Rioja og San Sebastian med Ingvild Tennfjord

/ En tidsreise i spansk vin

Rioja er et av vinverdenens ikoniske områder. Historien bak vinene i verdensklasse er både overraskende og spennende.

På denne turen skal du lære mer om hvordan historien skapte den tradisjonelle Rioja-stilen, og hvordan den nå er i rivende utvikling og endring. Bli med og smak hvordan vinene har forandret seg gjennom tiden – og ikke minst hvorfor det har vært nødvendig.

Ingvild Tennfjord er blitt Norges mest leste vinjournalist nettopp fordi hun så levende klarer å formidle vin. På denne reisen loser hun deg rett inn i hjertet av Rioja – stedet som har forført så mange. Det som skiller denne turen fra andre er at Ingvild samtidig lover å gjøre deg til en langt bedre vinsmaker. Hun avslører sine beste smaketriks, viser deg ledetrådene til å gjenkjenne kvalitet, og kanskje aller viktigst: finne dine personlige favoritter.

Nå venter viner i verdensklasse, et kjøkken som inspirerer utover landegrensene og en uforglemmelig tur.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 15 890,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 24.04.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 4 dager
Reiseleder
Vera Sletto

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 24.04.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 4 dager
 • Priser fra 15 890,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - fredag 24. april

Ankomst Bilbao - Til Rioja - Introduksjon og kurs med Tennfjord

Tidlig utreise fra Oslo til Bilbao. Rioja venter, og vi setter kurs mot middelalderlandsbyen Laguardia som ligger midt i hjertet av vinområdet Rioja. Her bor vi godt ved foten av den lille landsbyen. Turen hit tar cirka 1, 5 timer. Ingvild benytter anledningen til å gi deg litt historie om Riojas vinverden.

Vel installert på hotellet samles vi i hotellets «vinhjørne».  Ingvild lærer deg grunnleggende duft- og smaksteknikk og viser deg snarveien inn i Riojas vinverden. For hvordan finner du ledetrådene i vinen? Hvordan gjenkjenner du kvalitet? Nå står du langt bedre rustet for å virkelig forstå omvisningen hos kvalitetsprodusentene som venter oss i morgen. Vi smaker noen av Riojas gode viner og serveres noen enkle tapas for å pirre matlysten før middag. Vi spaserer deretter opp i den lille landsbyen til felles middag på en av Laguardias lokale restauranter.  (-/-/M)

Det er ingen måltider før middag i kveld, så husk å ha med deg litt å innta i løpet av dagen.

Fint å lære noen triks før vi skal besøke vingårdene.
Dag 2 - lørdag 25. april

Omvisning og smaking hos anerkjente vinprodusenter - Vingårdslunsj hos Bodegas Cvne

I dag skal vi gjøre et dypdykk i Riojas vinverden ved å besøke noen nøye utvalgte produsenter, de  tre toneangivende i regionen. Tennfjord gir deg noen konkrete oppgaver til dagens vingårdsbesøk, slik at du øker kunnskapen din enda noen hakk.

Haro er hovedstaden i Rioja Alta, til tross for at den bare er en hyggelig liten landsby. Tidligere produserte Haro-området seks ganger mer hvitvin enn rødvin, men i dag har dette jevnet seg ut. Vi skal til Bodegas López de Heredia Viña Tondonia som ble startet i 1877 og dermed en av de produsentene i Rioja som representerer historien her. Det er fremdeles en familiedrevet bodega, det er 4. generasjon Lopez de Heredia som driver bodegaen. Her blir vi tatt godt i mot. De produserer blant annet den myteomspunnede Viña Tondonia, en av de største klassikerne i Rioja, og bruker de samme metoder og tradisjoner i sin produksjon som for over 120 år siden. I tillegg er de en av de få som fortsatt produserer hvitvin. Produksjonen av bodegaens viner er blant det mest tradisjonelle du finner i Rioja, filosofien er at kvaliteten på vinen kommer fra druestokken. Alt er naturlig og artesanal (for hånd) i den hensikt å oppnå den best mulige vinen. Her skal vi smake noen riktige godbiter fra deres vinsortiment.

Nå skal det smake med vingårdslunsj! Bodegas CVNE ligger kun få minutter unna. CVNE dateres tilbake til 1879, og som Tondonia strategisk beliggende nær jernbanen for enkelt å kunne transportere tønner og vinflasker. I sin tid gikk skinnene også rett inn i bodegaen!

545 hektar vinmark er fordelt på Rioja Alta og Rioja Alavesa. Her hersker en atmosfære av harmoni, tradisjon, kvalitet og innovasjon. Dette skal vi stifte nærmere bekjentskap med. Her venter nemlig et herlig og typisk måltid fra området, hvor lam er hovedretten. Til ære for oss ønsker bodegaen å la oss smake 6-7 av sine beste viner til måltidet. Gled deg!

Vi topper det hele med et besøk hos Contino, en halvtimes kjøretur unna. Bodegaen representerer det moderne Rioja, den er fra 1973 og har 62 hektar med vinmark nær elven Rio Ebro i Rioja Alavesa. De fruktige og elegante vinene som produseres her er fra druene som vokser i vinmarkene nær huset. Den perfekte kombinasjon av jord, klima og teknikk har gjort Contino, mer enn 30 år etter, til et referansepunkt for vin både i og utenfor Spania. Om intet uforutsett skjer blir smakingen ivaretatt av bodegaens ønolog som i dag byr på «toda la gama» som det heter på spansk, altså hele produktspekteret deres innen vin. Så dette blir topp smaking!

Kvelden til egen disposisjon. Vårt hotell har egen spa-avdeling som du kanskje lar deg friste til å benytte, eventuelt også om du har forhåndsbestilt massasje. Om det frister med noen tapas eller en enkel middag etter dagens gode lunsj, kan vi anbefale både hotellets restaurant eller et av spisestedene i Laguardia. (F/L/-)

Innen sola går ned i kveld, er du nok allerede blitt en mye bedre vinsmaker enn i dag tidlig...
Dag 3 - søndag 26. april

Til San Sebastian – Guidet omvisning i gamlebyen – Kursavslutning med Tennfjord- Avslutningsmiddag

Vi setter kurs mot San Sebastian og vårt hotell (ca 1,5 timer). Etter innsjekk har du det meste av dagen til egen disposisjon. Gled deg til en formiddag i San Sebastian, byen som var kjent som den mest fasjonable sommerresorten i Spania på begynnelsen av 1900-tallet. Den har en elegant promenade som går langs den kurvede stranden. Befolkningen og byen er kjent for sin «know how» når det gjelder kunsten å leve. Besøkende kan føle denne inspirasjonen nesten overalt , spesielt om man er i nærheten av et kjøkken og selv har god appetitt.

Det baskiske kjøkken er internasjonalt kjent. San Sebastian har det høyeste antall Michelin-stjerner per kvadratmeter i verden! Den er dessuten kjent for sin levende gamleby og for den årlige filmfestivalen. Pintxos er baskernes svar på tapas. En god idé her er nettopp å gå fra bar til bar, ta en tapas og et glass og så videre til neste.

Vi bor i et trivelig strøk av byen, ca 25 minutters gange gjennom hyggelige sentrumsgater om du vil til gamlebyen. Om du da ikke ønsker å ta en taxi, noe som er svært rimelig i Spania. Uansett hva du har på planen, i ettermiddag møter vi Hans, vår kjentmann i San Sebastian. Vi får historien om San Sebastians pittoreske gamleby når vi vandrer i gamlebyen med ham. Han er for øvrig medlem av en av byens gastronomiske herreklubber, for øvrig noe enhver mann med respekt for seg selv her er. Å lage god mat er en like stor del av baskerland som de grønne åssidene, strendene, det baskiske språket og folkloren.

Vi gjør et stopp i Hans’ klubb for en smak av den fruktige hvitvinen fra området, Txakolí. Nå er det også tid for å prøve ut kunnskapen du har tilegnet deg disse dagene. Ingvild Tennfjord inviterer oss til kursavslutning i klubben hvor vi får testet det vi har lært om Riojas viner disse dagene. Og vi skal smake de moderne Rioja-vinene. Hvordan har vi klart å analysere og sette smakingen i system? Vi spaserer deretter til felles avslutningsmiddag på nærliggende restaurant hvor vi runder av vårt opphold med et godt måltid basert på sjømat og fisk som seg hør og bør her ved kysten. (F/-/M)

 

San Sebastian sett fra Igueldo
Dag 4 - mandag 27. april

San Sebastian - hjemreise Norge

For den som er tidlig på’n: Byens velkjente og fantastiske matmarked San Martin åpner kl 8 om du lar deg friste til noen gode innkjøp å ta med hjem.

Vi setter kurs mot flyplassen for innsjekk og retur til Norge. Nå blir det interessant å praktisere våre nye kunnskaper på hjemmebane og praktisere duft- og smaksteknikken som også kan overføres til andre vinregioner og -druer. (F)

Ingvild Tennfjord

Vår vinekspert

Ingvild Tennfjord

Tennfjord er prisbelønnet journalist, Norges mest leste vinjournalist, og bestselgende forfatter. Hennes populære magasinspalte Vinskolen når ukentlig over en million lesere igjennom Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Hennes humoristiske, tilgjengelige og forfriskende blikk på vin begeistrer mange. Hun har i tillegg gitt ut seks bøker, blant annet ble hennes første utgivelse Skål! (2013)nominert til Brageprisen og hennes siste bok Snarveien til vin (2018) havnet raskt på Bokhandlerforeningens bestselger-liste. Ingvild Tennfjord besitter bred faglig kunnskap om vin. Den unike formidlingsevnen og pedagogiske tilnærmingen til vinfaget går hånd i hånd med hennes sprudlende vesen. Ingvilds vinkurs er etterspurt over hele landet.

Reisebetingelser

ALT DETTE ER INKLUDERT:

 • Fly Oslo–Bilbao t/r med Lufthansa
 • Busstransport t/r flyplass og lokal transport iflg program
 • Tre netter på 4* hotell inkludert frokost (to netter i Rioja og en natt i San Sebastian)
 • 3 besøk hos anerkjente vinprodusenter med vinsmaking på «øverste hylle»
 • Vinsmaking på hotellet med litt tapas (dag 1)
 • To middager (dag 1 og 3)
 • Noe vin inkludert til middagene
 • En vingårdslunsj Bodegas Cvne med bodegaens viner (dag 2)
 • Ingvild Tennfjords deltakelse og kurskonsept ifølge program
 • Reiseleder fra Escape Travel

Ta kontakt om du flyr fra andre flyplasser i Norge, vi hjelper deg med tilslutningsbilletter.

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Drikkevarer utover det som er inkludert til maten
 • Tillegg enkeltrom

Om overnattingsstedene:

Hotel Villa de Laguardia Hotel er beliggende ved foten av landsbyen Laguardia, i Rioja Alavesa. I en setting omringet av vinmarker er hotellet designet og innredet med tanke på å tilby deg et avslappende opphold. Hotellet har 84 rom, et deilig Spa med vin- og olivenoljebehandlinger (bør forhåndsbestilles), restaurant, og med en service som gjør at du raskt føler deg som hjemme.

Hotel Silken Amara Plaza   er et moderne bygg restaurert av arkitekten Peña Ganchegui. Eksteriøret står i kontrakt til interiøret som harmonerer med byens eleganse. Hotellet er beliggende ved starten av en 25 minutters lang spasertur gjennom byen som leder hele veien til bukten La Concha og gamleby-området. Hotellet har vektlagt å gi sine gjester en kunstopplevelse gjennom verker av mange kjente kunstnere, i hovedsak spanske.