i Salzburg

I dag skal vi på sightseeing i Salzburg. Vi får med oss byens viktigste severdigheter, og avslutter byturen med en velsmakende lunsj på en av byens gode restauranter. Ettermiddagen har vi satt av til fritid og mulighet for nye opplevelser (eller shopping?) i denne vakre og tiltalende byen. Middag blir også i dag tilrettelagt for dem som ønsker å spise samlet. Vi må selvsagt også få med oss en Mozart-konsert når vi er i hans fødeby. Tidspunkt for denne må vi komme tilbake til. (Frokost og lunsj)

Fra korsfestelsen, pasjonsspillet 2010
Dag 5 - Lørdag 8. august 2020

Til Garmisch-Partenkirchen og Oberammergau

I dag går turen mot Oberammergau . Vi reiser fra Salzburg og starter vi på bussturen som bringer oss mot idylliske Oberammergau ved foten av Alpene. Vi er nå i Bayern som er den sørøstligste av de tyske delstatene med München som hovedstad. Bayern var i flere hundre år eget kongerike, en inngikk som en forbundsstat i Tyskland i 1871. Vi skal først besøke nabobyen Garmisch-Partenkirchen som kanskje er brest kjent fra vinteridrett på TV. Første nyttårsdag arrangerer byen det tradisjonsrike nyttårshopprennet i Olympiabakken, som inngår som renn nummer to i den tysk-østerrikske hoppuka. Vi spiser lunsj i Garmisch-Partenkirchen og får en omvisning her før vi reiser videre og sjekker inn på vårt hotell. Oberammergau er en by og kommune som ligger i Ammertal ved floden Ammer (Amper). Derav navnet Oberammergau, – det finnes også et Unterammergau! Det bor ca. 5 500 mennesker i Oberammergau, og etter innsjekking på vårt hotell, går vi sammen til fots for å utforske denne vakre byen og finne et egnet sted å spise middag. (Frokost og lunsj)

Jesus renser templet på Palmesøndag, pasjonsspillet 2010 (Photo courtesy of Passion Play 2020 Oberammergau www.passionsspiele-oberammergau.de)
Dag 6 - Søndag 9. august 2020

Pasjonsspillet i Oberammergau

Om formiddagen har vi fortsatt god tid til besøk og lunsj i byen. Vi må bare passe på å være på plass i god tid til pasjonsspillet som begynner kl 14:30. Vi gleder oss til en stor dag som topper opplevelsene på turen! Ord kan vanskelig beskrive hvordan det oppleves å overvære de gedigne pasjonsspillet i Oberammergau! Det er en tre timers pause midt i spillet. Denne benytter vi til å spise middag og slappe litt av. Så er vi tilbake i amfiet, som har plass til 4500 mennesker, for å se siste delen av pasjonsspillet. Det forventes å slutte kl 22:30. (Frokost og middag)

Neuschwanstein Slott ligger vakkert til med Alpene som bakteppe
Dag 7 - Mandag 10. august 2020

Klosteret i Ettal, Neuschwanstein slott og videre til München

Etter en god natts søvn og en velsmakende frokost, kjører vi til det klosteret i Ettal, ca 5 km sør for Oberammergau. Klosteret ble grunnlagt i 1330. Legenden forteller at Ludvig IV av det tysk-romerske riket reiste gjennom stedet og at hans hest  knelte tre ganger på stedet der den første kirken ble bygd. Videre skal vi til berømte Neuschwanstein slott, som ble bygget på oppdrag fra kong Ludwig II av Bayern, som også ble kalt «eventyrkongen». Neuschwanstein er det mest berømte av slottene Ludwig II av Bayern lot bygge (1884) og er en viktig turistattraksjon. Slottet sies å være forbilde for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. Vi har innlagt  lunsj underveis og dagens etappe ender i München, hovedstad i den tyske delstaten Bayern. Av de tyske byene er det bare Berlin og Hamburg som er større enn München, som med sine forsteder har over fire millioner innbyggere. München har omfattende industri og er et av de viktigste teknologiske sentrene i Europa. Vi sjekker inn på vårt hotell og legger til rette for felles middag om kvelden for dem som ønsker det. (Frokost og lunsj)

Oversiktsbilde over München med den mektige Frauenkirche
Dag 8 - Tirsdag 11. august 2020

Hele dagen i München

I dag våkner vi opp i det som i manges øyne er Tysklands egentlige hovedstad. Kulturbyen München er absolutt en by utenom det vanlige. Her finnes et stort tilbud innen kunst og kultur og flere museer i verdensklasse. Og byen er ikke minst kjent for sin Oktoberfest, en folkefest og øl-festival som arrangeres årlig. I Gamlebyen – Altstadt – som ligger ved elven Isar, møter vi arkitektur fra middelalderen med yrende folkeliv, markedet Viktualienmarkt og flust med gaterestauranter. Vi legger opp til en sightseeing med buss etter frokost, og ender opp i Altstadt der vi rusler til fots og legger til rette for lunsj. Hvis noen skulle ha lyst til å besøke konsentrasjonsleir-museet i Dachau, et par mil utenfor byen, vil reiseleder legge til rette for dette. For øvrig blir det fritid om ettermiddagen før vi samles til en avskjedsmiddag siden dette er siste kvelden vi er sammen. (Frokost og middag)

Panorama over München med Marienplatz i forgrunnen
Dag 9 - Onsdag 12. august 2020

Hjemreise til Norge

Vi nyter som vanlig vår frokost, men vet ikke i skrivende stund hvor lang tid vi har til rådighet før vi må reise til flyplassen*. Når fly er reservert og bekreftet, vil vi få avklart om det blir tidl til noen timer i byen før avreise. Uansett må vi være på flyplassen i god tid før vår flyvning til Gardermoen.

* Flytider vil bli opplyst nærmere avreise til alle påmeldte. Når dette programmet produseres, er det for tidlig å bestille fly. Primært legger vi opp til avreise fra Munchen ca midt på dagen med ankomst Oslo om ettermiddagen.

Siegestor - triumfbuen i München

Reisebetingelser

Pris pr person i dobbeltrom: Ca kr 22 900,-
Enkeltromstillegg: Ca kr 3 500,-

Prisen inkluderer:
• Fly Gardermoen – Wien og München – Gardermoen, inkl. flyskatter
• Overnatting 8 netter på hoteller i turistklasse
• Mat som oppgitt (i parentes) etter hvert dagsprogram
• Inngangsbilletter og transport ifølge programmet
• Konsertbilletter i Wien
• Nummererte billetter til pasjonsspillet i Oberammergau
• Norske reiseledere på hele turen og lokale byguider underveis

Prisen inkluderer ikke:
• Drikke til inkluderte måltider
• Tips til sjåfør og guider underveis, kr 450,- pr pers
• Reise- og avbestillingsforsikring

Prisen er foreløpig inntil flyseter er bekreftet. Hoteller og busselskap har ennå ikke klare sine 2020-priser. Det er derfor viktig å understreke at oppgitt pris er estimert, og vil kunne endres når endelige kontrakt-priser er på plass. Programmet vil så langt som mulig følge oppsatt dagsplan, men med forbehold om endringer. Endelig program med informasjon om flyselskap og aktuelle hoteller sendes alle påmeldte ca 10 mnd. før avreise.

I Oberammergau er pasjonsspillet helt og holdent styrt av det de kaller «Oberammergau Committee». De har monopol på en- og todagspakker som inneholder overnatting, lokal transport og billetter til pasjonsspillet. Vi har fått foreløpig tildeling av hotell, men endelig bekreftelse gis ikke før nærmere spilldato. Vi har i utgangspunktet bedt om hotell i selve Oberammergau by, men kan bli plassert i nærområdet rundt Oberammergau. Nærmere informasjon sendes våre deltagere når hotellene er endelig bekreftet.

Avbestillingsregler:
Det gjelder egne avbestillingsregler på turene til Oberammergau. Escape Travel har allerede betalt betydelige depositumsbeløp for å sikre plass på hoteller og pasjonsspillet i Oberammergau. Våre generelle reisebetingelser finner du her. Men på denne turen gjelder følgende presisering/tillegg til våre generelle avbestillingsgebyrer:

 • Inntil 185 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra 184 til 145 dager før avreise: 20 % av reisens pris
 • Fra 144 dager til 95 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra 94 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

 Vi understreker viktigheten av å tegne gyldig reise- og avbestillingsforsikring!

 

Praktiske opplysninger og informasjon om reisen vil bli tilsendt alle påmeldte i god tid før avreise.

 

Gunnar Skjolden

Reiseleder

Reiseleder

Gunnar Skjolden har reist verden på kryss og tvers i årevis, og har tatt med utallige gjester på store eventyr! Vanligvis reiser Gunnar til eksotiske land i fjerne verdensdeler, men denne gangen inviterer han på tur til Oberammergau, for som Gunnar sier: «Pasjonsspillet i Oberammergau er helt klart eksotisk, og det ser man bare der og bare hvert tiende år!» Så da går turen denne gangen til Østerrike og Tyskland, med pasjonsspillet i Oberammergau som topper flere vakre og gode opplevelser!

Vi spurte Gunnar en gang hva han setter mest pris på i jobben som reiseleder. Da svarte han på stående fot:
– Jeg lærte en gang at det hebraiske ordet for guide, madrikh, betyr «lærer på veien». Jeg er ikke guide, men likevel: Når jeg får lov til å formidle reiseglede og kunnskap i møte mellom mine tur-gjester og lokale folk og samfunn, da har jeg det godt!