Rioja og San Sebastian med Ingvild Tennfjord

/ En tidsreise i spansk vin

Rioja er et av vinverdenens ikoniske områder. Historien bak vinene i verdensklasse er både overraskende og spennende.

På denne turen skal du lære mer om hvordan historien skapte den tradisjonelle Rioja-stilen, og hvordan den nå er i rivende utvikling og endring. Bli med og smak hvordan vinene har forandret seg gjennom tiden – og ikke minst hvorfor det har vært nødvendig.

Ingvild Tennfjord er blitt Norges mest leste vinjournalist nettopp fordi hun så levende klarer å formidle vin. På denne reisen loser hun deg rett inn i hjertet av Rioja – stedet som har forført så mange. Det som skiller denne turen fra andre er at Ingvild samtidig lover å gjøre deg til en langt bedre vinsmaker. Hun avslører sine beste smaketriks, viser deg ledetrådene til å gjenkjenne kvalitet, og kanskje aller viktigst: finne dine personlige favoritter.

Nå venter viner i verdensklasse, et kjøkken som inspirerer utover landegrensene og en uforglemmelig tur.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 970,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 23.04.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 4 dager
Reiseleder
Vera Sletto

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 23.04.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 4 dager
 • Priser fra 16 970,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - fredag 23. april

Til Bilbao - Rioja og vingårdslunsj hos Bodegas Cvne - Introduksjon og kurs ved Tennfjord

Tidlig utreise fra Oslo til Bilbao. Rioja venter, turen hit tar cirka 1, 5 timer. Ingvild Tennfjord benytter anledningen til å gi deg litt historie om Riojas vinverden. På turen skal vi gjøre et dypdykk i Riojas vinverden ved å besøke et noen nøye utvalgte produsenter, de tre toneangivende i regionen.

Haro er hovedstaden i Rioja Alta, til tross for at den bare er en hyggelig liten landsby. Tidligere produserte Haro-området seks ganger mer hvitvin enn rødvin, men i dag har dette jevnet seg ut. En herlig vingårdslunsj venter oss hos Bodegas CVNE. Bodegas Cvne dateres tilbake til 1879, og som Tondonia som vi skal besøke i morgen, strategisk beliggende nær jernbanen for enkelt å kunne transportere tønner og vinflasker. I sin tid gikk skinnene også rett inn i bodegaen!

545 hektar vinmark er fordelt på Rioja Alta og Rioja Alavesa. Her hersker en atmosfære av harmoni, tradisjon, kvalitet og innovasjon. Dette skal vi stifte nærmere bekjentskap med hos Cvne. Her venter nemlig et herlig og typisk måltid fra området, hvor lam er hovedretten. Til ære for oss ønsker bodegaen å la oss smake 6-7 av sine beste viner til måltidet. Ingvild lærer deg grunnleggende duft- og smaksteknikk og viser deg snarveien inn i Riojas vinverden. For hvordan finner du ledetrådene i vinen? Hvordan gjenkjenner du kvalitet? Gled deg til en første smak av Rioja!

En halvtimes kjøretur unna ligger landsbyen Laguardia og vårt hotell ved foten av landsbyen, Villa Laguardia. Om det frister med noen tapas eller en enkel middag etter dagens rikholdige lunsj, kan vi anbefale både hotellets restaurant eller et av de hyggelige spisestedene i Laguardia. Eller hva med å spasere opp i den lille landsbyen omringet av sine middelaldermurer og så pittoresk at du vil falle pladask?  (-/L/-)

Vårt hotell har egen spa-avdeling som du kanskje lar deg friste til å benytte under hotellet.

Fint å lære noen triks før vi skal besøke vingårdene.
Dag 2 - lørdag 24. april

Omvisning og smaking hos to anerkjente vinprodusenter - Lunsj hos Bodegas Contino

Tennfjord gir deg noen konkrete oppgaver til dagens vingårdsbesøk, slik at du øker kunnskapen din enda noen hakk.

Vi starter dagen hos Bodegas López de Heredia Viña Tondonia som ble startet i 1877 og dermed en av de produsentene i Rioja som representerer historien her. Det er fremdeles en familiedrevet bodega, det er 4. generasjon Lopez de Heredia som driver bodegaen. Her blir vi tatt godt i mot. De produserer blant annet den myteomspunnede Viña Tondonia, en av de største klassikerne i Rioja, og bruker de samme metoder og tradisjoner i sin produksjon som for over 120 år siden. I tillegg er de en av de få som fortsatt produserer hvitvin. Produksjonen av bodegaens viner er blant det mest tradisjonelle du finner i Rioja, filosofien er at kvaliteten på vinen kommer fra druestokken. Alt er naturlig og artesanal (for hånd) i den hensikt å oppnå den best mulige vinen. Her skal vi smake noen riktige godbiter fra deres vinsortiment.

Vi topper vårt Rioja-opphold hos Bodegas Contino, en halvtimes kjøretur unna Haro og riktig ute på landet. Bodegaen representerer det moderne Rioja, den er fra 1973 og har 62 hektar med vinmark nær elven Rio Ebro i Rioja Alavesa. De fruktige og elegante vinene som produseres her er fra druene som vokser i vinmarkene nær huset. Den perfekte kombinasjon av jord, klima og teknikk har gjort Contino, mer enn 30 år etter, til et referansepunkt for vin både i og utenfor Spania. Om intet uforutsett skjer blir smakingen ivaretatt av bodegaens ønolog som i dag byr på «toda la gama» som det heter på spansk, altså hele produktspekteret deres innen vin. Så dette blir topp smaking – og lunsj ved langbordet under de flotte trærne foran vinmarkene (om været tillater).

Om det frister med noen tapas eller en enkel middag etter dagens lunsj, kan vi anbefale både hotellets restaurant eller et av spisestedene i Laguardia. (F/L/-)

Innen sola går ned i kveld, er du nok allerede blitt en mye bedre vinsmaker enn i dag tidlig...
Dag 3 - søndag 25. april

Til San Sebastian – Guidet omvisning i gamlebyen – Kursavslutning med Tennfjord og middag

Vi setter kurs mot San Sebastian og vårt hotell (ca 1,5 timer). Etter innsjekk har du det meste av dagen til egen disposisjon. Gled deg til en formiddag i San Sebastian, byen som var kjent som den mest fasjonable sommerresorten i Spania på begynnelsen av 1900-tallet. Den har en elegant promenade som går langs den kurvede stranden. Befolkningen og byen er kjent for sin «know how» når det gjelder kunsten å leve. Besøkende kan føle denne inspirasjonen nesten overalt , spesielt om man er i nærheten av et kjøkken og selv har god appetitt.

Det baskiske kjøkken er internasjonalt kjent. San Sebastian har det høyeste antall Michelin-stjerner per kvadratmeter i verden! Den er dessuten kjent for sin levende gamleby og for den årlige filmfestivalen. Pintxos er baskernes svar på tapas. En god idé her er nettopp å gå fra bar til bar, ta en tapas og et glass og så videre til neste.

Vi bor i et trivelig strøk av byen, nær elven ca 20 minutters gange gjennom hyggelige sentrumsgater om du vil til Playa Concha, nær gamlebyen. Om du da ikke ønsker å ta en taxi, noe som er svært rimelig i Spania. Uansett hva du har på planen, i ettermiddag møter vi Hans, vår kjentmann i San Sebastian. Vi får historien om San Sebastians pittoreske gamleby når vi vandrer i gamlebyen med ham. Han er for øvrig medlem av en av byens gastronomiske herreklubber, for øvrig noe enhver mann med respekt for seg selv her er. Å lage god mat er en like stor del av baskerland som de grønne åssidene, strendene, det baskiske språket og folkloren.

Vi gjør et stopp i Hans’ klubb for en smak av den fruktige hvitvinen fra området, Txakolí. Nå er det også tid for å prøve ut kunnskapen du har tilegnet deg disse dagene. Ingvild Tennfjord inviterer oss til kursavslutning i klubben hvor vi får testet det vi har lært om Riojas viner disse dagene og virkelig kjenne på mestringsfølelsen. Vi spaserer deretter til felles avslutningsmiddag på nærliggende restaurant hvor vi runder av vårt opphold med et godt måltid basert på fisk og sjømat som seg hør og bør her ved kysten. (F/-/M)

San Sebastian sett fra Igueldo
Dag 4 - mandag 26. april

San Sebastian - hjemreise Norge

For den som er tidlig på’n: Byens velkjente matmarked Mercado de la Bretxa åpner kl 8 om du lar deg friste til noen gode innkjøp å ta med hjem.

Vi setter kurs mot flyplassen for innsjekk og retur til Norge. Nå blir det interessant å praktisere våre nye kunnskaper på hjemmebane og praktisere duft- og smaksteknikken som også kan overføres til andre vinregioner og -druer. (F)

Ingvild Tennfjord

Vår vinekspert

Ingvild Tennfjord

Ingvild Tennfjord er prisbelønnet journalist og Norges mest leste vinjournalist. Ukentlig når hun nær en million lesere gjennom sine vinspalter i Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Tennfjord er utdannet vinkelner og har Diploma fra Wine & Spirit Education Trust. Hun har utgitt syv vinbøker, hvorav boken Skål! ble nominert til Brageprisen. Hun er en ettertraktet foredragsholder, og hennes humoristiske formidlingsevne bidrar til at hun når stadig nye publikumsgrupper med sin entusiasme for vin.

Reisebetingelser

ALT DETTE ER INKLUDERT:

 • Fly Oslo–Bilbao t/r med KLM
 • Busstransport t/r flyplass og lokal transport iflg program
 • Tre netter på 4* hotell inkludert frokost
 • 3 besøk hos anerkjente vinprodusenter med vinsmaking på «øverste hylle»
 • Vingårdslunsj Bodegas Cvne med bodegaens viner
 • Vingårdslunsj Bodegas Contino med bodegaens viner
 • Avslutningsmiddag i San Sebastian med vin inkludert
 • Guidet tur i gamlebyen og besøk på gastronomisk herreklubb i San Sebastian
 • Ingvild Tennfjords deltakelse og kurskonsept ifølge program
 • Reiseleder fra Escape Travel

Flytidene lar seg enkelt kombinere med flere andre flyplasser i Norge. Vi hjelper deg gjerne med tilslutningsbilletter.

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Drikkevarer utover det som er inkludert til maten
 • Eventuell tips

Om overnattingsstedene:

Hotel Villa de Laguardia Hotel er beliggende ved foten av landsbyen Laguardia, i Rioja Alavesa. I en setting omringet av vinmarker er hotellet designet og innredet med tanke på å tilby deg et avslappende opphold. Hotellet har 84 rom, et deilig spa med vin- og olivenoljebehandlinger (bør forhåndsbestilles), restaurant, og med en service som gjør at du raskt føler deg som hjemme. Hotellet har et eget» vinhjørne» naturligvis med viner fra området.

Hotel Silken Amara Plaza   er et moderne bygg restaurert av arkitekten Peña Ganchegui. Eksteriøret står i kontrast til interiøret som harmonerer med byens eleganse. Hotellet er beliggende ved starten av en 25 minutters lang spasertur gjennom byen som leder hele veien til bukten La Concha og gamleby-området. Hotellet har vektlagt å gi sine gjester en kunstopplevelse gjennom verker av mange kjente kunstnere, i hovedsak spanske.

Det tas forbehold om eventuell endring av hotell av samme standard ved uforutsette forhold utenom Escapes kontroll.

Forbehold Denne reisen er basert på minimum 22 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 20 dager før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i program samt justering av pris som følge av økning i skatter og avgifter og uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.