Pilegrimsvandring El Camino de Santiago

/ Natur, vakre byer og historie

Å vandre gjennom vakkert landskap langs idylliske landeveier, gjennom flotte fjellområder med pittoreske landsbyer –  og med den fantastiske katedralen i Santiago de Compostela i Nord-Spania som ditt endelige mål, er en drøm for mange. På denne turen vandrer vi sammen.

Pilegrimer har vandret denne ruta i århundrer før oss, og graven til apostelen Jakob i Santiago er et av Europas viktigste pilegrimsmål. Mange har religiøse grunner til å gjøre vandringen, men årsakene er nok like mange som menneskene. Noen vil nyte naturen og det sosiale livet langs ruta, noen tar det som en vandring i stille ettertanke og en reise like mye inn i seg selv, og  noen er interessert i historie og kultur – eller alt på én gang.

Noen høydepunkter: 

 • Middelalderbyen Covarrubias hvor vi besøker norske prinsesse Kristinas sarkofag. Hun kom fra Tønsberg og ble giftet bort til en spansk prins for 750 år siden
 • Finne ut hvordan menneskene levde for 100 000 år siden på museet for den menneskelige evolusjon
 • Utforske den historiske og vakre byen Léon
 • Nyte fantastisk utsikt fra toppen av Jernkorset
 • Besøk i noen av landets vakreste katedraler
 • Vinsmaking av lokale viner
 • Santiago de Compostela – et av verdens viktigste pilegrimsmål
 • Besøk i Salamanca, «den gylne byen». Den er usedvanlig vakker, gammel – og levende

Påmelding innen  06. juli

Vanskelighetsgrad 3

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 650,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 07.10.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 10 dager
Reiseleder
Mette H. Østerhus

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 07.10.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 10 dager
 • Priser fra 16 650,-
 • Chile Santiago Andes
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Norge - Madrid - Burgos

Avreise fra Oslo Lufthavn til Madrid. Her venter bussen vår, som kjører til Burgos og hotell Almirante. Under denne pilegrimsvandringen skal vil følge i fotsporene til apostelen Jakob, eller rettere sagt i fotsporene til de som fraktet liket av apostelen Jakob fra Jerusalem til den endelige hvilestedet i Nordvest-Spania. (-/-/M)

Jakobslegenden og Santiago de Compostela
Jakob var en av Jesu disipler. En legende forteller at han var misjonær i Spania. Da han vendte tilbake til Israel, ble han halshugget etter ordre fra kong Herodes Agrippa. Dermed ble han den første av apostlene som led martyrdøden. Legenden sier at hans venner og disipler førte hans legeme over Middelhavet til Galicia (Spania). Da båten nærmet seg kysten, skal den døde apostelen ha berget en brudgom som forsvant i havet med sin hest. Hest og rytter ble kastet på land igjen, som av en usynlig kraft, og da var både mann og hest var dekket med kamskjell. Jakobsskjellet som pilegrimene den dag i dag bærer, er til minne om dette mirakelet.

Senere ble det reist en kirke over stedet hvor man mener kisten eller Jakobsskrinet ble plassert. Byen som vokste frem rundt kirken fikk navn etter helgenen og ble dessuten kalt ”Compostela” som betyr gravsted. Byen i Spania ble derfor kjent som Santiago de Compostela. På midten av 1100-tallet var St. Jakobs grav et av Europas store pilegrimsmål etter Jerusalem og Roma. Nå er det over 150 000 pilegrimer som kommer til Santiago hvert år. I 1987 erklærte Europarådet Pilegrimsveien til Santiago som Europas første kulturvei.
Kilde: Engvig / Bjørshol Wærdahl / Nilsen: Vandring i åpent landskap – Pilegrimsveien til Santiago de Compostela (Kom forlag)

 

Mange vandrersko er nok blitt slitt ut på denne ruta ...
Dag 2

Burgos Covarrubias - San Juan Ortega - Burgos

Etter frokost kjører vi til middelalderbyen Covarrubias. Her besøker vi kirken hvor vi kan se prinsesse Kristinas sarkofag. Hun ble giftet bort av faren for å styrke de diplomatiske båndene til den kastiljanske kong Alfonso. Hun reiste fra Tønsberg i 1257 og ble gift med prins Felipe i mars 1258. De bodde i Sevilla inntil hun døde barnløs 28 år gammel. Vi spiser lunsj på en av de lokale restaurantene mens vi er her.

Om ettermiddagen fortsetter vi til San Juan de Ortega, hvor det ligger et kloster fra 1200-tallet, og vi starter vår vandring på Jakobsveien til Atapuerca. Her har de funnet noen av de eldste menneskerestene i verden, som har resultert i et spennende museum på stedet. Videre går turen med buss til Burgos for overnatting.

Burgos ble grunnlagt på 800-tallet som en viktig borg i kamp mot maurerne. På 1000-tallet ble den kroningsby for kongene av Kastilla. Vi får tid til å se oss rundt og besøke den imponerende katedralen, som er en av de flotteste i Spania. Du kan også få med deg et besøk i museet for den menneskelige evolusjon, hvor du kan se hvordan menneskene levde for 100.000 år siden. (F/-/M)

Vandredistanse6,2 km / ca. 2,5 time

Vi følger kors langs pilegrimsruten til toppen av Knocknadoobar
Dag 3

Burgos - Fromista - Carrion De Los Condes - León

Busstransport til Fromista hvor vi starter dagens vandring som går til Villalcazar de Sirga. Her kan vi se tempelridderens kirke hvor prins Felipe ligger gravlagt i en usedvanlig vakkert utskåret sarkofag i kirken.

Vi setter av tid til lunsj i byen på en av de mange restaurantene som tilbyr pilegrimsmenyer.

Fra Villalczar de Sirga kjører vi  til den majestetisk storbyen Léon, som en gang var Spanias hovedstad. Vi tar en tur for å se den imponerende katedralen eller kanskje en kopp kaffe på en av Spanias flotteste Parador, de San Marcos. Middag og overnatting i Leon.

León ble grunnlagt av romerne, og har ennå ruiner av murene fra 200-tallet. Den praktfulle gotiske katedralen Santa Maria de Leon fra 1200-tallet ble bygd med katedralene Charters og Reims som forbilder. Vi får en fin mulighet til å utforske den historiske byen før vi går videre på pilegrimsreisen. León var kongedømmets hovedstad i middelalderen, samt en historisk enklave på pilgrimens rute til Santiago de Compostela. Besøk Pulchra Leonina (det ‘sixtinske kapellet’ av spansk arkitektur), den gamle ‘Hospital de San Marcos’, som i dag er en luksuriøs ‘parador’ og Gaudí-designet Casa de Botines.

Vandre-distanse: ca. 13 km / ca. 4-5 timer

Kamskjell er blitt pilegrimenes eget symbol.
Dag 4

Leon - Astorga

Dagens vandring starter etter en kort busstur til Villadangos del Paramo. Vi vandrer til Hospital de Orbigo, der venter bussen og kjører oss til Astorga.

Byen Astorga er et interessant stoppested på turen. Vi setter av tid til å besøke domkirken og det imponerende Biskop-palasset, som ble bygget av Barcelonas arkitekt, Antonio Gaudi. Vi kan heller ikke forlate Astorga uten å prøve den lokale sjokoladen!

Vandredistanse: ca 13 km  / ca. 4 timer

Palasset i Astorga har Gaudís lett gjenkjennelige, eventyraktige stil.
Dag 5

Astorga - Castrillo de los Polvazares - Jernkorset - Molina Seca - Ponferrada

Vi kjører til den lille, sjarmerende landsbyen Castillo de los Povalsares. Her tar vi en kort stopp for en liten spasertur gjennom byens historiske gamle gater med de fine steinhusene.

Vandringen starter ved Foncebadon. Vi er på landet, luften er frisk og vi når en høyde på 1504, passerer du Cruz de Ferro, Jernkorset, etappens høyeste topp. Utsikten herfra kan ta pusten fra deg, men det er ikke så lurt å stoppe for lenge. Langt vest skimter du Pontferrada, et bevis på at etappen fortsatt er lang. Vi vandrer ned til den flotte landsbyen El Abeco, og videre med buss til Molinaseca, hvor vi inntar dagens lunsj.

Vi tar oss også tid til et besøk i et vinhus som produserer DO EL Bierzo-vin for å smake på denne deilige, lokale vinen før vi fortsetter videre til Ponferrada, som tradisjonelt var en av de viktige stasjonene på pilegrimsleden. Om ettermiddagen kan vi besøke borgen El Castillo De Los Templarios. Vi bor i den gamle bydelen i Ponferradas og avslutter dagen med en hyggelig middag på hotellet. (F/-/M)

Vandre-distanse: ca 12 km / ca. 4 timer

Vandringen kan gi både sosialt samvær eller tid for seg selv i ettertanke.
Dag 6

Ponferrada - O Cebreiro - Lugo

Dagen starter med en kort busstur til den magiske middelalderbyen O Cebreiro, en av hovedplassene på veien mot Santiago de Compostela. Dette har vært det første pilegrimstoppet i Galicia siden år 1172 da kirken ble bygget. Vi ser på kirken og de Pallozas, som minner om kelternes bosted. Deretter kjører vi til Alto de Poio og vandrer til Triacastela. Vi avslutter dagen i den eventyrlige byen Lugo som er omkranses av verdens best bevarte bymurer. Middag og overnatting i Lugo.

Vandre-distanse: ca 12,5 km / ca. 4,5 time

 

Vær forberedt på vakre naturopplevelser.
Dag 7

Lugo - Melide - Santiago de Compostela

Busstransport til Melide, hvor vi starter dagens første vandring gjennom vakker natur til Arzua, før vi blir transportert til Monte de Gozo. Her får vi vårt første glimt av Galiciens hovedstad, Santiago de Compostela, en av Spanias fineste byer. Sammen med Roma og Jerusalem har denne byen vært det viktigste pilegrimsmålet for den europeiske kristenheten. Den første kjente pilegrim var for øvrig biskop Gottskalk i 950.

Dette blir en en dag full av inntrykk!

Vandredistanse: ca 19 km / ca. 5-6 timer

 

Pilegrimer velkomne – slike skilt ser du ofte.
Dag 8

Santiago de Compostela

Vi har hele dagen i Santiago de Compostela. Dette er en spennende og bevegende by på mange måter. Vi starter dagen med en liten byvandring som avsluttes med et guidet besøk i katedralen. Etter besøket i katedralen kan de som vil bli igjen her for å overvære en messe. Resten av dagen er fri til egen disposisjon. Om kvelden møtes vi for å spise en felles middag. Overnatting i Santiago.

Målet for vandringen – den fantastiske katedralen i Santiago de Compostela.
Dag 9

Santiago de Compostela - Salamanca - Madrid

I dag sier vi takk for oss i Santiago de Compostela for å kjøre til Madrid og vårt hotell nær flyplassen. Underveis tar vi  en stopp i  Den gylne by, Salamanca.  Du trenger ikke tilbringe mange minutter i byen for å forstå hvorfor, her er de aller fleste bygninger er kledd i gyllen sandsten. Byen er for mange kjent som en universitetsby, universitet ble stiftet i 1218 og er verdens tredje eldste.

Kombinasjonen av denne gylne fargen, den grønne vegetasjonen og den klare blå himmelen gjør Salamanca til en usedvanlig vakker by!

Gamlebyens gater formelig pulserer av gammel, ærverdig historie. Det var i disse gatene studentene myldret, og det var på gamlebyens mange vannhull mye av våre dagers selvfølgelige kunnskap ble utformet.

Noe av det som gjør Salamanca så spesiell, er byens Plaza Mayor. Denne rektangulære plassen er Salamancas definitive møteplass. Plazaen er omkranset av kafeer, restauranter og butikker under vakre arkader. Den nærmest lukkede plassen oppfattes som svært så intim selv om den er relativt stor, og assosiasjoner til Markus-plassen i Venezia er uunngåelig. Den beste tidspunktet å besøke plassen er kanskje i de sene ettermiddagstimene før spanjolene spiser middag. Da er plazaen full av mennesker på vei til og fra shopping, kafeer, eller andre sysler. Da er gjøglerne og sjonglørene på plass med sine akrobatiske krumspring og sine lekne baller, og da har solens varme avtatt tilstrekkelig til at den lune plassen ikke lenger virker som en bakerovn.

Kort historie
Salamanca var opprinnelig en iberisk by, erobret av Hannibal i det andre århundre før Kristus. Byen fungerte som et viktig stoppested i den såkalte Ruta de la Plata, sølvruten. Erobret og gjenerobret av maurerne flere ganger mellom 800 og 1085. Alfonso VI erobret byen i 1085, og kastet ut maurerne.  Store deler av byen ble ødelagt før og under slaget ved Los Arapiles mellom Marmont og Wellington.

Plaza Mayor, Salamanca
Dag 10

Madrid - Oslo

Tidlig avreise til flyplassen for hjemreise hjem til Norge. (F)

Spanske spesialiteter

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Flybilletter t/r Oslo Lufthavn – Madrid med Norwegian
 • All lokal transport iflg. program
 • 9 overnattinger med frokost og middag
 • Lokal engelsktalende vandreguide dag 2 til 7
 • Lokaleguider i katedraler, kloster og borg
 • Entreer
 • Vinbesøk Bierzo
 • Norsktalende reiseleder under oppholdet.

Om du flyr fra andre flyplasser i Norge, kontakt oss for tilbud.

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og sykeforsikring
 • Avestillingsbeskyttelse
 • Lunsjer
 • Snacks og drikke på fotturene
 • Drikkevarer
 • Tips til lokalguide

Vanskelighetsgrad 3. Lengden på turene ser en i programmet. Vi går for det meste på veier av grus, men også på brosten belagt underlag enkelte steder. En må være i normal god form for å delta på turen. Innlagte pauser tilkommer i totaltiden.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 15 deltakere. Se forøvrig våre reisebetingelser

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

PASS Passet må være gyldig under hele oppholdet, les mer her. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

TURFAKTA

Måltider. Halvpensjon fra og med middag dag 1 til og med frokost dag 9, Lunsjer kjøpes underveis av hver enkelt. Har en matallergier eller om man er vegetarianer må dette oppgis ved bestilling.

Hoteller:
Burgos, Hotel  Almirante Bonifaz
Leon, Hotel Tryp Leon 
Astorgia, Hotel Via de la Plata 
Ponferrada, Hotel AC. Ponferrada 
Lugo, Gran Hotel Lugo
Santiago, Hotel Gelmirez 3*
Torrejon, Avant Torrejon 3*

Bagasje. Ta med dagstursekk. Resten av bagasjen pakkes i koffert eller bag.  Middagsantrekket behøver ikke være pyntet. Det er viktig med godt regntøy, ikke kun en «allværsjakke». Ta med klær for alle værtyper. Forslag pakkeliste blir sendt deltakerne nærmere avreisedato.

Turleder/Guide/Gruppestørrelse. Norsk turleder følger med på turen. Lokal engelsktalende guide følger med på fjellturene. Han vil dele sin kunnskap om flora og fauna samt fortelle om områdets kultur, historie og geografi. Gruppestørrelse min. 15, maks 20 deltakere + turleder/guide.