Trullihus, i Alberobello

Puglia – historie og kultur på Italias hæl

 • Fargerike havnebyer langs Adriaterhavskysten
 • Middelalderborgen Castel del Monte
 • Særpregede landsbyer og byggeskikk
 • Fantasifulle Lecce med sine barokkirker
 • Bo på et litt annerledes hotell i grottebyen Matera

Puglia, Italias hæl, har noe for alle reiseglade og historieinteresserte. Endeløse olivenlunder, særpregede hus og landsbyer, praktfulle middelalderkirker og greske templer.  Vi beveger oss langs Adriaterhavskysten, fra Trani i nord, via Bari til Lecce i syd. En reise fra én havn til den andre, med rike minner om handel mellom øst og vest i Middelhavet, men også om korsfarerhærer som ble skipet ut mot det Hellige land i middelalderen. Puglia har også rike spor etter greske kolonier i antikken og ispedd alt dette også særegne folkelige hus og tradisjoner, som de merkelige pyramideformede trulli i Alberobello, eller grottebyen Matera i Basilicata. Vi samles til flere gode felles måltider og hyggelig reisefølge er inkludert!

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 18 590,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 25.04.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
Reiseleder og historiker
Knut Ødegård

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 25.04.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 18 590,-
 • Grottebyen Matera
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Napoli og buss til Barletta

Avreise fra Oslo Lufthavn er kl. 11.50 med Lufthansa. Det er flybytte i München og vi lander i Napoli på ettermiddagen og setter straks kursen tvers over Italia i buss. Vi er framme i Barletta to-tre timer senere, i tide for en god middag på hotellet i havnebyen. (M)

Hotel Nicotel Barletta, syd-Italia
Dag 2

Castel del Monte - Cannae - Trani

Etter frokost reiser vi innover i landet for å se Puglias mest kjente middelalderborg, Castel del Monte. Frederik 2. bygde denne merkelige borgen i 1240-årene, og den er forskjellig fra alle andre borger med sin åttekantede grunnplan. Og fra toppen av borgen forstår man hvorfor det var viktig å sikre området; det er mil på mil med lave åser, oliventrær og vinmarker så langt øyet ser.

Deretter går ferden mot kysten igjen, hvor vi stopper og ser romertidens mest kjente slagsted, Cannae, der romerne i 216 f.Kr. led et sviende nederlag mot Hannibal og karthagerne. Lunsjen inntar vi nær den sjarmerende havnen i Trani.

Ettermiddagen og kvelden til egne opplevelser i Barletta. (F, L)

Domkirken i Barletta, Puglia
Dag 3

Liten vandring i Barletta

Vi starter dagen med en liten fottur i Barletta hvor vi ser på domkirken, men også byens bokstavelig talt store kunstverk, nemlig den såkalte kolossen i Barletta, en bronsestatue av en østromersk keiser, laget en gang på 400- eller 500-tallet e.Kr. og fraktet hit til Puglia i middelalderen. Resten av dagen til egne opplevelser, shopping eller avslapping. (F)

 

Kolossen i Barletta, Puglia
Dag 4

Bari - Alberobello - Lecce

Vi forlater Barletta, og dagens første stopp er i den sjarmerende labyrinten i gamlebyen i Bari. Her er også kirken som huser levningene til skt. Nicolas, Santa Claus eller julenissen! Turen går videre innover i landet, til fantasilandsbyen Alberobello, der hele sentrum er utgjort av de merkelige trulli, tradisjonelle hus med pyramideformede tak. I løpet av ettermiddagen fortsetter turen sydover og vi ankommer Lecce, hvor vi skal bo to netter midt i sentrum. Om kvelden inntar vi middagen på hotellet, med lokale retter og med smaking av noen av områdets glimrende rødviner. (F, L, M)

 

Trulli hus i Alberobello
Dag 5

Sightseeing i Lecce

Vi gjør oss kjent i Lecce, både med byens antikke monumenter og det som særlig har gjort byen kjent, nemlig alle barokkbygningene fra byens storhetstid på 1600-tallet. (F)

 

Det historiske senter i Lecce
Dag 6

Taranto - Matera

Turen går videre til en av de viktigste antikke byene i Sør-Italia, Taranto, opprinnelig en gresk koloni grunnlagt av spartanere. Byens arkeologiske museum byr på rike funn fra templer og graver, og har blant annet en av de mest utrolige samlinger av smykker fra antikken. Det er ikke stort å se av antikke monumenter ellers i Taranto, men når vi kjører ut av byen ser vi restene av ruinbyen Metaponto, blant annet det maleriske tempelet Tavole Palatine («Riddernes bord» som det fantasifullt ble kalt på folkemunne).

På ettermiddagen beveger vi oss nordover og inn i regionen Basilicata. Vårt stopp for natten er i Matera, der vårt hotell ligger midt i det historiske sentrum. Sassi  di Matera var en førhistorisk huleboerbebyggelse og man tror at det kanskje er en av de første bebyggelsene i Italia. Sassi består av hus som er hogget ut av fjellet, lokalt kalt «Tufo», som en har mye av i Basilicata og Puglia. Mange av disse «husene» er egentlig grotter, og gatene i enkelte deler av Sassi er til tider på taket av andre hus. Byen vokste opp på ene siden av ravinen som elven Gravina har dannet.

Vårt hotell har nettopp rom hugget ut av klippene, og til og med en liten spa-avdeling (mot ekstra betaling) i grottene. Vi nyter lokal mat og drikke på en trattoria rett ved hotellet. (F, M)

Utsikt over Matera
Dag 7

Matera - Napoli

Det blir anledning til å utforske Matera på egen hånd i morgentimene, før vi reiser videre og når Napoli sentrum utpå ettermiddagen. Her i denne både kaotiske og sjarmerende storbyen møtes vi for avskjedsmiddag om kvelden. (F, M)

Napolis smale gater der klessnorene strekker seg fra vindu til vindu og pryder strøket med fargerike plagg
Dag 8

Hjemreise, Napoli - Oslo

Vi nyter en siste frokost i  Italia (for denne gang) og reiser ut til flyplassen. Lufthansa har avgang kl. 13.05. Det er flybytte i Frankfurt og beregnet ankomst til Oslo Lufthavn er kl. 18. (F)

 

 

Reisebetingelser

 

Inkludert i prisen

 • Fly med Lufthansa Oslo-Napoli t/r
 • Flyskatter og avgifter per 3.aug 2018
 • Syv overnattinger på gode hotell inkl. frokost
 • To lunsjer ekskl. drikke
 • Fire middager, tre av de har vin inkludert
 • Vinsmaking i forbindelse med to av middagene
 • Busstransport i henhold til program
 • Lokale guider
 • Inngangsbilletter
 • Reiseleder Knut Ødegård

 

Prisen inkluderer ikke

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Byskatt, totalt alle netter, cirka 9 euro pr 3.aug18 (må betales direkte på hotellene)
 • Måltider og drikke som ikke er beskrevet over
 • Tips

 

Hoteller

Nicotel Barletta 4* (25.-28.april)
Hotellet ligger ved kysten av Adriaterhavet, ett minutt fra stranden og en 15-minutters spasertur fra Barletta sentrum. Her tilbys 64 rom med klimaanlegg, en døgnåpen resepsjon og en rikholdig frokostbuffé. Rommene er i klassisk stil, har satellitt-TV, minibar og eget bad med hårføner og kostnadsfrie badeprodukter.
Wi-Fi er kostnadsfritt over hele hotellet. Du kan lese mer om hotellet her.

Hotel Risorgimento 5* (28.-30.april)
Risorgimento Resort har en takterrasse med panoramautsikt, og ligger i Lecces barokke historiske sentrum. Det tilbyr gratis Wi-Fi i hele, store, moderne rom og et avslappende spa (mot tillegg). Rommene har klimaanlegg, minibar og satellitt-TV. Hver rom har et marmorbad med badekåper og tøfler. De tre restaurantene tilbyr både Salento-smaker og klassisk italiensk matlaging. Drinker og snacks er tilgjengelig hele dagen på Janet Ross Bar. Kontinental frokostbuffé er inkludert. Du kan lese mer om hotellet her.

Hotel Locando Di San Martino 3* (30.april – 1.mai)
Hotellet ligger i Matera Sassi, som står på UNESCOs verdensarvliste, og er et unikt hotell med særpreg. De har tradisjonelle boenheter hugget ut i stein og et innendørsbasseng med vannmassasje. WiFi er gratis overalt.  Rommene har hvelvet tak, bad, tremøbler, klimaanlegg, satellitt-TV og en møblert balkong/uteplass. Frokosten er en buffé med nylaget mat og utsøkt italiensk cappuccino.
Du kan lese mer og se bilder fra hotellet her.

Grand Hotel Oriente 4* (1.-2.mai)
I hjertet av Napoli tilbyr Grand Hotel Oriente romslige rom med gratis Wi-Fi. Basilikaen og Santa Chiara-museet er en 10-minutters spasertur unna. Rommene har aircondition og er innredet i en elegant stil. Noen har panoramautsikt over vulkanen Vesuv og Sant’Elmo-slottet. Gjestene kan slappe av i salongbaren som ofte har levende pianomusikk og serverer lette forfriskninger. Du kan lese mer om hotellet her.

Knut Ødegård

Reiseleder

Knut Ødegård er dr. philos. i klassisk arkeologi og ansatt ved Universitetet i Oslo. Han har vært stipendiat i klassisk arkeologi ved Det norske institutt i Roma 1990-94 og har forsket og undervist i antikkens historie og arkeologi ved Universitetet i Oslo siden 1994. Han var bestyrer for Det norske institutt i Athen 2003-2007 og har ledet en rekke arkeologiske prosjekter i Hellas de siste 20 år blant annet i Tegea på Peloponnes og på Naxos. Han er en aktiv formidler av antikkens kultur i radio, dagspressen og gjennom foredragsvirksomhet over hele landet. Han har gitt ut boken «Antikken», om den gresk-romerske antikken som var Europas første storhetstid og en inspirasjon for ettertiden.

«Alle er enige om at barndommen er viktig for hvordan vi dannes som mennesker. Antikken er vår felles europeiske barndom, uten kjennskap til den forstår vi ikke hvordan vi som enkeltpersoner og som samfunn tenker og handler. Å lære om antikken er derfor en dannelsesreise for alle historie- og samfunnsbevisste mennesker.»