Peru – en opplevelsestur av de sjeldne

/ Fra frodig jungel til mysteriet Machu Picchu

Når du skuer ut over inkaenes eldgamle by Machu Picchu dypt inne i Andesfjellene, fornemmer mysteriene her og tenker: «Hvordan i all verden er denne byen mulig…?» – da vet du at denne turen ville du aldri vært foruten.

Peru er selve indrefileten i Sør-Amerika når det gjelder opplevelser. På denne turen skal vi dypt inn i Amazonas-jungelen, vi skal kjenne suset fra historien i Cusco – byen inkaene mente var jordens sentrum og solens hjemsted. Vi skal besøke indianerne som bor på sivøyer i Titicaca-sjøen, utforske øya Taquile hvor tiden har stått stille, betrakte majestetiske condorer i Colca-dalen og vandre omkring i Arequipa, av mange regnet som Sør-Amerikas vakreste by …

Gled deg til:
 • Jungelsafari i Amazonas, hvor du kan se eksotiske fugler, otere, alligatorer (på trygg avstand!) og en omvisning i jungelens eget apotek og botaniske hage
 • Vandring på inkastier i den vakre Urubamba-dalen
 • Besøk til mystiske Machu Picchu, inkabyen som lå gjemt og glemt i Andesfjellene i århundrer
 • Å utforske Cusco, byen som for inkaene var verdens navle. Her kan du nøste i historiske tråder tilbake i århundrene – og få shoppet litt også
 • Fantastiske fjellpanorama, enorme vidder og fargerike indianere med sine lama- og alpakkaflokker
 • Besøk hos Uros-indianere som bor på sivøyer i Titicaca-sjøen. Du tror det ikke før du får se det!
 • Gjestfriheten til inka-indianerne på øya Taquile, hvor du ikke er et ekte mannfolk hvis du ikke kan strikke!
 • Condor-safari i Colcadalen, verdens dypeste elve-canyon og hjemsted for luftens konge, condoren med et vingespenn på opptil fire meter
 • Besøk til Arequipa – Søramerikas hvite by, og muligens den vakreste…
 • Byrundtur i hovedstaden Lima, med besøk i en av Sør-Amerikas største katedraler

 

Last ned reiseprogram
 • Opplev Amazonas-jungelen på nært hold!
Reiseleder
Gerd Ellingsæter Rossbach

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 16.11.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 13 dager
 • Machu Picchu Peru
 • Lama Arequipa Peru
 • Arequipa Peru
 • Colcadalen_Colca canyon Peru
 • Peru kvinne med barn
 • Peru
 • Titicacasjøen Peru Uros
 • Det bugner av fargerikt kunsthåndverk, Peru
 • Peru Taquile
 • Lima-Peru
 • Arequipa, Peru
 • Tukan Amazonas
 • Kano Amazonas Aria Amazon Peru
 • Cuzco, Peru
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - Lørdag 16. november

Avreise fra Norge og ankomst Lima

Avreise med KLM om morgenen. Turen går via Amsterdam med ankomst til den peruanske hovedstaden Lima kl 19.15 lokal tid (minus 6 timer). Transport til Hotel Holiday Inn Lima Airport. (Mat på flyet)

Plaza de Armas i Lima
Dag 2 - Søndag 17. november

Fra Lima til regnskogen i Amazonas

I dag står Amazonas-jungelen for tur. Vi går om bord i flyet som tar oss til byen Puerto Maldonado i den sørligste delen av den enorme regnskogen. Byen ligger ved floden «Madre de Dios» som via Madeira-floden renner ut i selve Amazonasfloden, dypt inne i Brasil. Herfra bærer det ut på jungelsafari. En elvebåt tar oss til vakre Hacienda Concepción hvor vi skal oppleve regnskogen fra innsiden. Opplegget er eksotisk og fascinerende, men selvsagt helt ufarlig. Vi får innblikk i en annerledes verden og vandrer rundt i jungelens egen botaniske hage. Vårt hotell er  Inkaterra Hacienda Concepción (Full pensjon)

Dag 3 - Mandag 18. november 2019

Hele dagen i regnskogen

Blant tilbudene er utflukt dypt inn i jungelen, fugl-, oter- og alligatorsafari og omvisning i jungelens eget apotek hvor moderne legevitenskap har fått hjelp av urbefolkningens eldgamle kunnskaper. NB: Opplegget i regnskogen er selvsagt helt trygt. Vi har ingen aktiviteter som innebærer risiko for liv og helse. Og regnskogen kan ikke forklares, – den må bare oppleves fra innsiden! (Full pensjon)

Dag 4 - Tirsdag 19. november 2019

Søndag 25. mars - Til Urubamba-dalen

Etter frokost tar elvebåten oss tilbake til Puerto Maldonado, hvor flyet løfter oss opp over regnskogens grønne teppe og innover de majestetiske Andesfjellene for å lande i inkahovedstaden Cusco. Nå er vi på historisk grunn og kjenner suset fra inkatiden!

På flyplassen venter bussen for å kjøre oss inn til sentrum hvor vi skal spise lunsj på restaurant Tunupa (inkludert). Vi skal imidlertid ikke utforske Cusco ennå, men reise videre til Urubamba-dalen og Hotel Royal Inka Pisaq. Hotellet er forholdsvis enkelt, men det beste i Pisaq og vi sparer mye tid på å bo her!

Vi tilbringer ettermiddagen med hvile og akklimatisering. Siden vi nå er i høylandet, er det viktig å ta det med ro og drikke mye væske første døgnet. En forsiktig start på høydeoppholdet er både fornuftig og påkrevd! Om kvelden legger reiseleder til rette for en lett middag på hotellet. Det er viktig å spise lett mat og avstå fra alkohol de første par dagene i høylandet. (Frokost og lunsj)

Alpakka i Urubamba-dalen
Dag 5 - Onsdag 20. november 2019

Urubamba-dalen og videre til Machu Picchu Pueblo

I dag skal vi utforske Urubamba-dalen som var selve hjerteslaget i Inkariket. I den fruktbare dalen på 2900 moh. dyrket inkaene sine aller beste jordbruksprodukter. Og her renner elven Vilcanota på sin ferd mot Amazonas og Atlanterhavet, tusenvis av kilometer mot øst.

På grunn av godt klima og bakende sol mellom bratte dalsider, var matproduksjonen i Urubamba-dalen av vital betydning for hele inkariket. Ennå i dag eksporteres det mais bl.a. til USA og Japan. Urubamba-maisen regnes for verdens beste! Pisaq er en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret. I fjellsiden over byen besøker vi storslagne inkaruiner og vandrer på ekte inkastier.  På torget handler vi lokalt kunsthåndverk og nyter den indianske atmosfæren.

Etter lunsj på «Tunupa Valle» går turen til Ollantaytambo, et enormt kompleks fra Inkatiden. Det er bygget av kjempemessige steinblokker på opptil 30 tonn og er et av de få stedene hvor spanjolene tapte et militært slag mot Inkariket. Et besøk hos en lokal familie gir oss et utmerket inntrykk av dagliglivet slik indianerne har levd det gjennom mange hundre år!

Om ettermiddagen tar vi toget langs bredden av Vilcanota-elva nordøstover mot Amazonas- jungelen til legendariske Machu Picchu, – den glemte inkabyen langt inne i Andesfjellene. Vi sjekker inn på Hotel El Mapi hvor blir det felles middag om kvelden. (Frokost, lunsj og middag)

Pisaq - en fascinerende indianerlandsby
Dag 6 - Torsdag 21. november 2019

Eventyrdag på Machu Picchu

Som et eventyrslott troner Machu Picchu på et høydedrag mellom dype daler og høye fjell, der regnskogen møter fjellkjeden! De spanske conquistadorene fant aldri Machu Picchu. Derfor ligger byen som et urørt monument fra inkatiden. Vi får en følelse av å være satt flere hundre år tilbake i tiden. Machu Picchu er en natur- og kulturopplevelse i særklasse!

Fra stasjonsbyen som ligger sammenklemt mellom bratte, bromelia-kledte fjellvegger ved elven dypt nedenunder Machu Picchu, tar vi shuttlebuss opp til selve ruinene. Vi går gjennom inngangsporten, og et syn av det bortimot overjordiske åpenbarer seg! Du må klype deg i armen og lete etter ord. Opplevelsen er ubeskrivelig, som et et sug og et sus fra fortidens storhet.  Etter et guidet besøk med spennende informasjon i det imponerende komplekset, blir det lunsj før turen går med tog og buss til Cusco med innkvartering på Hotel San Agstin Plaza. Middag blir tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet. (Frokost og lunsj)

Machu Picchu - betyr "urgammel topp" på quechua, språket til urbefolkningen
Dag 7 - Fredag 22. november 2019

Inka-hovedstaden Cusco

Cusco var politisk og religiøst senter for Inkariket som på sitt største strakk seg fra Colombia i nord til Argentina og Chile i sør. Byen har en rekke bygninger og minnesmerker fra denne tiden, og sentrum er selvsagt UNESCO- beskyttet.

Dagens program gir oss et godt innblikk i inkafolkets imponerende byggekunst og håndverkstradisjoner. Steinarbeidene er helt utrolige! Ennå er det ingen som kan gi fullgodt svar på hvordan enorme steinblokker ble tilpasset hverandre med millimetermål i innfløkte vinkler. Da spanjolene ankom Cusco i 1533, møtte det dem et mektig syn av flotte bygg og vakre parkanlegg, alt rikelig utstyrt med veggpynt og statuer i rent gull. Mye ble dessverre plyndret og ødelagt av conquistadorene, men fortsatt byr Cusco på mektige minnesmerker fra inkatiden.

Først går turen til Sachsayhuamán, et imponerende seremonisenter utført i kjempemessige steinblokker på høyden over Cusco by. Herfra kjører vi ned i Cusco sentrum, hvor Koricancha (soltemplet) er den viktigste severdigheten, sammen med byens vakre katedral. I denne finner vi, paradoksalt nok, mye av gullet som spanjolene stjal fra inkaene. Etter lunsj på restaurant Don Antonio blir det fritid. Cusco er et eldorado for den som har handlelyst, – det bugner av vakkert kunsthåndverk av god kvalitet! Middag blir som vanlig tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet. (Frokost og lunsj)

Cusco - hovedstaden i det gamle inkaimperiet
Dag 8 - Lørdag 23. november 2019

Busstur fra Cusco til Puno

I dag setter vi oss i bussen for å starte på kjøreturen til Puno fylke, lenger sør i Andesfjellene. Kjøreturen går gjennom et vakkert fjellandskap som tilhører fargerike indianere og deres lama- og alpakkaflokker. Landskapet er preget av vakre daler, enorme vidder og eventyrlige fjelltopper. Og som indianerne selv sier: Himmelen, – den er aldri så blå og fjellene aldri så vakre som i Andes…!

Vi gjør et stopp i Andahuaylillas som er kjent for «the Sistine Chapel of America» – en kirke i barokkstil som er viet til apostelen St. Peter med praktfulle veggmalerier fra begynnelsen av 1600-tallet. Deretter besøker vi Viracocha-templet, viet til skaperguden «Kon Tiki Viracocha» ved Raqchi, før det blir lunsj på restaurant Felipon.

Vi passerer byene Sicuani og Juliaca før vi i kveldingen ankommer vi Puno og Hotel Jose Antonio. Puno-regionen ble forholdsvis sent innlemmet i Inka-riket. Derfor kalles folket her sør for aymaraindianere og snakker aymara i motsetning til lenger nord hvor man snakker quechua og kalles quechuaindianere. I dag er aymarafolket delt mellom Peru og Bolivia, hvorav de aller fleste bor i Bolivia. Mulighet for middag på hotellet. (Frokost og lunsj)

Dag 9 - Søndag 24. november 2019

Uros-øyene og Taquile

Puno ligger ved bredden av Titicacasjøen som er Sør-Amerikas største og verdens høyeste navigérbare innsjø. Sjøen ligger på 3815 m og har et flateinnhold like stort som Rogaland fylke. Sjøen strekker seg langt inn i Bolivia og både Peru og Bolivia har marinefartøyer på sjøen. Fra Titicacasjøen hentet Thor Heyerdahl i 1970 fire unge aymaraindianere til å bygge RA II.

Etter frokost besøker vi de flytende sivøyene hvor uros-indianerne introduserer oss for sin tradisjonelle livsstil. De har gjennom generasjoner bygget øyene sine opp av totora-siv og holdt seg med både husdyr og poteter fra egen produksjon. Båtene deres må du nesten se selv for å tro det!

Herfra setter vi kursen mot øya Taquile som ligger et par timers båttur borte. Etter hvert stiger den store øya fram i synsranden. Her lever inkaindianerne sitt isolerte liv upåvirket av det meste som har skjedd i landet siden spanjolene raserte inkakulturen for 500 år siden. Samfunnet på Taquile er unikt. Vi kommer til en øy i dobbelt forstand, en øy i Titicacasjøen og en øy i folkehavet – upåvirket av støy og stress og børsnoteringer. De lever kollektivt og alle har hva de trenger.

Dette er også et veldig gjestfritt folk som gjerne gir oss innblikk i sine daglige sysler. Blant annet strikker mannfolkene på Taquile de flotteste luer og vanter i avanserte mønstre, og kvinnene vever bånd og belter i de vakreste fargespill. Taquile har en fantastisk natur, – og en unik beliggenhet! Lunsjen blir på en lokal familierestaurant på Taquile. Sen ettermiddag er vi tilbake i Puno. (Frokost og lunsj)

Dag 10 - Mandag 25. november 2019

Colca Canyon - verdens dypeste elvedal

I dag skal vi ennå en gang kjøre gjennom majestetiske fjellandskap. Denne gangen fra Titicaca-sjøen og ned til den vakre Colca-dalen. Her finner vi det kanskje mest maleriske landskap i hele Peru. Terrassejordbruk i bratte skråninger, de høye fjellene, snøkledte fjelltopper, vakre landsbyer, fargerike nasjonaldrakter og elven som slynger seg i dalbunnen danner en harmoni av natur og kultur som gir sinnsro og mentalhygiene. Vi spiser lunsj i Chivay som er administrasjonssenter i dalen. Og vi skal bo på Hotel Casa Andina, hvor det blir anledning til å kjøpe seg middag om kvelden. (Frokost og lunsj)

Colcadalen hvor tiden nesten har stått stille
Dag 11 - Tirsdag 26. november 2019

Condor-safari og videre til Arequipa

Etter tidlig frokost skal vi på Condor-safari. Fra et utsiktspunkt 1200 meter over elva, venter vi på at Condorene skal følge luftstrømmene opp langs fjellsiden og sveve i store buer over dalbunnen. Hvis vi er heldige får vi se flere av de store fuglene sveve like over hodene våre og kikke nysgjerrig ned på oss. Som med alt dyreliv, kan vi ikke love noe, men sjansen er stor – noen ganger er det både 10 og 15 condorer som deltar i oppvisningen!

Så går turen mot vest til byen Arequipa som regnes som en de vakreste i Sør-Amerika, og med et historisk sentrum som er UNESCO-beskyttet. Vi reiser gjennom den vakre nasjonalparken Salinas y Aguada Blanca hvor det lever mye vicuña, det minste og mest eksklusive dyret i kamelfamilien. Som regel ser vi dem flokkevis fra bussvinduet. Vicuñaen er totalfredet og ulla er svært dyr og eksklusiv! Turen går gjennom imponerende fjellterreng hvor snødekte vulkaner ruver i horisonten. Vi spiser lunsj i Arequipa og tar en sight-seeing i byen før vi sjekker inn på vårt hotell Casa Andina Select. I kveld blir det mulighet for de som har lyst å spise sammen med reiseleder på en av byens bedre restauranter, f.eks. Zig-Zag som er og kjent for sine gode kjøttretter. (Frokost og lunsj)

Arequipas vakre hovedplass i kveldslys.
Dag 12 - Onsdag 27. november 2019

Fra Arequipa til Lima

I dag blir det besøk til klosterkomplekset Santa Catalina. Klosteret er en «by i byen» og et spennende besøk som tar oss inn i tidlig kolonihistorie fra 1500-tallet. Så blir det fly tilbake til hovedstaden Lima hvor vi kom for snart to uker siden. Her skal vi igjen bo på Hotel José Antonio og om kvelden skal vi ha avskjedsmiddag på restaurant Rosa Nautica som ligger særdeles vakkert til på en pir ut i Stillehavet. (Frokost og middag)

Lima
Dag 13 - Torsdag 28. november 2019

Hjemreise til Norge

Etter frokost skal vi på sightseeing i byen som conquistadoren Francisco Pizarro grunnla i 1535. Vi starter i bydelen Miraflores hvor vårt hotell ligger. Herfra går turen gjennom San Isidro til gamle Lima sentrum hvor landets fremste katedral, regjeringskvartalet, kongressen og rådhuset ligger.

Vi prøver å danne oss et inntrykk av denne byen som var sete for den spanske visekongen fram til frigjøringen i 1824 og som i dag er en verdensby med over 8 millioner innbyggere. Etter besøket i sentrum tar vi turen til Museo Larco, som nå regnes som byens beste museum. Det gir en god oversikt over landets stolte historie.

Etter lunsj på vakre Larcomar, går turen via havnen i Callao – hvor Thor Heyerdahl seilte ut med Kon Tiki i 1947 – til flyplassen hvor KLM letter med kurs for Amsterdam om kvelden. (Frokost og lunsj)

Dag 14 - Fredag 29. november 2019

Ankomst Norge

Ankomst til Amsterdam om ettermiddagen. Videre tilslutning til Norge med ankomst Oslo i kveldingen. (Måltider på flyene)

Gerd Ellingsæter Rossbach

Reiseleder

Gerd Rossbach bor i Stavanger og har lang og solid reiseerfaring etter å ha jobbet 36 år i luften! I 1973 begynte hun som flyvertinne i Braathens S.A.F.E, før hun hoppet over til SAS i 1977 og fikk hele verden som sin arbeidsplass. Det fortsatte hun med til 2009, hvor hun avsluttet karrieren i luften som purser på langrutene. Da begynte hun på en ny karriere – som reiseleder i Escape!

I Escape har hun også vært innom mange steder i verden, blant annet alle elvecruisene våre i Europa og elvecruise på Mekon og i Zimbabwe. Hun har også vært reiseleder på turer til Sri Lanka, Cuba, Chile, Påskeøya og Peru. Gerd er en populær reiseleder og legger til rette og følger opp så turen blir et minne for livet! Mange reiser med Gerd igjen og igjen!

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Norge-Peru t/r med KLM og innenriksfly i Peru ifølge programmet
 • Flyskatter pr. januar 2019, kr 2 890,-
 • 12 hotellovernattinger på gode turistklassehoteller
 • Frokost hver dag
 • 15 lunsjer eller middager
 • Inngangsbilletter og transport iflg. programmet.
 • Norsk reiseleder og lokale guider

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikke til inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider og sjåfører (75 USD per person)
 • Reise- og avbestillingsforsikring

HOTELLER:

Vi benytter følgende turisthoteller på denne turen (klikk på navnene for å komme til hotellenes hjemmesider):

LIMA: Hotel Holiday Inn Lima Airport
AMAZONAS: Inkaterra Hacienda Concepción
URUBAMBA: Hotel Royal Inka Pisaq
MACHU PICCHU: Hotel El Mapi
CUSCO: Hotel San Agstin Plaza
PUNO: Hotel José Antonio
COLCA: Hotel Casa Andina
AREQUIPA: Casa Andina Select
LIMA: Hotel Jose Antonio

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis ev. før avreise).

 

ANNEN VIKTIG INFORMASJON VED BESTILLING

Husk å opplyse fødselsdato (6 sifre), passnummer og utløpsdato til oss. Vi må ha dette for innenriks fly og togturen til Machu Picchu. Har du ikke passnummeret tilgjengelig ved bestilling kan denne informasjonen sendes så fort som mulig i ettertid til post@escape.no 

VISUM
Visum til Peru er ikke nødvendig for skandinaviske turister. NB: Husk pass som skal være gyldig minimum seks måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

VAKSINER
Vaksiner er ikke lovpålagt, men vi anbefaler generelt å være oppdatert på difteri/stivkrampe, polio og hepatitt (Twinrix). Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid! Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Håndhygiene er viktig. Det er lurt å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

VALUTA
Det kan være greit å ta med litt amerikanske dollar (USD) eller euro i kontanter. Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. . Den peruanske myntenhet heter Nuevos Soles (PEN) og kan veksles fra USD eller EUR på hoteller og veksleboder (
1 PEN = ca. 2,5 NOK)Det mest praktiske er å ta ut soles kontant fra minibanker underveis. Vær forsiktig med å veksle valuta på gaten. Dette er legalt og tilbys «overalt», men det er relativt stor fare for å få falske sedler! Ved ankomst til Lima anbefaler vi å veksle eller kjøpe soles i bank eller minibank ved bagasjebåndet. All handel i Peru foregår i lokal valuta!

SHOPPING
Peru har et rikt utvalg av indiansk kunsthåndverk. Du får kjøpt håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske souvenirartikler, alt til meget hyggelige priser!

HØYDEN
I Cuzco (3600 moh.) og Puno (3800 moh.) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. Høydesyken kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i Peru eller med druesukker (fra norsk apotek). Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for god høydeakklimatisering underveis.

KLIMA OG KLÆR
Klimaet i Peru veksler med høyden og avstanden til havet. November er våren i Peru. Det betyr vanligvis sol og pent vær med gode dagtemperaturer, men det kan også gå en og annen regnbyge. Korte ermer på skjorter er normalen. Men temperaturen i Andesfjellene faller om kvelden og natten, så ta også med genser og vindtett jakke. Enkelte hotellrom kan oppleves kalde. Ta gjerne med noe ullundertøy dersom det hender at du blir kald om natten. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko) med godt mønster (grep) i sålen. En lett regnjakke eller en liten paraply kan bli nødvendig. Det kan evt. også kjøpes underveis. I Amazonas anbefaler vi løstsittende langbukser og langermet skjorte. Her er det regnskog og som navnet sier, kan det kommer regnbyger hele året.

MAT
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade! Unngå å kjøpe mat på «gaten»! Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon de fleste dager. Øvrige måltider blir tilrettelagt for dem som ønsker felles bespisning! På gode restauranter får man middag inkludert drikke for rundt 150,- kroner. Vi prøver så godt vi kan å legge til rette for matallergier (gluten, laktose, etc.) underveis, men gjør oppmerksom på at det i Peru ikke er bevissthet omkring dette og at vi følgelig ikke kan skaffe garanterte allergikermenyer. Vi anbefaler cøliakere å ta med eget vakuumpakket brød fra Norge til frokostene.

STRØM
Peru bruker 220V med kombinert flate og runde (tynne) strømuttak. De fleste norske apparater med originale stikkontakter kan brukes. Dersom du har en jordet kontakt (for eksempel til PC) må du ha adapter til flate plugger (US std. 10 mm) fordi slike plugger er litt for tykke.

TIPS
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. På denne turen utgjør dette totalt 75 USD pr. deltager. Vi samler inn dette en av de første dagene, slik at reiselederen fordeler tips underveis.

BAGASJE
Fri bagasje på flyet er 1 kolli på inntil 23 kg. Husk bagasjeplass til ting du kjøper med deg fra Peru. Håndbagasje på KLM er inntil 12 kg pr. person. Til Amazonas og Machu Picchu trenger du en flat, utbrettbar bag, da vi ikke får med oss store kofferter på båten og toget. På disse delene av turen får den enkelte bare med seg en liten ryggsekk pluss en bag. Koffertene oppbevares trygt i mellomtiden.

(MOBIL)TELEFON
Mobiltelefonnettet i Peru fungerer med vanlige moderne, mobiltelefoner kjøpt i Norge. Hvis du har en gammel telefon, så sjekk at den har tre bølgelengder (900/1800/1900). Alle hotellene har selvsagt telefon på rommet, men her er takstene ofte svært høye.

LITTERATURLISTE
Mange har lyst til å lese seg litt opp på Peru før avreise. Her følger noen boktitler som kan være aktuelle. Noen av titlene finnes bare på bibliotek.

• Steinar Anda/Jørgen Blitzner: Peru, skatter skjult i jungel, gjemt i sand. Eide Forlag, 2004.
• Ronald Wright: Cut stones and crossroads. A journey in the two worlds of Peru. Viking Press, 2001
• Victor von Hagen: Highway of the sun, Brown and Company, 1955
• David P. Werlich: Peru – a short history, Southern Illinois University Press, 1978
• John Hemming: The Conquest of the Incas, Harcourt, Brace, Jovanovich, Inc., New York, 1973/2003
• Nigel Davies: The Ancient Kingdoms of Peru, Penguin, 1998
• Thor Heyerdahl: Skjebnemøte vest for havet, Gyldendal 1992
• Tore og Stoika Zetterholm: Stenene roper, Den norske Bokklubben 1991
• Carsten Jensen: Jeg har hørt et stjerneskudd, Gelmuyden.Kiese 1999
• Hugh Thompson/Cochineal Red: Travels through ancient Peru, Waidenfield & Nicholson, London 2006
• Hugh Thompson: White Rock, Waidenfield and Nicholson, London 2005
• James Higgins: Lima, Signal Books, Oxford 2005
• Louis Baudin: Daily life of the Incas, Dover Publications Inc., New York 2007

SIKKERHET
Etter mye uro og interne stridigheter på 1980-tallet er Peru nå inne i sitt tredje tiår med fredelig utvikling. Geriljaorganisasjonen «Lysende Sti» fikk aldri med seg grasrota og måtte gi opp sin kamp da deres leder og grunnlegger ble arrestert i 1992. Han sitter fortsatt fengslet i hovedstaden Lima. Som i mange andre land i den tredje verden er det også i Peru en del lommetyver som ser seg om etter uforsiktige turister. Det er lurt å unngå store folkemengder, og vi anbefaler våre deltagere ikke å bære kontanter, pass og verdipapirer i ytterlommene, men i en egnet lomme/veske innenfor klærne. Flysikkerheten i Peru er på nivå med Europa. Vi bruker fortrinnsvis det veletablerte flyselskapet LATAM. Dette er det største flyselskapet i Sør-Amerika og er underlagt vanlige internasjonale prosedyrer for flysikkerhet og teknisk vedlikehold.

FLYPLASS I NORGE
I tillegg til Oslo og Trondheim flyr KLM også fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Ålesund. Vi kan søke om utreise fra en av disse. Husk i så fall å gi beskjed om hvilken flyplass du ønsker å reise fra. Det koster noe ekstra.

ANDRE ØNSKER
Vi legger til rette for individuelle ønsker om forlengelse av turen dersom noen vil bruke mer tid i Peru, eller kombinere turen med andre reisemål i Latin-Amerika. Ta kontakt med oss dersom du har ønsker om tillegg utover grunnpakken i denne turen!